#ÉLETEM

Kamunak nyilvánították a fogfehérítős fogkrémet a britek

2012. október 21., vasárnap 10:43

Az Arm & Hammer’s Advanced Whitening fogkrém reklámja ragyogó fehér fogakat ígért az angol reklámfogyasztóknak. A 2,49 fontba (700 Ft) kerülő fogkrémet sokan meg is vették, de miután a kiderült, hogy a klinikai teszt során a tesztalanyok 43 százaléka nem vett észre változást, illetve fogai még sötétebbek is lettek, mint előtte, a brit reklámtestület betiltotta a fogkrém reklámozását, írja a Daily Mail.

ArmHammer Advanced-Whitening2

A reklámban egy tál szódabikarbónát mutatnak be, és el is mondják róla, hogy ez egy nagyon hatékony természetes tisztítószer. "Ez van minden tubus Arm & Hammer fogkrémben. Próbálja ki! Érzi a lepedéket a fogain? A szódabikarbóna eltávolítja a lepedéket, és mélyen tisztítja a fogakat, melyek ragyogni fognak. Akár három árnyalattal is fehéríti a fogakat, ha nem válik be, visszaadjuk a pénzét!"

Ezt az üzenet sulykolja a reklámban látott felirat is, mely szerint a fogkrém klinikailag bizonyítottan három árnyalattal fehéríti a fogakat, és hosszantartó friss leheletet ad.

A reklámtestület vizsgálatakor az Arm & Hammer márka gyártója, a Church & Dwight arra hivatkozott, hogy a négyhetes klinikai teszt során ötből két tesztelőnek (azaz 39 százalékuknak) fehérebbek lettek a fogai. Ugyanez a kutatás megállapította, hogy ennél jóval nagyobb részük (43 százalékuk) elégedetlen a végeredménnyel: 25 százalékuk kifejezetten sötétebbnek látta a fogait a tesztidőszak végeztével, míg 18 százalékuk nem vett észre semmilyen változást. A vizsgálatok után a brit reklámfelügyeleti testület (Advertising Standards Authority, ASA) betiltotta a termék reklámozását.

Az Arm & Hammer nagy múltú márka, 150 évvel ezelőtt alapították, és elsősorban szódabikarbónát forgalmaznak világszerte.

A gyártó, a Church & Dwight persze benyújtotta az ASA-nak a tanulmányokat, de a hivatal egy fogászati szakértővel konzultálva arra jutott, hogy a kísérlet minősége és eredménye nem megfelelő. Az ASA nyilatkozata szerint a tanulmányban az áll, hogy a kipróbálók 39 százalékának 4 hetes használat után 3 vagy több árnyalattal fehérebbek lettek a fogai. Ezzel szemben 25 százalékuk úgy látja, sötétebb lett a foguk, 18 százalékuk pedig semmilyen változást nem észlelt. “Véleményünk szerint az az állítás, hogy a fogkrém rendszerese használata fehéríti a fogakat, és akár három árnyalattal is fehérebb fogak érhetőek el vele, a vizsgálatok alapján nem támasztható alá.

A közhiedelem szerint a szódabikarbóna önmagában vagy citrommal keverve képes fehéríteni a fogakat, de jobb, ha ezzel házilag nem próbálkozunk, mert tönkretehetjük vele a fogzománcunkat. Valódi fehérítő hatás csak az csak a fogorvosnál érhető el.

Az ASA nem cicózik, ha a túl sokat ígérő reklámokról va szó, a L'Oreal egyik alapozója miatt is bepanaszolták a céget, de a Miu Miu reklámja sem tetszett a testületnek, és a szexista reklámok miatt is indult már eljárás.

A fogkrém összetétele

Sodium fluoride (1100 ppm F). víz, szódabikarbóna, szorbitol, kovasav, glicerin, tetrasodium-pirofoszfát, aroma, sodium lauril sarkosinat, szódium szaharin, metil-cellulóz, SLS, Limonene, Cl 77891.
 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta