Kamunak nyilvánították a fogfehérítős fogkrémet a britek

Az Arm & Hammer’s Advanced Whitening fogkrém reklámja ragyogó fehér fogakat ígért az angol reklámfogyasztóknak. A 2,49 fontba (700 Ft) kerülő fogkrémet sokan meg is vették, de miután a kiderült, hogy a klinikai teszt során a tesztalanyok 43 százaléka nem vett észre változást, illetve fogai még sötétebbek is lettek, mint előtte, a brit reklámtestület betiltotta a fogkrém reklámozását, írja a Daily Mail.

ArmHammer Advanced-Whitening2

A reklámban egy tál szódabikarbónát mutatnak be, és el is mondják róla, hogy ez egy nagyon hatékony természetes tisztítószer. "Ez van minden tubus Arm & Hammer fogkrémben. Próbálja ki! Érzi a lepedéket a fogain? A szódabikarbóna eltávolítja a lepedéket, és mélyen tisztítja a fogakat, melyek ragyogni fognak. Akár három árnyalattal is fehéríti a fogakat, ha nem válik be, visszaadjuk a pénzét!"

Ezt az üzenet sulykolja a reklámban látott felirat is, mely szerint a fogkrém klinikailag bizonyítottan három árnyalattal fehéríti a fogakat, és hosszantartó friss leheletet ad.

A reklámtestület vizsgálatakor az Arm & Hammer márka gyártója, a Church & Dwight arra hivatkozott, hogy a négyhetes klinikai teszt során ötből két tesztelőnek (azaz 39 százalékuknak) fehérebbek lettek a fogai. Ugyanez a kutatás megállapította, hogy ennél jóval nagyobb részük (43 százalékuk) elégedetlen a végeredménnyel: 25 százalékuk kifejezetten sötétebbnek látta a fogait a tesztidőszak végeztével, míg 18 százalékuk nem vett észre semmilyen változást. A vizsgálatok után a brit reklámfelügyeleti testület (Advertising Standards Authority, ASA) betiltotta a termék reklámozását.

Az Arm & Hammer nagy múltú márka, 150 évvel ezelőtt alapították, és elsősorban szódabikarbónát forgalmaznak világszerte.

A gyártó, a Church & Dwight persze benyújtotta az ASA-nak a tanulmányokat, de a hivatal egy fogászati szakértővel konzultálva arra jutott, hogy a kísérlet minősége és eredménye nem megfelelő. Az ASA nyilatkozata szerint a tanulmányban az áll, hogy a kipróbálók 39 százalékának 4 hetes használat után 3 vagy több árnyalattal fehérebbek lettek a fogai. Ezzel szemben 25 százalékuk úgy látja, sötétebb lett a foguk, 18 százalékuk pedig semmilyen változást nem észlelt. “Véleményünk szerint az az állítás, hogy a fogkrém rendszerese használata fehéríti a fogakat, és akár három árnyalattal is fehérebb fogak érhetőek el vele, a vizsgálatok alapján nem támasztható alá.

A közhiedelem szerint a szódabikarbóna önmagában vagy citrommal keverve képes fehéríteni a fogakat, de jobb, ha ezzel házilag nem próbálkozunk, mert tönkretehetjük vele a fogzománcunkat. Valódi fehérítő hatás csak az csak a fogorvosnál érhető el.

Az ASA nem cicózik, ha a túl sokat ígérő reklámokról va szó, a L'Oreal egyik alapozója miatt is bepanaszolták a céget, de a Miu Miu reklámja sem tetszett a testületnek, és a szexista reklámok miatt is indult már eljárás.

A fogkrém összetétele

Sodium fluoride (1100 ppm F). víz, szódabikarbóna, szorbitol, kovasav, glicerin, tetrasodium-pirofoszfát, aroma, sodium lauril sarkosinat, szódium szaharin, metil-cellulóz, SLS, Limonene, Cl 77891.
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra