Drága szórakozás az ételallergia

A Majomkenyér csapata felmérést végzett arról, mennyivel kerül ma többe ételallergiásnak lenni, különös tekintettel a gluténérzékenyekre. Sajtótájékoztató keretében ismertették az adatokat, és itt került sor azon felajánlások átadására is, amit a nyár folyamán gyűjtöttek a rászoruló családoknak. 229 család kért támogatást, és 1 millió 152 forintnyi termék és szolgáltatás gyűlt össze a kampány során. A tájékoztatón ott volt Fullajtár Andrea és Dukai Regina is, akik szintén érintettek. A felmérés szerint havonta 20-25 ezer forinttal költenek többet az ételallergiával érintett családok, mint azok, akik a normál étkezést választják.

A portál felméréséből kiderült, hogy míg egyes élelmiszerek 2,2 szer drágábbak mint a hagyományos termékek, más élelmiszerek esetében akár 7,6-szoros szorzó is lehet. A tejfehérjeérzékenyek kicsit könnyebb helyzetben vannak, de ők is háromszor annyit fizetnek a tejért mint nem érzékeny társaik. Bajor Zsuzsanna dietetikus összeállított egy napi étrendet a diétázók és nem diétázók számára, melyből az derült ki, hogy 27 százalékkal fizet többet egy diétázó a napi étkezésért. Egy normál zsömle 19 forint, egy gluténmentes 142 forint, 1 kiló kenyér 1812 forint. Ehhez képest a tésztafélék viszonylag olcsóbbak, 887 Ft fél kiló spagetti.

Persze nem feltétlenül kell ezeket megvenni, helyettesíteni is lehet az adott élelmiszereket, de nem egyszerű. Szerencsére ma már számos oldal közöl recepteket az allergiában szenvedők, vagy egyéb okból diétát tartók számára, de számos cég is feltünteti honlapján, hogy milyen allergént tartalmaz az adott terméke. Jó példa erre a Dr. Oetker oldala, ahol allergiafajtára lebontva tekinthető meg a forgalmazott termékek összetétele. A gluténérzékenyek számos ötletet meríthetnek a paleolit táplálkozást követő oldalakról, hisz az őskori étkezést követő emberek sem fogyasztanak glutént tartalmazó gabonákat.

Csíkos Tímea, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának munkatársa szerint a hátrányos megkülönböztetés tilalmát sérti, hogy a TB nem támogatja a gluténmentes élelmiszereket.

Azért az állam nem vonja ki magát a feladata alól, számos támogatás jár azoknak, akik orvosilag diagnosztizáltan szenvednek a betegségben. Persze ezek csak addig járnak míg valaki nem lesz nagykorú, onnan az állam elengedi a beteg kezét.

Mi jár ?

- GYES 10 éves korig: 25650,-

- CSP: 23300.- /25900,-

- Ápolási díj 10-18 éves korig

- Utazási kedvezmény: BKV 100%

- MÁV, Volán: 90%

- adókedvezmény

- közgyógyigazolvány

- ingyenes tankönyv

"A helyzet orvoslására korábban tett állami lépések, a lisztérzékenyek hosszabb idejű GYES-re, a magasabb összegű családi pótlék, az ápolási díj idejének kitolása, az adókedvezmény és a közgyógyellátási igazolvány az ombudsman szerint kétségtelenül előrelépés, de nem jelent valamennyi korosztály számára teljes körű és célszerű támogatást. A rendszerből ugyanis továbbra is kimaradnak azok a lisztérzékeny betegek, akiknél felnőttkorban diagnosztizálták a kórt, vagy akik a felsőfokú tanulmányaikat végzik, illetve a munkanélküliek, idősek, nyugdíjasok, akiknek a jövedelme a mindennapi megélhetést is épphogy lehetővé teszi" – állapította meg az Ombudsmani Hivatal jelentése.

Nincsenek jó helyzetben azok a gyerekek sem, akik tejfehérje (kazein), vagy tejcukor érzékenyek. Nekik speciális, aminosav alapú tápszert kellene kapniuk, ezekazonban nem olcsóak (mondhatni, mocsok drágák): 400 gramm 9261 Ft-ba kerül. Igaz, erre létezik 90 százalékos vagy 100 százalékos támogatás is, de ennek megszerzése nem egyszerű. A szülőknek méltányossági kérelemmel kell az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz fordulniuk, ahol eldöntik jogosultak-e a kedvezményre vagy sem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra