Kenjen élesztőt hajra és pattanásra

Nem kell azonnal kozmetikushoz rohannia, ha észrevesz pár pattanást a bőrén, és fodrászt sem kell felkeresnie, csak mert zsírosodásra hajlamos a haja.

SAM 4063
Dívány

Ráadásul méregdrága készítményekre sem kell pénzt kidobálnia, mivel fillérekből megszüntetheti, vagy legalább tünetmentesítheti ezeket a kellemetlenségeket.

Zsíros, pattanásos bőrre

Az élesztő szárító hatást fejt ki, ezért alkalmas a zsíros, mitesszeres bőr kordában tartására. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, simává és nagyon puhává teszi a bőrt. Az alábbi recept szerint elkészített krémet kenjük fel az arcunkra (kihagyva a szemünk környékét), a zsírosabb részekre, azaz a homlokra, orra és állra tehetünk vastagabb pakolást is. Ha az anyag teljesen megszáradt a bőrünkön, körkörös mozdulatokkal kezdjük el ledörzsölni a megszáradt masszát. Így a pakolás egyben arcradír is. Miután eltávolítottuk a rászáradt darabokat, langyos, bő vízzel öblítsük le. Az így megtisztított arcbőrre válasszunk az alábbi receptek közül:

SAM 4064
Dívány
  1. Negyed kocka élesztőt keverjen el egy pohár joghurttal és egy evőkanál mézzel. Alaposan dolgozza össze az összetevőket, és egy spatula segítségével kenje fel a megtisztított bőrére. Húsz perc után mossa le langyos vízzel, és egy puha törülközővel itassa fel arcát.
  2. Egy egész élesztőt morzsoljon bele két evőkanálnyi langyos tejbe, majd keverje össze. Ha túl morzsás a massza, adjon még hozzá egy kis tejet, de figyeljen az arányra, mert az sem jó, ha krémszerű állag helyett túl folyékony a kence.
  3. Vágjon félbe egy élesztőt, és az egyik felét keverje el egy tojás sárgájával és egy kevés citromlével. Kenje fel a masszát az arcára, hagyja jól megszáradni a bőrén, majd mossa le. Ha nem zsíros a bőre, semmiképpen se használja ezt a pakolást, mert a citrom–tojás-kombó a normál bőrt nagyon szárítja.

Élesztős pakolások zsíros hajra

Verjen kemény habbá két tojásfehérjét, majd tegyen hozzá egy fél élesztőt, egy teáskanál kamilla teát és egy kevés citromlevet. Keverje össze, és a kész pakolást kenje fel a hajára, majd masszírozza bele a fejbőrébe. Vigyázzon, a fehérje hamar folyóssá válik, ezért nem árt, ha fóliával körbetekeri a fejét, valamint egy törölközőt is csavar rá. Harminc perc után öblítse ki a keveréket a hajából, és várjon egy kicsit, mielőtt samponnal megmosná a fejét.

Tipp: a legjobb, ha ezt a fürdőkádban végzi, így nem lesz minden tele a pakolással, és míg az hat, ön kényelmesen elnyúlhat a meleg vízben.

Ezt használja a töredezett hajvégekre

Morzsoljon el annyi élesztőt egy tojás sárgájában, hogy jól kenhető masszát kapjon. Kenje be vele a haja végét. Hagyja hatni a pakolást harminc percig, majd mossa le. Havonta többször is megismételheti a műveletet.

Tipp: ha nincsen otthon tojás, helyettesítheti három evőkanál langyos vízzel.

Bónusz: bőrradír magvakból

Egy marék dióból, mandulából vagy mogyoróból tápláló bőrradírt készíthet. Először a már megszokott módon morzsolja bele, majd dolgozza el az egész élesztőt két evőkanál langyos tejben, aztán adja hozzá az apróra törött magokat is. Ezután még langyosan vigye fel az arcbőrére, és húsz-harminc perc múlva, miután megszáradt, dörzsölje le. Lehetőleg a csap felett tegye, hogy ne piszkolja össze a környezetet. A bőrén maradt pakolást távolítsa el arcmosó szivaccsal és langyos vízzel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra