Kvantumjóga: boldog akar lenni? Gondolkozzon!

Komoly kihívás tud lenni bő másfél órán keresztül ülni ezoterikusan és spirituálisan képzett emberekkel egy teremben úgy, hogy sosem jógáztunk és egyáltalán nem rajongunk a parasztvakításért. Ennyi idő alatt viszont szerencsére az is kiderül, hogy a kvantumjóga nem olyan, levitálni vágyó hippik végső mentsvára, akik power balance karkötőtől (vigyázzanak, már iRenewnak hívják!) várják a boldogságot, hanem egyszerűen testmozgással kombinált önmegyfigyelés. Csak ki kell várni. Hangzatos szavak persze akadnak.

A Baraka Jóga Iskola ugyanis kvantumjóga-tanfolyamot hirdetett, amiről az ilyen témákra fogékonyakat a következőképpen tájékoztatják: „a jóga ősi bölcsességének és a (kvantumfizikai gyökerekkel rendelkező) modern tudomány lehetőségeinek ötvözeteként létrejött a [...] Kvantum jóga program, amely a test-lélek-tudat harmónia megvalósításának és az öngyógyítás-önfejlesztés elsajátításának eszköze. Alapja a békekutató Szatmári L. Miklós által kidolgozott Kvantum-szemlélet, ami forradalmi nézőpontváltás a mindennapi élet olyan kihívásait illetően, mint az egyéni és társadalmi (pl. a családon belüli erőszak) vagy az etnikai-vallási (pl. nemzetek közötti) konfliktuskezelés".

Szatmári L. Miklós és Gyuró Éva
Szatmári L. Miklós és Gyuró ÉvaBaraka Jóga Iskola

...mivan??

Ha ettől ijedtükben lenyelték az egeret, nyugalom: a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy lehet kiscsoportos foglalkozásra járni, ahol az ember felváltva jógamozog, meditál, és foglalkozik saját lelki működésével, ha akar. A tanfolyamot ketten tartják: Szatmári L. Miklós, aki a dolog bölcseleti oldalával foglalkozik, illetve Gyuró Éva, aki az iskola vezetője, és jógaoktató.

A kvantumszemlélet, bár furán hangzik – és még furcsább szavakkal méltatják –, magyarul alapvetően ember és környezete, illetve lehetőségei kapcsolatával foglalkozik. Normális ember persze magától is foglalkozik a lelki működésével, és figyel a lehetőségeire, illetve igyekszik feldolgozni a tapasztalatait, és nem piszkít a saját fészkébe. Ezt sajna nem lehet forradalminak hívni, de ha valakinek ez adja meg a kezdő lökést ahhoz, hogy ne egy sarokban sírjon azon, mit rontott el az életében, hajrá.

Én vagyok a tér is

A  kvantumjógát Magyarországon meghonosítani készülő Szatmári L. Miklós történelemtanár végzettségű, békekutatással is foglalkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő, de ma inkább jógában érdekelt. Elmélete szerint „van egyfajta összekötöttség, ami minden emberi lényt és létező dolgot összeköt. Képzelj el egy mezőt, amiben minden lehetőség benne van, múlt-és jövőbéli. Te vagy a fókuszpont, amiben létrejön ez az egész, anyagi valóság formájában, és ebben van hatalmas szereped, hogy hogyan alakítod a valóságodat. Létezik például a testi különválasztottság, de van valami közös háló – fizikai szinten például az, hogy mi most egy térben ülünk. Ha már te nem azonosítod magad teljesen a testeddel, hanem azt mondod, hogy te a tér is vagy, akkor valamilyen szinten megszűnik az elkülönülés." A tanfolyamon tehát ilyen csapásirány mentén elmélkednek majd a hallgatók. Szatmári elmondása szerint a kvantumfizikát, mint szaknyelvet választotta a tudás tolmácsolásához, ám azt maga is belátja, hogy nem mindenkinek ez a legjobb módszer arra, hogy fejlődjön – például azért, mert sosem foglalkozott ilyesmivel. (Vagy, mert nem bírja a hangzatos frázisokat arra, ami amúgy egyszerű is lehetne, de ez már csak személyes meglátás.)

joga2
Baraka Jóga Iskola

Azonos vagyok magammal

Ez persze csak az elmélet, amiből még nem következne önmagunk értelmes megkérdőjelezése, pedig ez a módszer fontos eleme. „Egy kicsit kíváncsian tekintesz önmagadra, új szemmel nézed a véleményeidet, a hiteidet, az elképzeléseidet, és megvizsgálod, mennyire azonosulsz velük." Az egészséges önismeret fontosságát lehetne tovább hangsúlyozni, de minek: minden vallás, önsegítő mozgalom és még a kóklerek is erre nevelnek, nagyon régóta. Szatmári L. Miklós szerint az is fontos, hogy ne görcsöljünk a problémákra, ami nyilván fontos, de jó esetben szintén egyértelmű.

„A betegségek 90 százaléka pszichoszomatikus eredetű, a mentális és érzelmi állapotunk hozza létre. Ezért is van óriási szerepe annak, hogy felismerjük az óriási felelősségünket abban, ahogy élünk. Van egy elképzelésünk, az alapján létrehozzuk a valóságot, abban történnek velünk bizonyos események, lesznek tapasztalataink, és azokkal megerősítjük az elképzeléseinket. Így zárjuk körbe magunkat. Elengedést, elfogadást, áramlást kell létrehozni, és hagyni, hogy ez a mező rajtad keresztül újraírja magát. Igen, ez egy kicsit felülírása annak a kontroll iránti vágynak, amit belénk vernek az iskolában. A newtoni fizikában a kontrollra való igény domináns minőség, ebben az újfajta megközelítésben sokkal fontosabb az elengedés, megengedés művészete. Minél jobban azonosulunk testi problémáinkkal, annál fontosabbá válik a testi szintünk. Ha abban van egy elváltozás, amit betegségnek nevezünk, az nehéz helyzetbe hozhat – behoz egy stresszhelyzetet, és ez a gyógyulás legnagyobb ellenfele." És elvileg ekkor jönne az önvizsgálat, amelynek során „figyelemenergiával" felismerjük, mit tehetünk az „érzelmi testünkkel".

joga1
Baraka Jóga Iskola

Amit másfél óra alapján ebből le tudtam szűrni, az a kövekező: gondolkozzunk az életünkön, mert ki mint vet, úgy arat; aki sokat markol, keveset fog; lássuk meg a szálkát a saját szemünkben is, de végül is ahogy lesz, úgy lesz, szóval take it easy. Ha valaki ezt a kvantumtudományok nyelvén is hallani szeretné, szeptember 30-án, a Millenárison országos jógafesztivál lesz, ott lesz rá alkalom.

Oszd meg másokkal is!
Mustra