Tokaji pincészet- és étterem-körkép: élvezetek a köbön

"Ha nem lennék tokaji, biztos nem élnék itt " – fogalmazta meg sommásan véleményét a Tokaj főutcájában dolgozó egyik bolti eladó. Ennél frappánsabban mi sem mondhattuk volna el, hogy mi is van Tokajban. Semmi. A városban, ami Tokaj-Hegyalja központjaként működik, sok látnivaló lehetne. Ott van a régi zsidó temető – amit biztos, ami biztos betonfallal is körbevettek, nehogy betévedjen egy turista –, lehetne egy szuper múzeumot csinálni a most meglévő tájmúzeumból, amit persze négykor bezárnak, nehogy odamenjek valaki. Így az ember kénytelen azt tenni, amit a környéken lehet. Bort kóstolni.

A főutcában található Sauska pincészetbe érdemes lenézni, mert nem csak a megszokott tokaji borokat tartják, hanem Villányiakkal is foglalkoznak, így a vörösborosok sem fognak fintorogni.

A csalódások ellenére a környéket nem érdemes elhagyni, bár a határ nincs messze, alig 50 kilométer, érdemesebb a környező kistelepüléseket felfedezni.

A bort kedvelők Mádon, Tarcalon, Tállyán vagy Olaszliszkán találhatnak maguknak pincéket, ahol a borászok jó szívvel fogadják a betérőket, de itt bármerre indul az ember borászatokba botlik, így nagyot tévedni nem lehet. A nagy pincészetek mellett érdemes az alig ismertekbe is benézni, mert nem egy jó bor kerül ki a térségből. Aki inkább szervezetten kóstolna, az menjen Mádra, ugyanis szeptember 7-8-án rendezik meg a Mádi Furmint Ünnepet, ahol számos kitűnő pincészet borát ki lehet próbálni.

Marketingmaszlagnak tűnik, pedig itt gyakran sokkal jobb áron lehet a borokhoz hozzájutni, mint a borboltokban, és a hangulat is egész más. Szepsy István pincészetének látogatását kötelezővé kéne tenni, de a Lenkey vagy Barta is kipróbásra javasolt.

Bár mindenki más pincészetre esküszik, az Olaszliszkán termelő, és főállásban történész Ungváry Krisztián által létrehozott Váyi Borászat borai egyre izgalmasabbak, és bőven a megfizethető kategóriába tartoznak. Külön érdekes, hogy 2011-ben lepalackozott  néhány üveg Pinot Noirt, melyek meglehetősen jók lettek.

Aki édes borra vágyna, az a Homonna Borászatot keresse meg, az Édes Hármasai isteniek, bár nagy tételben nem ad el sajnos belőlük. A szárazat kedvelők csapjanak le nyugodtan a Furmintra, nem fognak csalódni.

Erdőbényén nem csak Homonnának van szőlője, a Bardon borászatot vagy a Karádi-Bergert hiba lenne kihgyni a felsorolásból.

Evés nélkül az ivás nem sokat ér, a környéken több jó étterem is van, első helyre – nálunk – az Anyukám mondta étterem került. Talán nem véletlenül. A két testvér által létrehozott hely Encsen található, és mindenki szuperlatívuszokban beszél róluk. Nem véletlenül. A megszállott vendéglátósok beutazzák Európát, hogy összeszedjék a jó alapanyagokat, emellett a helyi termelőktől is vásárolnak. A hely előnye, hogy nem drága, nem akar többnek látszani mint ami, mégis olyan kiszolgálást kap mindenki, mintha ő lenne a legfontosabb vendég.

Az Ős Kajánt vezető Leeman Pascal francia szakács jó pár éve telepedett le Tolcsván, ahol rögvest éttermet is nyitott. A franciás konyhát vivő étterem egyedi hangulatú, a tulajdonos képei díszítik a falat, és a kertje fantasztikus. A konyhán a saját kertjük terményeit dolgozzák fel, és igyekeznek helyi termelőktől vásárolni a húsokat.

Számos kisebb "kockásterítős" étterem van a környéken, érdemes érzésre dönteni, mi még rosszat nem ettünk, de akár a nagyobb borászatok ( Disznókő, Béres, Degenfeld) éttermeiben is jókat lehet enni, és persze inni.

Minden hónap második vasárnapján piacot is rendeznek a Disznókő birtokán.

Aki kultúrára vágyik, az se jár rossz helyen, a Sárospataki Rákóczi várban a gyerekek sem fognak unatkozni, a Nagykönyvtárban -  mely a Református Kollégiumban található - pedig a hatalmas corvinák fogják lenyűgözni őket.Nem úgy Szerencsen, ahol a süvegcukorra lehet rácsodálkozni a Cukormúzeumban, a cukorgyártás történetét bemutató kiállítás mellett.

Ha észak felé indul az ember, egymás után tobzódhat a kultúrában, a Boldogkői vár mellett ott van Vizsoly is, ahol a Károli Bibliát őrzik, és három felekezet temploma is megtalálható.


Tokaj-Hegyalja nagyobb térképen való megjelenítése

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek