Ne költsön aszalt szilvára, inkább csinálja meg!

Gyümölcsöt aszalni egyszerű és könnyen megoldható, csak türelem kell hozzá. Ráadásul amellett, hogy egészséges az így tartósított gyümölcs (vagy akár zöldség), még egy csomó pénzt is spórolhatunk vele.

Egyre többen nyúlnak a befőzőlábos felé mostanság, pedig nem csak lekvárként lehet eltenni valamit. Ugyanilyen jó megoldás lehet az aszalás, ezzel a tartósítási móddal mégsem sokan élnek. Pedig érdemes lenne, mert az aszalt gyümölcs – főleg annak bio változata – amellett, hogy sokkal egészségesebb, mint a lekvár, boltban vásárolva még mocsok drága is, pedig nem jár sok melóval a folyamat.

stockfresh 1166291 plum-jam sizeM
Stockfresh

Az igazán menők napkollektoros aszalót használnak, de akinek se ideje, se kézügyessége egy ilyen szerkezetet összeeszkábálni, az nyugodtan használhatja a sütőt is, vagy az erre a célra gyártott aszalókat. Mielőtt elrohanna a boltba megvenni, érdemes végigkérdezni a baráti kör tagjait, mert a nem használt gyümölcscentrifugák mellett biztosan lapul egy elfeledett aszaló is.

Az aszaláshoz csak gyümölcs és meleg szükségeltetik, na meg türelem. A vízkivonással való tartósítás egészséges, mert csak a nedvességet vonjuk ki a gyümölcsből, a rost- és egyéb tápanyagok megmaradnak, míg a konzerválás során ezen anyagok akár 65 százaléka is kárba vész.

Mit lehet aszalni?

Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsöt, az almától az áfonyáig. És még számtalan zöldséget, például a sokak által kedvelt paradicsomot, a répát, zellert, de akár a póréhagymát is el lehet tenni télire ezzel a módszerrel. A fűszernövényeket is érdemes aszalni, és a gombákat sem szabad kihagyni a sorból.

Fontos szabály, hogy amit aszalni akarunk, az legyen érett és egészséges. Egyes terményeket fel kell karikázni vagy kockázni ízlés szerint. A szilvát a szárával együtt érdemes a sütőbe tenni.

A technika roppant egyszerű: a tálcára egy rétegben kell kiteríteni a zöldséget vagy gyümölcsöt. A sütőt nem szabad becsukni, érdemes egy fakanállal kitámasztani. Az alacsony hőfokra állított sütőben akár 2-3 nap is kell, míg megfelelően vízetlenítődnek a termények, aszalógépben ez 6-24 óra zajlik le. A sütőt légkeveresésre kell állítani, és 50 fokon kezdeni a munkát, majd néhány óra múlva 80 fokra állítani. Az aszalvány akkor kész, ha a gyümölcs már nem ereszt levet, de megnyomkodva rugalmas marad.

Ha őszibarackot aszalnánk, azt érdemes nagyobb darabokra vágva, forró citromos vízfürdőbe meríteni, és lecsöpögtetés után kezdeni a kiszárítást.

A kész szárítmányokat vászonzsákban vagy papírban ajánlott tartani, a fűszernövényeket pedig sötét üvegben.

Aki elmélyedne az aszalásban, az itt nézzen körül, gépeket pedig többek közt itt lehet találni, de léteznek egészen speciális gépek is, melyek előnyeiről és hátrányairól itt olvashat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra