Mit kezdjünk a bodzával?

A bodza szép, finom és még egészséges is. És még a gyerekek is szeretik, mert roppant jókat lehet vele játszani. Már aki hozzájut. Az utak szélén leledző növény szinte mindenhol elél, vidéken szinte minden ház kertjében megtalálható. Magyarországon az 1960-es évek óta termesztik, ételszínezékként ugyanis igen jól hasznosítható. Ezt a képességét főleg az anyák ismerik, akik aztán megpróbálják eltávolítani a gyerek pólójából, kevés sikerrel. Ennek ellenére a bodza szerethető növény, mely tele van flavonoidokkal, és jelentős a C-vitamin tartalma is. Virágját főleg vízhajtóként és megfázáskor érdemes használni, egy forró fürdő után elfogyasztva az ember szinte kiizzadja a betegséget. Bogyóit gyógylekvárként lehet felhasználni, izzasztó hatása mellett erősítőként is fogyasztható. Gyerekeknél székrekedés ellen lehet bevetni a bodzalekvárt.

stockfresh 693681 holunder-bl sizeM

Bodzaszörp

A dolog legunalmasabb része a leszemezés. Ez azt a műveletet takarja, amikor a növény száráról eltávolítjuk a bogyókat, lehet villával vagy kézzel is csinálni. Szemezés után többször mossuk át hideg vízben a bogyókat, majd mérjük le, és tegyük egy nagy fazékba. A súlya felének megfelelő mennyiségű cukrot kell hozzáadni, majd addig főzni, míg a bogyók puhák nem lesznek. Ezután szitán átpasszírozzuk, és a kapott levet újra felforraljuk. Még forrón a kifertőtlenített üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.

stockfresh 1906542 fresh-elderflower-tea sizeM

Bodzabogyó likőr

Remek ital és karácsonyi ajándéknak is bevethető. Kiindulási alap a bodzaszörp, melyből 6 dl-t tegyünk egy üvegbe. Ehhez kerüljön 3 dl pálinka, 3 dl víz, 8 darab egész szegfűszeg és egy kis vaníliarúd. A keveréket legalább 2 héten át érleljük, majd porciózzuk kisebb üvegekbe.

Bodzalekvár és rokonai

A jó lekvárhoz nem csak gyümölcs és cukor kell, az ördög a részletekben rejtőzik. Itt olvassa el, mire érdemes figyelni, mielőtt nekivág a befőzésnek.

Bodzalekvár

Lekvárként elkészítve a bodzát egy nem túl izgalmas ízű édességet kapunk, ezért érdemes más gyümölccsel kombinálni. Az alma, a szeder vagy a barack mind vállalható mellé, de akár a fűszerekkel is érdemes kísérletezni. A lekvár gyakorlatilag ugyanúgy készül mint a szörp, csak más a cukor és a víz aránya.

1 kg bodzabogyóhoz 30 deka cukrot lehet számolni, ehhez mehet 70 deka nyári alma (savanykás), felvágva és ízlés szerint meghámozva. A keverékhez összesen kb 6 dl vízet kell adni, és menet közben öntögetni a gyümölcsök alá. Ha már rottyant egyet, mehet hozzá a cukor és 1,5 tk citromsav. Kb. 10 perc alatt kész is van a lekvár, ekkor már csak a tiszta üvegekbe kell tölteni, és szárazon kidunsztolni.

stockfresh 685133 tea-elder sizeM

Borsos bodzazselé

1 kg bodzabogyó 
1,5 dl víz 
1 kg zselírozó cukor 1:1 arányú
2 ek konzerv zöldbors (általában az olívabogyó mellett található az üzletekben)
1 kk őrölt bors
1 kk őrölt fahéj
2 citrom leve

A bodzát alaposan megmossuk, és villa segítségével leszedegetjük a bogyót a száráról. Egy fazékba tesszük, leöntjük a vízzel és öt percig főzzük. Szűrőkanálba borítjuk, hagyjuk tejesen lecsepegni, néha megnyomkodjuk kanállal. Lemérjük, kb. 1 litert kell hogy kapjunk. Minden liternyi léhez egy kiló zselírozó cukrot számítunk. Belenyomjuk a citromok levét, hozzáadjuk a fűszereket, majd nagy lángon felforraljuk. Öt percig zubogva főzzük, majd sterilizált üvegekbe töltjük, rázárjuk a kupakokat, és öt percre fejjel lefelé fordítjuk.

 

Veszélyes rokon!

A gyalogbodza, a fekete bodza rokona, melynek termése nem fogyasztható! Enyhe lefolyású, hányással-hasmenéssel járó mérgezést okoz az elfogyasztása. A gyalogbodza ritkán nő meg másfél méter fölé és bogyótermése felfele áll, ellentétben a fekete bodzáéval.
Oszd meg másokkal is!
Mustra