#ÉLETEM

A jó lecsó titkai

2012. augusztus 12., vasárnap 13:04

Miután a szerkesztőség összes nője azt állította, csak ő ismeri a tökéletes lecsó receptjét, ezért összegyűjtöttük a tradicionális, a reform, és a lázadó lecsókat. A rizses vagy a krinolinos a menő? Esetleg a krumplival megspékelt? Döntsék el Önök!

Lecsó a lá Udvardy Tibor

füstölt szalonna 20-30 deka - nem túl nagyra vágva
hagyma 1/2 kg - kockára, vagy karikára
krumpli 1/2 kg - karikára vágva
füstölt, vagy lángolt kolbász - 1 szál felkarikázva
lecsópaprika 3 kg - (sosem kiskockára vágva)
paradicsom 1 kg - négybe vagy nyolcba, de jobb ha meghámozzuk
só, és pirospaprika igény szerint

A lecsó készítés azzal kezdődik, hogy csinál magának az ember egy jó hosszúlépést. Ezek után a szalonnát fel kell vágni, és kiolvasztani. Mehet rá a hagyma, ezt csak fonnyasztani kell. Erre kerül a krumpli, amit meg kell píritani, de nem puhára, és aki tenne bele pirospaprikát, az szórja rá, és jól keverje meg, hogy ne égjen meg.

Mehet rá a zöldpaprika és a só,és ha paprika nem enged levet, akkor ajánlott egy fél pohárnyit aláönteni. Ezután jön a kolbász bele. Lefedve kell addig főzni, míg a paprika megrogy, ezután kerül bele a felszeletelt, meghámozott paradicsom.Tálalja friss fehérkenyérrel.

Sajnos a fenti recept csak a hosszúlépésig pontos.

A tökéletes lecsó, hozzávalók

Kevéske olaj vagy zsír
Sok hagyma
Sok/kevés jó kolbász
Paprika, kétszer annyi, mint
Paradicsom
Sok tojás

A tökéletes lecsó készítője tisztában van azzal, hogy a lecsóban a paprika és a paradicsom ideális aránya 2:1. A pirospaprika léte vagy nem léte indifferens a tökéletesség szempontjából, a tojás viszont egyszerűen nélkülözhetetlen.

Tarhonya, rizs, krumpli és egyéb szénhidrátok elhelyezése a lecsóban tévedés, mert egyikkel sem lehet tunkolni, szemben egy vastag karéj fehérkenyérrel, márpedig a tökéletes lecsónak tunkolnivaló szaftja van a rengeteg hagymától, a finom kisült kolbászzsírtól, és a sok tojástól.

A tökéletes lecsót úgy kell csinálni, hogy az ember

1. (a hosszúlépés után) apróra vág sok hagymát. Aztán kevéske libazsíron/olivaolajon óvatosan megpárolja.

2. Erre aztán rádobja a nem túl vastag félkarikákra vágott jó minőségű kolbászt, a hasonlóképpen nem túl vastag félkarikára vágott paprikát, és kevés sót. Ezeket aztán addig sütögeti óvatosan, míg a paprika félig megpuhul, ezalatt a kolbász is enged zsírt, és kissé megpirul.

3. A (meghámozott) paradicsomot nagyjából felvagdosva hozzáadja a hagymás, kolbászos paprikához, és főzi, amíg a lé egy részét el nem forrja. Kóstol és sóz, ha kell.

4. Ekkor kerül rá az enyhén sózott, elkevert tojás, amivel addig süti, míg a tojás át nem sül-fő. Ha nagy mennyiséget csinált, kánikulában mindig csak annyit tojásoz, amennyi el is fogy egyszerre.

5. Friss, fehér kenyérrel, szaftját tunkolva.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta