#ÉLETEM

Málnás finomságok hedonistáknak

2012. július 31., kedd 16:45

Szeretem a málnát. Kicsi, piros és nagyon zamatos. Lekvárnak és limonádéba is isteni, de a turmixokat is feldobja. Szörpként a gyerekek, pálinkaként a felnőttek kedvence. A himpér, sőt boldogasszony csipkéje néven is ismert gyümölcs most érik, egyetlen baja, hogy gyorsan romlik.

A málna eredettörténete nagyon szép, állítólag Ida hegyéről, Kréta-szigetéről származik. A gyümölcs a legenda szerint azért lett piros, mert egy Ida nevű nimfa a még gyermek Jupiternek akart szedni a gyümölcsből, de megszúrta magát a tüskéiben, és vérétől piros lett a málna.

Mivel vadon is megterem, ezért már a középkorban is kedvelt eledele volt a vándoroknak és a szegényebb embereknek. Ugyanebben az időszakban a kolostorokban kezdték el nemesíteni és termeszteni, gyógynövényként a mai napig használják a levelét. Európában gyakorlatilag mindenhol megterem, kivéve a nagyon északi országokban.

stockfresh 297703 raspberries sizeM

Levelét főleg a kismamák ismerik, a terhesség utolsó heteiben szokták fogyasztani, mivel ellazítja a kismedencetájék izomzatát, és ezáltal könnyíti a szülést. Nem ez az egyetlen gyógyító hatása, belsőleg hasmenés esetén teafőzetként javasolt, szájnyálkahártya-, torok-, garatgyulladásnál öblögetőszerként alkalmazható.

Egy nagy hátránya van a málnának, macerás leszedni, de cserébe egészséges (C-, B1-, B2-vitamint tartalmaz) és finom, ráadásul számos módon fel lehet dolgozni. A legismertebb persze a málnaszörp, aki nem akarja a boltit, annak itt egy egyszerű recept.

Szükség lesz egy kiló málnára, cukorra, vízre, és egy kiskanál szalicil kell még bele.

A málnát összetörjük (turmixoljuk) és összekeverjük a vízzel és a szalicillal. Egy napot hagyjuk állni. másnap leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Forralás után mehet a sterilizált üvegbe.

Lila Füge isteni tejfölös málnafagyi receptjét is érdemes elolvasni, és ha van kedvük lekvárt főzni, akkor a piros gyümölcsökből készülő luxuslekvárt ajánljuk.

Kis macerát kedvelőknek pedig itt a pillanatok alatt elkészíthető Morzsasüti.

Morzsasüti

A morzsasüti vagy crumble a lusta háziasszonyok süteménye. Ezerféle gyümölccsel működik, alma, körte, meggy, szilva, málna, eper, szeder, mangó, sárga és őszibarack, áfonya, rebarbara egyaránt jó választás lehet

málna

A tészta: 15 dkg liszt+10 dkg vaj+10 dkg cukor+pici fahéj. Ezt kell a két tenyerünk között addig morzsolgatni, amíg viszonylag egyenletes, nem túl nagy csomókból álló végeredményt kapunk. Ne izmozzuk túl, az a jó, ha a vajnak nincs ideje megolvadni.

A módszer az, hogy egy tűzálló, kivajazott tál aljába először beleszórjuk a feldarabolt, megtisztított gyümölcsöt, amit összekeverünk kevés cukorral. A tetejére szórjuk a tésztát, lenyomkodjuk, be a 170 fokos sütőbe, kb. 40 perc, vagy amíg szép színe nem lesz.

Tálalni lehet magában, de isteni vanília fagylalttal is, esetleg kissé fanyarabb gyümölcsöntettel, de a Rumtopf sem rossz választás.

Málnaleves

Igazi gyorsleves, még főzni sem kell, percek alatt kész.

Kell hozzá 50 dkg málna, 1 nagy pohár joghurt, kevés fahéj, egy kis méz vagy más édesítőszer, és egy kis víz. Tejallergiások szójajoghurttal is készíthetik. A málnát turmixoljuk le, szűrjük vagy passzírozzuk át a magokat, és utána keverjük össze a többi hozzávalóval. Mehet is a hűtőbe. Tálaljuk összevágott mentalevéllel.

Vaníliás málnapuding

A puding jó, akárki akármit is mond. Persze nem a bolti, bár én is el szoktam csábulni a Drogerie Marktban és néha veszek Alnatura bio pudingport. Ha nem győz le a konzumidiotizmus, akkor házilag is könnyen megfőzhető és még finom is.

Nem kell hozzá más, mint 1/2 liter tehén vagy növényi tej, 4 dkg kukoricakeményítő, 1 ek cukor vagy méz, vanília, és egy kevés zsiradék.

A keményítőt egy kis tejjel simára kell keverni, aztán felönteni a többivel, és el kell kezdeni melegíteni. Közben mehet bele a többi hozzávaló is. Érdemes nem elmozdulni a lábas mellől, mert könnyen leég, és kevergetni is kell. Ha kész (besűrűsödött), akkor vízzel kiöblített üvegpohárba töltjük egy részét, majd jöhet rá az összeturmixolt málna. Aztán újabb réteg puding, és újabb málna, vagy más gyümölcs, most például barack. A tetejére a hedonisták tehetnek tejszínt is, de gyümölcsöntettel is tökéletes.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta