#ÉLETEM

8 éven át csak sült krumplit és sajtot evett

2012. július 30., hétfő 18:59

Milyen lehet úgy élni, hogy valaki csak sajtot és sült krumplit eszik nyolc éven keresztül? Abi Stroud szabályos pánikrohamokat produkált, ha gyümölcsöt vagy zöldséget kellett ennie, vagy látott valakit, aki megpucol egy banánt – írta meg a különös történetet a Daily Mail.

Az egyébként kitűnő tanuló Stroud heti étrendjébe 3 darab cheddar sajt, három csomag sült krumpli és három csomag kenyér került, de csak a jobb márkákból. A newporti lány akkor kezdett különösen étkezni, amikor 10 éves lett, és meghalt a nagymamája. Evési zavara miatt párkapcsolata sincs.

Szelektív étkezési zavar

Az ebben szenvedők a legtöbb ételtől tartanak, rettegnek bármilyen új íz kipróbálásától, és az étkezésüket csak néhány ételre redukálják.

A betegség gyakori az autistáknál és gyakran keveredik a rögeszmés-kényszeres személyiségzavarral. Általában gyermekkorban kezdődik, és gyakran kapcsolódik hozzá az extra ízérzékelés, illetve az ízbimbók megnövekedett száma. A zavarban szenvedők legnagyobb része a készételeket preferálja, vagy a magas szénhidráttartalmú ételeket, mint a pizza, a sajt és a chips.

A legtöbben maximum tízfajta ételt esznek meg, de egyes esetekben ez egy vagy két ételre is leszűkülhet. Kezelése történhet kognitív viselkedés terápiával, vagy más egyéni terápiával, a pszichológus választása alapján.

„Utálom, hogy csak chipsen és sajton élek. Nincs barátom, mert aggódom, hogy mit gondolna rólam. Soha nem megyek el a barátaimmal vacsorázni, mert rettegek, hogy mi lesz, ha mást is meg kell ennem, mint a megszokott ételeim.” A lány nem eszik meg semmi mást, csak amit a mamája elkészít, néha ezt kiegészíti a chipssel és a kenyérrel a helyi kisboltból, amikor a szülei elutaznak. Már előre retteg attól, hogy szeptembertől egyetemre megy, és ott majd más ételeket is meg kell ennie.

tk3s bm stroud 01182115
Fotó: Barcroft Media / Northfoto

„Szeptemberben egyetemre megyek, és remélem, ott kapok segítséget, hogy ne csak a sajtra és a chipsre gondoljak.”

Abi szerint a problémái akkor kezdődtek, amikor a nagymamája meghalt, akivel nagyon közeli viszonyban volt. „ Amikor 10 éves lettem, nagyjából semmit nem voltam hajlandó megenni. Semmit nem akartam a számba tenni. Nem is tudom, mikor kezdődött pontosan, de abban az időben volt, amikor a nagyim meghalt, és nagyon elkeseredtem. Ha valaki megkérte, hogy kóstoljak meg valamit, akkor erősen dobogni kezdett a szívem. Az ételek illata riaszt meg először, aztán amikor érzem a nyelvemen az ételt, akkor nem érzem jól magam. Egyszer egy iskolai kiránduláson a tanár megkért, hogy kóstoljam meg a csirkefalatokat, de én sírva fakadtam. Annyira kínos, hogy ezeket az ételeket kedvelnem kéne, de a valóságban utálom őket. Ha valaki kiposztol egy képet, akkor azt írom, igazán jól néz ki. De a valóságban sose érnék hozzá.”

tk3s bm stroud 01182112
Fotó: Barcroft Media / Northfoto

Stroud hajlandó megenni a sült krumpliból készült szendvicset is, de csak a megfelelő szeletelt kenyérrel. Reggelizni sosem szokott, ebédre krumplit és olvasztott sajtot eszik, na meg vacsorára is. Az étkezése nincs jó hatással az egészségére. Amikor a lány 16 éves lett, és 95 kilóra hízott, elment az orvoshoz, hogy többet is kiderítsenek a fóbiájáról, de nem járt sikerrel.

„Az orvos szerint ez egy korszak, amin keresztül megyek, és túl kell jutnom rajta, vagy sosem lehet majd gyerekem, vagy fiatalon meghalok.”

A lány ahelyett, hogy változtatott volna étkezési szokásain, és egészségesebben kezdett volna étkezni, kevesebbet evett, hogy lefogyjon. „Lecsökkentettem a sült krumpli és a sajt mennyiségét, mert nem éreztem magam képesnek arra, hogy változtassak a diétámon”. Végül tavaly Abi felkeresett egy evészavarral foglalkozó specialistát, és 83 kilóra fogyott le. „Most, hogy már tudom, ezzel a problémával nem én szenvedek egyedül, megnőtt az önbizalmam. Végre itt a lehetőség, hogy valami új dolgot próbáljak ki." – nyilatkozta Abi Stroud a Mail Online-nak.

A dolog nem is annyira ritka, mint gondolnánk, a Discovery csatornán egy egész sorozatot szenteltek az étkezési zavarban küzdőknek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta