#ÉLETEM

Túlélni a Dukan-diétát

2012. július 28., szombat 14:33

A könyv elolvasása után éppen aznap kezdtem bele a Dukan-diétába, amikor megjelent a Dívány kritikája is a módszerről, és arra gondoltam, leírom a tapasztalataimat. A cél mínusz hat kiló, következzen a diéta első hete.

Pontosan aznap vágtam bele a diétába, amikor a Díványon megjelent a módszert (nem is annyira) finoman savazó cikk. Már csak este jutottam netközelbe, de az anyagban olvasottak nem tántorítottak el a kitűzött célomtól: Dukan-diétával lefogyni 6 kilót, és a módszer egyes elemeit felhasználva meg is tartani azt.

stockfresh 837231 raw-pork sizeM

A kiindulás

Amikor belevágtam a kalandba, a 163 cm-es magasságomhoz pontosan 58,4 kg-ot nyomtam. Igen, valóban nem voltam kifejezetten kövér, de az a kis túlsúly a testem rettentő előnytelen helyein türemkedett ki:  a derekamon körben úszógumi nőtt, a combom megpuffadt, épp csak annyira, hogy – esztétikai sokkolás nélkül –- már nem tudtam felvenni egy rövidebb szoknyát, vagy sortot, de a mindennapokban (a bulis estéken pláne) a felkarom duzzadt-ernyedt eltorzulása zavart a leginkább. Aztán a nyaralásunk alkalmával készített extrém mennyiségű fotó már nem engedte tovább homokba dugni a fejemet...

Az előzmények

2009-ben – 15 hónappal az első után – szültem második gyermekemet. Mindkét terhességemet maximális odafigyeléssel kezeltem, meg is lett az eredménye: a 9. hónap végén 6 kg plusz, két makkegészséges csecsemő, kiinduló testsúly és zavartalan szoptatás.

A problémák ezután kezdődtek. A folyamatos babázás-otthon dolgozás-nem sportolás közepette az elmúlt három évben felszaladt összesen 6 kg. Január elején 60 kg-ot mutatott a mérleg. Ekkor a férjem – arra a (természetesen viccnek szánt) felvetésremre, hogy a gazdasági váság okozta anyagi nehézségek miatt majd a testemet fogom árulni, csak annyit kérdezett: „már úgy érted, hogy a szerveidet?”

Értem én a humort... de a célzást is, elkezdtem hát futni. Fél órát szántam a 3 perc futás-3 perc séta edzéstervemre, amely három hónap alatt heti körülbelül 4 edzéssel odáig fajult, hogy lefutottam a félmaratont (4 szigetkört). Fél év alatt összesen másfél kilót sikerült ledolgoznom, persze nyilván izmosodtam is. A korábban említett testrészek viszont nem lettek mutatósabbak.

stockfresh 1195825 glass-bowl-full-of-raw-eggs-on-dirty-surface

Úgyhogy amikor anyósom születésnapom alkalmából megajándékozott a Dukan-diéta című könyvvel (...), majd három hétre rá mesélte, hogy ő már hat kilót fogyott a módszerrel, én is belevágtam.

Nyitó szakasz – támadás a kilók ellen

A Dukan-diéta lényege, hogy egy négy egyszerű szakaszból álló, életre szóló programmal segítse a fogyni vágyók életét. Összefoglalva a lényeget: az 1-7 napig tartó nyitó szakaszban pusztán fehérjét szabad fogyasztani (húsok, halak, zsírszegény tejtermékek rettentő sok folyadékbevitellel), az álomsúly eléréséig tartó Lépegető szakaszban naponként váltakozó kúrát kell tartani (egy tiszta fehérje nap, és egy zöldséggel dúsított nap), a Megszilárdító és Fenntartó szakaszról majd mesélek, ha már ott tartok.

Miután valóban elhatároztam magam, és az utolsó normális esténken két szelet tortával elbúcsúztattam az aranyéletet, nem esett nehezemre az első napot betartani. Reggel elindultam vásárolni: feltankoltam kóla lightból (Dukan nem azt mondja, hogy mindenképpen igyad, hanem, ha amúgy is szereted, akkor nyugodtan fogyaszd), vettem csirkét, amiből még reggel összedobtam egy jénaiban fokhagymával párolt sült hústt, és hoztam haza egy doboz tojást is. A sarki CBA nem bővelkedett a megengedett 0%-os (ez a zsírtartalomra vonatkozik) tejtermékekben, vagy zabkorpában (napi másfél evőkanál javasolt), így ezeket kihagytam. Amúgy elég ritkán eszem tojást, az üdítő változatosság megakadályozott abban, hogy kitépjem a gyerekek kezéből az isteni csokis muffint. A tojáshoz presszókávét ittam magában. Eddig hiába kerestem igazán zsírszegény tejet, de most, hogy vége az első öt napnak, és nulla eredménnyel bejártam egy Tescot és egy Auchant, utánanéztem a neten is, és látom, hogy létezik a Milli Life+-nak 0,5%-os zsírtartalmú teje. Nincsenek illúzióim az állagát illetően, de a kávéhoz jól fog jönni, felkutatom a beszerzési forrást.

Tízóraira és ebédre ettem a már említett sült húsból, uzsonnára és vacsorára még volt néhány főtt tojás, és megint csak csirke. Mindig ettem, ha úgy tartotta kedvem, így egész nap nem voltam éhes.

Dukan azt írja, hogy a fehérjéket tartalmazó élelmiszerek vízhajtó hatásúak. És tényleg, jön is a kényszer, az állandó szomjúság, csak inni, inni és inni szeretnék  Napi legalább három liter lecsúszik víz, gyógytea és édesítőszeres üdítő formájában – a kóla lighthoz még Sprite Lightot is vettem a Culinarisban. Emellett persze egyfolytában vécére járok.

Már második reggel fél kilót fogytam!!! 57,9-et mutatott a mérleg. Víz, vagy nem, fél éve biztosan nem láttam a bűvös hetes számot, úgyhogy totál letojtam, mi távozott a szervezetemből, és igazán lelkesen vágtam neki a továbbiaknak. Elindultam az Auchanba, gondoltam, ott csak találok 0%-os tejtermékeket. Hát nem igazán. Van ilyen, de az mind gyümölcsös, és elolvasva a tápértékes táblázataikat, egy merő szénhidrát mind, ez pedig a jelen diétában halálos méreg, ugyebár. Ugyanez a helyzet az 1,5%-os tejjel is. Kicsit bepipultam, hogy ezért autókáztam el odáig (belvárosi lévén, nem nagyon szeretek kocsiba ülni bevásárláshoz), de aztán megtaláltam a halas mélyhűtős pultot, és ott feltankoltam megengedett csemegékből: mirelit tenger gyümölcsei, kagyló, rák, meg ilyenek. Mindegyik egy vagyon.

A második napi ebédem tenger gyümölcsei fokhagymával, petrezselyemmel, sűrűn kevergetve, hiszen olaj (MÉREG!) hozzáadása nélkül készült. Nagyon finom lett. Megint csak készítettem néhány keménytojást, ha hirtelen megéheznék, vacsira bedobtam egy tonhal konzervet (saját lében) és kábé ennyi volt a napi menü.

stockfresh 151748 salmon-fish sizeM

A harmadik nap jött a hideg zuhany: 58,1 kg-ot nyomtam reggel. ÁÁÁÁÁ! Még jó, hogy Mr. Dukan már a könyvében felkészített erre a helyzetere, szerencsétlen módon pont ekkor jött meg nekem, ez pedig vízvisszatartással jár. Állítólag a végére duplán lejön rólam ez a súly, csak kitartás. Kisebb lelkesedéssel, de folytattam. Reggel – a gyors rántotta reggeli után - felvásároltam némi pulykasonkát, meg bresaolát (ez egy nagyon vörös, levegőn szárított sonka, ránézésre nulla zsír), és jött hozzá még egy kis Sprite Light méreg. Beszereztem a másnapi ebédet-vacsorát: egy friss tonhal steaket, és egy csomag friss rákot (ezt vacsorára terveztem, de végül úgy besonkáztam, hogy nem kívántam a herkentyűt). Ebédre a hétfői csirke maradványaiból falatoztam.

Negyedik nap reggelre megint megjelent a bűvös hetes a mérlegen, 57,6-ot nyomtam. Szuper!Aznap kerti partiba voltunk hivatalosak, ezért úgy döntöttem, napközben csak falatozgatok, este eszem nagyobbat a többiekkel. Volt itton sonka, tonhal konzerv, tojás, hát ilyeneket. A férjem megállapította, hogy a tonhal steak tovább jó, mint a rák, ezért ez utóbbit vittük magunkkal a sütésre. A házigazda alufólián elkészítette nekem, isteni is lett. Az első nagyobb kihívás ezen a napon ért: nem ihatok a többiekkel. Egy korty bort sem. Mondtam is, hogy én lehet, hogy hamarabb távozom a buliból, de nem így lett: rengeteg vizet ittam (pici citrommal ízesítve), talán a fogyás miatt érzett eufória – vagy valami hiánybetegség – teljesen felpörgetett, és tudtam tartani a többiekkel a tempót.

A nyitó szakasz utolsó reggelén, az ötödik napon 57,2 kg-ot nyomott a mérleg. Szuper-zseniális. A reggelim lágytojás fekete kávéval, és egy kis sonka. Jaj, ez nagyon finom. Ahhoz képest, hogy eddig nem különösebben szerettem a húst (két évig még vega is voltam régebben), egész jól csúszik, sőt... Rá fogok szokni. Ez egy kellemes szombati nap volt, amikor együtt ebédelt a család. Én megkaptam a tonhal steaket kérgesre sütve, belül szinte nyersen, sok friss borssal. Nagyon finomra sikerült. Kicsi sonkát nassoltam vacsorára is. De a helyzet az, hogy nem is vagyok éhes. Sokat iszom, ez is elveszi az étvágyamat, emellett Dukan azt mondja, hogy „amennyiben kizárólag fehérjét tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, elindul a szervezet ketontesttermelése, mely tartós teltségérzetet okoz”.  Lehet benne valami.

A nyitó szakasz egyenlege

A hatodik nap reggelén – alig mertem elhinni – 56,9 kg-ot mutatott a mérleg, ami másfél kiló mínuszt jelent az induláshoz képest. És éljen! Ettől kezdve minden második nap ehetek már zöldséget is!

stockfresh 1012943 spicy-steamed-fish sizeM

Miután nem volt rajtam extrém fölösleg, ez a másfél kiló fogyás határozottan látszik. Leginkább a fejemen/arcomon/nyakamon veszek észre változást, de mintha a karom is egy kicsivel szebb lenne. A hasam még mindig löttyedt, de a gyomrom mindenképpen visszaugrott a helyére, így mégis látványos az eddigi eredmény. Isteni a közérzetem, bár az öt nap alatt időnként elképesztő fáradtság lett úrrá rajtam. Nyilván a szénhidrát hiánya, ehhez nem kell gasztroenterológusnak lennem... E tekintetben sokat várok a zöldséges napoktól, úgy tervezem, akkor elkezdem megint a futást is. Ebben az öt napban nem akartam tovább terhelni a szervezetemet, figyeltem rá, hogy sokat sétáljak, de annak nem volt értelme, hogy a futástól egy életre elmenjen a kedvem, mert energia hiányában majd' kiköpöm a tüdőmet.

Úgy érzem, hogy sokkal jobban nézek ki, magabiztosabb vagyok, örömmel öltözködöm reggel. Elővettem a régebbi gatyáimat, és tervezgetem, hogy mikor tudom majd begombolni őket.

Nagyon nagy bizalmat ad, hogy eddig is minden úgy történt, ahogy az a könyvben meg van írva. Dukan előre figyelmeztetett a nehézségekre is, így azok nemhogy visszavettek volna a lelkesedésemből, hanem éppen ellenkezőleg, lendítenek tovább.

Rengeteget költöttem a tengeri herkentyűkre, és a drága sonkákra. De én így jutalmazom magamat...

Aki olcsósítani szeretné a módszert, az kap tök jó mirelit halakat rendes áron, és szabad enni belsőségeket is (máj, szív, meg ilyenek), amik sokkal olcsóbbak. Az utolsó napon megtaláltam a sovány túrót is a Tesco polcain, ezzel a tejtermékek is bekerülnek az étrendembe.

Én ezt az első öt napot egy brutál bevezető szakasznak éltem meg, amikor igyekeztem a maximumot kihozni a dologból. Innentől viszont egy hosszabb folyamat következik, szeretném változatossá tenni az étrendem, hogy a sportolást is bírjam, és a szervezetemet se zsigereljem ki.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.28 15:34:26bungics

  Már az elején felröhögtem, hogy egy korábbi dívány cikket mérvadónak tartottál. De csak odáig olvastam, hogy "Már második reggel fél kilót fogytam!!!" (sic!).
  Azt hiszem, te menthetetlenül ostoba liba vagy!

  Megspórolok neked még 10-20 évnyi kísérletezgetést: tartós fogyás életmódváltás nélkül nem létezik.

 • 2012.07.28 15:58:12Maeldron

  A paleo-val csak az nem fogy le, aki valóban kövér disznó akar maradni. Holott az nem is fogyókúra.

 • 2012.07.28 16:20:12De gustibusaut bene, aut nihil

  163/58, az igen komoly elhízás jele :)

 • 2012.07.28 16:23:53Blogerovac

  Amit pár nap alatt lefogysz, az leginkább a víz, de semmiképp nem tartós dolog. Ettől ez a diéta még lehet, hogy működik, de szerintem kicsit kevesebbet kell enni, kerülni a sok édességet és a túlzott szénhidrátot és mellette rendszeresen legalább egy keveset mozogni. És csoda fog történni :) Persze 3 hónap távlatából érdemes először a mérlegen látható számot komolyan venni.

 • 2012.07.28 16:36:08nypiro

  Hát zabkorpát nem kerestél, legalábbis nem derült ki egész végig. Viszont a méregdrága 0,5%-os tejért meg mentél. Lökött vagy, ezt mondja egy dukanozó aki életmódváltásként éli meg, nem fogyókúraként. Ennyi túlsúllyal inkább edzened kellett volna, főleg hasra. Ha elolvastad volna a könyvet Dukan azt is javasolja. Aznap olvasod a cikket és máris hozzálátsz? Nem fér az agyamba hogy akkor mikor olvastad a könyvet és mikor vásároltál be. Egyébként max. 2 sárgája mehet egy nap. Ha vadásztál a Tescoban a light tejre, vadászhattál volna túróra, joghurtra, marhahúsra, stb. Lökött vagy és felületes.

 • 2012.07.28 16:48:13mojoking77

  Fura... Ennyire rossz az ido otthon, hogy az osszes trool idejon frocsogni, vagy ilyen sulyos az uborkaszezon, hogy a sok kis szerencsetlen pocs mar ezt is olvassa..

  A szerkesztonek: Kitartas, es ne torodj a ket bites idiotakkal, sajnos mindenhol ott vannak

 • 2012.07.28 17:54:38nypiro

  Kedves mojoking77!

  Ha a kétbites idióták közé sorolsz köszönöm szépen. Mindenesetre nem csak cikkírás miatt csinálom a Dukan életmódváltást. Tudod ha rendesen betartod: Dukan diéta, ha engedményeket teszel: Dukan életmódváltás. Ha a kedves cikkíró utánanézett volna a dolgoknak, nem lenne mit kritizálni. De alap a zabkorpa, még a coop-ban is lehet kapni vagy gyógynövényboltban. Meg Auchanban, Tescoban ahol Ő tejért ment. Na erről ennyit. Osztod Te is az észt, mert az illető hölgyike régebben írt 2 értelmes cikket. Na akkor most írt 1 kevésbé értelmeset is.

 • 2012.07.28 18:05:35MissX

  lehet vele fogyni, csak vitaminhiány a vége. én is csináltam, a végére megundorodtam a csirkemelltől és a zabkorpától. kijött a herpeszem is, ami alig múlt el, már jött is a következő. ha valaki tartósan fogyni akar, akkor mozogjon és fogja vissza a zabálást. amit meg a mai napig nem értek, hogy mikor lett ellenség a gyümölcs? tudom, van benne szénhidrát...

 • 2012.07.28 18:29:49Pipas

  Fogyókúránál az első két hétben felesleges mérlegre állni. Minden módszer ami mást állít szemfényvesztés. Az 1- 1,5 kilód különbségek meg gyakorlatilag mindig a vízhajtó hatás eredményei...

 • 2012.07.28 18:34:17nypiro

  3.dik szakasztól lehet gyümölcsöt enni. Nem tiltott semmi, csak mindennek megvan a maga sorrendje. Nyilván védeni fogom, mert csinálom. És pótolom a vitamint. Betegen kezdeni sem érdemes. Meg van akinek nem ajánlott. Egyébként mindenki maga tudja mi a jó neki. Nekem a káposzta diétától meg a sok levestől lenne bajom, meg a krumplitól. Ezt se csinálják a vegetariánusok.

 • 2012.07.28 18:35:38Dr. Cuddy

  Szerintem meg érdekes ki hogyan él meg egy-egy ilyen életmód váltást, diétát, fogyókúrát ki hogy nevezi. Én még sosem fogyóztam de sajnos a családban van olyan akire ráférne és talán ez a módszer szimpatikus is lenne. Várjuk a fejleményeket akit meg nem érdekel az ne olvassa el hiszen a címből kiderül miről is szól a bejegyzés.

 • 2012.07.28 18:43:32hha96

  Úgy fogytam most a nyáron 83-ról 73-ra 6 hét alatt, hogy egyszerűen annyi meló volt, nem volt időm enni, igaz mozgásigényes, de könnyű fizikai munka. Vacsorára ami belém fért. Cupákos csülök, kolbász, pörkölt, minden...
  Szóval ahogy valahol nemrég olvastam: A legegyszerűbb fogyókúra: nem kell annyit zabálni, a mozgás másodlagos. Tök mindegy mit eszel. Csak ne sokat.

 • 2012.07.28 19:54:06efi

  Fogyókúra, az mi?
  Nem kell uitt sz.rakodni mindenféle ezt lehet enni, azt nem hülyeségekkel.
  Egyszerűen akkor kell enni, ha éhesek vagyunk és kész. Ha idő van, de nem vagyunk éhesek, kihagyjuk, esetleg a felét a tányéron hagyjuk, ennyi a titok. Mert mit látni délben: mindenki tolja be, ami előtte van az utolsó morzsáig. Biztos mindenki éhes és mindenki pont annyira, amennyi a tányéron van.

 • 2012.07.28 19:56:26kukorica-jancsi

  Sokfélék vagyunk. Nem mindenki fog - legalábbis szépen, arányosan - lefogyni, pláne egy bizonyos kor és két gyerek után, ha kevesebbet eszik és többet mozog.

  A löttyedt kar például biztos nem fog eltűnni, ugyanis a löttyedtséget a kötőszővet túltengése okozza, és futhat akármennyit a hölgy, a karjára nem fog három kiló izom felrakódni, hogy kifeszítse azt a kötőszövetet...

  Ettől függetlenül természetesen kevesebbet kell enni és többet kell mozogni, mint a mai magyar sztenderd.

 • 2012.07.28 20:01:54cz80

  Elképesztő a cikk. Komolyan gondolja bárki is, hogy pusztán hókuszpókusszal az evés körül, fogyhat? Nem lenne egyszerűbb, olcsóbb, egészségesebb mozogni? Meg minek a kóla, még ha light is??

  Én bő fél éve futok, heti 4-5 alkalommal, napi átlag fél órát, rosszabb napokon kevesebbet. A súlyom nem változott, viszont a centik igen, fenéknél, csípőnél, combnál. Ezen kívül jobb az állóképességem és később kezdek el izzadni, ami az egyik legnagyobb ajándék volt számomra.
  Az étkezésre annyiban figyelek oda, hogy a második szelet sütit, második cikk csokit már nem eszem meg. No meg nem öntök magamba szemetet, mint pl light kólát.

  Én is járok dolgozni, vezetek háztartást, van családom, mégis jut heti négyszer, ötször egy fél óra magamra és az egészségemre.

 • 2012.07.28 20:18:25E-leonora

  Kedves Cikkíró!
  Ami az internetre kerül, az ott is marad. Ha valamiről cikket írsz, ráadásul olyan formában, mintha igazi tudással rendelkeznél a témában, kérlek használd a kereső motorokat. Elolvastad a könyvet? Ebből a cikkből nem az derül ki. Alapvető tévedések vannak az írásodban. Mindjárt a támadó szakasz idejét illetően. 6 kg fogyásnál teljesen felesleges 5 fehérje napot tartani. Nem szeretném újból megírni itt a könyvet és a tényeket, megtette ezt a szerző. Te csak kutakodjál még! Ennek a cikknek a címét légyszíves változtasd meg, mert aki komolyan ezt a diétát szeretné követni, annak ez így nem korrekt.
  Félreinformálod az olvasóidat. Ez nem Dukán diéta, ahogy Te csinálod.

 • 2012.07.28 20:35:29énésénke

  Mindenkinek megvannak a preferenciái és egyéni énképe.
  Az én ízlésemhez és lelki egyensúlyomhoz képest a cikkíró és férje választott környezetemen kívüli kategória...
  Értem én, hogy a cikkíró egy "petite" alkat, aki 60kg felé baktatva kevésbé filigrán, de nem gondolhatja komolyan, hogy fehérjezabálással szebb karja lesz...

 • 2012.07.28 21:12:51A szerelő

  Úgy veszem észre, a fogyókúra olyan mint a vallás, mindenki szerint a saját véleménye a tuti, a többi meg szart sem ér :)

 • 2012.07.28 22:06:51Sierrababa

  Jajj, ezek a hókuszpókuszos fogyókúrák....a titok: kevesebb kalóriát enni, mint amennyit elégetünk. ENNYI.

 • 2012.07.28 22:32:54muliweg

  Mindenki kínozhatja magát mindenféle idióta diétával, az gazdagodik meg belőlük akik írják a könyveket hozzá, egyesek (akik nincsenek is kevesen) pedig megveszik őket.
  Életmód váltás kell, mint itt írták már páran, nem villámdiéta. Be kell tartani pár szabályt, amit igenis meg lehet szokni és meg lehet szeretni. A fehér lisztet lecserélni teljes kiőrlésűre például. Annak ugyanis csak a 70%-a szívódik fel, a glikémiás indexe pedig alacsony, tehát nem viszi fel az egekbe a vércukrot, és nem elszel éhes utána 1 óra múlva...hogy vedd megint magadhoz az 500-800 kalóriás kajákat (és akkor még keveset mondtam). Le kell mondani a finomított cukorról. Tudom, minden más drágább. De vagy csináljuk, vagy nem. Sajnos hiába jár le valaki heti 7-szer konditerembe vagy a szigetre futni...ha ugyanannyit zabál mint azelőtt. A mozgás csak 30%-ban járul hozzá a fogyás sikeréhez, az étkezés viszont 70. Kell a mozgás, nagyon is, de ne zabáljunk annyit mint korábban, és meg lesz az eredmény. Cardio edzés kell annak aki fogyni akar, súlyzós, gépes edzés annak aki formálódni. Én azt is tudom hogy a vacsoráról lemondani, vagy a vacsorára spagettiről, rántott hús-krumpli kombinációról lemondani iszonyat nehéz, főleg ha az embernek családja is van. de muszáj, ha fogyni szeretnénk. Lehet sírni, meg szenvedni, de lehet kis többletenergiát belefektetni és utánaolvasni, hogyan élhetünk másképp. Nem diétákkal. Hanem úgy hogy a szemét kajákat kiiktatjuk az étrendünkből. Azt is tudom hogy ez drágább. Drágább így élni. De ezzel nem lehet mit kezdeni. Ez mindig is így lesz.

 • 2012.07.29 02:28:16váj mí

  Cola light meg Sprite light (a Culinarisból, éééérted, nem ám akárhonnan) fogyókúrás alapnak. Basszus, tényleg ennyi hülye van? Prüntyőke, egyél azt, ami jólesik, de csak a felét, mint eddig. Ha pedig zavar a szülés utáni megereszkedett bőr, vagy gyúrj rá, vagy varrasd fel.

 • 2012.07.29 10:51:42Sz-CS

  Ez nem Dukan diéta, hanem egy elrontott klasszikus ketogén diéta. A telítetlen zsírok hol vannak az étrendből? (Pl. lenmagolaj.) Azzal lehet ilyenkor pótolni a CH megvonással járó energia veszteséget, pláne, ha mozgás is része a kúrának. Egyébként meg az egyik legolcsóbb ámde legbrutálisabb variációja a fogyásnak: a hölgynek napi fél kiló csirkemell zöldséggel és 4-5 evőkanál lenmagolaj az kb. egy ezres.

 • 2012.07.29 12:00:35vazzup

  Eh, aki tud angolul, az nézze meg ezt, érdemes. Az ellenség nem a zsírok, sőt, a zsírokat kötelező fogyasztani, különben vitaminhiányod lesz (a rajtad lévő nem számít), s nem is a szénhidrát, úgy általában, hanem a rost nélkül bevitt cukrok, legfőképpen a fruktóz. A glükóz barátunk, segít élni...

  [link]

  Inkább ezt nézzétek, mint az ilyen elcseszett diétás baromságokat.

 • 2012.07.29 12:29:07tejcsokoládé

  tudod, Pesten az egyetlen igazán igényes bolt, ahol minőségi kaját lehet venni, az a culinaris. aki azért jár oda, hogy drágán vegyen valamit amivel aztán igazán haza tudja vágni a szervezetét, az egy hatalmas barom. a culinaris helyében beperelnélek.
  amúgy a képlet nem ez drága kaja=fogyás
  a képlet valami ilyesmi fogyás=kevés kaja, sok mozgás
  ezzel az egésszel csak az a baj, hogy a tizenéves kislánykák is olvassák, akiknek még lövésük nincs arról, hogy ez mennyire káros és a szerzőnek mennyire nincs aranyhalnyi agya sem.

 • 2012.07.29 15:24:44Mrs. Jackman

  A fidesz a betegek kiirtására készül, te hogy kommentelhetsz ezzel a nickkel egy olyat, h nem diétázol a cukorbetegséged ellenére sem?

 • 2012.07.29 15:27:05Mrs. Jackman

  tejcsokoládé, hehehe a culinaris? ne viccelődjünk már, egy átlagos angol vegyesbolt kínálatát találhatod meg benne, méregdrágán. a szuper, majdnem ezer forintos paradicsomos kenyeret meg a piacon veszik 150ért. nem ért tudni, ha ott vásárolsz.

 • 2012.07.29 16:36:57tea fan

  Sierrababa

  "Jajj, ezek a hókuszpókuszos fogyókúrák....a titok: kevesebb kalóriát enni, mint amennyit elégetünk. ENNYI."

  Ez erős leegyszerűsítése a dolognak, de: természetesen ez az alapja a fogyásnak.
  A legtöbb fogyókúra nem hókuszpókusz, hanem egy konkrét (jobb, rosszabb) módszer a fentire.

  muliweg
  "Sajnos hiába jár le valaki heti 7-szer konditerembe vagy a szigetre futni...ha ugyanannyit zabál mint azelőtt. A mozgás csak 30%-ban járul hozzá a fogyás sikeréhez, az étkezés viszont 70."

  Ami azt illeti, nálam épp fordítva van.
  Ebbe sem vagyunk egyformák, az alap közös, de az embernek magának kell kitapasztalnia, hogy mi nála a hatékony.
  Én soha nem fogytam még diétával, ellenben csak sporttal igen; ha eleget sportolok, gyakorlatilag mindegy, mennyit eszem.

 • 2012.07.29 16:47:42A fidesz a betegek kiirtására készül

  Mrs. Jackman: szerinted mi köze az én felfogásomnak ahhoz, hogy többmillió beteg embert tesz tönkre ez a szarházi fideszes söpredék, többek közt azzal, ahogy módszeresen rombolja az egészségügyet?
  Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy légy oly kedves a témával foglalkozni, ne a nickemmel, te köcsög!

 • 2012.07.29 18:27:46Buci-Bigyo

  Tea fan! Te egy nagyon erős kivétel vagy ezzel, azt ugye tudod?

 • 2012.07.29 19:53:16szng

  Kommentár nélkül, ami igazán veszélyes:
  [link]

 • 2012.07.29 21:27:39vazzup

  tea fan: ez sem igaz. Mármint, hogy mennyit eszel. Pontosabban az nem mindegy, hogy MIT eszel. Nézdd meg a videót, amit fentebb linkeltem, a különféle cukrok feldolgozásáról szól. Az a nem mindegy.
  Ha jó formában veszed magadhoz a szénhidrátot, és mozogsz, akkor oké, ha szart eszel, vagy nem mozogsz, akkor nem oké.
  A mozogj többet és egyél kevesebbet önmagában nem helytálló. Csak akkor, ha a bevitt cukor nem beépül zsírként, hanem elég, felhasználják az izmok.

 • 2012.07.29 22:02:36Mikrobi

  Ez mekkora baromság -.-
  Fuss inkább és ne, vagy csak keveset vacsorázz! Zsírt is ehetsz, annak minimális része épül be (persze a koleszterin miatt nem javasolt), a szénhidrátot tilos enni, az mind beépül, ami el nem ég!

 • 2012.07.29 22:14:23Rocks

  Ok, levagtuk... Vagy valaki, aki megengedheti maganak a meregdraga tengeri cuccot, meg a bresaolat... Hihi, en 35 evesen, 170 cm- hez 53 kg - mal minden nap megengedhetem magamnak a belga csokoladet:) jo fogyozast... Egyebkent, ha felmaraton-futassal nem sikerult fogyni, akkor ott igen elkurtal valamit.

 • 2012.07.30 02:34:08váj mí

  Az tényleg senkinek nem tűnt fel, hogy ez a 'szerző' light szarokkal látta megvalósulni a folyadékbevitelt? Egy kérdésem van már csak: Maaaarggiiiiiiiiiiiiiiiiiiit?

 • 2012.07.30 09:09:23Ernoke

  @Rocks : a girhességed bizony nem a saját "érdemed" (én inkább hibának nevezném, h nem figyelsz oda jobban a súlyodra), és az, h fogyókúrás cikk alá kommentelsz ilyet, már azt mutatja, h mégse vagy olyan baromi elégedett vele... (még mielőtt irigykedéssel vádolsz, én 31 évesen még nálad is gebébb vagyok.)

 • 2012.07.30 10:02:10Legelő Őse

  Megdöbbentőnek tartom, hogy azt a diétát, amit a megkérdezett dietetikusok 100%-a nagyon károsnak, veszélyesnek, és leginkább egészségtelennek tart itt reklámozod azzal, hogy nyílt színen próbálod ki. Ez nem játék. Az egyoldalú táplálkozás veszélyes, és nagyon egészségtelen. Értem hogy mindez hatalmas biznisz, értem hogy a kattintások az ilyen felfújt ügyekre jönnek, és az is nyilvánvaló, hogy az egészséges vegyes mediterrán étrend, megfelelő mennyiségben, napi ötszöri fogyasztása, némi valóban rendszeres aerob, kardió mozgással igaz lassan, de biztosan, és egészségesen fogyaszt - ugyanakkor ezt már eddig is tudtuk, csak ehhez persze teljes életmódváltás kell, és az nehéz - szóval ebben nincs túl nagy biznisz...
  Szánalmas, hogy egy pszichiáter, akinek az égvilágon semmi köze nincs a dietétikához paeolit diétával pénzt keresve minden szakmai alap nélkül hülyíti az embereket. Dukan esetében is ez történik.
  Nem mellesleg pedig fogyókúrázni csak valódi túlsúly esetén érdemes, különben komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki!

 • 2012.07.30 13:20:26Rocks

  Emoke, ennek a majomnak szantam, aki masok orra ala dorgoli, mennyire kurva jol megy neki... Nem erted, mi?
  En komolyan veszem a futast, szules utan 12 kg - t fogytam vele, tudatosan.
  Girhes a macskad!

 • 2012.07.30 13:41:21zoldmandula33

  nna, én azt mondom, adjunk egy esélyt ennek a dukan-os folytatásnak.
  engem érdekel, mi lesz belőle, meg még úgyse csináltam ilyet:) én is inkább a több testmozgást meg a folyamatos odafigyelést részesítem előnyben.
  meg értitek, dolgozik vele, megírja a cikket...legalább ezt tiszteljétek.
  tolerancia, már megint, na.

 • 2012.07.30 13:56:08Ernoke

  nem értem. a cikkben sehol nem láttam, h mások orra alá dörgölné, h milyen jól megy neki - vagy az már annak számít, ha leírja, h megvett egy kis drága tengeri herkentyűt vagy sonkát...? (én is csóró vagyok jelenleg, tegnap óta 1 kiló rizsem van fizetésig, de miért kéne fájnia, ha más nem az? ha lenne pénzem, én is megvenném ezeket.) te viszont pontosan ezt tetted az amúgy iszonyú kevés kilószámoddal, mintha az vmi érdem lenne - egyáltalán nem az, kilókkal dobálózni én is tudok.:D

 • 2012.07.30 15:01:22Rocks

  Igaz Emloke, en kis kocsog vagyok. Elarulok egy titkot: lovem isvan dogivel, csak nem reklamozom, mint ez a dagadtcombu majom... Utalom a kivagyisagot es imadom a karcsu labakat...

 • 2012.07.30 17:21:40Mrs. Jackman

  A fidesz a betegek kiirtására készül, azzal foglalkozom, amivel akarok, de úgy látom fájó pontra tapintottam. sztem egyébként annyi köze van hozzá, hogy hitelesség kérdése, hogy ki miről mondd véleményt vagy fejezi ki a nemtetszését.

 • 2012.07.30 17:23:08Mrs. Jackman

  Legelő Őse, mitől egyoldalú táplálkozás az, hogy egy hétig fehérjét eszik? semmi baja nem lesz tőle, utána meg zöldséget eszik hússal. abban mi az egészségtelen?

 • 2012.07.30 18:29:55Sz-CS

  :)....hát az, hogy nem eszik kakaós csigát reggelire, tarhonya levest - zöldbab főzeléket oldalassal ebédre, parizeres vajas kenyeret vacsorára, mint a nagy átlag, akik itt degradálnak egy szerencsétlent, amiért próbál változtatni magán a saját javára.

 • 2012.07.30 19:39:40zoldmandula33

  heuréka...

 • 2012.07.30 23:29:28váj mí

  tejcsokoládé: Hopp, Culinaris! Na az a tipikus középszar jó drágán, sznoboknak. Mondjuk meg is érdemlik, pláne az, aki a light Spritért megy be.

  Sz-CS: Ahham, próbál változtatni, ahham. Inkább az Attkinson meg a paleo majomkodás után, talált egy új játékszert magának, amivel igazolhatja majd 2 hét múlva, hogy miért nem tudja visszanyerni a valamikori versenysúlyát. A változtatás nem ez, ez csak majomkodás.

 • 2012.07.31 08:23:24csincsilla72

  Fogyni mindennel lehet, feltéve, hogy a kalóriabevitel kisebb, mint a leadás. Egyszerű matek az egész. De persze lehet írni könyveket róla, és jól meg lehet gazdagodni belőle.
  Aki eldobja a normál vegyes táplálkozást, legyen paleo, Atkins, vega, stb, az az egészségét kockáztatja. Ja, marha jó lehet szép vékonyan mindenféle szerzett szervi elégtelenségekkel szenvedni végig az életet. Az emberi szervezet persze a legostobább étrendekhez is képes egy bizonyos fokig alkalmazkodni, de miért is kéne neki?

 • 2012.07.31 14:43:34ép test ép lélek

  Jesszus, hol van ilyenkor egy főszerkesztő??? Vagy itt az a cél, hogy népfelháborodás legyen? Ekkora baromságot, mint ez a poszt!

 • 2012.07.31 23:44:03tea fan

  vazzup
  Alapvetően nem vagyok nagy fehérkenyér- és cukormániás, a zsírban tocsogó ételektől pedig zsigerből irtózom, de a legutóbbi ilyen időszakom során 2-3 óránként megettem 2-3 szendvicset (fehérkenyérből, majonézzel, sajttal etc.).
  Mégis fogytam.
  Szerintem az történik ilyenkor, hogy a sok, relatíve folyamatos mozgástól gyorsfokozatra kapcsol az anyagcserém, és egész konkrétan és kevésbé konkrétan is "eltünteti" belőlem a kaját. Azon, hogy "konkrétan", azt értem, hogy tényleg úgy érzem, mintha a gyomromban nem lenne semmi.
  Mindennek egyébként a fordítottja is igaz, ha nem mozgok eleget, diétázhatok én, de nemigen fogyok (vagy csak irreálisan lassan és keveset).

  Valószínűleg ezzel a kisebbségbe tartozom, ugyanis a legtöbb embernél a diéta plusz minimális (vagy annyi sem) mozgás fogyás szempontjából hatékonyabb a diéta nélküli sportnál. (Más kérdés, hogy hosszú távon mi lesz belőle. Előbbiből leginkább visszahízás és/vagy kelttészta-szerű test).

 • 2012.08.04 15:10:08dr. pretender

  a cserpesnek van 0.5%-os teje, bár én a 3.5%-osat szoktam venni :D

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta