#ÉLETEM

A McDonald's eteti az olimpikonokat

2012. július 27., péntek 19:07

Miután az Olimpiai Bizottságot és a gyorsétteremláncot egyaránt komoly támadások érték a szponzoráció miatt, a McDonald's gyorsan előállt egy alacsony kalóriatartalmú, “egészséges” imiddzsel az olimpiára. 400 kalória alatti hamburgert ehetnek az olimpiai falu lakói, és bár a brit orvosok továbbra is ellenzik a McDonald's jelenlétét a képben, de a szerződést 2020-ig meghosszabbították.

Ha eddig nem tudták volna, a McDonald's ételei alacsony kalóriatartalmúak és egészségesek. Legalábbis ezt póbálja velünk elhitetni a gyorsétteremlánc, amikor bemutatta az új, 400 kalória alatti menüsort – számolt be róla az Eater.com. A meki ráadásul nem is törte össze különösebben magát: az újnak nem mondható kínálatban az étteremlánc eddig is kapható, 400 kalória alatti ételei szerepelnek. Ilyen például a kolbászos McMuffin, a közepes burgonya, vagy az Oreo-s McFlurry. Az ételek természetesen csak önmagukban tartalmazzák a kellően alacsony 400 kalóriát, így együtt, menüben fogyasztva már bőven meghaladják ezt az értéket. A lényeg, hogy a tudat meglegyen, hogy alacsony kalóriás ételeket eszünk.

A 400 kalória alatti menüsor feltételezhetően válasz a gyorsétteremláncot érő támadásokra és kritikákra, amiért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság újra jóváhagyta, hogy az ötkarikás játékokat a McDonald's is támogassa, köztudottan egészségtelen ételei ellenére.

mcdonalds-under-400

Az olimpiai faluban a McDonald's egy kétszintes és 1500 férőhelyes gyorsétteremmel várja vendégeit. A kínálat ugyanaz lesz, mint a világ bármelyik pontján megtalálható McDonald'sban, vagyis itt is hamburgert, sült krumplit és shake-et lehet majd kapni. A mekinek még azt is sikerült elérnie a támogatói szerződésre hivatkozva, hogy az olimpiai falu 800 étterme közül kizárólag ők árusíthassanak sült krumplit. A brit orvosok kifejezetten ellenzik, hogy a McDonald's mellett a Coca-Cola és a Heineken is főszponzorként szerepel, főként mert az országban rengetegen küzdenek az elhízással.

McDonalds a londoni olimpiai faluban
McDonalds a londoni olimpiai faluban
Fotó: Oli Scarff


A gyorsétteremlánc már 1976 óta hivatalos szponzora az olimpiai játékoknak, miután az 1968-as Grenoble-ben rendezett olimpiára repülőgéppel szállították az amerikai atlétáknak hiányzó hamburgereket. A szerződést 2020-ig meghosszabbították, ugyanígy a Coca-Colával is. Az étteremláncot rengeteg kritika érte, amiért gyorskaják fogyasztását ajánlják egy olyan esemény alkalmával, mikor az embereknek a sportot és az egészséges életmódot kéne ünnepelnie. “London többek között azzal az ígérettel nyerte el a 2012-es Olimpiai Játékok rendezésének lehetőségét, hogy ennek segítségével is több egészségesebb és aktív életmódot folytató gyerek legyen a világon. Az Olimpiai Bizottság viszont továbbra is fenntartja a szponzori kapcsolatot a magas kalóriatartalmú gyorskaják terjesztőivel, ami hozzájárulhat a veszélyes és tömeges elhízáshoz. Az olimpia ezzel aláássa az eddig magáról kialakított képet, és azt az üzenetet közvetíti, hogy a magas kalóriatartalmú ételekkel és italokkal együtt is elérhetjük azt, amit az olimpián résztvevő versenyzők, pedig a magas zsír-, só-, és cukortartalmú ételek reklámozását a gyerekcsatornákon is korlátozzák” – fogalmazta meg kritikáját Jenny Jones, a Zöld Párt egyik tagja a Daily Mailnek.

Jacques Rogge a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke egy a Financial Times-nak adott interjúban meglepően őszintén reagált minderre: mint elmondta, nehéz döntés volt, de az olimpia növekvő pénzügyi igényei miatt kényszerültek rá, hogy meghosszabbítsák a szerződést a leghíresebb gyorsétteremlánccal. Rogge – aki a négy évvel ezelőtti újraválasztási kampányában az elhízással kapcsolatosan is aggodalmát fejezte ki – elmondta, hogy a szponzorok pénzügyi támogatásával biztosították az Olimpiai Játékok fennmaradását. Vagyis a pénz nagy úr, és az egészség az olimpián is kilóra megvehető.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta