#ÉLETEM

Dzsungelromantika Pesttől alig három órányira

2012. július 26., csütörtök 09:10

Nincs is annál jobb, mint kiszakadni a mocskos városból, ahol ötpercenként csöng a telefon, és az ember meredten bámul egy monitort napestig, így ha jön egy lehetőség, hogy négy napra elhúzzunk evezni a Drávára, akkor azt ki kell használni. Igaz, hogy reggel 6 előtt indul a vonat, és 250km-t kell menni vele, de mindez semmiség ahhoz képest, ami lent vár. A Dráva határfolyó, aminek csak abból a szempontból van nagy jelentősége, hogy útiokmányok nélkül nem érdemes elindulni, mert vegzálni fog a hatóság. A homokos rész persze a horvát oldalon van, ahová elvileg tilos kikötni. A Környezetvédelmi Hatóság is odafigyel a környezetre, annyira, hogy csak engedéllyel lehet a folyón evezni, amit a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ad ki. A túrák összlétszáma is szabályozva van, de ez ne rettentsen vissza senkit, a víziturizmussal foglalkozó cégek automatikusan intézik a dolgot.

A Dráva szép, jó és megfelelően izgalmas azoknak, akik szeretnek túrázni, és nem riadnak el attól, ha sátorban kell aludni, jön a szúnyog, és az ember feneke fáj, ha otthon hagyja az evezős párnáját. A folyó sodrása gyors, aminek azért van jelentősége, mert kevés evezéssel lehet gyorsan haladni, ezért a nem annyira gyakorlott lapátolók megússzák a melót.

Persze egy túrán nem csak a felkelés-bepakolás-evezés-sátorverés-vacsora menet ismétlődik, főleg akkor nem, ha hajlandó az ember kisebb és nagyobb falvakat megnézni, ez pedig jó alkalom arra, hogy összeismerkedés után a helyi erőktől házipálinkát, kecsketúrót vagy ormánsági baracklekvárt szerezzünk, és grátiszba megkapjuk a a kelt túróspite receptjét. Minket mindenféle földi jóval elhalmoztak, mangalicatarjától a cukkinis lepcsánkáig, ettől persze mozdulni sem tudtunk.


Dráva-túra nagyobb térképen való megjelenítése

A szentborbási frissen felújított vendégházat a Nemzeti Park üzemelteti, de akinek nem jut hely bent (mindössze 7 hely van), az sátorozhat a kertben. Annyira mi voltunk az első lakók, hogy bontatlan törölköző fogadott minket, és az ágynemű is extra friss volt.

Szentborbás után irány Drávasztára, ahol egykor a Batthyány-családnak is volt birtoka, manapság pedig a lakosság több mint fele horvát nemzetiségű. A kis faluban van Béres Tamás vendégháza és ökoportája, ahol számos kecskével, tyúkkal és disznóval lehet találkozni, illetve mindenféle finomsággal.

Aki hajlandó 7 km-t megtenni, az eljuthat Sellyére, melynek fő nevezetessége a Draskovich-kastély és az azt körülvevő park. A francia stílusban kialakított parkot még a Batthyány-család hozta létre, és Draskovich Iván ültette tele fákkal. Az arborétum jellegű hét hektáros parkban a növényimádók fogják jól érezni magukat. Szintúgy Vejtiben, ahol egy 12 hektáros őstölgyes van gémeskúttal.

Kicsit eltávolodva a Drávától terül el Vajszló, ahol Kodolányi Jánosnak szenteltek egy emlékmúzeumot. A helyiek nagy becsben tartják az írót, hisz ő ismertette meg az emberekkel az Ormánságot.

Egy négynapos túrába még pont belefér Harkány és Siklós szemrevételezése, hacsak nem akar valaki a határ túloldalán bevásárolni. Drávaszabolcs előtt a folyó tele van halakkal, harcsát és balint foghatnak a horgászok.

Ha marad az ember, akkor Siklóson érdemes megnézni Malkocs bej dzsámiját, melyben a mai napig tartanak istentiszteleteket. Ezt főleg a muzulmán bosnyákok látogatják. Nem messze innen van a görögkeleti templom, ami hangulatában a szentendrei templomokra emlékeztet.

Ha már templom, mindenképp érdemes megnézni a Márigyűdi Kegytemplomot, ahová évente sok-sok zarándok érkezik. A barokk ferences templomban csodás festmények vannak. Aki unja a vallást, az menjen borozni. A Villányi borvidék részeként számon tartott Tenkes-hegy oldalában olaszrizlinget termelnek, de aki a vöröset kedveli, itt biztos talál magának megfelelő cabernet sauvignont vagy merlot-t, amelyek szintén a borvidék kedvelt fajtái.

Gyerekkel is nyugodtan bele lehet vágni a túrába, arra érdemes gondolni, hogy kötelező a Dráván a mentőmellény (15 000 mínusz, ha nincs rajtunk, és jön a hatóság), ami büdös és izzasztó. De ennyi hátrányt ki lehet bírni, mert a Dráva szép, és külön öröm, hogy a hordó alján nem hallatszik a telefon csengése.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta