#ÉLETEM

Buborékos tea a nyár slágere

2012. július 24., kedd 09:08

A bubble tea világszerte közismert, de nálunk még mindig csak néhány helyen hozzáférhető. A „tea”, amit inkább frissítő italnak neveznénk, attól különleges, hogy az alján tápiókagyöngyök ülnek – innen az elnevezés, ami tehát nem azt jelenti, hogy az ital szénsavas volna. A '80-as években népszerűvé vált ital Tajvanból származik, onnan terjedt el világszerte. A teába a tápiókagyöngy mellé gyümölcsöt (vagy gyümölcsszirupot) is tesznek, és esetlegesen ezt még tejjel is megfejelik. Tehéntejtől a szójáig sok minden kerülhet még bele, de tradicionálisan tajvani fekete tea, tápióka, sűrített tej és méz alkotja a hozzávalókat.

Persze az Egyesütl Államokban a shake-től kezdve a kávéig bármit hozzákevernek, a gyümölcsszirupok száma pedig szinte végtelen. Egyes helyeken már a tápióka is eltűnt belőle, és a nata de coco nevű, kókuszból zselésítéssel készült ennivaló kerül bele, melynek magasabb a rosttartalma, miközben alacsonyabb a kalória, így egészségesebb.

stockfresh 983299 tapioca-pearls-with-lime-white-bubble-tea-ingr

Idén júniusban a német McDonald's-ban is megjelent a Bubble tea, amit kétféle teából lehet kérni, meg persze számos gyümölcssziruppal, amitől a variációk száma 250-re kúszott fel. A meki saját nyilatkozata szerint már nem tápiókát használ, hanem gyümölcsléből készült zselégolyókat. Ehhez adnak még természetes színezőanyagot, természetes aromákat és tartósítószert. A mekis tea 100 ml-re vetítve 45-75 kcal-t tartalmaz, és állítólag igen egészséges, sőt a zselésítőanyag is növényi.

Budapesten is lehet több helyen buborékos teát inni: a West Endben a Tea Time teaboltban lehet megkóstolni, a Ferenciek terén az aluljáróban a Bubu Bubble Tea várja a gyöngyös teára kíváncsiakat, melyet egy vietnami házaspár üzemeltet. A Jubble Bubble sok helyen forgalmazza a teáit, ők több vidéki üzlettel is szerződést kötöttek.

De mi is az a tápióka, amit megiszunk? A maniókának vagy kasszávának is nevezett növény Dél-Amerikában őshonos, de a világ számos trópusi országában kedvelt csemege, Afrikában mindennapi eledel. Levelét és hajtását is fogyasztják, de ebben az esetben a gyökeret megőrölik, mely a főzés hatására kocsonyás állagúvá válik. Ebből pudingtól kezdve a levesig mindenfélét készítenek.

Ha otthon akarná kipróbálni ezt a teát, arra is van mód, sőt elkészítése egyszerű, bár az egyetlen viszonylag nehezebben hozzáférhető anyag pont a tápióka.

94837275

Kell hozzá 3 dl tea (fekete vagy zöld)

ugyanannyi tej és jég( igény szerint) vagy valamilyen növényi tej

méz vagy más édesítőszer

és fél pohár tápiókagyöngy

A tápiókát fél liter fekete/zöld teában tíz percen át főzze meg, majd hagyja kihűlni a keveréket. Ha kihűlt, egy szűrőben mossa át és keverje a többi hozzávalóhoz, majd az egészet érdemes egy shakerben összerázni. Ehhez igény szerint lehet tenni gyümölcslevet is, vagy akár kész smoothie-t. A variációk száma hatalmas, a tej mellé (vagy helyett) kerülhet bele kókusztej is, ez különösen akkor finom, ha banános-mangós smoothie kerül a keverékbe.

A legjobb szívószállal fogyasztani, de ez már részletkérdés, magában is isteni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta