#ÉLETEM

Nyaraljon a Szentendrei-szigeten!

2012. július 7., szombat 11:20

Nem kell Budapesttől túl messzire menni, ha nyaralós élményre vágyik! Ha a Dunakanyar felé indul, biztos talál olyan helyet, ahol szívesen eltölt pár napot, akár egy hetet is, ehhez adunk pár tippet. Ha a leányfalui strandot már unja, és Visegrádon is kibobozta magát, nézzen be a Szentendrei-szigetre!

A sziget elsősorban a biciklizni és lovagolni vágyóknak nyújt sok lehetőséget, de simán strandolhatunk is a pócsmegyeri tóban (bátrabbak a Dunában is, igaz, nincs kijelölt fürdőhely, de a helyiek is a folyóban fürdenek). A sziget települései is igyekeznek minél vonzóbbá tenni a helyet, és különböző programokat szerveznek. A szigetet érdemes biciklivel bejárni, és a szentendrei rév felől megközelíteni. Ha ott átkelünk a Dunán, Szigetmonostor mellé érkezünk.

Szigetmonostoron bármikor simán belefuthatunk egy kisállatvásárba, tyúkokkal, nyulakkal, június 30-án veterán autós és motoros börzét tartottak, augusztus 11-én pedig éjszakai futóversenyen vehet részt, aki szeretne. Ezeken kívül a faluban minden vasárnap van minipiac helyi termelők ételeivel, a Rosinante fogadóban pedig főzőtanfolyamra lehet befizetni. Egyébként aki kényelmesen szeret üdülni, nyugodtan menjen a három csillagos Rosinantéba, nagyon jó az ellátás, finom a kaja, kényelmesek a szobák, és a panzió leszervez nekünk lovaglást, biciklitúrát vagy bármit, amit szeretnénk. Ha nem is akarunk a szigeten éjszakázni, azért egy ebéd a Bacchus vendéglőben beleférhet az időbe: nem gyakran jön szembe olyan étterem, amit a Gault-Millau-ban kifejezetten ajánlanak. A faluban lovarda is van, minden korosztály minden képzettségi szinten lovagolhat.

Szigetmonostor egyébként több száz éves falu, lakói 1541 táján költöztek a mostani helyre, tehát érdemes körülnézni – írja a budapestcity.org. Kezdjük a városnézést a Református templommal, majd nézzük meg a Római katolikus templomot is, végül a falu végi cukrászda után vessünk egy pillantást a Régi temetőre. Ha a falu Szentendrétől távolabbi vége felé indulunk, a Gyümölcsöskert vendéglőbe ülhetünk be. Itt a naturisták is nyugodtan kikapcsolódhatnak, a vendéglő mögött ugyanis egy hektáros nudista kemping fekszik, Naturistasziget néven.

Ha tovább tekerünk észak felé, vagy a hídon érkezünk, Tahitótfaluba érkezünk. Most hétvégén, azaz július 7-én halászléfőző verseny lesz, a sok kisebb program közül pedig talán a szeptember 7-9-i Országos Fogathajtó Bajnokság emelkedik ki. Tahitótfalu környékén rengeteg lovarda van, a legnagyobb a Bodor Major, mely a faluból Vác felé 1 kilométerre fekszik. Az 50 hektáros területen van lovarda és 100 lovas ménes, étterem, kalandpark is, ha nincs nagyon meleg, akár egész napra maradhatunk.  Kisoroszi felé pedig a Zablakert lovardába érdemes benézni.

Ha kitartóan biciklizünk, hamar Kisorosziba érünk, ahol elsősorban a szigetcsúcs felkeresését ajánljuk. Magas vízállásánál nem lehet kimenni a sziget legvégéig, de ilyenkor nyáron esélyes, hogy homokos partról nézhetünk körbe a Dunakanyarban. Hihetetlen szép a panoráma. A Szentendrei-sziget legrendezettebb falujában két templom van, egy református és egy római katolikus. A református templom 1803-ban épült neobarokk stílusban. Ha meg is szeretnénk szállni Kisorosziban, a Rácz fogadóban megtehetjük. Már csak azért is érdemes kicsit maradni, mert a faluból komppal simán átjuthatunk Visegrádra, ahol ugye újabb napokat lehet elbolyongani.

Tahitótfalu és Szigetmonostor közt félúton található Pócsmegyer, mely szintén nem üdülőfalu, és szintén több száz éves. Nevezetessége a református templom, amely barokk stílusban épült 1788-ban, továbbá a Dunára néző Eszterházy-Bercelly kúria (ma Eper Csárda). Ebben a kánikulában persze sokkal érdekesebb lehet a Pázsit tófürdő: 600 forintért egész nap lehet úszni, napozni (gyerekbelépő: 300 forint). Pócsmegyerhez tartozik egy üdülőtelepülés, Surány is. A nyaralófalut határoló Dunapart is kedvelt fürdési lehetőséget nyújt a turistáknak. És ha már Dunapart: hajót és mindenféle vízi őrületet bérelhetünk is a környéken. Surányban egyébként elég sok programot szerveznek, augusztus 3-4-én például ismét Irány Surány fesztivál lesz, olyan fellépőkkel, mint a Takács Tamás Blues Band, Jack Cannon Blues Band, Maksa Zoltán és Caramel.

Szigetmonostornak is van üdülőövezete, Horány, bár Horány méretei meghaladják Szigetmonostorét. Horányt egyik oldalról a Duna, másikról egy gyönyörű erdő határolja, kivételes elhelyezkedése miatt egyre többen költöznek ki. A Regatta Hotelben – egykori Ganz Mávag üdülő –, sok gyerektábort tartanak, akárcsak a szinte mellette lévő Árnyasszigetben, ahol félnomád faházazásra van lehetőség, nem csak csoportban, és persze nem csak kölyköknek.

A Szentendrei-szigetet sportosabbaknak érdemes biciklivel bejárniuk: nagyon jó terep, bár gyakorlott bringásoknak lehet, hogy kicsi. A gátakon végig jól lehet menni, a Dunához is le lehet menni szinte bárhol, de kérni kel la Vízműtől engedélyt, hogy végigmehessünk a gáton (ez egyáltalán nem egy hosszas procedúra, megéri). A szigeten bolt, kocsma, cukrászda, étterem minden faluban van, nem fogunk éhen vagy szomjan halni.

Budáról a leggyorsabban a 11-es úton érhetjük el a szigetet, a Tahi hídon keresztül, vagy komppal, mely a Határcsárdánál, Leányfalu előtt veszi fel a kocsikat és folyamatosan jár. Gyalogos-biciklis komp Szentendrénél van. Pestről a 2-es úton érdemes elindulni, és a dunakeszi vagy váci komppal kell átkelni a szigetre. Bővebben itt vagy itt tájékozódhat a Szentendrei-sziget nyújtotta lehetőségekről.


View Szentendrei-sziget in a larger map

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta