#ÉLETEM

Álmatlanságra a fény a megoldás

2012. június 25., hétfő 11:33

Az álmatlanság és a sötétségtől való félelem jó eséllyel összefügg – legalábbis egy friss felmérés szerint, amelynek eredményét a Science Daily ismertette. A torontói Ryerson University alvás- és depressziókutató csoportja alvászavaros fiatatokat vizsgált, akiknek csaknem fele úgy nyilatkozott, hogy fél a sötétben. Utánajártunk, a magyar pszichológusok, szakértők mennyiben értenek egyet ennek a felmérésnek az eredményeivel.

stockfresh 1018365 sleeplessness sizeM

A kutatók a tesztalanyok hirtelen hanghatásra bekövetkező szemmozgás-aktivitásának megfigyelésével igazolták elméletüket. Az eredmények azt mutatják, a jó alvók hozzászoktak a hangokhoz, a rossz alvóknak ez világítás híján nehezükre esett. A vizsgálat vezetője, Taryn Moss kifejtette: az alvászavarral küzdők rosszabbul érzik magukat a sötétben. „[...] úgy véljük, azért, mert a rossz alvók feszültek lesznek, amikor kialszanak a fények, hiszen az ágy gondolatától rögtön az álmatlanságra asszociálnak. Most azt próbáljuk kideríteni, hányuknak van valódi, kezeletlen fóbiája.” Colleen Carney, a kutatók vezetője úgy nyilatkozott: az insomnia kezelésének ismert módjai működőképesek, de nem mindenki reagál rájuk, vagy gyógyul meg teljesen, ezért más módszerekre is szükség lenne. „A leghatékonyabb módszer például arra bátorít, hogy hagyjuk ott a sötét hálószobát, és menjünk át egy másik, világos helyiségbe. Ez azonban nem alkalmas arra, hogy kigyógyítson a sötétségtől való félelemből.” Hozzátette, arra lenne szükség, hogy új elemekkel frissítsék fel a már meglévő kezelési módszereket, figyelembe véve a sötétségtől való félelmet. Carney szerint még sok kutatásra van szükség a témában, de már az eddigi eredmények is hasznosak.

stockfresh 528309 insomnia sizeM

Az álmatlanságnak számtalan oka lehet. A sötétségtől való félelem csak egy az álmatlanság ma már diagnosztizált okai közül.

Az alvás-ébrenlét zavarai, „Az alvászavarok nemzetközi osztályozása” (1997)

I. csoport: Dissomniák – alvás-ébrenlét szabályozás zavara. Az alvás mennyisége, minősége és időzítése eltér a fiziológiástól. Az elalvás és az alvás fenntartásában figyelhető meg zavar.
1. Az alvászavar oka a szervezeten belül van – lényegében a szervezet regulációs zavara. Ebbe a csoportba tartozik az idiopátiás insomnia és hypersomnia, a narkolepszia,
a poszttraumás hypersomnia, az obstruktív és alvási apnoe, a nyugtalan lábak szindróma, valamint az alvás alatti periodikus lábmozgás.
2. Az alvászavar oka a szervezeten kívül van - külső zavaró tényezők okozzák a problémát. Ide tartozik a nem megfelelő alváshigiéné, az alváskészséget gátló szokások,
a környezeti ártalmak (pl. zaj), bizonyos gyógyszerek, drogok, valamint az alkohol.
3. A cirkadián ritmus zavara - a fiziológiás alváskészség és a valós időzítés diszharmóniája okozza az alvászavart. Kialakulhat külső okok miatt, mint pl. az időzónaváltás, a váltott műszak, és okozhatják egyéni adottságok, mint az előretolt vagy késleltetett alvás-ébrenlét ciklus.
II. csoport: Parasomniák az alvásperiódus alatt jelentkező, zavaró jelenségek következménye, az alvás- ébrenlét-szabályozás nem károsodott.
1. Ébredési zavarok - alvajárás, éjszakai felrettenés, zavart ébredés
2. Az alvás-ébrenlét átmenetének zavarai - elalvási myoclonus, lábgörcsök, alvás közbeni beszéd
3. REM-parasomniák - lidérces álom, alvási paralízis
4. Egyéb - bruxismus, enuresis nocturna, hirtelen csecsemőhalál stb.

III. Pszichiátriai, neurológiai vagy más megbetegedésekkel együtt járó alvászavarok

Azt már évek óta tudjuk, hogy a magyar nők rosszul alszanak, de sajnos a helyzet azóta sem változott.
Hostyánszki Tóth Judit pszichoterápiás tanácsadó szerint az, hogy valaki éppen a sötétségben lesz álmatlan, összefügghet azzal, hogy a szorongás természetéhez hozzátartozik az is, hogy „tárgyat” keres magának. A szorongás ugyanis gyakran valami olyan tudatos, elfogadható félelemhez kötődik, ami tulajdonképpen egy mélyebb, kevésbé elfogadhatatlan aggodalmat leplez.  Ilyenkor a szakembernek és páciensnek együttes feladata annak feltárása, hogy a sötétségtől való félelem valójában milyen tudattalan szorongást  fed el.

Tehát a sötétségtől való félelem helyett akár az is lehet az oka az álmatlanságnak, hogy félünk a pókoktól, vagy a tücskök ciripelésétől. A torontói kutatók felfedezése valószínűleg nem hoz akkora áttörést az álmatlanság gyógyításában, ám mégis figyelemreméltó, hogy ennyi pénzt öltek bele kutatásaikba.

Hostyánszki Tóth szerint az álmatlanságnak – azaz ha nehezen alszunk el, éjszaka felébredünk, felszínesen alszunk – legvalószínűbb oka a szorongás.  Aki szorong sokszor maga sem éli át, hogy valójában mit érez, annak tudatosítása nem történik meg, elfojtódik. A szorongás emiatt szomatizálódhat, testi tünetek, például alvászavar képében jelentkezhet. Hostyánszki Tóth és az alváskutatók mind egyetértenek abban, hogy az altató nem megoldás a helyzetre, ugyanis az altatószedés során nagyon könnyen és hamar kialakulhat a függőség, megszokás, ami miatt az adagot folyamatosan növelnünk kell, hogy elérjük a kívánt hatást. Az altatószer használta során egyre több mellékhatást tapasztalhatunk (nappali fáradtság, figyelemzavar, finom motoros koordináció zavara) majd, ha a gyógyszert a páciens abbahagyja, megvonási tünetek alakulnak ki.

Az álmatlanság kezelésére többféle módszer lehetséges. Hatékony módszer lehet az alvás-ébrenlét ritmus kondicionálása, feszültségmentesítő módszerek megtanítása  (autogén tréning, progresszív relaxáció, biofeedback).  A magatartásterápiás módszerek használatával különböző technikákat tanulhatnak a páciensek, amelyekkel szabályozhatják saját alvási szokásaikkal kapcsolatos viselkedésüket. Megoldás lehet a pszichoterápia is, mely során a páciens érzései kerülnek a középpontba, tehát azok az okok kerülnek felszínre, amelyektől ő szorong.

Amennyiben álmatlanságunk nem minden nap kínoz minket, hanem csak időszakosan üti fel a fejét, akkor bevethetünk különböző feszültségoldó praktikákat. Talpmasszázst, forró fürdőt, aromaterápiát, elalvás előtt megihatunk egy csésze citromfű teát, és lehetőség szerint használjunk gyapjú ágyneműt. Kerüljük a koffeintartalmú italokat, nikotint, gyógyszereket, az esti testedzést, mert felpörgeti a szervezetet. Kerüljük a nappali alvást, és az alkoholt is, mert az tény, hogy álmosít, de az alvás ritmusára rossz hatással van.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta