#ÉLETEM

Az undok eladó a barkácslázat is csillapítja

2012. június 20., szerda 14:07

Tavasszal elkezdődik egy lassú áramlás a barkácsáruházak felé. Szinte mindenkit elkap a felújítanék érzés, vagy a vegyünk már valami növényt az erkélyre gondolat. Megnéztük, hol, milyen a kiszolgálás, és milyen a választék.

A barkácsáruházakban és kertészetekben szinte mindent beszerezhetünk, amire szükségünk van, nem mindegy azonban, hogy undok, fásult eladók fogadnak-e, vagy tényleg úgy érezzük, megpróbálják megoldani a problémánkat. Vagy legalább nem kapnak röhögőgörcsöt, amikor dugaljjal ellátott kábel helyett dugós végű madzagot keresünk. Megnéztük azt is, a kertosztályon dolgozók mennyire vannak a helyzet magaslatán, megpróbálnak-e gondozási tanácsokat adni, illetve hogy mennyire értenek a növényekhez.

Brico Store – Budakalász

Hétköznap este mentünk el festéket és villanyszerelési anyagokat venni a Bricoba, és ha már ott voltunk kertitörpét is megpróbáltunk keresni, hogy benevezhessük a kerti giccsversenybe.

A festékrészlegen színes falfestéket próbáltunk vásárolni 1 literes kiszerelésben. Az eladó szó nélkül segített, bár a lefgdrágább festékre akart rábeszélni, nem szólt, hogy vannak akciós termékek (50%-os áron árulják a Dulux kimenő színeit), illetve, hogy több cég is gyárt olyan színt, amit keresünk. Ezek után nem ajánlott ecsetet, és gyorsan eltűnt. Ellenben a villanyszerelési osztályon dolgozó kolléga nagyon részletes tájékoztatást adott a termékekről, segített megtalálni a legjobb ár/érték arányú darabot, szó nélkül összeszedte, mire is van szükségünk. Hasonlóan jó tapasztalatot szereztünk a kertosztályon, ahol ugyan kerti törpére nem leltünk (ami, lássuk be, nem rossz pont), de megtudtuk, hogyan tarthatjuk életben a napraforgót, és mi kell a Vénusz légycsapójának, hogy jól érezze magát. Bónuszként még a vevőszolgálaton is kedvesek voltak.

Hermes áruház – Budakalász, Lupa-szigeti elágazás

A Hermes a budakalászi felüljáró jobb szélén lakozik, nem messze a METRO-tól, szinte egybeolvadva a New Gardennel. A lepukkant épületet mintha eladóstul, árukészletestül elfelejtették volna fejleszteni a 80-as évek óta. A kínálat nem nagy, viszont igazi kincsekre bukkantunk. A befőzőüvegektől a házi pálinkafőző készletig és a mindenféle növényvédelmi vegyszerekig bármihez hozzájutunk, de ide speciális dolgokért érdemes jönni. Ha például parafadugó nélkül nem teljes az életünk, vagy pár száz forintos kaspókra vágyunk, ott a helyünk. Az eladók kedvesen köszöntek, hagyták, hogy ténferengjünk, de amikor nagyvárosi kertész módjára nem túl profi kérdéseket tettünk fel, akkor is kedvesen segítettek. Amikor a pénztárnál rácsodálkoztunk az organikus növényvédő szerekre, a pénztáros kedvesen elmagyarázta, miért jók ezek a termékek, és mennyivel kerülnek többe, mint a hagyományos termékek. Külön meglepetésként egy méz és szörp részleg is található a bolt területén, amit nem igazán tudtunk hová tenni, de számos méz közül választhattunk volna.

stockfresh 488271 shopping-sisters sizeM

New Garden – Budakalász, Szentendrei u. Luppa-szigeti elágazás

A New Garden néhány év alatt nőtte ki magát, az előkelő név egy kertészeti áruházat takar. Ottjártunkkor rossz passzban lehettek az eladók, vagy tán nem is léteztek, mert bár egyedül voltunk a kertészetben, senki nem bukkant fel ottlétünk alatt, akitől segítséget kérhettünk volna. A választék hatalmas, számos évelő és egynyári várja a hobbikertészeket, fűszernövények és fák is vannak, igaz, ezek ára meglehetősen borsos. A cserepeket, kaspókat két helyre pakolták ki, külön vannak a műanyag és külön az agyagedények. Számos vidám, színes kaspót tartanak (500-3000 Ft), egynyári növényeket pedig már 140 Ft-ért lehet náluk beszerezni. A pénztárnál nem kérdeztek rá, van-e törzsvásárlói kártyánk, nem ajánlották fel, hogy kérjünk egyet, nem kérdeztek rá a zacskóra, és nem kaptunk arról se információt, hogyan tartsuk életben a frissen megvásárolt növényeinket.

OBI - IV. kerület, Szent Imre u. 1.

Sikerült megtalálnunk az ország legkisebb barkácsáruházát, legalábbis a hatalmas Brico után. Az OBI-nak minden bizonnyal nem az újpesti a zászlóshajója, és ezt a termékkínálaton is lehetett érezni. Bár Újpestre egyrészt az agglomerációból is érkeznek, másrészt van kertvárosi része, az áruház kertosztálya gyakorlatilag elhanyagolható volt, kempingezéshez szükséges felszerelésből viszont elég nagy kínálatot találtunk, a gázégőtől a sátorig. Ha medencénk lenne, akkor vehettünk volna hozzá vegyszereket, és persze szerszámokból sem volt hiány. Az eladók köszöntek, de kedvességfaktoruk a minimális környékén mozgott, igaz, ebben a környezetben ezen nem csodálkoztunk.

Baumax – IV. Váci út 60-62.

A lelombozó OBI után bemenekültünk a Baumaxba, hogy újabb sor giccset derítsünk fel, és teszteljük az eladókat. A kávézóval is rendelkező, mega méretű áruházban a kertosztályon borítottuk ki az eladókat, majd átsunnyogtunk a Lakótér osztályra, ahol eladót nem találtunk, így hosszas séta után egy másik osztályról sikerült becserkésznünk egy igen fásult fiatalembert. Kérdéseinkre félszavakkal válaszolt, és látszott, utálja a munkahelyét, viszont szerzett valakit, aki kedvesen segített, annak ellenére, hogy tényleg eladógyötrő kérdésekkel bombáztuk. A pénztáros itt sem kínált szatyrot, az, hogy mivel szeretnénk fizetni fel sem merült, de a kijáratnál lecsapott ránk egy Citibankos hitelkártyát kínáló fiatalember, aki lazán megkérdezte, hogy mennyiért vásároltunk.

Praktiker – III. Bécsi út 136.

A Shop-stop és az Eurocenter közé ékelődött be a Praktiker, ahová utolsónak vezetett az utunk. Az első, ami feltűnt az áruházban, a digitális kijelzős árcédulák voltak, melyek – bizonyára nagyon EU-konform módon – mind a forint, mind az euró árat mutatták. Ettől viszont idegesítően villogott az árjelző tábla, és néha 3,10-et néha viszont 800 forintot mutatott. Az újításnak biztosan oka volt, de talán a kertosztály dolgozói közt is újítani kéne, itt fogtuk ugyanis ki a legundokabb eladót. Kérdésünkre csak vakkantott, segíteni gyakorlatilag nem volt hajlandó, így kénytelen-kelletlen kerestünk egy másik osztályt, hátha ott nem égtek még ki ennyire a munkatársak. Kellemes meglepetésként egy idősebb kollégája megkérdezte, mit keresünk, tud-e segíteni, és tájékoztatott arról, hogy hol találunk még hasonló terméket.

A fentiek alapján úgy tűnik, ha a választék fontos az ön számára akkor keresse a Baumaxot vagy a Brico Store-t, ha szereti hogy odafigyelnek önre, ne hagyja ki a Hermest, ha viszont csak a növények érdeklik, akkor irány a New Garden (és ne felejtsen el törzskártyát kérni).

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta