Fotó, tükör, szűk farmer: a háj legnagyobb ellenségei

Bár az idő nem túl kegyes hozzánk, talán még van időnk rá, hogy formába hozzuk magunkat a bikiniszezonra. Vagy van, akit esetleg más visz rá arra, hogy edzőteremben sanyargassa magát és lemondjon a hizlaló ételekről? Az Eat Water felmérésében 1000 nőt kérdeztek meg arról, mi képes rávenni őket arra, hogy elkezdjenek fogyókúrázni (esetleg még edzeni is). Eszerit az alanyok fele egy nem túl előnyös fotó miatt döntött úgy, hogy a tettek mezejére lép, mások a kihízott ruháik miatt kezdtek fogyókúrába, vagy mert elborzadva csodálkoztak rá a kirakatüvegen visszatükröződő képmásukra.

stockfresh 1188406 girl-selecting-photographs-for-album sizeM

„Sokszor egy fénykép kell ahhoz, hogy valaki elismerje, súlyproblémái vannak. Az emberek néha teljesen megdöbbennek azon, hogyan is hagyták eddig fajulni a dolgot, villámcsapásként éri őket a látvány” – mondta az Eat Water szóvivője. Vannak bőven olyanok is, akik valamilyen esemény, mondjuk egy esküvő miatt akarnak megszabadulni a felesleges kilóiktól és persze a nyaralás is egy remek motiváló tényező. És nem szabad megfeledkezni a negatív előjelű okokról sem, mint a hanyatló szexuális élet vagy egy szakítás, és az sem jó, ha úgy érezzük, kövérebbek vagyunk a kollégáinknál.

A 20 fő motiváció

1. Egy fotó, amin túl nagynak nézünk ki...szerintünk
2. A tükör és a kirakat
3. A kedvenc farmerünk, ami már nem jön ránk
4. A ruhavásárláskor más méretet kell venni
5. Nosztalgiázás régi fotókkal
6. Külföldi nyaralás
7. Nem akarjuk magunkat kényelmetlenül érezni úszás közben
8. Ha meghívnak egy esküvőre
9. Egy fontos buli vagy egyéb rendezvény
10. Ha egy közeli barátunk lefogy
11. A saját esküvőnk
12. Ha mi vagyunk a legkövérebbek az irodában...szerintünk
13. Ha megkérdezik, hogy terhesek vagyunk-e
14. Hanyatló szexuális élet
15. Ha a partnerünk lefogy, és mi leszünk a molettebbek
16. Szakítás után újra randizni akarunk
17. Ha megcsalnak
18. Ha testvérünk fogyókúrája sikeres volt
19. Új munka
20. Ha azt hisszük, partnerünk megcsal

Forrás: Daily Mail

Természetesen az ismerősök körében is végeztünk egy gyors és nem feltétlenül reprezentatív felmérést. „Telitalálat, ugyanis én is régi fotók miatt kezdtem el nemrég újra edzeni és jobban odafigyelni az étkezésemre. Egyrészt a rólam készült képek keserítettek el, másrészt egy olyan felvétel, amin édesanyám látható. Sokak szerint nagyon hasonlítok rá. Na ja, olyan vagyok, mint a +10 kilós mása. Azért így is kellett egy kis idő, amire megért bennem a döntés. Sokat „segített” persze az óriási fürdőszobai tükör is” – vallott Éva. Utóbbi állítását egyébként Laura is igazolta: „Egyértelmű, hogy a tükör. A fogyókúrában önmagában sajnos nem hiszek, 30 fölött sport nélkül csak néhány különlegesen szerencsés ússza meg a pudingállagot, és én nem tartozom közéjük.”

Mint kiderült, Eszternek sem túl jó barátja a tükör, sem a kihízott ruhák, sem azok a jó csajok, akik szembejönnek vele. „Azt utálom a legjobban, ha a lábam hízik. Onnan tudom, hogy már nagy a baj, hogy szorít a gatya, akkor elkezdek nem enni, vagyis próbálok kevesebbet enni” – tette hozzá. Edit is hozza a papírformát, neki ugyanis az a fontos, hogy kellő önbizalommal léphessen az emberek elé fürdőruhában. „Engem az motivál, hogy végre egyszer jól érezzem magam bikiniben, de ez az idő sose fog eljönni. Ja, és lefogyni se tudok. Egyszer fogytam le, persze télen, és nyárra visszajött az egész.” Anna példája jól mutatja, hogy divatújságíróként dolgozni is elég motiváló lehet. „Futásra és salátaevésre ösztönöz az a sok vékony modell, akiknek képét egész nap bámulom. A strand engem nem izgat, mert nem szívesen megyek olyan helyre, ahol túl sok félmeztelen alak lézeng, meg általában 5 perc alatt megunom, hogy ott vagyok. A régi fotóktól viszont én is befordulok. Évek óta mozognak a kilók, volt mar jobb meg rosszabb is a helyzet, drasztikus fogyókúrába viszont nem szoktam belekezdeni, mert nem tudom betartani, és sanyargatni se szeretem magam.”

stockfresh 1491436 woman-between-two-mirrors sizeM

Mint kiderült, a súlyvesztés szempontjából nem mindegy, hogy kit mi vezérel. Azok a nők, akik egy kapcsolat vége miatt kezdenek el fogyókúrázni, átlagban nagyjából hat kilótól szabadulnak meg, míg négy és féltől azok, akik jól akarják érezni magukat a bikinijükben. Egy nő egyébként átlagosan kétszer kezd el fogyózni egy évben, és egy-egy ilyen időszak 3 hétig tart. Simone Brenner dietetikus szerint a fogyókúrázók számára az új étkezési szokások kialakítása a legnehezebb. „Amikor már nagyon éhesek, gyakran olyan ételeket fogyasztanak, amelyeket nem lenne szabad” – tette hozzá.

stockfresh 1050972 counting-calories sizeM

És ez nem minden, mivel itt a szezon, bővelkedünk a felmérésekben. A Shape és a FitSugar arra volt kíváncsi, mit tesz a nőkkel a bikiniszezon. A megkérdezettek 82 százaléka úgy érzi, hogy a nyári hónapok közeledtével mindenképpen formába kell hoznia magát, és 68 százalékuk legalább egy hónapig még a szexről is lemondana a jó alakért cserébe. Több mint 50 százalékuk elégedetlen a hasával, ennek megfelelően sokan főleg erre a területre összpontosítanak edzés közben. A megkérdezettek fele egyébként leginkább a partnerek társaságában érzi legjobban magát a bőrében és csak 10 százalékukat nem zavarja, ha mások is vannak a környéken, 44 százalékuk pedig eltávolít(tat)ná a taget azokról a Facebookra feltöltött képekről, amelyek a strandon készültek róluk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra