#ÉLETEM

Fotó, tükör, szűk farmer: a háj legnagyobb ellenségei

2012. május 30., szerda 11:05

Bár az idő nem túl kegyes hozzánk, talán még van időnk rá, hogy formába hozzuk magunkat a bikiniszezonra. Vagy van, akit esetleg más visz rá arra, hogy edzőteremben sanyargassa magát és lemondjon a hizlaló ételekről? Az Eat Water felmérésében 1000 nőt kérdeztek meg arról, mi képes rávenni őket arra, hogy elkezdjenek fogyókúrázni (esetleg még edzeni is). Eszerit az alanyok fele egy nem túl előnyös fotó miatt döntött úgy, hogy a tettek mezejére lép, mások a kihízott ruháik miatt kezdtek fogyókúrába, vagy mert elborzadva csodálkoztak rá a kirakatüvegen visszatükröződő képmásukra.

stockfresh 1188406 girl-selecting-photographs-for-album sizeM

„Sokszor egy fénykép kell ahhoz, hogy valaki elismerje, súlyproblémái vannak. Az emberek néha teljesen megdöbbennek azon, hogyan is hagyták eddig fajulni a dolgot, villámcsapásként éri őket a látvány” – mondta az Eat Water szóvivője. Vannak bőven olyanok is, akik valamilyen esemény, mondjuk egy esküvő miatt akarnak megszabadulni a felesleges kilóiktól és persze a nyaralás is egy remek motiváló tényező. És nem szabad megfeledkezni a negatív előjelű okokról sem, mint a hanyatló szexuális élet vagy egy szakítás, és az sem jó, ha úgy érezzük, kövérebbek vagyunk a kollégáinknál.

A 20 fő motiváció

1. Egy fotó, amin túl nagynak nézünk ki...szerintünk
2. A tükör és a kirakat
3. A kedvenc farmerünk, ami már nem jön ránk
4. A ruhavásárláskor más méretet kell venni
5. Nosztalgiázás régi fotókkal
6. Külföldi nyaralás
7. Nem akarjuk magunkat kényelmetlenül érezni úszás közben
8. Ha meghívnak egy esküvőre
9. Egy fontos buli vagy egyéb rendezvény
10. Ha egy közeli barátunk lefogy
11. A saját esküvőnk
12. Ha mi vagyunk a legkövérebbek az irodában...szerintünk
13. Ha megkérdezik, hogy terhesek vagyunk-e
14. Hanyatló szexuális élet
15. Ha a partnerünk lefogy, és mi leszünk a molettebbek
16. Szakítás után újra randizni akarunk
17. Ha megcsalnak
18. Ha testvérünk fogyókúrája sikeres volt
19. Új munka
20. Ha azt hisszük, partnerünk megcsal

Forrás: Daily Mail

Természetesen az ismerősök körében is végeztünk egy gyors és nem feltétlenül reprezentatív felmérést. „Telitalálat, ugyanis én is régi fotók miatt kezdtem el nemrég újra edzeni és jobban odafigyelni az étkezésemre. Egyrészt a rólam készült képek keserítettek el, másrészt egy olyan felvétel, amin édesanyám látható. Sokak szerint nagyon hasonlítok rá. Na ja, olyan vagyok, mint a +10 kilós mása. Azért így is kellett egy kis idő, amire megért bennem a döntés. Sokat „segített” persze az óriási fürdőszobai tükör is” – vallott Éva. Utóbbi állítását egyébként Laura is igazolta: „Egyértelmű, hogy a tükör. A fogyókúrában önmagában sajnos nem hiszek, 30 fölött sport nélkül csak néhány különlegesen szerencsés ússza meg a pudingállagot, és én nem tartozom közéjük.”

Mint kiderült, Eszternek sem túl jó barátja a tükör, sem a kihízott ruhák, sem azok a jó csajok, akik szembejönnek vele. „Azt utálom a legjobban, ha a lábam hízik. Onnan tudom, hogy már nagy a baj, hogy szorít a gatya, akkor elkezdek nem enni, vagyis próbálok kevesebbet enni” – tette hozzá. Edit is hozza a papírformát, neki ugyanis az a fontos, hogy kellő önbizalommal léphessen az emberek elé fürdőruhában. „Engem az motivál, hogy végre egyszer jól érezzem magam bikiniben, de ez az idő sose fog eljönni. Ja, és lefogyni se tudok. Egyszer fogytam le, persze télen, és nyárra visszajött az egész.” Anna példája jól mutatja, hogy divatújságíróként dolgozni is elég motiváló lehet. „Futásra és salátaevésre ösztönöz az a sok vékony modell, akiknek képét egész nap bámulom. A strand engem nem izgat, mert nem szívesen megyek olyan helyre, ahol túl sok félmeztelen alak lézeng, meg általában 5 perc alatt megunom, hogy ott vagyok. A régi fotóktól viszont én is befordulok. Évek óta mozognak a kilók, volt mar jobb meg rosszabb is a helyzet, drasztikus fogyókúrába viszont nem szoktam belekezdeni, mert nem tudom betartani, és sanyargatni se szeretem magam.”

stockfresh 1491436 woman-between-two-mirrors sizeM

Mint kiderült, a súlyvesztés szempontjából nem mindegy, hogy kit mi vezérel. Azok a nők, akik egy kapcsolat vége miatt kezdenek el fogyókúrázni, átlagban nagyjából hat kilótól szabadulnak meg, míg négy és féltől azok, akik jól akarják érezni magukat a bikinijükben. Egy nő egyébként átlagosan kétszer kezd el fogyózni egy évben, és egy-egy ilyen időszak 3 hétig tart. Simone Brenner dietetikus szerint a fogyókúrázók számára az új étkezési szokások kialakítása a legnehezebb. „Amikor már nagyon éhesek, gyakran olyan ételeket fogyasztanak, amelyeket nem lenne szabad” – tette hozzá.

stockfresh 1050972 counting-calories sizeM

És ez nem minden, mivel itt a szezon, bővelkedünk a felmérésekben. A Shape és a FitSugar arra volt kíváncsi, mit tesz a nőkkel a bikiniszezon. A megkérdezettek 82 százaléka úgy érzi, hogy a nyári hónapok közeledtével mindenképpen formába kell hoznia magát, és 68 százalékuk legalább egy hónapig még a szexről is lemondana a jó alakért cserébe. Több mint 50 százalékuk elégedetlen a hasával, ennek megfelelően sokan főleg erre a területre összpontosítanak edzés közben. A megkérdezettek fele egyébként leginkább a partnerek társaságában érzi legjobban magát a bőrében és csak 10 százalékukat nem zavarja, ha mások is vannak a környéken, 44 százalékuk pedig eltávolít(tat)ná a taget azokról a Facebookra feltöltött képekről, amelyek a strandon készültek róluk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.30 13:34:13cézé

  Érdekes, hogy az egészség nem szerepel a listán. Nemrégiben voltam munkaalkalmassági vizsgálaton, és valahogy szóba került ez a téma, s az orvos mondta, hogy már 10 kg felesleg is veszélyes az egészségre hosszú távon. Érdekes...

  Rám az utóbbi pár évben, amikor városba költöztem faluról, és mozgás-szegényebb életmódra váltottam, felszaladt 5-6 kg. Egy idő után az összes bugyi szorítani kezdett oldalt :) Ezért is kezdtem futni kb fél évvel ezelőtt, heti 4-5 alkalommal. Pár hónap alatt lement minden, sőt, csinosabbnak is látom magam, az álló képességem is jobb. Étkezésre próbálok persze figyelni, de ez annyit jelent, hogy a második szelet sütit már nem eszem meg.
  Szóval, én a mozgást ajánlom mindenkinek a koplalás helyett.

 • 2012.05.30 14:00:26Múminmama

  Na ja, az egészség ezek szerint nem szempont, a külsőségek meg a másoknak megfelelés szokás szerint fontosabb :S (tisztelet a nagyon kevés kivételnek)

  Amúgy meg nagyon unalmas már ez a téma, a csapból is ez folyik minden tavasszal, ostobábbnál ostobább módszerekkel próbálkoznak, fingjuk sincs róla, mi lenne a lényeg.
  Nagy lelkesen koplalnak 1-2 napig, aztán bezabálnak és rinyálnak hogy "ezt nem lehet bírni" meg veszik a méregdrága tablettákat ahelyett, hogy felemelnék a seggüket a kanapéról. Szánalom...!!!

 • 2012.05.30 16:27:08Alaister Grand

  Majd ha lesz bármi motivációm, megmondom, mi az, ígérem.

 • 2012.05.30 16:29:05Alaister Grand

  cézé, te csúúúúúúsztatsz! :)
  Hát a bugyik miatt tetted, te, nem egészségügyileg.

 • 2012.05.30 16:41:30Advanced Flight

  Szerintem egy csomó túlsúlyos csaj igazából nem is akar lefogyni, csak elkezd valami hülye diétát, hogy megnyugtassa a lelkiismeretét meg a környezetének is mutathassa, hogy ő "mindent megtesz". Ha valaki komolyan gondolja a dolgot, és egyébként nincs valami speckó eü problémája, az le fog fogyni. Láttam a férjem példáján, aki minden testmozgás nélkül, csak diétával 3 hónap alatt 12 kilót fogyott. És tartja a súlyát azóta is.

 • 2012.05.30 18:22:18bungics

  Az egészség még hagyján, de az sincs a listán, hogy valaki nem érzi jól magát kövéren. Mert ilyen is van.
  Utálom, hogy nehéz lehajolni cipőfelhúzásnál, idegesít a kis husifodor a farmerem derekánál, hogy a kondícióm határozottan rosszabb egy ici-pici súlytöbbletnél is.
  Pedig csak 4-5 kilókról beszélek, életemben a legtöbb fölösleg 12 kg volt, az is csak egyszer.
  Ezért aztán minden nap ráállok a mérlegre, ha a számomra megfelelő súlynál többet mutat, akkor aznap diéta. NEM OLYAN BONYOLULT EZ.

 • 2012.05.30 18:42:04Theodoro

  bungics csak hogy az nem egészséges, úgy híják yoyo effektus

  volt itt egy kommentem, hogy mozogni kéne, de valószínűleg moderálva lett, női oldalon ilyet nem szabad írni :D

 • 2012.05.30 18:45:22MissX

  én már akkor odafigyelek, mikor még nem szorít a farmer, de már nem kényelmes. ilyenkor visszafogom a szénhidrátbevitelt és többet mozgok.

  ja és igen, mozgás nélkül csak egy plöttyedt valami az ember.

 • 2012.05.30 22:27:53Advanced Flight

  Theodoro: nem, nem az a jojó-effektus. Amit bungics ír, az az, amikor valaki jól kontrollálja a súlyát. Írta is, hogy sosem volt komoly súlytöbblete. Pont ez a lényeg, nem szabad elhízni!

  Ja, és sajna a tapasztalat az (de ezt már ezer helyen leírták), hogy a kalóriacsökkentés (magyarul fogyókúra) sokkal-sokkal hatásosabb a mozgásnál, ha fogyni akar valaki (persze legjobb a kettő együtt).
  Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fogyókúrát folyamatosan csinálod a nap 24 órájában, a sportot meg csak hetente 3-4 alkalommal (jó esetben).

 • 2012.05.31 00:27:40tea fan

  Advanced Flight

  A mozgásnak alapanyagcsere-gyorsító hatása van, ezért nem egészen igaz, hogy a diéta sokkal hatásosabb nála. Ez a hatás kardió esetében kevésbé, izomépítés esetén inkább tartós. Hosszú távon az utóbbi kifejezetten tud fogyasztani, még diéta nélkül is.
  Habár mindez alkatfüggő is, szvsz. Én sosem tudtam diétával fogyni, ellenben csak sporttal könnyedén. (A kettő együtt meg nem megy, ha sportolok, és nem eszem, mardos az éhség és szédelgek. De minek is.)

 • 2012.05.31 01:09:34Sisa.huka

  Soha nem értettem, miért félnek az emberek a mozgástól (nem sportot mondok, nehogy itt bárkit is riogassak...). És annyira értelmetlen dolog a kalóriákat is számolni, komolyan...
  Szerintem tök egyszerű a dolog: mind3 dologra érvényes, hasznos, ha már gyerekkorban kialakul az igény, ízlés a minőségi kajára, testmozgásra, lelkiekre. De ha ez nem történt meg, semmi nincs veszve, felnőttkorban is tanulható.
  Szóval minőségi (ami nem egyenlő a megfizethetetlennel, átlagkeresetem van) és változatos étrend + napi egészséges testmozgás jó levegőn + kiegyensúlyozott psziché.
  Most csak a hanyagság okozta elhízásról beszélek persze, nem arra, amikor ez eü.-i okokból következik, pl. hormonproblémák. Persze az is kérdés, a tyúk volt előbb vagy a tojás.

  Tehát tessék mozogni, mert igenis lehet azt élvezni, jókedvűen tenni, gyerekekkel tollasozni, focizni, hétvégén biciklizni a természetben. Nem pedig mártírarccal róni a futóköröket a salakon, minden 'csodadiétát' kipróbálni és a kalóriákkal kalkulálni, mert az szánalmas egyszerűen.

 • 2012.05.31 01:27:19tea fan

  Sisa.huka

  "Persze az is kérdés, a tyúk volt előbb vagy a tojás. "
  Vannak betegségek, melyek hízékonyságot, sőt hízást _okoznak_. És persze vannak, amelyeknél ördögi kör alakul ki - betegség erősíti a hízási hajlamot, a hízás a betegséget.

  A tollasozás, hétvégi biciklizés általában nem elég, hogy ellensúlyozza az ülőmunka áldásos hatásait. Egyébként egyetértek.
  Én már a pulzusfigyeléstől agypéniszt kapok; nem az a lényeg, hogy a zsírégető pulzustartományban legyen az ember, hanem az, hogy élvezze a mozgást.
  És ha rendszeresen csinálja, fogyni is fog, akkor is, ha tesz a pulzustartományra. Persze biztosan hatékonyabb, ha az ember azt is figyelembe veszi, de gyakran a mozgás önfeledtsége, élvezhetősége ellen hat, s ebben az esetben a hosszú távú hatás megkérdőjelezhető.

 • 2012.05.31 01:29:21Advanced Flight

  tea fan: nyilván van kivétel is, mégis az orvosi ajánlás (legalábbis tudomásom szerint) 10 kiló, ill. afeletti (de nem extrém) túlsúly esetén elsősorban a fogyókúra, amit célszerű kiegészíteni sporttal. (Lehet, hogy nem jól csináltad azt a diétát)

  Ráadásul - ez már csak a saját véleményem, lehet, hogy nem jól gondolom - egy visszafogott (1500-1800 kalóriás), egészséges étrend kialakítása, majd beépítése a mindennapi életbe sokkal könnyebben kivitelezhető, mint állandóan gyúrni. A legtöbb ember a napi 8 óra meló + bevásárlás + hazabumlizás után másra se vágyik, mint hogy lerogyjon a TV elé, ezt tudomásul kell venni.
  Lehet, hogy ez nem túl egészséges, de annak meg nincs értelme, hogy rendszeres, kemény sportolással terrorizáljuk a pufikat tök fölöslegesen. Olyan alternatívát kell kínálni, ami az átlag számára reális, ez pedig sztem nem a heti négyszer másfél óra sport.

 • 2012.05.31 01:37:10Advanced Flight

  Sisa.huka: "kalóriákkal kalkulálni, mert az szánalmas egyszerűen"

  Nem, nem szánalmas. Hanem igencsak hatékony, és orvosilag is ez javasolt. A túlsúly vagy elhízás ugyanis nem egy kis esztétikai probléma, amin jót nevetünk, hanem betegség. Méghozzá komoly betegség, még komolyabb következményekkel. Mivel jelenleg egedélyezett fogyasztó gyógyszer nincs forgalomban, marad a kalóriaszámlálás. Amit pontosan annyira kéne komolyan venni, mint a szívbeteg gyógyszerének beállítását. Vagy a cukrosnak az inzulinozást.
  A tollasozás a gyerekekkel pedig semmiképpen sem fogja megoldani a problémát.

 • 2012.05.31 06:30:43Zuzimama

  Én azt szoktam szeretni, amikor Yoda-állagú emberek a pajzsmirigyükkel jönnek, hogy alul- vagy túlműködik.
  De a napi tízezer kalória azért lecsúszik a torkukon....

 • 2012.05.31 12:42:25Silene

  Szerintem az a legjobb, ha az ember sportol (nem a gyúrásra gondolok, inkább biciklizés, úszás, futás) hetente 2-3x, meg emellett figyel az étkezésre. Az a baj, ha valaki csak koplal, először az izmai fognak eltűnni, sajnos a háj marad. Elismerésem azoknak, akik le tudnak mondani a csokiról, sütiről örökre, én nem akarok.. Csak nem eszem sokat belőle. Ha meg picit többet, akkor plusz mozgás. Lehet, hogy ezt van aki egészségtelennek bélyegzi, de nekem ez így bejött. Tudnék még fogyni 2-3 kg-t, de a férjemnek így tetszem.

 • 2012.05.31 19:28:13tea fan

  Advanced Flight

  "Lehet, hogy nem jól csináltad azt a diétát"

  Hát, a "kevesebbet eszem"-ben nem találok utólag hibát :)
  Könnyen lehet, hogy hosszabb távon megindult volna a fogyás így is, de úgy döntöttem, fölösleges ezzel kínoznom magam, hiszen mozgással le tudok fogyni.

 • 2012.05.31 19:31:09tea fan

  Advanced Flight

  "Olyan alternatívát kell kínálni, ami az átlag számára reális, ez pedig sztem nem a heti négyszer másfél óra sport."

  Ebben egyetértünk. Viszont én az 1500 kalóriát is önsanyargatásnak tartom hosszú távon, bár lehet, hogy nincs igazam. Mindenesetre én inkább sportolok, semmint hogy számoljam a kalóriákat, tehát most magamból indultam ki. Persze nem zabálok amúgy sem, nem eszem zsírban tocsogó ételeket, de sok friss zöldséget igen, lehet, hogy ez a kulcs.

 • 2012.05.31 19:46:28tea fan

  Zuzimama

  "Én azt szoktam szeretni, amikor Yoda-állagú emberek a pajzsmirigyükkel jönnek, hogy alul- vagy túlműködik"

  Látszik, mennyit tudsz a pajzsmirigy-rendellenességekről.
  Nem mintha én orvos volnék, de azt történetesen tudom, hogy a pajzsmirigy által termelt hormon közvetlen hatással van a test zsírbontó képességére.
  A túlműködés jellemzően _fogyást_ okoz, nem hízást. Az sem éppen jó móka, ugyanis nem a gyors fogyás az egyetlen kellemetlen mellékhatás.
  Persze lehetséges, hogy az általad említett egészséges, ámde lusta emberek azok, akiknek fogalmuk sincsen minderről, ezért szajkózod te is.

  Több pajzsmirigy-beteg ismerősöm is van, így van némi rálátásom arra, hogy mennyire nehéz a kívánt testsúlyt megtartaniuk. És nem csak karcsúnak maradni nehéz ám, hanem a túlműködéssel járó kóró-állapotot elkerülni is.
  Igen, kezelhetőek ezen betegségek, de gyakran nehéz az egyensúlyi állapotot kialakítani. Nézz utána.

  Természetesen nem mindenki "pajzsmirigyes", aki azt mondja. Habár én a kamuzókat is meg tudom érteni.
  Az emberek előbb tesznek sértő megjegyzést valaki testsúlyára, mint jellembéli hiányosságaira, rendszerint jóindulatnak ("én csak azért mondom, hogy dagadt disznó vagy, mert aggódom az egészségedért") álcázva.
  Mindenki saját magának tartozik elszámolással. Ha valaki lefogy, tegye azt az egészség érdekében, és ne azért, mert a kolléganőnek vagy a postásnak nem tetszik.

 • 2012.05.31 19:47:19tea fan

  Advanced Flight

  "Nem, nem szánalmas. Hanem igencsak hatékony, és orvosilag is ez javasolt."

  Szerintem teljesen mindegy, milyen módszert alkalmaz az ember, ha hatékony és hosszú távon is tartható. Én a kalóriaszámlálást nem sorolom a hosszú távon tartható kategóriába, ahogy azt sem, hogy mondjunk le minden "bűnös élvezetről". Enélkül is ki lehet alakítani egy egészséges középutas megoldást, hozzá mozogni, és akkor nem kell elhízástól tartani.

 • 2012.06.01 18:27:37kávés

  Sziasztok!
  Új vagyok itt. Elérkezettnek éreztem az időt a hozzászóláshoz.
  Sosem fogyókúráztam,mert -tea fan szavaival élve- kóró vagyok. Viszont többször is akadt olyan eü.-i problémám,ami miatt kegyetlen diétát kellett tartanom. Most is egy ilyenben vagyok...valószínüleg örökre.
  Lényeg,hogy meg tudom érteni azokat a fogyózókat,akik hamar feladják a koplalást,a kalóriaszámlálgatást. Őrjítő dolog. És az is idegesítő, amikor mindenki azzal jön: jaaj de sovány vagy! Érdekes módon ezzel a témával soha senki nem foglalkozik!...

 • 2012.06.01 18:29:10kávés

  Mármint a magazinok/blogok nem nagyon említik a csoda-hízókúrákat.

 • 2012.06.02 23:05:43Egyedi nicknév

  kávés: lehet azért, mert arra kevesebb az igény. Ami nem tudom hogy jó-e vagy sem, mert én is mínuszban vagyok, ami a kilókat illeti... Vagy lehet az "okosak" úgy gondolják, hogy minek a hízás témájával külön foglalkozni, hiszen csak annyi a dolgod hogy egyél és kész....

  De azért igyekszem én is nyitott szemmel járni, hátha egyszer belebotlok egy csoda hízókúra leírásba :D

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta