Szex után jöhet a barátság?

Sokunkban felmerül a kérdés: van férfi és nő között barátság? A válasz: természetesen van, csak nem mindegy, hogy milyen jellegű. A témát jelen esetben nem tudományos jelleggel boncolgattam, egyszerűen kíváncsi voltam, hogy ki hogyan vélekedik a dologról.

Mielőtt hozzáláttam a cikk írásához, tartottam egy kis közvélemény-kutatást a szerkesztőségben és az ismerőseim között a férfi-nő barátság témájában. Naivan úgy gondoltam, hasonló válaszok fognak érkezni, de nem így lett. A gyengébbik nem egyöntetűen kijelentette: szex után szuper barátságok születhetnek, a férfiak meg az nyilatkozták, teljesen természetes, ha egy férfinak nőnemű barátai is vannak. Abban viszont mindenki egyetértett: létezik a két nem között baráti viszony. A kérdés csak az: szex előtt, szex után, esetleg szexuális kapcsolat nélkül?

Ugyanis tegyük fel, hogy mindkét fél egyedül él, és egy idő után rájönnek, milyen egyszerűen ki tudják elégíteni szexuális vágyaikat barátjukkal, hiszen ismerik egymást, és nem kell fölösleges köröket futniuk egy ismeretlennel a szexért. De mi van akkor, ha megtörténik az aktus?

Nagyon egyszerű! Rájönnek, hogy egyáltalán nem illenek össze, és elhidegülnek egymástól, vagy az egyik fél szerelembe esik, a másik viszont nem akarja szorosabbra fűzni a szálakat, de elveszíteni sem szeretné állítólagos barátját. Hogy miért? Mert ez így borzasztóan kényelmes!

A kényelem nagy úr

Általában a nő az, aki a kényelem miatt választ magának férfi barátot. Mert ha elromlik valami a lakásban, azonnal rohan a segítségére, ha az autóval van probléma, megszereli, ha lelki bánata van, jól kibeszélheti magát, sőt, szuper tanácsokat kaphat, és akár még részegen, éjjel is eltántoroghat a barát lakására, aki lefekteti anélkül, hogy akár egy ujjal is hozzányúlna.

Arról nem is beszélve, hogy a férfi barát őszintén, ámítás és mellébeszélés nélkül elmondja, mikor miért kényszerülnek manőverezésre a pasik, miért választják az egyszerűbb kibújni-a-felelősség-alól utat és még ezernyi kérdésre őszinte választ tud adni, amire ugye egy barátnő aligha lenne képes. Kicsit mintha a férfi a nő testőre, pszichológusa vagy éppen a bátyja lenne.

Meddig működhet így a kapcsolat?

Az a férfi, aki belemegy egy hasonló jellegű kapcsolatba, az vagy nagyon magányos, vagy szerelmes a nőbe, vagy csak szeretne lefeküdni vele, vagy az összes egyszerre. Az effajta vonzalom addig tart, amíg a férfi azt nem érzi, ELÉG, és nyitni kezd más nők felé. Előbb-utóbb talál magának egy megfelelő partnert, aki helyettesíti a jó barátnő szerepét. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy teljesen megszünteti a kapcsolatot a régi ismerősével, csak egy időre parkolópályára helyezi. Aztán ismét elkezdenek csetelni, levelezni és telefonon beszélni. Ilyenkorra alakulhat ki talán egy önzetlen barátság.

Unaloműzés és lélekápolás

A hétvégén színházba megyek egy lánybarátommal. Körülbelül egy hónapja nem találkoztunk, és még több is, hogy úgy igazán beszélgettünk volna. De a színházasdihoz tökéletesen megfelelünk egymásnak. Máshoz se. Barátok lennénk hát?" – teszi fel a kérdést volt kollégám, Kemény Tamás.

Barát az, akivel naponta beszél, akire naponta gondol, aki nem zavarna akkor sem, ha éjjel háromkor beállítana egy pohár italra, akivel hallgatni is szívesen tud, aki előtt nem produkálja magát, akinek beszólhat, és másnap minden ugyanúgy folytatódik, mintha mi sem történt volna.

Férfiszemmel

Vannak állítólagos lánybarátaim mármint ők szeretik a kapcsolatunkat ezzel a kedves, de kissé légnemű fogalommal jellemezni. Akik míg nem pasiztak be, szinte naponta jelentkeznek tanácsért, ám amint belép életükbe a nagy szőke hercegük, máris közönyössé válnak korábbi "férfibarátjuk" iránt. Eleinte megleptek az ilyen helyzetek, mi több, bosszús is voltam miattuk. Aztán rájöttem, nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen csak pótlék ilyenkor egy ellenkező nemű  barát. Ha viszont a fenti jellemzők mégis beleférnek egy viszonyba, és a felek együtt töltik szinte minden szabadidejüket, ott hamar beindulhat az agyalás a kapcsolat jövőjéről is. Az egyik félnél bizonyosan. Ha például egy nőnél egy pasi ilyen komoly baráti szerephez tud jutni, ott már borítékolva vannak mélyebb bugyrok is. Ha csak nem két hosszú távú kapcsolat közötti szünetét akarja a nő értelmes (ám ártalmatlan) fickóval kitölteni. Hogy nőként is kezeljék ugyan, de inkább csak kiszolgálják lelkileg. Ez azonban nem más, mint pótlék. Hiszen ha egy férfi és egy nő között minden működik ahhoz, hogy jól érezzék magukat egymás társaságában órákig-napokig, akkor mégis miért nem jönnek össze? Megmondom, miért: a nőnek a férfi szexuálisan nem vonzó, de azon kívül élvezi az illető odafigyelését, szeretetét, társaságát. Vagyis kiveszi a gépből, ami neki kell a többi meg legyen a pasi gondja. És ez pasi-esetben is ugyanilyen. Ha van egy nő, aki kedves, rendes, figyelmes, akkor az naná, hogy imponáló. És bolond lenne bárki is felrúgni egy ilyen viszonyt. Az effajta barátság azonban inkább pótlék, sem mint cél. A pártalálási játszmákban járatlanabbak ugyanis ahelyett, hogy ráhajtanának egy-egy kívánatossá váló partnerre, inkább lassú víz partot mos alapon közelítenek feléjük, eljárogatva velük mindenfelé, míg végül a meg nem hódított másik fél átértékeli őket párjelöltből baráttá ha már egyszer olyannyira nem akartak tőlük semmi komolyabbat. Persze akartak volna ők a maguk biztonsági módszerével csak azt már nem várták ki náluk. A végeredmény szempontjából azonban ez már indifferens. Pótlékok lettek ők, igazi barátok aligha" – mondta el Tamás.

Női szemmel

Kinga imád pasikkal barátkozni, de ez inkább kacérkodás, mint barátkozás. Elmegy velük moziba, bulizni, színházba, közös programokat szerveznek, és ennyi. Erre használja a teremtés koronáit.

Tudom, hogy a fickó mindig valamiféle szándékkal közeledik a nő felé, ahogyan ez fordítva is igaz. Minek is álltassuk magunkat? Azt veszem ki a kapcsolatból, amire szükségem van, és ha már érzem, hogy a srác többre vágyik, akkor leépítem, vagy jobb esetben lelép magától. Sokan elítélnek emiatt, és lekurváznak, de a helyzet az, hogy én egyikkel sem fekszem le! A hapsik igazi kihívásnak tekintenek, mert nem árulok zsákbamacskát: mindig megmondom, hogy a barátságomra számíthatnak, de többre nem. Nem gondolom, hogy létezik önzetlen kapcsolat két ellentétes nemű felnőtt ember között, hacsak nem feküdtek le egymással egy magányos hétvége közben, vagy többet-ittunk-a-kelleténél este után. Bár ezek a barátságok nem örökéletűek."

Gyerekkori/fiatalkori barátságok

Persze beszélhetünk gyerekkori barátságokról is, ahol egyértelmű a két fél szerepe, de előbb vagy utóbb ebben a kapcsolatban is fel fog merülni a szexualitás kérdése. Elképzelhető, hogy ez kimerül egy csók formájában, de eljuthatnak egészen az ágyig is. Volt már arra példa, hogy ezekből a barátságokból jöttek létre a legjobb házasságok, de volt arra is, hogy csak szimplán a barátság maradt meg.

Zsizsi tizenhét éves korában ismerkedett meg Péterrel egy rendelőben. A fiúnak nem volt barátnője, sőt épp abban a korban volt, mikor a skalpgyűjtés volt a legfontosabb az életében. Zsizsit mégsem erre a posztra szánta. Naponta találkoztak, előfordult, hogy együtt is aludtak sőt össze is bújtak –, de ennél több soha nem volt közöttük. Szerették egymást, mint két testvér. Ennek akkor lett vége, mikor a lány életébe beköszöntött a nagy szerelem,  és nem akarta, hogy a baráti viszony tönkretegye a kibontakozó szerelmet. Miután rájött, hogy nem szabad az igaz barátságot dobni egy kapcsolat miatt, már késő volt: Péter talált magának egy csajt, akit halálosan megszeretett, és már nem igényelte Zsizsi kedvességét. Barátok maradtak, de csak amolyan Facebook-barátok.

A mai napig emlékszem arra a jelenetre, mikor megismerkedtünk. Unottan ültünk az óbudai rendelőben a sok idős ember között, és arra vártunk, hogy beszólítsanak minket. Egy idő után Péter odaült mellém, és csak úgy alakultak a dolgok. Kiderült, hogy egy lakótelepen lakunk, és onnantól kezdve elképesztő barátságba kerültünk. Sokan úgy vélték, több is van közöttünk, mint cimboraság, de ezen mi csak nevettünk. Azonos véleményen voltunk a világról, ugyanazt szerettük és ugyanazt utáltuk" – fejezte be Zsizsi.

Természetesen akadnak kivételek is

Egy kolléganőm szerint van férfi és nő között vegytiszta barátság. Ernővel, a legjobb fiú barátjával sok éve ott vannak egymásnak.

Soha nem dugtunk, és nem is akartunk, pedig voltak numerahiányos időszakaink. Mit mondjak? Barátok vagyunk: ő fiú, én lány, ennyi."

Róbert szerint pusztán tolerancia és tisztelet kérdése, hogy két ember hogyan viszonyul egymáshoz. Mégsem teszi, pedig kihasználhatná, hogy egy húszas évei elején járó kiscsaj rányomul.

„Ha a nő és a férfi elég intelligens ahhoz, hogy tudatosítsa magában, barátságon kívül mást nem akar a partnertől, akkor kialakulhat közöttük egy jó viszony. Rengeteg nőt ismerek, és tartom velük a kapcsolatot napi szinten. Előfordulhat persze, hogy egyik- másik többet akar, de ezeket a helyzeteket kezelni kell. Amikor párkapcsolatban élek, akkor is beszélgetek velük. Akad olyan barátnőm is, akivel azért nem volt semmi közöttünk, mert a lány mélyen vallásos. Egy másikkal meg azért nem feküdtem le, mert mérlegeltem, hogy egy fiatal lány nekem nem lehet perspektíva. Sok tényező befolyásolja az ember baráti kapcsolatait."

Abban az esetben viszont, ha a férfi párkapcsolatban él, és elgondolkozik a lehetséges alternatívákon, nyilvánvaló, hogy nem szerelmes a partnerébe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek