#ÉLETEM

Ne ölje meg a növényeit a nyaralás alatt!

2012. május 26., szombat 10:05

Rémálmaimban jelenjen csak meg, amikor az anyukám bejelenti, hogy elutazik, és rám hagyná a növényei locsolását. Szerencsére megfelelő rutinja van, és pontos térképet készít, hol milyen gazt kell keresnem, de minden évben volt egy-két áldozata a dunai vízitúrának. Ezért inkább itt van néhány jó tanács a családi viszály elkerülésére.

vir

Azóta persze lett jó pár növényem, akikkel azért megbeszélem, hogy viselkedjenek jól, ha elutazom, és van is kinek szólni, hogy locsoljon, de nem mindenki ilyen szerencsés. A nagy kérdés ezért minden nyáron előkerül: mit tegyünk a növényekkel, ha elutazunk?

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha van egy kedves szomszéd néni, aki időnként meglátogatja a növényeket, és ellátja őket. De mi a helyzet, ha sehol egy kedves szomszéd vagy közelben lakó barátnő? A jó hír az, hogy a rendes földbe ültetett szobanövények 1 hétig is kibírják víz nélkül, ha nem éri őket tűző nap, és a távozásunk előtt rendesen kapnak nedvességet. Ha nem akarunk tömeggyilkosokká válni, akkor mindenképp át kell ültetni azokat a növényeinket, melyek tőzegbe vannak téve. A B-tipusú általános virágföld a legtöbb növény számára tökéletes, akik meg faksznis virágokat tartanak, azok pontosan tudják, milyen földet kell biztosítani számukra.

A szobanövények kibírják azt a pár napot, amit távol töltünk az otthonunktól, de fényre szükségük van. Ha tehát leeresztjük a redőnyt, hogy ne legyen meleg a lakásban, akkor rakjuk a fény közelébe a növényeket, különben előfordulhat, hogy örökre lekókadnak. Érdemes a magasabb növényeket hátra, az alacsonyabbakat előre pakolni, és a csüngőket is odalógatni, mintegy párás mikroklímát létrehozva. Jó szolgálatot tesznek a vízmegkötő agyaggolyócskák( 2,5kg/5l 500-800 Ft), melyeket nedvesen kell a földre szórni.

P1020353

Az erkélyen található növényeket egy árnyékos helyre érdemes bepakolni, és alaposan meglocsolni. Aggódó tulajdonosok nagyon meleg időben egy lavórba tegyenek téglákat és vizet, és a téglákra állítsák kedvencüket. Aki hajlandó növényire költeni, annak ajánlott a Gardena automata locsolója, ami 36 növényt szolgál ki, viszont 23.560 forintba kerül. Aki nem akar vagy tud ennyit áldozni a növényekre, annak javasolt a közlekedőedények elvén működő locsoló házilagos megalkotása.

Egy edényt tele kell tölteni vízzel, és nedvszívó kötelet lógatni bele. A kötél másik vége vezessen a növényekhez. A vízzel teli edény kerüljön magasabbra, mint a növények.

Egyébként jó szolgálatot tesz a víztartó erkélyláda is, amit bárhol be lehet szerezni, és csak néhány száz forinttal drágább, mint a hagyományos.

Ha a növények a kertben vannak, bizonyos szempontból könnyebb a helyzet, mert ezek viselik a legjobban az aszályos napokat. A füvet érdemes mindenesetre utazás előtt levágni, és a levágott füvet a növények köré szórni, mert lassítja a párolgást. Egy jó alapos locsolás természetesen elengedhetetlen a nyaralás előtt. Mást nem nagyon lehet tenni, de általános szabály, hogy minél kevesebb földben vannak a növények, annál könnyebb az esélyük a kiszáradásra. Ezeket ajánlott ugyanúgy, mint a teraszos növények esetében, egy lavórba pakolni, és némi vizet alájuk tenni.

Ha minden szabályt betartunk, akkor jó esélyünk van arra, hogy a növényeink túlélik a szabadságot. A rossz hír, hogy a macskára viszont nincsenek ilyen egyszerűen megoldások.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta