#ÉLETEM

Ugyanazt enni hat éven keresztül

2012. május 25., péntek 19:22

A legújabb felmérés szerint a britek harmada képes ugyanazt ebédelni minden nap, ráadásul felük 6 éve nem változtat szokásain, tehát csirkés-sajtos szendvicset fogyaszt minden áldott ebédre. A Whole Foods Market felmérésében 2000 ember vett részt, közülük 1000 hat éve nem érezte szükségét annak, hogy változtasson étkezési szokásán, annak ellenére, hogy 70%-uk borzasztó lehangolónak találja az ebédre fogyasztottakat.

stgae

Hogy akkor miért nem kóstolnak meg valami mást szerencsétlenek? Mert lusták a kísérletezgetéshez, vagy egyszerűen bátortalanok, és ha ehető a kaja, inkább maradnak annál, minthogy esetleg olyat kóstoljanak, amitől éhesek maradnának. A legnépszerűbb ebéd egyébként a sajtos szendvics, második legtöbbet vásárolt a sonkás. A The British Sandwich Association, azaz a Brit Szendvics Társaság felmérése szerint azonban a csirkés szendvics is baromi menő. Annyira, hogy az eladott szendvicsek 30%-ában van csirke valamilyen formában.

A felmérésben részt vevők 70%-a egyébként otthon csomagol ételt magának, 17% boltban veszi meg a szendvicset és 10% megy irodai menzára. Az is kiderül a felmérésből, hogy a dolgozók 43%-ának nincs ebédszünete, akinek van, annak is csak 25 perc áll rendelkezésére, hogy valami normálisat egyen. A legtöbben íróasztaluknál fogyasztják el a sajtos szendvicset, az emberek 14%-a közösségi területen ül le enni, 20% kimegy a friss levegőre, 44% pedig egészen messze menekül, hogy ne kelljen az irritáló kollégákkal étkeznie.

Miért olyan egészségtelen ez a monotónia?

Túl azon, hogy rémesen unalmas lehet hat éven át minden áldott nap ugyanazt a csirkés szendvicset ebédelni, az ilyen monománia az egészségnek sem tesz jót. Egyetlen csirkés szendvics, még ha jó minőségű zsemlében, zöldségekkel adják is, egyszerűen nem tartalmaz minden szükséges tápanyagot, pláne nem a szükséges arányok szerint. És ez bármilyen ételre igaz.

Azt sem feltétlenül egyszerű felfogni/megjegyezni, hogy szénhidrátból, fehérjéből, zsírból mennyire van szükségünk naponta, a rostok, vitaminok és ásványi anyagok nyomonkövetése halandó ember számára szinte reménytelen. Tudja valaki, mennyi folsavat fogyasztott az elmúlt két hétben? És A vitamint, kálciumot, vasat, rostokat? Na ugye, legtöbbünknek fogalmunk sincs róla, pláne, hogy az ételben eredendően bennelévő tápanyagok felszívódása sokszor korántsem tökéletes. Hiába van rengeteg vas a spenótban, ha annak még C vitamin társaságában is csak igen kis részét tudjuk hasznosítani.

Az ennyire egyoldalú táplálkozás, különösen, ha a többi étkezés is rigolyásan állandó, szinte biztosan korunk divatos állapotához, a minőségi éhezéshez vezet, amikor hiába eszik valaki szükséges mennyiségű (vagy több) kalóriát, szervezete mégsem jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz, így gyakran egyszerre lesz valaki túlsúlyos és szenved közben hiánybetegségektől.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta