Mocsok olcsó testápolás

Mit lehet akkor tenni, ha az ember épp legatyásodik anyagilag, de az elveit nem akarja feladni, ezért ragaszkodna a jól bevált natúr termékekhez? Persze, könnyű lenne erre azt mondani, hogy a DM és a Rossmann saját márkás natúr vonala megfizethető, és ez igaz is, de most arra kerestük a választ, vajon lehetséges-e csak a háztartásban megtalálható élelmiszerekkel vagy élelmiszer-alapanyagokkal karban tartani a testünket.

tk3s 10102011 014860

Haj és arc

Kezdjük a fejünkkel. Nehéznek tűnik sampon nélkül hajat mosni, bár én már vészhelyzetben nemegyszer nyúltam a szappanhoz, de most a legegyszerűbb megoldást kerestem. Ebben az esetben a szódabikarbóna jön számításba, ami igen furcsán hangzik, viszont egy igazi joker a háztartásban, olcsó (1/2 kg kb 250-300 Ft), és bárhol beszerezhető.

Sampon: 2,5 dl vízbe tegyen 1 ek. szódabikarbónát, és jól keverje el. Ezt a megnedvesített hajra kell önteni, kicsit állni hagyni, majd tiszta vízzel leöblíteni. Utána a bekészített ecet-víz keverékkel ( kb. 3 dl vízbe 2 kanálnyi) átöblítettem a hajam, amitől az szépen csillogott. Aki ódzkodik a szódabikarbónától, az tojást is kenhet a hajára. A 2 tojásból és egy citromból álló keveréket a nedves hajra kenjük fel, és dörzsöljük meg. Röviden hagyjuk állni, majd bő vízzel öblítsük le. Akinek száraz a haja, annak érdemes hajpakolást tennie rá.

tk3s 1168109

Ez lehet majonéz, amit még a mosás előtt kell felhordani a hajra, és 10-20 percet állni hagyni, vagy ha nagyon jók akarunk lenni, akkor 1 db banán + 8 ek tej, + 1ek méz + 1 tojás kombóból készíthetünk pakolást a hajra. Ezt is érdemes legalább fél órán át a hajon tartani. Ha marad a keverékből, vagy eleve többet készítünk, és a megmaradt mennyiségbe egy kevés búzadarát(grízt) teszünk, remek tejbegrízt készíthetünk belőle, így a gyerek vagy a férj el lesz foglalva, és nem rohan ki röhögve a szobából, hogy hogy nézünk már ki. További pakolásokért kattintson ide.

A hajat elhagyva, arcunk felé vesszük az irányt. Az arclemosót nehéz elhagyni, de nem lehetetlen. Én simán megmosom szappannal az arcom, és még nem rokkant bele, de egy erre a célra kinevezett mikroszálas törlőkendő is kitűnő választás. A benedvesített kendő lehozza a sminket, elég egyszer-kétszer finoman átdörzsölni vele az arcot.

A szempillafestéket jól oldja az olaj, ajánlott az olíva, de nincs dráma, ha csak napraforgó van kéznél. Aki szereti az arclemosó tejeket, az 1 ek. joghurtot + 1 ek citromlevet keverjen össze, és azzal törölje át az arcát. Aki nagyon odafigyel a testére, vagy dúsabb pillákat szeretne, az ápolhatja ricinus olajjal, amelyet legolcsóbban a patikából lehet beszerezni. Vigyázat, sűrűbb mint a megszokott olajok. Érdemes egy bébi fogkefével felhordani esténként a szempillákra, 2 hét alatt látványos eredményt hoz.

tk3s 644cmp00252

Arcradírként a kávézacc és a cukor vált be ( ezt érzékenyebb arcbőrrel rendelkezők kerüljék) mindkettőt olajjal érdemes összekeverni, majd jól megdörzsölni és lemosni. Aki macskát tart és zeolitos macskaalommal rendelkezik, na meg bevállalós, az kipróbálhatja a zeolitos arcradírt. A kis maréknyi macskaalmot jól össze kell törni (erősebb papírzacskó vagy konyharuhába téve, néhányszor meg kell ütögetni kalapáccsal, majd ha por állagú a zeolit, akkor kevés olajjal vagy vízzel ( esetleg joghurttal) összekeverve felhordani az arcra. A zeolit méregtelenít, és a dörzsölés révén az elhalt hámsejteket is eltávolítja. Személyes tapasztalat, hogy a túl jól csomósodó alom nem jó, mert nem lehet rendesen elkeverni a vízzel. Hasonlóan meglepő a zselatinos pórustisztító, de nagyon jó hatású. A mitesszerrel küzdőknek ajánlott kencéhez 1ek zselatinpor 1 aszpirin (csak aszpirin jó, más fájdalomcsillapító nem). 1 ek méz 1 ek. Forró víz kell. Érdemes először a zselatint feloldani, és utána beletenni a többi összetevőt. Ha nincs otthon aszpirin akkor sincs baj, kihagyható. A felkenés után érdemes megvárni a teljes száradást, amitől kifeszül az ember arca, és utána le kell húzni. Tökéletesen pótolja a korábban kapható mitesszer eltávolító tapaszokat.

Pakolásnak annyi mindent tehetünk magunkra, és annyi -féle arcbőr van, hogy ezzel külön nem foglalkoznék,itt el lehet találni párat. Arckrémként én az olívaolajat javaslom, esetleg az avokádót vagy mandulát, ezek a látszattal ellentétben nem zsírosítják a bőrt. Estére érdemes felkenni az olajokat, mert hosszú idő, amíg beszívódnak. Számomra a legnagyobb kérdés, hogy ha tartom magam az elveimhez, akkor nem használhatok szappant, viszont a szappan annyira olcsó, hogy nem vacakolok a házi készítéssel, vagy más módszerekkel, hanem beáldozom magam. Na de szappanozás után feszül a bőr, viszketek, és más nyavajáim vannak. Valamivel be kell kenni a testem. Mivel háziszerekre esküdtem fel, így marad a vizes bőrre felkent olívaolaj. Zsíros bőrűek összekeverhetik kefirrel, száraz bőrűeknek a tejföl ajánlott.

A következő részben a lábat a kezeket és a szőreltávolítást vesszük sorra, de addig is várjuk jól bevált receptjeiket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra