#ÉLETEM

Elhülyítenek az édességek

2012. május 17., csütörtök 12:12

Már az is elég frusztráló, hogy ha édességet eszik az ember, akkor hízik, de most kiderült, nem ez az egyetlen baj az élelmiszeripar által előállított finomságokkal.

A Journal of Physiology-ban megjelent egy cikk, mely arra próbál rávilágítani, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup fogyasztása a hízáson kívül sok más problémát is okoz. Ezt a terméket nagyon kedveli e feldolgozóipar, főleg azért, mert olcsó, és bármilyen típusú ételbe tehető. Leginkább a feldolgozott élelmiszerekben és az üdítőkben bukkan fel, de érdemes megnézni a kukoricapelyhet vagy egyes fehérje-szeleteket is. A kutatás szerint a kukoricaszirup gyengíti a rövid távú memóriát és gondolkodási problémákat okoz.

stockfresh 819623 happy-woman-with-lollipop-isolated-on-white si

A Kaliforniai Egyetem által elvégezett kutatásban Fernando Gomez-Pinilla lemérte a mentális kapacitást két patkánycsoportnál, akiket kukoricaszirupos vízzel itattak hat héten át. Az egyik csoport kapott hozzá omega-3 zsírsavakat, mert ez védi az agyi kapcsolatokat (szinapszisokat) a sérülésektől.

Ezek a szinapszisok segítenek abban, hogy átadják egymásnak az idegsejtek az üzeneteket. A szinapszisok segítséget nyújtanak abban is, hogy új dolgokat tanulhassunk meg, és emlékezzünk a régiekre. És ezeket nem lenne érdemes tönkretenni azzal, hogy előre csomagolt fánkot eszünk. (Az Egyesült Államok Agrárminisztériumának felmérése statisztikája szerint, egy átlagos amerikai 18 kilót eszik meg a kukoricaszirupból évente).

A Gomez-Pinilla kutatás szerint azok a patkányok akik egészséges zsírsavakat is kaptak az édesség mellé, jobban emlékeztek rá, hogy hogyan jutnak el A-pontból B-pontba, mint azok akik nem kaptak ilyen védőanyagot. Az agyukat megvizsgálva azt találták, hogy a szinaptikus aktivitásuk mindenhol csökkent. „Az agysejteknek nehezebb volt kapcsolódni egymáshoz, ami nehezítette a patkányok tiszta gondolkodását, és elfelejtették, amit 6 héttel korábban már betanultak”

Eközben a Duke Egyetem kutatói azt derítették ki, hogy a kukoricaszirup a máj számára is ártalmas lehet. Dr. Manal Abdelmalek gasztroenterológus-hepatológus orvos szerint ez az édesítőszer a nem alkoholos eredetű zsírmájban (NAFLD) szenvedő betegeknél fibrózis, azaz hegesedés alakult ki. A betegség jelenleg nem gyógyítható, májátültetéssel kezelhető. A kukoricaszirup az 1970-es évek óta van jelen az élelmiszeriparban, melynek hatására nőtt az elhízottak száma,

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta