#ÉLETEM

5+1 nem szokványos ajándék anyák napjára

2012. május 4., péntek 09:30

Anyák napjára a virágcsokor, ha elcsépelt is, kötelező. Még a legmodernebb anyukák is örülnek neki – igen, akkor is, ha úgy tesznek, mintha egyáltalán nem lenne fontos a számukra.

stockfresh 246051 chocolate-box sizeM

Annak viszont, hogy mit adunk a virágcsokor mellé, érdemes egy kicsit utánagondolni. Biztos, hogy a doboz desszertbonbon a legjobb ötlet? Nem tűnik úgy egy kicsit, hogy anyuhoz menet gyorsan beugrottunk a Tescóba, bonbon a bevásárlókocsiba, anyák napja letudva?

Az anyukák legnagyobb része megérdemli, hogy évente egyszer ennél egy kicsivel többet gondoljunk rá. Következzen néhány ötlet, amivel helyettesíthetjük a bonbont.

1. Nem kerül sokba: csokikülönlegesség

Ha mégis csokoládé, akkor két dolgot javaslok. Az egyik egy kis nyomozómunka: derítsük ki, mi történik az anyunak adott csokikkal általában. Ott lapulnak a kamrapolcon, arra várva, hogy továbbajándékozzák őket? Apu hasában végzik a pályafutásukat? Esetleg valamelyik gyerek/unoka örül neki? Ha a fenti kérdések egyikére is igennel válaszolt, akkor semmiképpen ne csokit válasszon anyák napi meglepetésként. Ha viszont a szóban forgó anyuka valóban szereti a csokit, akkor az legyen különleges. Nem érdemes egyetlen kézműves csokis céget sem kiemelni, majdnem mindegyikük szuperfinom csokikat készít, és ha a keresőbe beírjuk, hogy kézműves csokoládé, számtalan találat bukkan fel. Ezek a csokik persze jóval drágábbak a hagyományosnál, de már a csomagolásuk is nagyon szép, a kivitelezésük pedig olyan (virágszirmok, gyümölcsdíszek, stb.) hogy ránézni is öröm. Egy tábla 1500 és 3000 forint körüli áron szerezhető be, és egyrészt egyszer van egy évben anyák napja, másrészt ennyit igazán rá lehet szánni az anyukánkra.

stockfresh 1272191 red-currant-and-mint-with-chocolate sizeM

2. Nem lehet melléfogni vele: fürdőkollekció

Nemcsak az anyukák, hanem a nők legalább 99 százaléka imádja az ilyen-olyan illatos fürdőcuccokat. Ezekben az a jó, hogy számtalan variációban és árfekvésben kaphatóak, szóval akár mi magunk is összeválogathatjuk a csomagot. Ha magunk szeretnénk készíteni a díszcsomagolást, akkor a kis szalmakosarat legjobb valamelyik 100 forintos boltban beszerezni, mert teljesen egyszerű példányokat lehet kapni fillérekért, amiket, ha úgy tartja kedvünk, be is festhetünk. A Douglas üzletekben a díszcsomagolás ingyenes, a legkülönlegesebb fürdőtermékek pedig szerintem a Lush-ban vannak. (Csak sajnos jó drágán: egy igazán klassz pezsgő fürdőgolyó kb. 1300 Ft, és ha valaki bemegy oda, biztosan nem csak egyet vásárol.) De hasonló profilú üzletek a Stenders, az újonnan nyílt első magyar Body Shop az Arena Plázában, vagy a körúton lévő Myropolium is.

stockfresh 568502 basket-of-strawberries sizeM

3. Egészséges és különleges: gyümölcskosár

Egyszer valaki küldött nekem egy gyümölcskosarat a névnapomra. Szerencsére a munkahelyemre érkezett a küldemény, mert a hatalmas kosárban majdnem 10 kiló gyümölcs volt szépen elrendezgetve – segítőkész kollégáimmal kooperálva azonban sikerült megakadályozni, hogy megromoljanak. Utána sikerült kinyomoznom a céget, amelyik ezzel foglalkozik, és magam is küldtem már ilyet jónéhány rokonnak, barátnak. Ma ez a cég sajnos már nem létezik, és mindössze egyetlen helyet találtam a neten, ahol kész kosarat lehet rendelni. Ugyanakkor nem nagy ördöngösség az sem, ha magunk készítjük el a kosarat és futárral küldetjük el. Nagyméretű kosarat sok helyen beszerezhetünk, a gyümölcsöket pedig bármelyik zöldségesnél összeválogathatjuk. Inspirációért nézze meg a Google képkeresőjét.

4. Apunak is egyben: tanfolyamest

Hasznos és emlékezetes ajándék lehet – de már a magasabb árkategóriában – befizetni a mamát egy főzőiskolai, esetleg bor-, csoki- vagy sajtszakértői estre. Természetesen egyedül senki nem érezné jól magát egy ilyen rendezvényen, ezért vagy el kell kísérni őt, vagy aput is befizetni vele. Ha ilyen nagyobb értékű ajándékra esik a választás, akkor össze lehet fogni a testvérekkel és közösen finanszírozni az ajándékot. Főzőiskolából temérdek van, csokitanfolyamon magam is vettem már részt és nagyon jól éreztem magamat Szántó Tibornál, de van sajt, kávé, bor és pálinka tanfolyam is, egy estések, kifejezetten az érdeklődő laikusoknak.

tk3s 13330018

5. Fitneszklub belépő

Nem a legjobb ötlet úgy adni fitneszbelépőt, mintha nevelni akarnánk az anyukánkat, hogy tessék, itt az ideje elkezdeni a sportot. Csak akkor adjunk ilyesmit, ha hallottunk már tőle olyat, hogy jaj de szívesen kipróbálná a jógát/pilatest/zumbát. És lehetőleg akkor se ismeretlen helyet válasszunk, amit a netről néztünk ki, hogy ott majd biztosan jól fogja érezni magát. Ha eddig nem járt fitnesz klubba, akkor nem fogja, ezért a legjobb, ha oda fizetjük be kipróbálásra ahová magunk is járunk, és el is kísérjük. Simán persze, hogy az anyuka sportos és már eddig is járt konditerembe. Ebben az esetben a belépő szólhat egy csúcskategóriás másikba, hogy azt is kipróbálhassa.

+1 Menjünk együtt színházba/koncertre/moziba

Ritkán fordul elő, hogy a család együtt vegyen részt valamilyen programon, pedig ez igazi közös élmény, és a legtöbb anyuka pont a felnőtté vált gyerekeivel együtt töltött időt szokta kevesellni. Így annak egészen biztosan minden anyuka örülni fog, ha ilyen közös programot szervezünk, az már szinte mindegy is, színház, koncert vagy a mozi az a program. Persze azért nem teljesen mindegy, ezt is érdemes odafigyelve kiválasztani. Sajnos a színház kényes ügy, mindig van olyasvalaki a családban, aki utálja, de azért lehet próbálkozni. Ha koncertjegyre esik a választás, akkor nyilván olyasmit kell kinézni, amit a szülők szeretnek. Talán mind közül a mozi a legjobb választás: sok film jöhet szóba, és biztosan akad köztük olyan, amelyiket minden családtag hajlandó megnézni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.04 10:06:31suo tempore

  1. tényleg drága és nagy mellényúlás is lehet, vidéken nem biztos,h elérhető
  2. nem hinném,h a nők 99% szeret aromás vackokat locsolni a fürdővízbe
  3. oké, a gyümölcs jó, alma banán, esetleg szezonális, vidéken nem hiszem,h kapok nem hónapok óta polcon csoffadó csillaggyümölcsöt vagy gránátalmát
  4. ettől asszem agyonverne egy péklapáttal, pluszban engem se vet fel a pénz
  5. ez sem játszik, ha az ember anyja idősebb
  6. most akkor anyáknapja, vagy az egész családot fizessem be?

  maradok a virágnál

 • 2012.05.04 10:18:04Magdi0106

  Hát, nem sokra futotta az ötletekből...Szerintem ezeknél még mindig jobb egy cserép különleges virág, vagy ha van kertje anyucinak, valami jópofa növény oda. Fittness belépő! Micsoda ötlet :D Most elképzeltem ahogy mondjuk egy átlag 30 éves nő 60 éves anyukája veszi a tornacsukáját életében először és elkocog egyet step aerobicozni. Jó hogy nem a nagyit küldjük. Ugyanez igaz a lush csodákra is. Fürdőgolyó? Te jó ég! No olyat én is max évente egyszer szórok a kádba, nem hogy anyu! Az egyszem jó ötlet a gyümölcskosár. Szerintem.

 • 2012.05.04 10:23:05Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Furcsa, hogy a fénykép (képkerettel) nem került a listára. Nálunk kedvelt ajándék - persze kisgyerekről, unokáról van szó, nem valami önző emberkéről aki mindenkinek a saját fényképét ajándékozza :)

 • 2012.05.04 10:29:23suo tempore

  az a baj,h a posztoló 20-25 éves szingli gyerekekből és fitt egészséges 40-50 éves anyukából indult ki

  nem hinném,h a dolgokat végiggondolta olyan család esetén is, ahol a szülők öregemberek, a gyerekek pedig saját családdal, gyerekkel rendelkező felnőttek

 • 2012.05.04 11:14:37girbeguba

  Az alapötlet remek, de a javaslatok nem túl fantáziadúsak.
  1. Ha van unoka, akkor a készített ajándék a legjobb. Egy fénykép, sógyurmába kézlenyomat (akár az egész családé), sk hűtőmágnes mind aranyos tud lenni
  2. Ha nincs gyerek vagy más nagy ezekhez, akkor meg a lényeg, hogy ismerjük a saját szüleinket. Ha idősebbek a szülők, akkor egy szebb évelő virág, egy könyv, családi fotó tökéletes. Ha fiatalabbak a szülők, akkor egy mozijegy vagy egy általunk főzött vacsora is nagy ajándék lehet...

 • 2012.05.04 11:47:44kétszáz szó

  Két nagyon szellemes anyák napi ajándékot kaptam a gyerekeimtől eddig. Nem felnőttek voltak akkor, hanem nagykamaszok:
  1. aláállítottak a virágzó kerti gyümölcsfa alá, megrázták - kvázi virágeső hullott reám - és azt kiabálták, hogy éljen az anya!!!!!!!!!!
  2. az előszoba ajtajára öntapadós betűkből kiírták, hogy "anya csak egy van"

  Sose fogom elfelejteni egyiket sem, fel se ér egyetlen megvásárolt ajándékhoz.

 • 2012.05.04 13:06:54cicamaca

  Én most arborétumba viszem anyut, a koncepció az, hogy nem neki viszek virágot, hanem őt viszem a virágokhoz. :)

 • 2012.05.04 13:13:48Fenimore

  A fenti ötletekből egyedül a színházjegy, ami elgondolkodtatott, mert anyu szeret színházba járni, de ritkán jut el oda.

  Amúgy nem tervezem lecserélni a szokásos meglepijét (bonbon és valami finom "női" ital), mert mindig nagyon örül neki, már többször kifejezte, hogy nagyon szeret ilyesmit kapni.

 • 2012.05.04 15:55:29freesleep

  minden kommentelő javaslata szellemesebb, mint a cikk

 • 2012.05.04 21:57:45Ann1294

  Azert engedik kommentelni, hogy jovore mar hasznosabb otletekkel tudjanak eloallni. :)

  En fel szoktam hivni telefonon az anyukamat es boldog anyaknapjat kivanni. Ennyi. Amugy is hetente legalabb egyszer felhivom es probalok heti tobbszor e-mail irni. Ugyis mindig kap valamit tolem ha meglatogatom, minden egyes ilyen nap anyaknapja. :)

  Amig otthon laktam annak szokott orulni, ha agyba kapta a reggeli. Aznap nem kellett foznie es mosogatni sem. Semmi hazimunka. A csalad tobbi tagja csinalt mindent es kenyeztette, pihenhetett. Maskor is besegit a csalad amugy, de ilyenkor teljes felmentes jart.

 • 2012.05.09 09:42:00kicsibuta

  Ilyenkor az a lényeg, hogy együtt legyünk az anyukánkkal. Az enyém már rég nem él, de azt csináltuk, hogy aznap virágot kapott, háztartásvezetés-mentes napot tartottunk (mint Ann1294-éknél), és megbeszéltük, hogy valamelyik hétköznap elmegyünk együtt, és veszünk neki valamit. Szüksége van egy pár új cipőre? Vágyik egy könyvre? Ha nem engedi, hogy te vedd meg, abba biztosan beleegyezik, hogy a felét te fizesd. Mi így csináltuk. Így azt kapta, amire vágyott, és legalább addig is együtt lehettünk.

 • 2012.05.10 19:23:55cézé

  Én egyszer készítettem nagyikának egy családi fotóalbumot. Hetekkel előbb elkezdtem járkálni és nyomozni a régi, nagyon régi képek után, volt köztük már megsárgult, ragasztásra váró, sőt olyan is, amin már általam nem ismert személyek voltak láthatók. Beragasztgattam őket egy nagyon igényes, szép albumba, és volt nagy öröm :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta