#ÉLETEM

A migrénre a szex is lehet orvosság

2012. április 26., csütörtök 16:28

Sötétített szoba, ágy mellé készített flakon víz, fájdalomcsillapító és füldugó segíthetnek a féloldalas, jellemzően a halántéknál jelentkező fejfájáson. A légnyomásváltozás, a frontok vonulása, az alváshiány, a stressz és bizonyos ételek válthatják ki a migrént, ami sok esetben csak tünet: krónikus vashiány, gyulladásos megbetegedések, szexhiány és menstruáció is lehet a kiváltó oka.

telefon fejfájás tk3s 13780010

Két nap leforgása alatt plusz 10-15 fok hőmérsékletváltozás nem csak a nyugdíjasokat és a szívbetegeket viseli meg. A fejfájás, főleg a migrén az, amire a legtöbb ember panaszkodik ilyenkor, a statisztikák szerint a lakosság 10 százaléka szenved a féloldalas fájdalomtól. A migrén bármilyen korban kialakulhat, az eddigi vizsgálatok alapján leghamarabb huszonévesen jelentkezik a lüktető fejfájás. A migrénesek közül vannak, akik már előző nap megérzik a fejfájás közeledtét, van aki kiejt mindent a kezéből és dekoncentrált, van aki folyamatosan szomjasnak érzi magát, van aki zabálja a csokoládét.

A féloldalas fájdalomnak számos oka lehet, többek közt krónikus vashiány, nőgyógyászati gyulladásos megbetegedés, foggyulladás, szexhiány, menstruáció és a hormonális fogamzásgátlók is mind állhatnak a háttérben. Ha ezek közül bármelyik fennáll, akkor a légnyomásváltozás, az alváshiány, a stressz, és bizonyos ételek, italok is kiválthatják a migrént, ami sok esetben csak tünet. A hasogató fejfájás minimum 3-4 órán át tart, állítólag a maximum 72 óra, de tudni olyanokról, akik tényleg napokon át szenvednek a migrénes görcstől. A fejgörcsöt bágyadtság, fáradtság, ingerlékenység és fényérzékenység előzi meg, ezt követi a látászavar: cikázó fények a látótérben, szikralátás, látótérkiesés a tünetek. A következő percekben jelentkezik a féloldalas, görcsös, hasogató fejfájás, amitől se lehajolni, se felállni, de még az ágyban fekvés után felülni se lehet. A fejgörcs hányásig is fajulhat, ez a migrén legsúlyosabb fokozata. Az erős migrénes görcsön ilyenkor már csak a lesötétített szoba, az ágy mellé bekészített flakon víz és a füldugó segíthet. A fájdalom nem múlik el kísérőtünet nélkül, a migrént ugyanolyan bágyadtság és levertség zárja, amivel elkezdődött.

Sok múlik a megelőzésen

A fájdalom- és hányáscsillapítók persze ilyenkor nagyon jól jönnek, de aki nem akarja magát teletömni kemikáliával a tavaszi frontátvonulások miatt akár hetente, az próbálkozhat a tünetek házi enyhítésével, illetve a megelőzéssel. Először is azt kell tudni, mi okozza a migrént, ebben a háziorvos és a neurológus segíthet. Az orvosok általában egy úgynevezett fejfájásnaplót kérnek vezetni, ebbe minden külső és belső tényezőt, a fejfájás erősségét, az elfogyasztott ételeket és italokat le kell írni pontosan. Ebből kikövetkeztethető, min kellene változtatni. Aki nem hisz a nyugati orvoslásban, annak egy természetgyógyász is meg tudja mondani, mi a migrén kiváltó oka – ők a problémákat valamelyik vitamin hiányának tudják be.

Az orgazmus gyógyíthatja a migrént

Az Oklahoma Egyetem egyik professzora, dr. Couch nevéhez fűződik az a felismerés, hogy az orgazmus kiolthatja a migrént. A professzor közel száz migrénest vizsgált, a csoport 20 százalékánál megállapította, hogy az orgazmus testi, agyi folyamata segít a migrénes fejgörcsön.

stockfresh 16882 couple-foreplay-3 sizeM

A tudósok szerint a fejfájást az alacsony szerotonin-szint is okozhatja, akárcsak a depressziót. A szerotonint főleg a gyomor-bél rendszer állítja elő, fontos szerepet játszik az étkezés, az alvás, a szexualitás, a testhőmérséklet és a hányinger szabályozásában. (Forrás: Wikipédia)

Ha valaki tudja, mitől migrénes, megelőzheti a fájdalmat azzal, hogy kerüli a kiváltó okokat, azok együttesét: például igyekszik kivédeni a stresszt, többet alszik, vasat szed, kerüli azokat az ételeket, amik erősíthetik a fejfájást. Aki érzékeny a változékony időjárásra, jó ha fokozott mennyiségű magnéziumot szed az évszakváltásokkor, az ajánlott mennyiség ilyenkor a napi kétszer 300 mg. Migrénes időszakban az étkezésre is mindenképp oda kell figyelni, a tartósítószer-, zsír-, és cukormentes ételek egyébként is egészségesebbek, és a koffeint és a tejtermékeket is célszerű kerülni. Sokaknál beválik az is, ha fájdalomcsillapító helyett egy pohár almalevet isznak, van aki az étcsokira esküszik, van aki az orgazmusra, és van aki a hidegvizes, jeges borogatásra és alvásra – ezek együttesét érdemes végigzongorázni, mielőtt valamelyik erős fájdalomcsillapítót választjuk. Hosszú távon segíthet egy kivizsgálás, a méregtelenítés, a rendszeres testmozgás, az egészséges szexuális élet, a megfelelő mennyiségű alvás és a stressz kerülése.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta