#ÉLETEM

A világ legnagyobb virágkiállítása, de tényleg

2012. április 20., péntek 12:04

A Floriade 2012 olyan nagy, hogy csak tízévenként érdemes megtartani - többek között azért, mert már öt évvel a megnyitó előtt el kell kezdeni hozzá a tereprendezést és bizonyos növényfajok kiültetését. Ez a hatodik alkalom, hogy sor kerül a virág-világkiállításra, és mint mindig, ezúttal is Hollandiában rendezik.

Az ünnepélyes megnyitó - a rendezvény minden napján lesznek kulturális műsorok.
Az ünnepélyes megnyitó - a rendezvény minden napján lesznek kulturális műsorok.
A holland királynő és virágok az április 5.-ei ünnepélyes megnyitón
A holland királynő és virágok az április 5.-ei ünnepélyes megnyitón

2012-ben egész Hollandia legnagyobb rendezvénye lesz a Floriade, ami egyébként  április 5-től október 7-ig tart. Egy Venlo nevű kisvárosban lesz, ami azért nagy szó, mert Venlo tényleg kicsi, messze van Amszterdamtól, és valószínűleg egymaga nem is bír majd el a várt kétmilliós látogatóközönség elszállásolásával.

A kertészeti és mezőgazdasági környezet azonban ezen a vidéken meghatározó, és Venlo és kornyéke komoly fejlesztések előtt áll. A venlo-i Green Park egy olyan „zöld” ipari park és tudásközpont lesz, ami a tervek szerint a legmodernebb és a környezettel való harmóniát, a fenntartható fejlődést elsődlegesnek tekintő agrárcégek vesznek majd birtokba. A most kialakított kiállítási park ebbe a nagyobb, több mint 5000 hektáros központba integrálódik majd.

Még lanovka is lesz

A látogatás hosszát csak a vendég ideje szabja meg, mert attrakcióban nem lesz hiány. Akinek netalántán csömöre lesz a sok növénytől, ne aggódjon, mert a kiállítás minden napján (napközben és esténként egyaránt) a világ majd minden országából meghívott vendégművészek fogják szórakoztatni a közönséget zenés, táncos kulturális programokkal és színházi előadásokkal.

Aki viszont nem csömörlik meg, és elsősorban a növényekre kíváncsi, az öt tematikus zónát látogathat végig 164 hektáron, ahol lehetősége nyílik minden lehetséges szemszögből megismerni a kertészkedés titkait. Ez valóban így lesz, mert a tematikusan ültetett (Relaxáció és gyógyulás; Zöld energia; Környezet; Innováció és tanulás; Világszínpad) és gyönyörű növénykollekciók mellett hipermodern audiovizuális technika is segít a látogatók elbűvölésében. Idén kiemelten odafigyeltek a családokra, rengeteg gyerekprogram, játszótér és park várja őket, mindegyikük valamilyen összefüggésben az élővilággal.

A nagyobb utazási irodák hajóutakat is szerveznek a kiállításra.
A nagyobb utazási irodák hajóutakat is szerveznek a kiállításra.

Egy ilyen rendezvény természetesen gasztronómiai szempontból is jelentős. Éttermek sokasága is várja a látogatókat, a legkülönbözőbb nemzeti konyhák fogásait kínálva. A parkokban emellett piknikező területeket is kialakítottak azoknak, akik nyugodtan, a tömegtől távolabb szeretnének megebédelni és, közben gyönyörködnének a természetben.

Gasztronómiai szempontból is sok különlegesség lesz
Gasztronómiai szempontból is sok különlegesség lesz

A legnagyobb attrakciónak azonban mégis a lanovka számít, ami érthető okok miatt eddig nem volt a teljesen lapos Hollandiában. A drótkötélpálya 1,1 kilométer hosszan és 30 méter magasban szállítja az érdeklődőket, akik így beláthatják a teljes kiállítási területet. Maga az utazás csupán 5 percig tart, ami kicsit kevesebb, mint amennyit egy közepes méretű sífelvonóval utazni szoktunk, a hollandok azonban nagyon várják, egy részük kifejezetten emiatt tervezi meglátogatni a kiállítást. A park térképe is erről árulkodik, amelyen a picike, mozgó lanovkán van a hangsúly.

Kétmillió növényt ültettek el

Öt évvel ezelőtt kezdték meg a területrendezést, először az erdős részekkel. Ezekkel nem volt különösebb gond, mert csak ösvényeket és padokat, meg a piknikezésre alkalmas helyeket kellett kialakítani, fakivágás viszont nem szerepelt a tervek közt. A nagy munkát az jelentette, hogy ezután kétmillió darab új növényt telepítettek a hatalmas területre, mégpedig úgy, hogy az eseményre már megfelelő méretűek legyenek. (Azaz mindet máskor.)

A kétmillió új növény közt van 1,8 millió hagymás, 190 000 évelő, 18 000 bokor, 15 000 sövénynövény, 5000 rózsa, és 3000 díszfa. Ezekhez jönnek még a különböző zöldségeskertek növényei és a gyümölcsfák.

Zöldségek és gyümölcsök az innováció és tanulás részlegben.
Zöldségek és gyümölcsök az innováció és tanulás részlegben.

Bár az eddigi tapasztalatok alapján a látogatók zöme holland és német lesz, szép számban érkeznek a világ legelhivatottabb kertészeinek tartott angolok, franciák, olaszok. Sokan jönnek Amerikából és Kínából is, ahol a rendezvénynek nagy marketingaktivitása volt, mivel az innen érkező látogatók sok esetben nagybevásárlók is.

Egy kertésznek igazi csodaország ez a kiállítás, gyakorlatilag minden növényből (beleértve akár 50 méter magas fákat is) lehet vásárolni is, sőt mi több, az árut szakszerűen házhoz is szállítják.

Hazai kertészeti rendezvények

Construma - 2012, április 18-22., Hungexpo

Az idei Construmán újdonság lesz a dísznövény és kertkultúra kiállítás.
A kertépítő Show (F pavilon) mellett virágvásár is lesz (F pavilon – B szabadterület). A hétvégén szakmai előadások és ingyenes szaktanácsadás is várják a látogatókat.

http://www.construma.hu/

V. Mezőgazdasági és Kertészeti Expó - 2012. április 21-22., Székesfehérvár, Bregyó Sport- és Szabadidőközpont. http://www.fejermak.hu/index.php?page=hirek&csoport_id=39&hid=3333

Corvinus Díszkert - április 27-29.,

Budai Arborétum

http://www.diszkert2012.hu/

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta