no

A világ legnagyobb virágkiállítása, de tényleg

A Floriade 2012 olyan nagy, hogy csak tízévenként érdemes megtartani - többek között azért, mert már öt évvel a megnyitó előtt el kell kezdeni hozzá a tereprendezést és bizonyos növényfajok kiültetését. Ez a hatodik alkalom, hogy sor kerül a virág-világkiállításra, és mint mindig, ezúttal is Hollandiában rendezik.

Az ünnepélyes megnyitó - a rendezvény minden napján lesznek kulturális műsorok.
Az ünnepélyes megnyitó - a rendezvény minden napján lesznek kulturális műsorok.
A holland királynő és virágok az április 5.-ei ünnepélyes megnyitón
A holland királynő és virágok az április 5.-ei ünnepélyes megnyitón

2012-ben egész Hollandia legnagyobb rendezvénye lesz a Floriade, ami egyébként  április 5-től október 7-ig tart. Egy Venlo nevű kisvárosban lesz, ami azért nagy szó, mert Venlo tényleg kicsi, messze van Amszterdamtól, és valószínűleg egymaga nem is bír majd el a várt kétmilliós látogatóközönség elszállásolásával.

A kertészeti és mezőgazdasági környezet azonban ezen a vidéken meghatározó, és Venlo és kornyéke komoly fejlesztések előtt áll. A venlo-i Green Park egy olyan „zöld” ipari park és tudásközpont lesz, ami a tervek szerint a legmodernebb és a környezettel való harmóniát, a fenntartható fejlődést elsődlegesnek tekintő agrárcégek vesznek majd birtokba. A most kialakított kiállítási park ebbe a nagyobb, több mint 5000 hektáros központba integrálódik majd.

Még lanovka is lesz

A látogatás hosszát csak a vendég ideje szabja meg, mert attrakcióban nem lesz hiány. Akinek netalántán csömöre lesz a sok növénytől, ne aggódjon, mert a kiállítás minden napján (napközben és esténként egyaránt) a világ majd minden országából meghívott vendégművészek fogják szórakoztatni a közönséget zenés, táncos kulturális programokkal és színházi előadásokkal.

Aki viszont nem csömörlik meg, és elsősorban a növényekre kíváncsi, az öt tematikus zónát látogathat végig 164 hektáron, ahol lehetősége nyílik minden lehetséges szemszögből megismerni a kertészkedés titkait. Ez valóban így lesz, mert a tematikusan ültetett (Relaxáció és gyógyulás; Zöld energia; Környezet; Innováció és tanulás; Világszínpad) és gyönyörű növénykollekciók mellett hipermodern audiovizuális technika is segít a látogatók elbűvölésében. Idén kiemelten odafigyeltek a családokra, rengeteg gyerekprogram, játszótér és park várja őket, mindegyikük valamilyen összefüggésben az élővilággal.

A nagyobb utazási irodák hajóutakat is szerveznek a kiállításra.
A nagyobb utazási irodák hajóutakat is szerveznek a kiállításra.

Egy ilyen rendezvény természetesen gasztronómiai szempontból is jelentős. Éttermek sokasága is várja a látogatókat, a legkülönbözőbb nemzeti konyhák fogásait kínálva. A parkokban emellett piknikező területeket is kialakítottak azoknak, akik nyugodtan, a tömegtől távolabb szeretnének megebédelni és, közben gyönyörködnének a természetben.

Gasztronómiai szempontból is sok különlegesség lesz
Gasztronómiai szempontból is sok különlegesség lesz

A legnagyobb attrakciónak azonban mégis a lanovka számít, ami érthető okok miatt eddig nem volt a teljesen lapos Hollandiában. A drótkötélpálya 1,1 kilométer hosszan és 30 méter magasban szállítja az érdeklődőket, akik így beláthatják a teljes kiállítási területet. Maga az utazás csupán 5 percig tart, ami kicsit kevesebb, mint amennyit egy közepes méretű sífelvonóval utazni szoktunk, a hollandok azonban nagyon várják, egy részük kifejezetten emiatt tervezi meglátogatni a kiállítást. A park térképe is erről árulkodik, amelyen a picike, mozgó lanovkán van a hangsúly.

Kétmillió növényt ültettek el

Öt évvel ezelőtt kezdték meg a területrendezést, először az erdős részekkel. Ezekkel nem volt különösebb gond, mert csak ösvényeket és padokat, meg a piknikezésre alkalmas helyeket kellett kialakítani, fakivágás viszont nem szerepelt a tervek közt. A nagy munkát az jelentette, hogy ezután kétmillió darab új növényt telepítettek a hatalmas területre, mégpedig úgy, hogy az eseményre már megfelelő méretűek legyenek. (Azaz mindet máskor.)

A kétmillió új növény közt van 1,8 millió hagymás, 190 000 évelő, 18 000 bokor, 15 000 sövénynövény, 5000 rózsa, és 3000 díszfa. Ezekhez jönnek még a különböző zöldségeskertek növényei és a gyümölcsfák.

Zöldségek és gyümölcsök az innováció és tanulás részlegben.
Zöldségek és gyümölcsök az innováció és tanulás részlegben.

Bár az eddigi tapasztalatok alapján a látogatók zöme holland és német lesz, szép számban érkeznek a világ legelhivatottabb kertészeinek tartott angolok, franciák, olaszok. Sokan jönnek Amerikából és Kínából is, ahol a rendezvénynek nagy marketingaktivitása volt, mivel az innen érkező látogatók sok esetben nagybevásárlók is.

Egy kertésznek igazi csodaország ez a kiállítás, gyakorlatilag minden növényből (beleértve akár 50 méter magas fákat is) lehet vásárolni is, sőt mi több, az árut szakszerűen házhoz is szállítják.

Hazai kertészeti rendezvények

Construma - 2012, április 18-22., Hungexpo

Az idei Construmán újdonság lesz a dísznövény és kertkultúra kiállítás.
A kertépítő Show (F pavilon) mellett virágvásár is lesz (F pavilon – B szabadterület). A hétvégén szakmai előadások és ingyenes szaktanácsadás is várják a látogatókat.

http://www.construma.hu/

V. Mezőgazdasági és Kertészeti Expó - 2012. április 21-22., Székesfehérvár, Bregyó Sport- és Szabadidőközpont. http://www.fejermak.hu/index.php?page=hirek&csoport_id=39&hid=3333

Corvinus Díszkert - április 27-29.,

Budai Arborétum

http://www.diszkert2012.hu/

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek