#ÉLETEM

Nők, a konyhában a helyetek!

2012. április 16., hétfő 18:15 |

Szerencsére a címadó mondat nem valami tévé előtt sörözős, konzervatív, férj, hanem az amerikai egészséges szakácskodás egyik guruja, Dominica Catelli szájából hangzott el. És semmi konzervatívság nincs benne.

konyha450

Először is főzni jó, és még divatos is - mondja Catelli. Csak az a baj, hogy olyannyira divatos, hogy az emberek - férfiak, nők egyaránt – órákat töltenek a tévé előtt, szakácsműsorokat nézve, és arról ábrándozva, hogy mi mindent fognak majd valamikor megfőzni. A baj csak az, hogy a konyháig a legtöbb esetben mégsem jutnak el, a vacsora pedig századszor is pizza, indiai, vagy kínai lesz.

Félre a kifogásokkal

Catelli összegyűjtötte a négy leggyakoribb kifogást arról, hogy valaki miért nem főz - hogy sorban lesöpörje őket az asztalról.

Első kifogás: Nincs időm

Erre hivatkoznak a legtöbben, és egyfelől megértem őket - mondja Capelli. Egy fárasztó munkanap után az embert otthon várják a gyerekek, a férje, a házimunkák, senkinek nem hiányzik még a "mi legyen a vacsora, álljunk neki főzni, teríteni, elpakolni, mosogatni" feladatsor. Így hát a vacsora megint pizza. De szeretnék mindenkit emlékeztetni rá, hogy rengeteg kaja van, amit 15-20 perc alatt össze lehet dobni, finom, egészséges és ráadásul még jóérzésünk is lesz utána, hogy tettünk valamit a család egészsége érdekében. Őszintén: biztos, hogy fontosabb egy órát Facebookozni, hogy alig ismert emberek egyáltalán nem ismert gyerekeinek a fényképét nézegessük? Akkor már inkább a sajátjainknak főzzünk valami finomat.

Második kifogás: Fogalmam sincs mit főzzek

Igen, én sem szeretem már a hétvégén kigondolni, hogy mi lesz a heti menü. Viszont ha nem szánom rá magam egy nagybevásárlásra, akkor még velem is előfordul, hogy rendelem a vacsit pedig hát nekem a főzés a hivatásom. De nem kell előre eldönteni, hogy melyik nap mi legyen, elég, ha van egy-két alapvető dolog otthon.

stockfresh 417107 cooking-italian sizeM

Például ha a mélyhűtőben mindig van lefagyasztva csirkemell filé, a konyhaablakban fűszernövények, a hűtőben pedig néhány citrom, akkor kapásból háromféle könnyű vacsit is készíthetünk.

 1. Bazsalikomos-csirkés tészta
 2. Pirított csirke citrommal, rizzsel
 3. Csirkés cézársaláta joghurttal, barna kenyérrel

De ez csak egy megoldás a sok közül. Aki a vörös húst szereti, annak mindig legyen kockára vágott sovány sertéscomb a mélyhűtőjében, amihez elég, ha hazafelé veszünk néhány friss zöldséget és innentől tényleg nem nagy ügy összedobni egy pörköltet. Nem kell ragaszkodni a nokedlihez, kenyérrel, tarhonyával, vagy tésztával is finom.

Harmadik kifogás: Mindenki olyan válogatós

stockfresh 401965 girl-with-pizza sizeM

A gyerekek csak panírozott csirkefalatkákat és pizzát hajlandóak enni? Hááát, vajon miért is lettek ilyenek?

Eleinte biztosan nehéz lesz, de ne hagyjuk, hogy a négyéves döntse el mit eszik a család. Segít, ha visszaemlékszünk a saját gyerekkorunkra. Nagy az esély rá, hogy – ha mondjuk 28 évesnél idősebb valaki – akkor annak idején az ő anyukája sem pizzával tömte, és rászólt, ha nyammogott az étel felett. Ha most csak a csirkefalatok ízlenek, akkor a grillcsirke onnan csak egy ugrás lesz. Nem az a rossz szülő, aki kicsit a sarkára áll az evéssel kapcsolatban, hanem az, aki csak azért, hogy ne hisztizzen a gyerek, inkább már kiskorától olyan ételekkel tömi, amik tele vannak mesterséges anyaggal és úsznak a zsírban.

Negyedik kifogás: Olyan kicsi a konyhám, hogy képtelenség benne főzni

Ezt a kifogást leggyakrabban az egyedülállók szájából hallom, és sokszor valóban kicsi a konyha. De ez sem kell, hogy akadály legyen. Elég beszerezni néhány ötletes konyhafelszerelést.

Először is egy nagy vágódeszkát, olyan nagyot, hogy rá lehessen tenni a mosogatóra, így máris nyertünk egy extra munkalapot.

Ezek után egy-két éles kést: manapság már mindenhol lehet vidám, színes kerámiakéseket vásárolni, amik amúgy is feldobják a konyhát.

A harmadik legfontosabb egy falra szerelhető mixer, olyan amihez rúdmixer feltét is van. Nélkülözhetetlen a sütés-főzéshez, gyakran kell használni, szóval a falra szerelhető változat nagyon praktikus.

Ez nem Amerika

Itthon persze nem pont olyan az élet, és az áruválaszték mint Amerikában, úgyhogy a négyes kifogáshoz saját hozzáfűznivalóim is lennének.

Az egyik a színes késekről, amikből már itthon is tengernyi fajtát lehet kapni, de mielőtt vásárolna valaki, javaslom kérdezze körbe ismerőseit, akik már megtették. Mert amiket például én vettem, azok mutatósak ugyan, viszont nem élesek, dísznek meg kicsit drágák. Szóval kés ügyben érdemes tanulni a más kárából. Ha valaki nem ragaszkodik a színeshez, annak én a Victorinoxot ajánlom, mert normális áron kapható, és tök jó éles, vagy a Fiskarst, ami egy árnyalattal drágább, de sokszor van akció, és a késeik szintén jó élesek.

A falra szerelhető mixer kicsit kiment a divatból, de akinek szerencséje van, az kifoghatja elektronikai szaküzletben, vagy nagy hipermarketekben. Egy biztos tippem van, az ETA cég csinál ilyen mixert, nemrég vettünk a húgomnak ajándékba. Erős és tartós gép, legalábbis eddig úgy tűnik.

A nagy deszka, ami eltakarja a mosogatót: ha jól emlékszem az IKEÁ-ban láttam ilyesmit, de ha valakinek kicsi a konyhája és szeretné minél jobban kihasználni a helyet, az mindenképp menjen el oda, mert egyrészt egy csomó ötletes pakolómicsodát vásárolhat, másrészt meg olyan jól berendezett mintakonyhák vannak, még 6 nm-es is, hogy az ember csak tátja a száját.

letöltés

Dominica Catellit egyébként éppen azért szeretik Amerikában, mert kíméletlenül megmondja a véleményét, ami miatt főzőversenyek zsűritagjaként is gyakorta szerepel. De saját televíziós műsoraiban és szakácskönyvében be is bizonyította, hogy egészségesen főzni klassz, nem bonyolult, és nem is feltétlenül drága, arról nem beszélve, hogy nagyon-nagyon ízletes.

Bizonyos hírességek, - például Julia Roberts, John Travolta és Nelson Mandela - rendszeres vendégei a sztárséf családi éttermének, ami természetesen Californiában van.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.16 19:44:12tea fan

  "Őszintén: biztos, hogy fontosabb egy órát Facebookozni, hogy alig ismert emberek egyáltalán nem ismert gyerekeinek a fényképét nézegessük?"

  Akár. Néha az ember csak pihenni akar, és pont. (Nem feltétlenül facebookozni.)
  Az én főzési hajlandóságomat a mosogatógép növelné nagyban, úgyhogy amint lesz hozzá helyünk, veszünk egyet.

 • 2012.04.16 20:29:59Virgo1975

  egyetértek. mivel nekem a főzés az elvégzendő házimunka kategóriába tartozik, egyáltalán nem pihenés. ha itt fórumokat olvasgatok, netezgetek, az viszont az. és munka után, holtfáradtan igen, inkább pihenésre vágyom, mint hazajöve nekiállni folytatni a munkát. ami nálam a főzés.

 • 2012.04.16 21:15:13svdw

  a főzés csak akkor nem házimunka, ha nem kell mindennap csinálni, ha azt és olyat főzhetsz, amit te akarsz....

  ha hazaérsz a melóból és a gyerekek meg a férjed rendelnek tőled, mint egy étteremben, te meg egy órát gürizel a konyhában mialatt ők tévéznek meg kikapcsolódnak, akkor az rohadt nagy szopás, nem élvezet...

  és azért mert nő vagyok nem vagyok cseléd, se takarítónő, se szakácsnő :) munka után a nőnek is jár a nyugi, ugyanúgy mint a férfiaknak, szóval hagyjuk már ezt a nőnek a konyhában a helye dolgot, a 21. szd.-ban bocsi.

 • 2012.04.16 21:40:17babraba

  de jó, hogy nem csak az én zsebemben nyílt ki a bicska! :)
  Főzni utálok... Sajnálom, lelkiismeret furdalásom van emiatt, de ettől még gyűlölök; ezért, nem is főzök jól, tehát, sikerélmény hiányában még kevésbé szeretek! Ráadásul nem esik annyira jól, ha előtte másfél órát gürizek vele...

 • 2012.04.16 22:01:03svdw

  babraba :)))

  Az enyémben gyakran kinyílik... Nyiss ki egy férfiaknak szánt magazint mi van benne? Csajok, kütyük, videojátékok, sport vagyis szórakozás.
  És mi van a női magazinokban? Gyereknevelés, főzés, takarítás, vagyis munka.

  Mindez olyan köntösben, mintha egy nőnek ez szórakoztató kéne hogy legyen. Mintha egy nő nem játszana xbox-al este, nem , neki a család egészséges vacsorája miatt kell aggódnia.

  Rohadtul felborult már ez a nő otthon háziasszonykodik, a pasi meg dolgozik hozzáállás, nem ártana ezt felfognia mindenkinek. Akkor talán kevesebb válás meg boldogtalan ember lenne...

 • 2012.04.16 22:25:25bes3

  A nagyméretû vágódeszkát ami beteríti a mosogatót azt gyúródeszkának hívják. De az ötlet jó.

  A fôzés nem egy kvalifikált kikapcsolódás napi 8 óra után, elismerem. Én sem szeretem kifejezetten, de....

  idô: a mai vacsi enchiladas volt, összedobni kb 15 perc, 20 percig sül - addig gyors takarítás a konyhapulton majd netezés- 20 perc alatt elfogy.

  energia: VALAMIT adni kell nekik, a mirelit pizza felmelegítése is energia. A fenti kajához hasonló cuccokat kell listába szedni, és azt a listát kinyomtatni, variálni. Heti három (hétköznapi) vacsit megtervezni, a maradék két este rögtönözni, hideget tálalni, maradékot újragyúrni, fagyasztott cuccot melegíteni.

  a nehézségek listájához hozzáadnám a pénzt, korábban nekem ez volt a legsúlyosabb akadályozó faktor....

 • 2012.04.16 22:45:07A Tyne folyó déli partja

  na látod, nekem pont ez a bajom. 15 perc összedobni, 20 percig sül, utána mosogatsz még negyedórát. és 20 perc alatt el is fogyott. de inkább öt. sokkal több energiát áldozok rá, mint ameddig tart...

 • 2012.04.16 22:50:16tea fan

  Na de miért kell főtt (sült) étel vacsorára?

 • 2012.04.16 23:08:12TH

  Hmm, tényleg mindenki ekkora tehernek érzi a főzést? Jó, ha nagyon fáradt vagyok, én sem szeretek, de ha 5 körül végzek, akkor általában még van kedvem valamit főzni, nekem inkább kikapcsolódás...igaz, hogy nagy átlagban felváltva főzünk, és ha egyikünknek sincs kedve, akkor eszünk hideget vagy rendelünk egy pizzát vagy beülünk egy kocsmába egy vacsorára...

 • 2012.04.16 23:11:13TH

  @svdw:
  "szóval hagyjuk már ezt a nőnek a konyhában a helye dolgot, a 21. szd.-ban bocsi."
  Hadd pontosítsam: a nőnek a konyhában a helye, de pontosan ugyanannyira, amennyire a férfinak. Már ha mindketten dolgoznak. Tehát persze, az nem normális, ha téged a férjed ugráltat, hogy főzz, de ha néha te, néha ő főzne, akkor mindjárt jobban nézne ki a dolog, nem?

 • 2012.04.16 23:17:21tea fan

  TH
  Én még sosem éreztem kikapcsolódásnak. De nem akarom azt a benyomást sem kelteni, hogy kínszenvedés volna.
  Mindenesetre nem látom értelmét annak, hogy minden este főzzek. Egyrészt jóval egészségesebb a friss, nyers zöldség, és a könnyű vacsora, másrészt egyikünk sem olyan finnyás, hogy ne enné meg kétszer ugyanazt.
  Harmadrészt inkább megnézünk egy filmet, kártyázunk, akármi, ez előnyt élvez a háziasszony-imidzshez képest.

 • 2012.04.16 23:24:27zZz

  Akik bőszen hajtogatják, hogy a 21. században így meg úgy, azok szokták azt is hangoztatni, hogy ez meg az a férfi dolga.
  Lesz szíves eldönteni, hogy 21. századot akarunk vagy hagyományokat, mert az nem megy, hogy éppen melyik kényelmes.
  Én egyetértek a feladatok egyenlő felosztásával, de akkor ez ne csak azokra a területekre vonatkozzon, ahol a nők vannak hátrányban.
  Az egyenlőségnél nem csak a jogokat, hanem a kötelezettségeket is el kell fogadni.

 • 2012.04.17 01:57:46Sadist

  Victorinox. C-vel, és nem K-val. Gondolom (megint) nem nézett utána a cikkíró.

 • 2012.04.17 02:06:12Sadist

  zZz 2012.04.16 23:24:27

  Hehe, nekem is ez bassza a csőrömet leginkább. Tessék eldönteni, hogy legyen meg a hagyományos női és férfi szerep, vagy mindenki mindenből ugyanannyira kiveszi a részét. Mert az nagyon nem járja, hogy a férfiak is ugyanúgy főzzönek, gyereket neveljenek és végezzék a házimunkát, mint a nők, ha meg fel kell fúrni egy polcot vagy le kell cserélni az autón a téli gumit, akkor rögtön rálőcsölik az éppen elérhető férfira azzal a címszóval, hogy az férfi munka.

 • 2012.04.17 07:21:21a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka

  Aki utálkozik, hogy a főzés milyen unalmas házimunka, annak ajánlom a Flavor of Happiness című japán filmet:[link]
  Lehet azt jól is csinálni...

 • 2012.04.17 08:12:12sussudio

  Nekem az segít sokat, hogy nem külön van a konyha, hanem csak L alakban, pult választja el a nappalitól. Így közben is látom a többieket, tudok beszélgetni, ránézni a TV-re. A főzés szerintem önmagában nem fárasztó, ha közben nem elszigetelten, egyedül ácsorogsz a konyhában, hanem tudsz ugyanúgy a többiekkel beszélgetni stb.
  (Mondjuk mázlista vagyok, nálunk férj szó nélkül főz, sőt, jobban szeret főzni, mint én.)

 • 2012.04.17 08:36:31R2D2 & C3PO

  Miért nem: "Emberek, a konyhában a helyetek?"!? Tán az amcsi pasik nem gusztustalanul kövérek?

 • 2012.04.17 08:42:29rhubarbjelly

  Utálom a főzést, ha muszájból megy. És tényleg nem tudom, hogy mit főzzek, szoktam heti menüt összeállítani, de soxor még az is problémát jelent. Utálom. Sütni viszont imádok, előbb lerakok az asztalra egy tepsi süteményt, vagy pogácsát, vagy kalácsot, mint egy tál ételt, persze ez nem megoldás, de azt szívesen csinálom.

 • 2012.04.17 08:48:40R2D2 & C3PO

  A cikkel kapcsolatban: Szerintem hétköznap nem főzni kell, hanem gyors és egészséges ételt készíteni.
  Leültetek mindenkit, kiosztom a feladatokat: te az uborkát pucolod meg, te a salátát tépkeded össze és meg megmosom mindet előtte. Összedobjuk egy tálba, teszünk rá maradék húst, leöntjük öntettel és befaljuk. 10 perc, előjáték vacsorához.

  Úgyis mindenki valami tömős sz&rt evett a menzán, kell némi vitamin, a vackokat nem árt kiegyensúlyozni otthon. A salikban meg az a jó, hogy nem kell félórát álldogálni mellettük. :-P

  Ja, hogy meg kellene tervezni a heti menüt? Hát, ez ezzel jár.
  Jó hír: elég egy évet végigkínlódni (füzet, word, blog - a fecniket nem ajánlom hozzá), utána már csak a meglévő terveket kell előkapni...

 • 2012.04.17 09:09:21svdw

  TH

  Én nem a saját életemről írtam, de amúgy egyet értek veled

  Sadist, zZz,

  Mi az a hagyományos férfimunka? Amit nem tud elvégezni egy nő? Egyébként milyen gyakran kell polcot fúrni? Ha beköltöztél, X évente egyszer, talán, most akkor ez arányban van a napi több órás házimunkával? Amúgy egy polcot felfúrni max negyedóra, már ha komplikáltabb a dolog. Gumikat 2x cserélsz egy évben. Nem értem hogyan lehet ezeket párhozamba vonni a napi szintű otthoni rendrakás takarítás, stb.-vel.

  Egyébként igen, polcot fúrni, bútort összeszerelni, windowst telepíteni, stb egy nő is tud, milyen meglepő :P De ezek egyáltalán nem napi szintű munkák, nem úgy mint a házimunka szóval nem értem az összefüggést.

  Nem célom bárki életstílusát leszólni. Én úgy látom, nagyon sok nő boldogtalan, stresszes mert igyekszik megfelelni ezeknek a kialakított képeknek, erején felül is. Pedig nem kötelező, mert nem igaz, hogy a háztartás csak a nő dolga, akkor se, ha a pasid 3 évente felrak egy polcot a falra :D
  Egy lakásban minden ott lakónak kell házimunkát végeznie, hogy mit, az egyéni megbeszélés alapja. Ez az amiben én hiszek. És ha lesz gyerekem, akár fiú, akár lány én ezt fogom tanítani neki, és nem azt amit anyám próbált nekem, hogy én takarítsak csak a bátyámnál is, mert neki nem kell, ő fiú... Az nem baj, hogy ő 26 évesen nem tud még rántottát se csinálni, mert majd úgyis lesz felesége.....

  És igen, ők is mindig ezzel a "de a polcot felrakni" dumával jönnek.

 • 2012.04.17 11:33:56énis

  Erre én is kíváncsi vagyok, hogy mi az a hagyományos férfimunka, ami napi szintű?

 • 2012.04.17 13:25:45Sadist

  Lehet, hogy polcot felfúrni egy évben csak egyszer kell, de ha ilyen, szerinted semmi munkából összejön 365, az onnantól már napi munka a férfinek. De gondolom nálatok soha nem romlik el semmi, a tíz éve vett mosogép is pontosan olyan jó állapotban van, mint új korában.
  Kedvencem, mikor a nő megy nyavajogva a férfihez, hogy nem működik a számítógép, és kb. hasonló párbeszéd zajlik:
  - Mi a baja?
  - Az, hogy szar. Te vagy az informatikus/Te értesz hozzá, neked kéne tudnod.
  - Jó, mit csináltál vele?
  - Semmit.
  És akkor az ember órákat elbasz az életéből arra, hogy kitalálja, hogy mi lehet a gond. Csak a nők teljesen máshogy értékelik a másik munkáját, mint a férfiak. A nők csak a mennyiséget nézik, a férfiak viszont azt, hogy annak a munkának az elvégzéséhez mennyi időre, energiára, kreativitásra, problémamegoldásra van szükség.

 • 2012.04.17 13:30:00Sadist

  énis 2012.04.17 11:33:56

  Látod, te is csak azt nézed, hogy mi az, ami napi szintű (mennyiség), nem azt, hogy a férfinek mire kell sok időt és energiát fordítania.

 • 2012.04.17 14:32:52énis

  Én kíváncsi voltam, semmi olyat nem írtam, ami bántó lehet bárkinek.
  A háztartási munka rengeteg időt és energiát emészt fel ugyanúgy. Én nem vagyok férfiellenes és őszintén szólva, sok esetben inkább nőellenes vagyok, mert azok a nők bőven kiverik a biztosítékot, akik kinyalják a férfi seggét, aztán meg picsognak, hogy "jaj.. mindent nekem kell csinálni.." . Meg kell osztani a munkát otthon is. Arról nem beszélve, hogy sokkal több idő jut minden másra, ha hamar, együtt végeznek. Ez a véleményem.

 • 2012.04.17 14:45:13énis

  írtam, hova lett!?

 • 2012.04.17 15:13:47svdw

  én is írtam és eltűnt....

  A lényeg: "A gazdaságilag aktív nők (vagyis a dolgozó nők) közel háromszor annyi időt fordítanak háztartási és karbantartási munkákra (napi 152 perc), mint az aktív férfiak (napi 58 perc), írják. "

  Nemzetközi összehasonlító vizsgálat:[link]

  Ajánlott olvasmány:[link]

  Azért mert azt mondom h Sadist félévente, évente egyszeri számítógépjavítása nem egyenlő a napi házimunkával még nem vagyok férfiellenes. :D Azért ez is vicces, az ember annyit ír, hogy egyenlően kell a házimunkát végezni és persze kapásból 3-an reagálnak hogy nem, nem igaz. :D

  Pedig én azt gondolom, egy normális gondolkodású embernek természetes, hogy ha szeretek valakit, segítek neki és nem hagyom rá az összes munkát. És lehet jönni a hülye kifogásokkal, hogy polcszerelés, meg számítógép, de Sadist, ha te naponta javítod a gépet, inkább vidd szervizbe mert valamit nagyon rosszul csinálsz. Ja, és hogy jön neked össze az év minden napjára kb 156 perc szerelés? Mert amint látod, egy átlag dolgozó nő ennyi időt szán a háztartásra. Naponta.

  És ha szerinted ez fair, meg igazságos, akkor veled valami nagyon-nagy gond van.

 • 2012.04.17 16:33:55Sadist

  Öh, várjunk csak, a nő gépével van baj, neki kéne normálisan használni és karbantartani, de a férfi csinál valamit rosszul, ha gyakran kell hozzányúlnia?
  Nem csak a számgép ganézásáról van szó, hanem millió más dologról, ami alkalomszerű, nem rendszeres, mint a főzés vagy a takarítás.
  De te is csak a mennyiséget nézed, nem azt, hogy a férfi "mennyire teszi oda magát", ahogy fentebb is írta valaki.
  Ajánlott olvasmány a Miért hazudik a férfi, miért sír a nő c. könyvből az a fejezet, amiben egymás munkáját értékelik, valamint az Is There Anything Good About Men? c. cikk. Utóbbit itt találod:[link]
  Ha ezeket elolvasod, talán világossá válik, hogy mik is az alapvető különbségek a két nem között és miért nem fog működni a mindenben fele-fele osztozkodás.

 • 2012.04.17 20:50:37A Tyne folyó déli partja

  tea fan: mondjuk, nálam leginkább azért, mert különben egész nap/héten hideget ennék. azért kell valami főtt is. másik lehetőség a menza. de az ellen is mindig kifogás van, hogy jaj, miért nem otthon csinálod, meg mesterséges, stb. stb...

 • 2012.04.17 20:57:22A Tyne folyó déli partja

  sadist, sorolj már fel nekem 365 darab "férfimunkát". amiből minden napra jut egy. de elég lesz száz is. főzni elvileg minden nap kell. de mosogatni pláne.

  mellesleg, a számítógép-szerelés mitől lesz pont férfimunka? és ha a nő jobban ért hozzá, mert mondjuk az ő szakmája pont az?

 • 2012.04.17 21:05:55svdw

  Na jó, én már unom ezt a szájkaratét, mindent leírtam, amit akartam, ha megérted oké, ha nem hát nem, nekem 8.

  Ez a "mennyire teszi oda magát" nyilván arra vonatkozik h ha a pasi dolgozik akkor mennyire agymunkát végez, bezzeg a nő ugye, az betanított háztartási robot, ahhoz agy nem kell, az csak mennyiségi munka.

  Nem tudom mi a millió más alkalomszerű dolog, amire célozgatsz. De gyanítom a saját életedből való egyedi példák, nem általános dolgok, mint amiket én írtam.

  Képzeld, vannak olyan háztartások, mint a miénk pl, ahol megy fele-fele arányban a házimunka évek óta, viták nélkül. Nálunk nem romlik el valami hetente, sőt, még a gépet se javítgatjuk havonta! :P Sőt, nincs én gépem-te géped se, pedig van 2 pc és 2 laptop kettőnkre. De közös, ahogy a lakásunk, az életünk is. És ahogy a házimunka is, meg minden más, legyen szó feladatról vagy tárgyról vagy pénzről.

  De ehhez kell a kölcsönös szeretet, tisztelet és normális, épeszű gondolkodás is, nem a másik cselédnek nézése, meg a másik által végzett munka ledegradálása, mondván hogy az csak mennyiségi......

 • 2012.04.18 00:23:02Sadist

  svdw 2012.04.17 21:05:55

  Mondom, olvasd el, amiket ajánlottam, utána talán kicsit más megvilágításban látod a két nem közti különbségeket.
  Kezd kicsit unalmas lenni, hogy mindenhol előjön, hogy a nők mennyire nagyon el vannak nyomva a lusta, semmirekellő férfiak által, de az érem másik oldalának a bemutatása valamiért mindig elmarad.

 • 2012.04.18 00:26:13Sadist

  Ja, és nem nézem a másikat cselédnek, főleg nem nézem le vagy degradálom a munkáját, csak mint alapvető különbséget említettem, de ezek is szépen le vannak írva a fenti linken.

 • 2012.04.18 22:53:55A Tyne folyó déli partja

  azt a 365 munkát, ami összejön egy férfinek, minden napra, még mindig nem írtad le.

  amúgy, nekem már az első mondattól kinyílik a bicska. hogyaszongya: "Szerencsére a címadó mondat nem valami tévé előtt sörözős, konzervatív, férj, hanem az amerikai egészséges szakácskodás egyik guruja, Dominica Catelli szájából hangzott el.

  aha. szóval, ha ő mondja, akkor ok, mert akkor divatos lesz, stb. ha a tévé előtt ülő, sörözős, konzervatív férj mondja, akkor nem ok, mert mi az, hogy ezt mondja. a szakácsguru miatt rögtön megszívlelendő lesz. pedig ugyanazt mondja, mint amit a sörözős férj...

 • 2012.04.19 16:50:33Sadist

  A Tyne folyó déli partja 2012.04.18 22:53:55

  Nem is fogom. Fölösleges, mert a végén úgyis megmagyaráznátok, hogy az miért nem számít. Az időmet pedig nem fogom pazarolni fölösleges dolgokra, bocsi.

 • 2012.04.19 20:12:33A Tyne folyó déli partja

  szóval, nem tudsz annyit írni, naná. értem.

 • 2012.04.21 02:29:45tea fan

  Sadist
  Nem az a lényeg, hogy a férfiak "végezzék a házimunkát", hanem az, hogy nagyjából azonos mértékben terhelje le a háztartással és a gyerekkel kapcsolatos munka a nőt és a férfit - és ezen NEM azt értem, hogy fizikailag mennyire nehéz egy adott munka, hanem - főleg - azt, hogy mennyi időt vesz el.
  Egy átlagos, városi családban egyszerűen nincs annyi hagyományosan férfimunkának tartott teendő, amely ellensúlyozná a "nő dolga" feladatokra fordított időt, amennyiben mindketten főállásban dolgoznak.
  Nem kell természetesen Excelben összesíteni percre pontosan, hogy ki mennyi időt fordított mosogatásra a héten, alapvetően mindenki csinálja azt, amihez jobban ért vagy amit kevésbé érez utálatosnak, de ezt gyakran felülírja az időtényező.
  Egyrészt, az nem járja, hogy munkából hazaérvén az egyik fél pihen vagy szórakozik, míg a másik tolja a "második műszakot", legyen az akár csak főzés-mosogatás-gyerekfürdetés-altatás.
  Másrészt, vannak teendők, melyeket egyszerűen az végez el, aki éppen ott van illetve aki éppen jobban ráér.

  Ebből következik, hogy a nők részéről sem helyes elvárni, hogy minden villanykörtecseréért a férfi ugorjon. (A villanykörtecsere "férfimunka" kategóriába sorolása számomra a buta kategorizálás szimbóluma...)

 • 2012.04.21 02:42:15tea fan

  "Lehet, hogy polcot felfúrni egy évben csak egyszer kell, de ha ilyen, szerinted semmi munkából összejön 365, az onnantól már napi munka a férfinek."

  Ugyan, Sadist, nagyon valószínűtlen, hogy ennyi összejön. A töredéke sem szokott.
  (Persze nem falusi gazdaságról beszélünk, de ott a "női munka" összetétele is más, mint amihez az átlagos városlakó szokott.)

  "A nők csak a mennyiséget nézik, a férfiak viszont azt, hogy annak a munkának az elvégzéséhez mennyi időre, energiára, kreativitásra, problémamegoldásra van szükség."

  Egy polc összerakásához mennyi kreativitásra van szükség? Nem sokra.
  Nem azt mondom, hogy a kreativitás, problémamegoldás nem értékelendő, de (egyrészt érzékelek ebben némi sztereotípiát a sorok között, hogy ezek férfitulajdonságok) azt, gondolom, te is elismered, hogy a közérzetnek az is egy alappillére, hogy mennyi időt kell elcseszni nemszeretem, unalmas, monoton dolgokra ahelyett, hogy olyasmivel foglalkozhatnánk, amit élvezünk.
  A házimunkát ugyanis nem holmi nagy teljesítményként végezzük, hanem muszájból.
  Épp a nemszeretem munkák azok, amelyeken arányosan osztozni illik.

 • 2012.04.21 02:49:54tea fan

  Sadist

  "Ha ezeket elolvasod, talán világossá válik, hogy mik is az alapvető különbségek a két nem között és miért nem fog működni a mindenben fele-fele osztozkodás."

  Nem kell _mindenben_ fele-fele arányban osztozni. A ráfordított _időben_ kell (nagyjából) fele-fele arányban osztozni. (Mint írtam, nem kell ezt sem percre pontosan kiszámolni, körülbelül lehet érezni a korrekt arányt - a házimunkára fordítandó és a pihenésre-szórakozásra fordítható idő arányának függvényében.)

  A picsogó "te értesz ehhez, drágám" nőhöz meg a mosogatni genetikailag képtelen "te értesz ehhez, drágám" férfihoz még annyit dióhéjban: a tanult tehetetlenségnek ebben igen nagy része van.

 • 2012.04.21 03:00:40tea fan

  Sadist

  Döntsd el, mivel érvelsz; azzal-e, hogy az ún. férfimunkákból is összejön mennyiségileg (az év 365 napjára) annyi, mint a női munkákból, vagy azzal, hogy a mennyiség nem is igazán számít, mert a kreativitást igénylő feladat "tripla pontot ér".

  Egyébként tévedsz abban, hogy a nők nem értékelik a kreativitást. Éppen azt utáljuk az ún. "női munkák" többségében - csakúgy, mint a férfiak -, hogy NEM igényelnek kreativitást, ötletet, problémamegoldó készséget, ellenben rendszeres időráfordítást igen.
  És nem ennek ellenére, hanem ÉPPEN EZÉRT (legfőképp az idő miatt, amit elvesz az embertől, hogy más, kreatívabb és/vagy szórakoztatóbb teendőkre fordíthassa) tartoznak ezen munkák a megosztandó kategóriába.

 • 2012.04.21 03:01:42tea fan

  Sadist

  Döntsd el, mivel érvelsz; azzal-e, hogy az ún. férfimunkákból is összejön mennyiségileg (az év 365 napjára) annyi, mint a női munkákból, vagy azzal, hogy a mennyiség nem is igazán számít, mert a kreativitást igénylő feladat "tripla pontot ér".
  Egyébként tévedsz abban, hogy a nők nem értékelik a kreativitást. Éppen azt utáljuk az ún. "női munkák" többségében - csakúgy, mint a férfiak -, hogy NEM igényelnek kreativitást, ötletet, problémamegoldó készséget, ellenben rendszeres időráfordítást igen.
  És nem ennek ellenére, hanem ÉPPEN EZÉRT (legfőképp az idő miatt, amit elvesz az embertől, hogy más, kreatívabb és/vagy szórakoztatóbb teendőkre fordíthassa) tartoznak ezen munkák a megosztandó kategóriába.

 • 2012.04.21 03:04:01tea fan

  Még inkább leegyszerűsítve: azt tartom igazságosnak, ha a nemszeretem-időrabló munkákon is megosztozunk. Éppen azért, mert nemszeretem-időrabló munkák.

 • 2012.04.21 03:20:50tea fan

  Szóval, a Sadist által felhozott érvekből (is) az tűnik ki, hogy
  "férfimunka" = kreativitást igénylő, érdekes, változatos
  "női munka" = csakis mennyiségi jellegű, monoton, időrabló

  Erre mondom azt, hogy éppen mert a "női munka" = szar meló, illik azon (is) megosztozni.
  Ezt a következtetést rendszerint a ("hagyományos munkamegosztásban" hívő) férfiak is levonják, ilyenkor jönnek azok a hajuknál fogva előrángatott indokok, hogy "igazából a nő számára nem is szar meló a szar meló, mert biológiailag kódoltan nagyobb a monotóniatűrésük, és az ilyen pepecselős izéket szeretik" - amiben van _némi_ igazság, de a különbség korántsem akkora, mint amekkorának láttatni szeretnék; továbbá sem az egyes nők, sem az egyes férfiak nem egyformák.
  (Na, eldugulok mosmá'.)

 • 2012.04.24 23:10:18A Tyne folyó déli partja

  tea fan
  ez a kreativitást igénylő munka elég vicces. hogy Sadist erre hivatkozik. a mosogatás aztán marhára kreatív. meg a mosás, teregetés, takarítás....
  amúgy, a villanykörte kicserélésén mi a férfimunka? főzni sokkal bonyolultabb, és tovább is tart.

  amúgy, a kérdés (loptam, de férfitől, ő tette fel a kérdést, és igaza volt): hogy mitől lesz férfimunka az autómosás, és női a fürdőkád kisúrolása? gyakorlatilag ugyanazt csinálod. és az autómásoshoz, és fűnyíráshoz kapcsolódó kreativitást meg a problémamegoldást is magyarázza el nekem valaki...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta