Michelle Obama, a nagyvárosi gerillakertész

Az amerikai First Lady beköltözésekor azzal kezdte, hogy a Fehér Ház díszkertjéből (na jó, csak egy részéből) veteményest csinált. Aztán pedig a házi veteményesből divatot, így most ő a világ legismertebb nagyvárosi gerillakertésze.

Mindig más iskola diékjai vesznek részt az ültetéseken és a szüreteken.
Mindig más iskola diékjai vesznek részt az ültetéseken és a szüreteken.Win Mcnamee

Minden amerikai elnökfeleségnek van valamilyen saját „ügye”, ami mellé odaáll és igyekszik azt minél jobban népszerűsíteni. Michelle Obama az egészség és a fitnesz apostola, és azt tűzte ki célként, hogy egészségesebbé teszi az amerikai népet.

Sikerülni fog neki. Mert nem katedráról osztogat jó tanácsokat, hanem megy, csinálja, és közben nem riad vissza attól sem, ha kiszemelt közönségét csak úgy éri el, hogy valóságshow-ban lép fel.

Asszonyok a Fehér Ház kertjében

Az elnöki rezindencián egyébként nem új keletű dolog a veteményeskert. Eleanor Roosevelt a második világháború idején azért kezdett haszonnövényeket termeszteni, mert így akarta rávenni az amerikai háziasszonyokat, hogy házuk hátsó udvarán kezdjenek zöldségeket termeszteni. Igaz, akkor még a látszólag hasonló célnak sokkal prózaibb oka volt.

431px-Victory-garden

Az ő kertjét Victory Gardennek hívták, és a háborús években nemcsak Amerikában, hanem Angliában, Kanadában és Németországban is voltak hasonlóak. Segítették a háború miatt meggyengült gazdaságokat, és a katonák ellátását. Ezen kívül erősíteni voltak hivatottak a civilek összetartását és öntudatát, akik úgy érezték, hogy munkájukkal maguk is tenni tudnak országuk sikeréért. (Nemcsak az emberek saját hátsó kertjeiben, hanem a városi közparkokban is haszonnövény termesztés folyt, önkéntes társadalmi munkában.)

John Adams elnöknek is volt kertje, de ő elsősorban kikapcsolódásra használta, egész elnöksége alatt lelkiismeretesen gondozta, ápolta a kertet.

Van, akit a haszonnövényeknél jobban vonzottak a háziállatok. Thomas Jefferson szarvasmarhát, Woodrow Wilson elnök pedig bárányokat legeltetett az elnöki rezidencia parkjában.

Mindebből jól látszik, hogy a Fehér Ház kertje jó nagy lehet, ahhoz azonban mégsem volt elég, hogy George Washington elnök egy harmadik ciklust is vállaljon. Állítólag az egyik fő visszatartó erő az volt, hogy hiányzott neki Mont Vernon-i birtoka.

Cool lesz így, tesó

Michelle Obamának politikailag hihetetlen nehéz szerep jutott. Egy teljesen hagyományos First Lady felé is nagyok az elvárások, de ő ráadásul az első fekete amerikai elnök felesége, akitől mind a szegények, mind a középosztály nagyon sokat vár, mert úgy tekintettek rá, mint maguk közül egyre. Őket kellett hitelesen megszólítania úgy, hogy közben az eleganciáját is megőrizze. És igen, mind tudjuk, hogy tanácsadók sokasága segíti ebben, de azért ahogy mondani szokás, mindenhez két ember kell.

Így néz ki a Fehér Ház zöldségeskertje
Így néz ki a Fehér Ház zöldségeskertje

Szóval 2009 egyik szép tavaszi reggelén Obamáné fogta az ásót és elkezdte kijelölni, hogy hol lesz a Fehér Ház biokertje. Aminek azóta a következő funkciókat kell teljesítenie:

  1. Az elnöki család és a Fehér Házban lakók teljes zöldség ellátása, beleértve az ott rendezett protokollétkezéseket is. A szakácsok folyamatosan mondják, mire van szükségük, és minden kívánságuk – már aminek termesztését a körülmények lehetővé teszik – parancs. A leszüretelt termények fel nem használt részét egy közeli hajléktalanellátó kapja, hiszen az egyik fő cél, hogy a lokális, vegyszermentes zöldségtermelést népszerűsítsék, és így még jótékonykodnak is közben.
  2. Életmódváltoztató-közösségi és oktatókert. Michelle Obama legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, aminek tudatosítását már gyerekkorban el kell kezdeni. Ezért a kertbe rendszeresen eljönnek egy-egy iskola diákjai, hogy kertészkedéssel, a haszonnövényekről való tanulással majd finom ebéddel töltsenek egy napot. Egyébként a szüreteken rendszeresen részt vesz az Obama család többi tagja is.

Valóságshow és szakácsköny

Május végén fog megjelenni
Május végén fog megjelenni

Az, hogy az elnök felesége talpig szutykosan rendszeresen együtt kertészkedik az iskolásokkal, csak az egyik dolog, amit az Amerikában népegészségügyi válsághelyzetté vált elhízás és cukorbetegség elleni harcában tesz.

Ezen kívül írt még egy szakácskönyvet is, ami a napokban jelenik meg, de már mindenki erről beszél. Nem elsősorban azért, mert annyira jó recepteket várnak a First Ladytől, hanem azért, mert könyvének és egészségprogramjának népszerűsítése érdekében még egy valóságshowban is fellép.

A Biggest Loser olyasmi, mint nálunk a Nagy Fogyás volt. Csakhogy a tavaszi évad szereplői különösen szerencsések. A záróepizódokban, az összes versenyző a Fehér Házba megy, ahol újra találkozik családtagjaival, majd a First Ladyvel közösen részt vesznek a Fehér Ház fitneszedzői által tartott kondiórán. Ezek után stylistok és szépségtanácsadók segítségével kialakítják az újonnan nyert, karcsú alakjukhoz illő stílust.

Michelle Obama ezen kívül egy saját díjat, egy 30 000 dollár értékű kondigép-vásárlási utalványt is ad annak a versenyzőnek (pontosabban a városnak, ahol él), aki a legtöbb ismerősét rá tudja venni, hogy csatlakozzon az elnökasszony életmódprogramjához.

Közösségi kertek Budapesten

Egy-két éve már nálunk is megkezdődött a közösségi kertek kialakítása, legutóbb a Millenárison parcelláztak némi földet ilyen célokra.

„A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett  friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat." – fogalmazza meg céljaikat a közösségikertek.hu honlapon a kezdeményező KÉK (Kortárs Építészeti Központ).

Az első ilyen kert a Millenáris Parkban működő Lecsós Kert, amit remélhetőleg sok másik is követni fog, legalábbis a fent említett honlapon olvasott információk szerint.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek