#ÉLETEM

Pesti-e vagy?

2012. április 11., szerda 12:13 |

Mennyire számít, hogy pestinek, vagy vidékinek születik valaki? És ha budainak? Fővárosunkban tanuló egyetemistákkal végeztünk nem reprezentatív felmérést, hogy kiderítsük, a huszonévesek körében van-e, és ha igen, mennyire komoly szembenállás vidékiek és fővárosiak között.

stockfresh 909536 redhead-enchantress-walking-near-rapeseed-fiel

Állítólag még a Fradi-Újpest gyűlölet is a főváros-vidék szembenálláson alapul. Akár igaz, akár nem, Magyarországon meghatározó, hogy vidékinek vagy pestinek vallja magát az ember (kivételek esetleg a budaiak, akik kikérik maguknak, ha vidékről nézve a pesti kategóriába kerülnek). A sztereotípiák felszámolása mostanság nagy divat, és bizonyos szükséges is. Ám van egy határ, amit átlépve tanácstalanná válik az ember.

Nem reprezentatív felmérésünk eredménye

Ha elfogadjuk, hogy a sztereotípiák (ezekről lásd keretes anyaguknat a cikk végén) hasznosak és veszélyesek egyaránt lehetnek, érdemes megvizsgálnunk a dolgot egy konkrét problémán. Mennyire veszélyes Magyarországon a pesti-vidéki szembenállás? És mennyire hasznos? Ezt próbáltuk felmérni kérdőívünkkel és jó pár beszélgetéssel. Fontos megjegyezni, hogy a kérdőívet nem töltötték ki százak, nem kívánunk reprezentatív felmérés megvalósítóinak színében tetszelegni. Az eredményeket vitaindító céllal közöljük mégis, hogy aztán kommentek formájában az olvasók is hozzáfűzhessék a témához tapasztalataikat. A kérdések lezárása tehát nem cél.

Miről ismerszik fel a vidéki, miről a pesti?

Figyelem! Sztereotípiák következnek! Ne szívjuk mellre őket.

A pestiek nagyképűek, figyelmetlenek, lenézik a vidékieket. A vicc csak az, hogy a megkérdezett pestiek szerint is így van ez, ami valahol elég ellentmondásos, hisz a sztereotípiába nem tartozik bele, hogy a pestiek önmaguk rovására is vidékpártiak volnának. A kérdőívből viszont ez derül ki.

A nyelvhasználat is meghatározó különbség: a pestiek affektálnak, és rendkívül naprakészek szlengügyileg. A vidékiek különböző regionális nyelvváltozatokat, esetleg valamilyen nyelvjárást beszélnek, és archaikus kifejezések, agrártudományi szakszavak ismeretében brillíroznak. (Mert ugye minden vidéki földet művel, a székesfehérvári panellakótól a szegedi rektorig.) A vidékiek farmert és kockás inget hordanak (ami amúgy is elengedhetetlen kelléke a favágásnak) a pestiek meg Tommy Hilfigert. (Mind. A VIII. kerületi garzonlakók és a munkába igyekvő szobafestők is.) A pestiek gyorsabbak, de türelmetlenebbek is. A vidékiek szájában megalszik a házi tej, ellenben MacGyver módjára barkácsolnak meg bármit. A pestiek csak a kütyükhöz értenek, a ház körüli munkákat alkalmazottakkal végeztetik. A fővárosiak biokrumplit esznek, a vidékiek meg a kertjükben termőt. Így csak a vidékiek tudják, hogy a friss burgonyát a föld alatt érdemes keresni.

A vidékiek kockás ingben járnak és mindent meg tudnak bütykölni
A vidékiek kockás ingben járnak és mindent meg tudnak bütykölni

Mi lehet a szembenállás alapja?

A pestiek vidékre vágynak, a vidékiek pestre. Csoda hogy rossz szemmel néznek egymásra? Magyarország erősen centralizált. Ezt is szokás a szembenállás háttereként említeni. Az sem csupán feltételezés, hogy a vidékiek többségének életstílusa kifejezetten eltér a pestiekétől, és fordítva. Márpedig ami különbözik egymástól, az nem ugyanaz (bekezdészáró létbölcselet).

Ez most komoly?

Felvetődik a kérdés, hogy mennyire komoly ez a dolog a fővárosiak és vidékiek között. A kérdőív kitöltőinek többsége szerint ugyan kicsit negatív a szembenállás, de nincs szó igazi megbélyegzésről: hátradőlhetünk, nem kell puskaporra készülnünk. A kitöltők szerint ritka, hogy azért ér valakit hátrányos megkülönböztetés, mert vidéki. Még ritkább, hogy azért pikkeljenek rá, mert pesti. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire szeparálódnak el egymástól például az egyetemeken vidékiek és pestiek, szintén bíztató választ kaptunk: állítólag semennyire. A kollégisták külön kis világába persze nehezen nyernek betekintést pestiek, de ez csak azért van, mert hátránnyal indulnak a kollégiumi felvételnél, amikor a szülői háznak az egyetemtől való távolságát kezdik firtatni. Ha viszont egy kolieszbuli erejéig behatol a pesti egyed, senki sem fogja kinézni onnan, csak mert nem vidéki. Az ismerkedést még mindig nem azzal kezdjük, hogy „Pesti-e vagy?”.

Hol jobb az élet?

Egy fővárosinak meg sem kottyan a napi három óra békávézás, de kétségbeesik, ha vidékre utazván egyszerre kell eltöltenie négy órát a vonaton. A vidékiek munkanélküliségre panaszkodnak, a pestiek koszra, túlzott pörgésre (és munkanélküliségre). A pestiek többsége, ha újrakezdhetné, vidéken tenné. A vidékiek többsége bánja, hogy nem költözött a fővárosba, amikor még tehette volna. Vidéken állítólag nincs pezsgő kulturális élet, Pesten nincs idő részt venni benne. A fővárosi tömegben elveszve melegítőben is le lehet menni a közértbe. Vidéken ABC-be járnak az emberek, ahol csupa ismerősbe lehet botlani, és megszólják azt, aki nem öltözött fel rendesen a vásárláshoz. Pesten a tolvajok is könnyedén megbújnak a tömegben, vidéken viszont minden nap ugyanazok az arcok jönnek veled szemben az utcán és ezek az arcok nem felejtenek... Régóta kérdezgetem az embereket: hol jobb? Mivel magam is bizonytalankodom, ez amolyan hobbimmá vált. Néha azt gondolom, mindent megadnék azért, hogy végre egy elégedett választ halljak. Máskor megnyugszom: amíg elégedetlenségbe botlok, legalább biztos lehetek benne, hogy itthon vagyok. Az, hogy a fővárosban vagy vidéken, nem számít: Magyarországon.

A sztereotípiákról általában

A sztereotípiák felállítása, és tapasztalataink ilyen kategorizálása abban segít, hogy - a világtörténelemhez képest - csekély tapasztalataink és korlátolt agyi kapacitásunk ellenére is legyen sejtésünk a dolgok várható működéséről. Egy előítéleteket (ezt most szó szerint értve, tehát: előzetesen meghozott ítéleteket) teljes mértékig nélkülöző világban a cápáról nem lehetne azt állítani, hogy veszélyes. Az a cápa, amelyikről tudjuk, hogy megcsócsált egy szörföst: veszélyes. A többi meg vagy szereti, ha simogatjuk, vagy nem, próbálkozzon, ha van kedve!

A probléma az, ha egyértelmű határvonalakat képzelünk a kategóriákhoz („a fogatlan cápa nem cápa”), a kategóriába sorolt egyedeket pedig általános érvényű jellemzőkkel ruházzuk fel („minden cápa emberhúsra éhezik”). Aki túlságosan hisz a sztereotípiákban, nem tud mit kezdeni a skatulyákba nem férő egyedekkel. Az ilyen ember el fog szalasztani egy csomó lehetőséget, a prototipikustól eltérő példányok megpillantására. Intelligens szőke bombázók, szexi fizikusok, kedves, öreg cápák fognak elballagni mellette, anélkül, hogy megismerkednének vele.

D. L. Hamilton kutatásai eredményeként megállapította, hogy az emberek többsége jobban felfigyel a sztereotípiával egybecsengő jellemzőkre, mint az attól eltérőekre. Ez azt jelenti, hogy ha vidékiként találkozom egy pestivel, előbb veszem észre, hogy nagyképű (ami a pestiek sztereotipikusnak vélt jellemzőinek egyike), mint azt hogy ügyesen barkácsol (ami klasszikus vidéki attribútum). Ehhez vegyük még hozzá a Pygmalion hatást, és feltételezzünk hosszabb távú kapcsolatot a felek között: ha vidékiként úgy bánok a fickóval, ahogy egy nagyképű pestivel bánnék, hamarosan mindenképp nagyképű pestit csinálok belőle, akkor is, ha eddig esetleg nem lett volna az.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.11 19:32:34Sword

  Sosem alakult volna ez ki, ha nem ilyen vízfejű az ország.
  Van Pest, meg van vidék, kész. Nekem a "vidéki" szó, falusi, tanyasi embert jelent. Ezzel szemben a pestieknek egy debreceni, vagy szegedi is vidéki, ami azért vicces. Túl nagyok a különbségek részben abból adódóan, hogy Pesten centralizálódik minden (kultúra, gazdaság, törvényhozás, kereskedelem, stb).
  Normális esetben lenne városi ember, meg falusi ember.
  Ha lenne több a fővároshoz hasonló méretű, vagy hasonló szereppel bíró város az ország különböző szegleteiben, akkor nem merülne fel ez a fajta megkülönböztetés.

 • 2012.04.11 19:39:35savethewhales

  Mindenki Budára tart, csak nem mindenki éri el!

 • 2012.04.11 19:45:35Kepan

  Érdekes témakör. Én Budapesten születtem és nőttem fel, de elég gyakran jártam a Viharsarokba nagyszüleimhez, úgyhogy alkalmazkodási gondjaim nem voltak. El tudtam beszélgetni mindenkivel, néhányan irigyeltek (ó hát Pesten van minden), mások meg kevésbé. Immáron agglomerációs városban élek, kertes házban, és még ennél is "vidékebbre" járok dolgozni. :)
  Azért így az évek múltával én speciel egyre kevésbé kedvelem a munkahelyem városát, dolgozni feltétlenül visszatérnék Pestre. Ott van élet, nyüzsgés és főleg esti szórakozás a köbön. Visszaköltözni a totál Belvárosba... na azt már nem.
  Debrecen lehet még úgy-ahogy fasza, de magyar mértékkel olyan rohadt messze van...
  Győrt és Szegedet viszont imádom. Igazi magyar nagyvárosok. Falura viszont nem vágyom. Nem szoktam hozzá ahhoz, és nem is akarok, de ettől függetlenül én a viselkedése alapján ítélem meg az embereket, hogy ki hol él vagy honnan származik azt magasról letojom.

 • 2012.04.11 19:48:07franc0

  Gratulálok. Bezzeg ezt a szar trollposztot lehet kommentelni. A nagyritkán előforduló 1-2 értelmesebb cikket persze nem.
  A népek meg zabálják, hát persze..

 • 2012.04.11 20:10:22abakusz13

  Kepan: Győr annyira nem jó, valahogy a mentalitás nem jött be, éltem ott pár évig, és akkora arcuk van, hogy néhány pesti megirigyelhetné, főleg az egyetemen volt ez jellemző

 • 2012.04.11 20:12:06ceccamecca

  Hát egy igazi budai sose hívná székesfővárosunkat Pestnek... Egy pesti talán... De nekünk Budapest az BUDAPEST!

 • 2012.04.11 20:17:13ceccamecca

  Tehát ennek értelmében Budaiak:
  - Kepan
  - Végsőkig hiszterizált...
  - mkc
  - Nagyváros.hu
  ...

  Ennyi...
  Hibaszázalék és budaiak között szocializálódottak persze vannak.
  :)

  smack

 • 2012.04.11 20:22:42Virgo1975

  csatlakozom a Pestre nem vágyó "vidékiekhez".
  akar a halál oda költözni.

 • 2012.04.11 20:30:47Kepan

  ceccamecca

  Olvasd el mégegyszer mit írtam. A totál Belváros az neked Buda? :)

 • 2012.04.11 20:31:51Loona

  Vidéki kisvárosban születtem, főiskolára megyei jogú városba jártam. Aztán pestre költöztem, kemény voltam, két évig bírtam. Pest nem nekem való, nem bírom a tömeget, a zajt, a koszt. Nehezen viseltem, amikor a reggeli órákban a földalttin hering módjára préselődtünk, és tuti volt mellettem valaki nagyon büdös. Ha mostanság autóval kell felmennem, akkor kocsi lerak a Bárka színháznál, onnan BKV, mert imádok vezetni, de azt a tumultust nehéz győzni idegekkel. (És ott ingyenes a parkolás. A városkámban se fizetek a parkolásért, inkább arrébb megyek pár utcát, és sétálok.)
  Köszönöm, én maradok vidéken. A város utolsó előtti utcájában lakom, csend, kiskert, madarak, forgalom szinte nulla. Ha költözöm még kisebb városba mennék, talán falura, az utolsó házba, hogy csak egy szomszéd legyen :) Szomszédmentesség érdekében tanyát is bevállalnék.

 • 2012.04.11 20:39:09hotredchili

  A nagyfiam a BME-n elsőéves. Albérletben lakik a IX. kerületben, nagyon jó kis lakás, szívesen reklámoznám akár, jó fej a főbérlő, nem egy leroggyant sufni a hely tényleg. Minden karnyújtásnyira, az egyetem 10 perc gyalog. A kisebb tesókkal (más miatt) két napot a székesfővárosban töltöttünk: múzeum, kiállítás, csavargás- nagyon élvezték eleinte (bár itthon is van ez-az, a legszebb koncertterem pl.szerintem Pécsett van,az tőlünk pár km)Aztán egy nap után a legkisebb megjegyezte egy babakocsiban tolt gyerek láttán: szegény-itt kell felnőnie! A többieknek is odalett addigra a lelkesedése, csak sajnálták a nagyot, aki-szegény- itt lakik, a koszos, büdös nagyvárosban. Ők nem nézték le a pestieket, hanem sajnálták őket.Engem kevés dolog idegesít, ezek közül Bpest az egyik. Itthon szegénység van, meg jó szomszédok, hatalmas kertek és ligetek, nyugalom, tó a kert aljában és igen, nincs tömegközlekedés, a gyerekek iskolája gyalog 30 perc. A kert akkora, hogy traktorral kaszálunk, az összes nagyobb gyerek tudja kezelni.Hétvégén lóganajozás van és favágás etc. Kivéve a nagyot, ő sosem traktorozik, semmi trágyahordás, igazi gróf úr- de rohan haza, hogy mossam ki a pestszagú ruháit és végre kimehet a dűlőutakra a kutyával.

 • 2012.04.11 20:46:33vértes

  Szerintem egy budai jól érzi magát Győrben,csak a hegyek hiányoznak.,Az élet úgy hozta ,hogy budai voltam de szívesen éltem volna Győrben.

 • 2012.04.11 20:51:23Illés Béla

  Én falun lakom és imádok itt élni,de sajnos "komolyabb"ügyeket tényleg csak Pesten lehet elintézni.
  Osztom azok véleményét akik szerint túlzottan főváros központú az ország.

 • 2012.04.11 20:53:09tildy:)

  Videki kisvarosban szulettem, falura koltoztunk. Nem tudtam igazan beilleszkedni, nem is jot tbe, hogy mindig mindenki tud mindenrol. 18 evesen Budapestre kerultem, 30 evesen Londonba. Egyiket sem bantam meg.
  De pesti panelban tuti nem laknek...

 • 2012.04.11 20:53:30Illés Béla

  Egyebek mellett a cenzúrát is Gyűlölt Ellenségemnek tekintem! :)

 • 2012.04.11 21:03:02Friss A.

  Budai vagyok, és sosem hagynám el a kerületet. Illetve inkább a szűk környéket, ki tudja mi van azon túl. Jobb nem is belegondolni.

 • 2012.04.11 21:22:55girlintransit

  [link]

 • 2012.04.11 22:41:29dr. pretender

  hm, én falun nőttem fel, 10 éves koromtól kisvárosba jártam iskolába, aztán egyetem alatt 5 év Szeged, most pedig 3 éve Budapest... azt hiszem, kimerítettem minden magyarországi lehetőséget, csak tanyán nem laktam, de azt is megismertem valamennyire nagyszüleim révén. nekem az a véleményem, hogy a vidékieknek jót tesz az, hogy rá vannak kényszerítve egy ilyen mobilitásra, mindenféle településtípust és életmódot megismernek, sokmindent megtapasztalnak, ezzel szemben a budapestiek nagy része (tisztelet a kivételnek) semennyire nem ismeri az országot és a nempesti életet (kivéve a balatont).

 • 2012.04.11 23:05:56PUNÁTRA

  Teljesen mindegy, hogy vidék vagy Budapest, mind a kettő ugyanaz a provinciális balkáni lepra geci. Pesti vagy vidéki - tök ugyanaz az elmaradott söpredék kelet-europai sutyerák. Vicces, hogy egyik lenézi a másikat, miközben ott kezdődik a dolog, hogy eleve magyarnak lenni égőbb, mint románnak.

 • 2012.04.11 23:14:13PUNÁTRA

  Budapest pörgős? Meg pezsgő kulturális élet? Öcsém, voltatok ti már külföldön egyáltalán? Budapest egy kibaszott falu, annyira sivár és pusztulat mint Kisinyov kb.

 • 2012.04.12 01:06:48Villy

  Bambano írta: "Miskolcnál nem számolják hozzá az agglomerációt? Miskolc-Tapolca, Görömböly, stb. akkor ezek mik? Debrecen-Józsa, Debrecen-Bocskaikert mik?"

  Hát ez nem agglomeráció. Ezek városrészek.

 • 2012.04.12 09:05:21Moan

  Soha nem felejtek el két dolgot ezzel a sztereotípiával kapcsolatban.
  Mikor fiatalon felköltöztem Budapestre, egy buliban egy csaj azt kérdezte, hogy "Hogy beszélsz ilyen szépen magyarul? Hogyhogy nincs tájszólásod?" :D Ehhe... A válaszom: "Nálunk is volt a suliban magyar nyelv és irodalom óra." :)
  A másik meg egy bölcsész csaj volt, akinek már a dédszülei is budapestiek voltak. Szerinte (akkor) Szeged egy gyárváros, ahol csak kémények füstölnek. :D

  Nagyjából ez a két tapasztalatom határozta meg a viszonyom ehhez
  a dologhoz. :)

  Na meg olyanok még, hogy egyetlen echte pesti kollégám volt a 30 fős cégben egyedül lopós. Meg, hogy akár merre jártam, a pestiek 90%-a vidéki származású volt.

  Budán sosem laknék az hótziher. Amúgy meg Pestet is utálom, mert egy büdös betondzsungel. Bár már itt élek egy ideje, és még fiatal voltam, addig pont ezért kedveltem. Most meg azt látom, hogy még a budaiak is vidékre vágynak. :)

 • 2012.04.12 09:08:18Moan

  PUNÁTRA

  Ja...mellesleg én sem utálnám, ha roma lennék. :) Most olyan csúnya rózsaszín bőröm van. Ha beteg leszek meg hol kifehéredem , hol belilulok. Vérciki. Viszont jól látszanak a tetkóim. :) Mondjuk emiatt meg jó. Áhhh..mindig más kellene. :D

 • 2012.04.12 09:28:17svdw

  A vidékiek nézik le a pestieket! Csak tudnám hogy mire fel..? Én már számtalanszor megkaptam, hogy hülye, bunkó pesti vagyok, én azt se tudom milyen a jó kaja. Mindezt úgy hogy én egyszer se tettem megjegyzést az illetők vidéki származására.

  A hülye pestiekről meg annyit, hogy a kedves zöldségtermesztő falusi ismerős nem tudta mi az a spenót, meg ananász és életében nem evett még grépfuritot...

  Én le vagyok nézve mert nem voltam még disznóvágáson (nem is vonz a disznógyilkolás, köszi) és megkérdezik hogy hogy lehet így felnőni? És úgy hogy lehet felnőni hogy valaki az életben nem járt még a szépművészetiben, az operettszínházban, a közlekedési múzeumban, az állatkertben, vidámparkban, parlamentben????
  Én nem ítélek másokat a vidékiségük miatt mert lesz@rom hol laknak, csak nekem ne kelljen vidéken élnem és ne bunkózzanak már le a lakhelyem miatt!

 • 2012.04.12 09:37:52svdw

  Doragar2

  te egy nagyon-nagyon barom vagy, de gondolom ezt már mások is mondták :D :D :D

 • 2012.04.12 09:37:52svdw

  Doragar2

  te egy nagyon-nagyon barom vagy, de gondolom ezt már mások is mondták :D :D :D

 • 2012.04.12 09:56:45iZi

  vidéki kölyökként, Budapesten is "lakoltam".../mindkét oldalon/
  Sokkal nagyobb ellentét feszül Pest és Buda között a lakosságot illetően is. Pestiek szerint a budaiak külön kaszt illetve fordítva.
  Ha 2 fővárosi ember ismerkedik, első bekérdés: "Buda or Pest?" lol
  Eszükben nem jut, hogy vidék is létezik, csak amikor csendre vágynak és idillre :/

 • 2012.04.12 11:24:22blinchy

  A sok procc budai a hülye fikázásával megérdemelné, hogy tényleg ne járhasson át Pestre. Ja, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (tudod, diploma, szakdolgozat... rémlik? nem? nem baj ...), a múzeumok jó része, az Állatkert, színházak, Elte, Közgáz, egy rakás nagyon jó étterem nem hiányzik majd? És nem, nem savanyú a szőlő, nem is vagyok álszent - persze hogy kellene a pénzetek, bunkókáim (amiből valószínűleg tényleg több van Budán), de ha itt lenne a kezemben, akkor sem mennék a sok újgazdag bunkó közé. Pesti vagyok, most egy budai kerület mellett élek és ha valaha visszamennék Bp-re (ami kb 10 km-t jelentene csak), akkor is újra Pestet választanám, csakazértis.

 • 2012.04.12 12:00:40kerecsen2010

  Pestiként sehogyan sem viszonyultam a vidékiekhez, míg le nem mentem vidékre:) Kezdődött a táborokkal, kisiskolásként tűnt fel, ahogy a fejkendős nénikék elhúzták a szájukat, hogy "na, itt vannak a pestiek". Az élmény már egy középiskolai osztálykiránduláson ért a csúcsra, amikor a miskolci pályaudvartól a miskolctapolcai busz megállójáig ötször kötöttek belénk az arra lézengő helyi fiatalok. Nem csoda, hogy az Edda első slágere is arról szólt, hogy elhagyják a várost... Tehát régi ügy ez, még ha az urbánus-népi irodalmi vitát nem is elevenítjük fel. A gyökere alighanem abban van, hogy a vidékiek irigyek a pestiekre, akikről úgy gondolják, jobban élnek. Hát emiatt már nem kell haragudni!
  Az igazi ellentét mégis az utóbbi időben bontakozott ki, rengeteg blogban előjön (különösen BKV finanszírozási kérdésekben). Itt is kialakult egy árok, sok vidékinek szent meggyőződése, hogy ők tartják el a budapestieket (és akkor még a BKV-t is az ő adójukból finanszírozzák?!). Pedig az a helyzet, hogy jelenleg is Budapest kétszer olyan arányban járul hozzá a GDP-hez meg az állami adóbevételhez, mint amennyi a lakosság aránya az ország teljes lakosságán belül. Szóval, bizony-bizony, a vidék egy részét mi tartjuk el. Joggal várjuk, hogy ebből az adóból valamennyit visszaforgassanak a városba.
  Még egy megfigyelés: ebben a nagy főváros-gyűlöletben valamilyen rejtélyes okból a debreceniek állnak az élen. Talán ez is a focira vezethető vissza?

 • 2012.04.12 12:01:14roze

  Sok minden igaz a kommentekben meg a cikkben is. Én is mindig azt mondom hogy budai vagyok...de ez nem lenézésből fakad hanem abból ered hogy a vidékiek fejében Pest az egyenlő Budapesttel..tehát a helyes kérdés kedves vidékiek: Te Budapesti vagy? erre mindenki azt fogja mondani hogy IGen.Ha azt kérdezik pesti vagy? akkor aki a budai részen lakik logikusan nem,hanem budai-val fog válaszolni és ezen aztán lehet fujjogni hogy mekkora sznob...pedig szimplán szar kérdést tettek fel.
  Az is igaz hogy a pesten belüli több órás utak meg se kottyannak,de ha vidékre kell 2 órát utazni az már "utazás" :D

 • 2012.04.12 13:31:03Reckl_Amál

  A főiskoláig nem éreztem ezt az ellentétet igazinak. Ott aztán jó sok vidékivel találkoztam, és azt hiszem, a választóvonal nem a budapestiek és a nem-budapestiek között van, hanem a városi (nagyobb települési) és a falusi emberek között. Nem feltétlenül a falusiak javára...

  A mai magyar falvakban sokkal rosszabb az élet, mint a nagyobb településeken. Egész más körülmények között élnek ott az emberek, nincs rendes iskola (néha semmilyen sincs), nincs állandó rendőrség és orvosi ügyelet. De legfőképpen munkahely és jövő. Ezért ezeken a helyeken idős emberek és ambíciótlanok maradnak. Az ő gyerekeiken sajnos látszik a kulturálatlanság, az, amit pejoratív értelemben vidékinek, horribile dictu mucsainak nevezünk. A híradók előszeretettel szólaltatnak meg ilyen embereket; az sem véletlen, ahogy ezt már más is említette, hogy többnyire porfészkekben kattannak be az emberek.

  A vidéki nagyváros lakói nem sokban különböznek a pestiektől, éppen ezért könnyebben is alkalmazkodnak hozzánk.

  Jellemzőbbnek gondolom a vidékiek frusztráltságát és ebből következő előítéletességét velünk szemben. Mindenesetre "divatosabb" ma bunkó-pestizni, mint parasztozni.

  Az biztos, hogy sosem költöznék vidékre, különösen nem falura, mert az nem nekem való élet. Néha kicsit zavar, hogy a városomat elözönlik a nem idevalósiak, ezáltal kevesebb munkahely jut nekünk, akik eleve itt éltünk. És az is nyilvánvaló, hogy a lenézett, kritizált zsúfoltság nagy részét is azok a vidékiek okozzák, akiknek jó Budapest, ha dolgozni, vásárolni vagy ügyet intézni akarnak, de a közösbe semmit sem tesznek, mert a budapestiek által megkímélt kis falujukban élnek a szép tiszta levegőn és a nagy csendben. Na, ilyen képmutató szomszédokat nem szeretnék!

 • 2012.04.12 13:33:09Doritos.

  Sztereotípiája mindenkinek van. Ez nem intelligencia kérdése. A sztereotípiák mennyisége és milyensége na az már intelligencia.

 • 2012.04.12 14:41:03oksimoksi

  @dr. Ez is csak egy nick. Még pont te dumálsz helyesírásról! :D Talán megütöd az átlagot, de semmi extra. Simán abban a pár mondatodban ott lapulnak a hibák. Te doktorka béluka.

 • 2012.04.12 14:52:455perc

  Az volt már, hogy a nagyvárosi vidékiek magukban megsértődnek, ha levidékizik őket? Merhogy a vidékiek a vidéki szót más (eredeti) jelentéssel használják.

 • 2012.04.12 14:58:485perc

  Budapest tele van megőrült emberekkel. Ennek megtapasztalásához elég fellszállni bármelyik combinora.

 • 2012.04.12 15:10:315perc

  Van egy (nem reprezantatív kutatással alátámasztott) elméletem arról, hogy a Budapestre költöző vidékiek itt kialakuló baráti kapcsolatait főként ugyancsak vidékről vagy határon túlról idekerült emberek alkotják.
  Feltevésem szerint ez a "pestiek" közép és felsőoktatás éveiben megszilárdult és bezárult kapcsolati hálójából következik. De lehet más úgy gondolja, hogy a vidékiek kirekesztik a "pestieket".

 • 2012.04.12 16:15:48steve523

  Sword-nak van igaza.

  Sztem ezt az egész Budapest vidék szembenállást már trianon előtt kitalálták a győztes hatalmak. Sikerült a magyarokat még ebben is megosztani! Egy nagyváros a többi jóformán jelentéktelennel szemben)

  1920-ban úgy húzták meg a határokat, hogy Magyarországtól az összes gazdag és méretében jelentős várost elcsatolták a mohó szlovákok (Pozsony, Kassa), románok (Arad, Kolozsvár, Temesvár)és szerbek (Újvidék,Szabadka), hogy csak párat említsek. Mind több százezer lakosú Debrecennél is több esetben nagyobb város, hatalmas vagyonnal.(lásd:wiki)

  Szóval 1920 előtt nem igazán volt értelme ennek az ellentétnek. A Budapesten kívüli 10-18 nagyváros ugyanolyan súlyt képviselt mint jelenleg Budapest, gazdaságilag pedig még többet is jelentettek, nem véletlenül kellett annyira Erdély a románoknak.(só, vasérc és aranybányák, hatalmas erdők)a legjobb termőföldek pedig a szerbeknek (Bácska,Bánát és újvidék Európa legtermékenyebb gabonatermő-területe)

  Trianonnal gyakorlatilag kisemmizték az országunkat és ezért sohasem vettünk elégtételt.Ez a szomorú. A németek legalább azt elérték, hogy újraegyesítették a területüket, pedig asszem valamivel több szerepük volt a háború kirobbantásában.

  A magyarokkal kegyetlenül elbántak, nem csoda h. azóta sem megy semmire az ország. Itt vagyunk Európa közepén teljesen lecsupaszítva és eladósodva!!!!!

 • 2012.04.12 16:26:30bestmuffin

  Vessetek a mókusok elé, de nekem innen, borsodi kisvárosból igencsak csábítónak, szinte már már álomvárosnak tűnik Budapest. Annyira, hogy ha ott lakhatnék az is mindegy lenne, hogy az most Buda vagy Pest :D (egyébként nem is tudtam, hogy köztük is van ellentét....)
  Én bevallom, hogy szívesen élnék ott, remélem egyszer úgy is lesz :) (vagy ha nem, akkor külfölddel is kiegyezek :) )

 • 2012.04.12 20:01:58A Tyne folyó déli partja

  Moan
  nekem is van egy-két ilyen.
  egyik: még anno szoktam csetelni, a gyaloglón, vagy hogy hívták.
  rendszeresen jöttek olyan kérdések, hogy 1. "ugye pesti vagy?" (indoklás? chat csakis a fővárosban van, máshol nincs internet) 2. (miután kiderült, hogy nem.) "s mikor jössz Pestre?" mikor kérdeztem, hogy ugyan már miért mennék, nincs ott semmi dolgom, akkor nem győztek csodálkozni, hogy hát de csak úgy nem szoktam felmenni? megy a halál, miért mentem volna?

  másik: Művészetek völgye, Kapolcson ülök valamelyik kocsmában, vagy kertben, valahol. szóba elegyedek a mellettem ülő sráccal, mondom neki, hogy igen, jövök minden évben, meg a Balaton-átúszás is ekkor szokott lenni, megyek arra is. erre ő: akkor emiatt lejössz minden évben? kérdem, mi az, hogy "le?" hova? ő: miért, nem pesti vagy?....(mert ugye a művészetek völgyében, ami Veszprém megyében van, mindenki pesti, az azért van, hogy ők lejöjjenek vidékre egy fesztiválra...

 • 2012.04.12 21:20:11contractor

  "a pestiek affektálnak" - amikor 10 év távollét után visszatértem Mo.-ra először azt hittem, hogy mindenki bu-zi lett, úgy nyávogtak az emberek.

 • 2012.04.12 22:57:12Lerche

  Èn egy ötvenötezres kisvárosban születtem, ami a mai viszonyokat nézve pöpec kis helyen van, majdhogynem "saját" nemzetközi reptere is van. Föiskolára egy megyeszékhelyre jártam, egyetemre meg egy másikra. Budapestre viszonylag sokat jártam, lakik ott családtag, igazi barátnö, etc. Per pillanat egy 3,2 milliós városban élek (a következö 25 évben nem áll szándékomban költözni) és innen nézve kissé meredeknek tünik számomra Budapest egekbe magasztalása. Választott városomban is lakik sok ember, de mégsoha nem érztem azt a zsúfoltságot és nyomort, koszt stb, mint Magyarországon. Ès nagyot mosolyogtam a posztolón, aki az Albertina-ban rendezett kiállításról irt. Egyetértek. :)

 • 2012.04.12 23:00:43zsocsa

  soha fel nem merült bennem,hogy ellentét lenne a budapesti és a vidéki népség között egészen a kollégista föiskolai éveim kezdetéig...na ott megkaptam,hogy én egy büdös bunkó PESTI vagyok..(egyébként budai)TÁJSZÓLÁSSAL beszélek -pestivel persze- és viccelödve mutatták a különbözö háztáji állatokat növényeket ,mondván én ilyet nem láthattam még..ja és mekkora ARCUNK van.. Folyamatosan engem +2 másik budapestit piszkáltak.Egyébkén tök jóba lettünk(kb 15en) a mai napig egy csapat vagyunk -majd 20 éve- ja és a ziccer 1 kivételével az ÖSSZES akkor még VIDÉKI itt él a családjával BUDAPESTEN:-) na akkor ki is a bunkó pesti..:-) nekem azóta sincs bajom a NEM BUDAPESTIEKKEL és a férjem is csak 10 éve él itt..

 • 2012.04.12 23:12:08zsocsa

  ja és a "külföldí "sok arcoskodónak jobb is nekünk ha vissza se jöttök..én is éltem pár helyen de mondjuk soha fel nem merült bennem,hogy ennyire lenézzem az országot és budapestet..mind1 hogy vidéki vagy budapesti de a magyarnak vallom magam de rohadjon meg Mo/Bp azt ne..

 • 2012.04.13 08:10:41ZimBabe

  "Vidéken állítólag nincs pezsgő kulturális élet, Pesten nincs idő részt venni benne." :D

  Ez a poszt nagyon szórakoztató volt, a kommentek nagyja is, köszi! :)

  Egy pestvidéki.

 • 2012.04.13 13:00:57muszir

  Nem olvastam el az összes kommentet, ezért ha már valaki írta, akkor bocsi.

  A Bp-központúság régen nem így volt. Trianon előtt azért az erdélyi, felvidéki, délvidéki, stb. NAGYVÁROSOK mellett Bp nem tűnt ennyivel nagyobbnak. Az akkori Magyarország fővárosaként sem. A határvágások után szinte az összes "vidéki" nagyvárost elcsatolták, így maradt az egyetlen nagy, Bp. És mivel az elcsatolt nagyvárosok ipara is eltűnt, a bp-i ipar nőtte ki magát addig, ahogy most látjuk.

 • 2012.04.13 19:10:22A Tyne folyó déli partja

  zsocsa
  én a fordítottjával találkoztam. Moszkvában felnőtt volt lakótárs, hogy hogyhogy én nem tudom megkülönböztetni, hogy melyik milyen fa, bokor, virág pontosan, mert én "vidéki" vagyok. ja, megyeszékhelyi. akkor nekem automatikusan tudnom kell, hogy melyik virág, bokor, va melyik...

 • 2012.04.14 17:50:20oliva

  bestmuffin:
  őszintén kívánom, hogy teljesüljön az álmod, csak arra kérlek, ha ideköltözöl Budapestre, akkor ne kezdd el szidni ezt a várost, mert anélkül is van elég baja, és mert én speciel ettől mászom a falra, jöjjön ide, aki akar, de ne ócsároljon minket...

 • 2012.04.14 22:08:44bestmuffin

  oliva:
  Dehogy tennék ilyet, úgy vagyok ezzel, hogy a kutya se harap abba a kézbe amelyik eteti, ergo ha "befogad" a város és én is részese leszek, miért szidnám? Főleg ha az én saját önálló kis döntésem volt, hogy odaköltözök, akkor fogadjam el a hátrányokat is. :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta