Hét tipp, amivel kivédheti, hogy pocsék frizurája elrontsa a napját

A tudósok szerint tényleg rányomja a bélyegét a napunkra, ha nem áll jól a hajunk reggel, kész szerencse, hogy ez pár egyszerű módszerrel elkerülhető. A göndör hajat kézkrémmel lehet megmenteni, a lelapultat egy kis masszázzsal, a kócosságot pedig selyem- vagy szaténpárnával. Legrosszabb esetben pedig még mindig előkaphatjuk a sapkát vagy fejkendőt.

Dr. Marianne LaFrance amerikai genderkutató és pszichológia-professzor pár évvel ezelőtt hiánypótló felfedezést tett: megállapította, nem légből kapott fogalom a „bad hair day”. A pocsék frizura valóban tönkreteheti a napunkat, mert a tökéletlen külsőnk miatt nem vagyunk olyan magabiztosak, kritikusabban szemléljük magunkat. Nemrég ugyanarra a következtetésre jutott Vivian Diller is, aki szintén pszichológiával foglalkozik. „Az, hogy hogyan érezzük magunkat, befolyásolja a külsőnket, és ez fordítva is igaz. És bár szeretnénk azt hinni, hogy valójában a belső értékek számítanak, a tudományos bizonyítékok és a hétköznapi tapasztalatok azt igazolják, hogy ez sajnos nem egészen igaz."

Vivian Diller a cikkében felhívta a figyelmet arra, hogy a frizura már az ókorban is nagyon fontos volt, egy jó paróka például igazi státuszszimbólumnak számított a görögöknél és a rómaiaknál. Másrészt a haj keretezi az arcunkat, az érzelmeink fő kifejezőjét, és ha valakivel találkozunk, akkor általában ezt a régiót figyeljük meg elsőként, és igen fontos az első benyomás szempontjából. A kellően dús és szép haj harmadrészt a jó egészség, a fiatalság jele, a nőknél pedig az érzékiséggel, a szexualitással is összekapcsolják. A frizura, a haj pedig az egyik legkönnyebben megváltoztatható tulajdonságunk, melynek kontrollja önbizalmat ad, és ezzel vissza is tértünk ahhoz az alapgondolathoz, amit már dr. Marianne LaFrance is megfogalmazott.

1. Fogd már fel!

De mégis mit tehetünk akkor, ha reggel azzal kell szembesülnünk, hogy a hajunk nem túl közreműködő, vagyis lehet, hogy az egész napunk el lesz szúrva? Ha hosszabb hajunk van, akkor viszonylag egyszerű a megoldás, copfba kell fogni a rakoncátlan tincseket, de egy laza konty is megteszi. Ha pedig rövid a hajunk, egy adag zselé vagy más hajformázó mindig jó szolgálatot tesz, legrosszabb esetben még mindig marad a lenyalt frizura, ami nem annyira ciki, mint elsőre gondolnánk, Emma Watson és Rihanna is alkalmazta már ezt a módszert.

2. Trükközz a kiegészítőkkel!

Szerencsére újra divatba jöttek a hajpántok, amikkel többé-kevésbé kordában is tarthatóak megvadult tincsek és frufruk, és talán inkább a frizuránk díszére figyelnek az emberek, nem pedig a hajunk általános állapotára. Ez egyébként bármilyen más látványos kiegészítővel elérhető, de azért ügyeljünk arra, hogy ne essünk túlzásokba: a sapka, a kalap és a fejkendő inkább csak kültéren működik.

3. Selymet a fej alá!

Ha élettelennek és laposnak tűnik a hajunk, akkor érdemes tisztító sampont használni, ami biztosan eltávolítja a korábban használt szerek maradványait. Ha tehetjük, akkor inkább még este mossunk hajat, így reggel könnyebb dolgunk lesz, és lehetőleg szatén vagy selyempárnán aludjunk, mert sokkal kíméletesebb felület, mint a pamut. Linda Buttle szerint érdemes az utolsó öblítést hideg csap- vagy ásványvízzel végezni. Herman Ho, a Headmasters művészeti igazgatója szerint a lapos hajnak az is jót tesz, ha egy kicsit megmasszírozzuk a fejbőrünket, a hajtöveink biztosan nagyon hálásak lesznek. Vagy nem, de azért egy próbát megér.

4. Formázni csak ésszel!

Ha mégis reggelre maradt a munka java, akkor a formázást inkább száraz, és ne nedves hajon végezzük, mert a vasaló és a sütővas ilyenkor sokkal nagyobb károkat okoz. Másrészt, ha van rá időnk, akkor a hajszárítót is hagyjuk a fiókban, és engedjük, hogy a hajunk magától megszáradjon – írja a Misikko egyik szerzője. Hozzáteszi, ha nagyon lapos a hajunk, akkor kénytelenek vagyunk mégis elővenni azt a fránya sütővasat, és ajánlatos hajlakkal rögzíteni az eredményt.

5. Elő a szárazsamponnal, testápolóval, kézkrémmel!

Ha elaludtunk, és már nincs idő a szokásos hajmosási rituálé elvégzéséhez, akkor jöhet a szárazsampon vagy a babapúder, amivel a zsírosabb területeket kell beszórni, majd jöhet a fésülködés, hajkefélés. Kényelmes igénytelenség? Lehet, de hatásos, és amúgy sem ajánlott túlzottan sűrűn hajat mosni. Ha göndör fürtjeinkk nem tudunk mit kezdeni, akkor a testápoló, kézkrém is segíthet. Maszatoljunk el egy keveset a tenyerünkben, majd vegyük kezelésbe a hajunkat.

6. Le a pitypangfejjel!

És mi a helyzet akkor, ha a hajunk száll a sztatikusságtól? Matthew Curtis, a TRESemmé stylistja szerint ilyenkor érdemes egy szórófejes üvegbe vagy flakonba összekeverni egy kis vizet és hajbalzsamot, amivel időnként be kell fújni a frizuránkat, és a probléma meg is van oldva. Ha ehhez nincs türelmünk, akkor egy picit vizezzük be a hajkefét vagy a fésűt, és így egy kis időre biztosan búcsút inthetünk a pitypangfejnek.

7. Megelőzés mindenekelőtt!

Persze a legfontosabb a megelőzés lenne, ami azt jelenti, hogy mindenképpen a hajtípusunknak megfelelő frizurát válasszunk, vágassunk, és ha tudjuk, hogy általában nincs időnk túl sokat bíbelődni ilyen dolgokkal, akkor nem érdemes olyan fazonért könyörögni a fodrásznak, amit lehet, hogy ő pikk-pakk meg tud csinálni, de számunkra komoly kihívást jelent. Ja, és érdemes rendszeresen megigazíttatni az egyszerűbb frizurákat is, így csökken az esélye annak, hogy reggel elkerekedett szemekkel bámuljunk a tükörbe.

Ugyan idő és türelem kell hozzá, de érdemes kísérletezgetni a samponokkal és a hajbalzsamokkal is, hiszen most már annyi speciális termék van a különböző hajtípusokra, hogy biztosan találunk számunkra megfelelő készítményeket is – olvasható az iVillage egyik cikkében. Akik pedig nem hisznek a nagy márkák ígéreteiben, azok a természetesebb, házi módszerekkel is próbálkozhatnak, a kitartó keresés biztosan kifizetődik előbb-utóbb. Mert ne felejtsük el, a pocsék frizura tényleg tönkreteheti az egész napunkat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra