6 féle rossz barát: a pletykás, az öntelt és a többiek

Mindenkinek vannak olyan barátai, akikkel valami nem stimmel: ezek a barátságok általában idővel elhalnak, pedig adhatnánk nekik egy esélyt, csak kéne egy őszinte beszélgetés. Mit mondjunk a pletykásnak, mivel állíthatjuk le a versengés-mániás barátnőt és miért káros egy olyan haver, aki folyton a hibáinkat emeli ki?

Az ígérgetős: persze, ott leszek!

„Egy gimnáziumi osztálytársammal próbáltam tartani a kapcsolatot egyetem alatt, hát nem volt könnyű. Nagyon kedveltem, de akkor végképp meguntam a vele való kapcsolatkeresést, mikor egy órát vártam rá a havazásban, mert ő még el sem indult otthonról, mikorra megbeszéltük a találkozót. Borzalmasan felbosszantott” – mondja Tomi.

tk3s bm seal fgh01332 06

Az ígérgetős barát/barátnő pont így viselkedik: mindig mindent megígér, aztán csodálkozhatunk, hogy arra sem emlékszik, valaha szó volt adott dologról. Például hiába beszéljük meg vele, hogy 5-kor találkozunk a kávézóban, tuti késik fél órát, vagy 5 előtt 10 perccel lemondja az egészet. Az ilyen haver ezt a viselkedést korábban tanulta, valószínűleg vele is így bánt pár barátja, és megtanulta, hogy ez baromi kényelmes életmód, és nem is jár következményekkel – hisz ő máig jóban van azokkal, akik folyton átverik. Ha nem akarjuk megszakítani a kapcsolatot, legalább beszéljünk vele, hátha megérti, hogy mennyire zavaró, amit csinál, és a jövőben mindig hívjuk fel, mielőtt elindulunk egy találkozóra, hogy megerősítse, tényleg oda fog érni.

Az átverő: nem én voltam!

Bármikor kiderülhet legjobb barátunkról, hogy csúnyán átver: például teljesen érthetetlen módon ő terjeszti rólunk a legszaftosabb pletykákat. De ennél kevésbé súlyosan is átverhet minket egy jónak hitt barát, mondjuk csak megszakít velünk minden kapcsolatot egyik napról a másikra – írja az ivillage.com. Ez is csúnya átverésnek minősül, hisz adott ember sokáig elhitette velünk, hogy fontosak vagyunk egymásnak.

Az öntelt: fontosabb vagyok nálad

Az öntelt sosem hallgat meg, hisz neki mindig érdekesebb történetei vannak, tulajdonképp csak kell neki valaki, akihez beszélhet. Mivel az mindegy, hogy ki az illető, a mi önbecsülésünk hamarosan romokban fog heverni, amiért a számunkra fontos embertől nem kapunk semmi figyelmet.

tk3s 20120305 sha l90 566

Elsőként fel kell ismerni a problémát: lehet, hogy nem is tűnik fel egy ideig, hogy folyamatosan csak hallgatunk. Ha észrevettük, hogy ránk senki nem figyel, szóljunk egyszerűen rá a barátunkra: mondjuk meg neki, hogy kérdezzen többet, vagy simán vágjunk a szavába, és kezdjünk el magunkról beszélni. Ha ez nem megy, keressünk vele olyan közös hobbit, ahol nem kell beszélgetni: teniszezzünk, menjünk moziba. Vagy koptassuk le.

A pletykás: mindent kitálal

Hiába beszéljük meg vele, hogy kettőnk közt kell maradnia a titoknak, hamar elpletykál bármit, így aztán boldog-boldogtalan a mi magánéletünkön fog rágódni. Ez a bizalmat teljesen aláássa, pedig az az egyik legfontosabb a barátságban.

tk3s 10920063

Az illető barát valószínűleg azért nem bír egy titkot sem magában tartani, mert valójában kényelmetlen dolog számára bizalmas dolgokat meghallgatni. Számára az a megoldás, hogy hamar megszabadul a titoktól, így az őt már nem nyomasztja. Persze az is lehet, hogy simán, minden lelki defekt nélkül pletykál az illető, de ez a lényegen nem változtat: nem mondhatunk el egy ilyen barátnak semmit, ez pedig alapjaiban mérgezi meg a kapcsolatot. Na de hogyan teszteljük, melyik barátunk a pletykafészek? Négyszemközt vezessük elő életünk egyik bizalmas részét, amit már mindenki tud, aztán kérdezzük meg, ő volt-e a hibás? Figyeljük a reakcióit: bocsánatot kér, vagy úgy tesz, mintha nem ő lett volna? Esetleg hitelesnek tűnik a tiltakozása? Ha nem érti meg, miért rossz nekünk, ha kiteregeti magánéletünk, meg kell szabadulnunk tőle – írja az ivillage.com.

A versengő: mindig jobb, mint mi?

Milyen rossz baráttal volt már dolga?

A versengés bizonyos mértékig egészséges, de ha legjobb bartátunk feszt jobb akar lenni nálunk, az tönkreteszi a kapcsolatot. A versengés során ugyanis valaki nyer, a másik pedig veszít, tehát gyakran kerülünk barátnőnk mellett vesztes helyzetbe, ami nem tesz jót az önbizalmunknak. A versengő barátnő valószínűleg az élet minden területén versenyben van, ezért velünk sem tud lazítani – sőt, sokszor még otthon, házastársával sem.

Az a megoldás, ha olyan helyzetet teremtünk, ahol nincs miért küzdeni. Ha munkahelyi sikereinkről beszélünk, azonnal elő fog törni barátunkból a „majd én megmutatom”. Kezdjük úgy a beszélgetést, hogy elmondjuk: most olyasmiről lesz szó, ami őt nem érinti egyáltalán. Talán akkor megérti, hogy nem kell mindig ránk licitálnia. A versengőnek valószínűleg folyamatos megerősítésre van szüksége, azért méri magát mindig valakihez. Ha a barátai szeretnénk maradni, el kell fogadnunk, hogy sokkal többször lesz szó az ő sikereiről, mint a mieinkről.

A hibakereső: rosszabb vagy nálam!

A mindenben a rosszat kereső típusú barátnak semmi nem jó, amit csinálunk, sem, amit hordunk, sem, amit gondolunk. Az ilyen típusú embert valószínűleg sokat kritizálták otthon, ezért talán nem is tudja, mennyire idegesítő amit csinál, mert számára ez a normális. Mielőtt teljesen lemondanánk róla, próbáljunk meg segíteni neki. Mondjuk el, hogy tudjuk, hogy nem akar minket bántani, nekünk mégis rosszul esik, amikor kritizál. Ha erre azt reagálja, hogy ez nem az ő baja, akkor nyugodtan sértődjünk meg és felejtsük el, de az is lehet, hogy megpróbálja a jövőben visszafogni magát, és megjavul kapcsolatunk. Az is jó technika lehet, ha elkezdjük kritizálni, hátha rájön, milyen rossz érzés hátrányos tulajdonságainkkal folyton szembesülni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra