#ÉLETEM

Így szabotálják a munkatársak a fogyókúránkat

2012. március 29., csütörtök 09:29

Nincs mese, társas lények vagyunk, és ha olyan komoly feladatra vállalkozunk, mint egy húzós fogyókúra, akkor nem mindegy, hogy piszkálnak-e miatta vagy pozitív megerősítéseket kapunk. A fő szabotőrök közé tartoznak a munkatársak, akik vagy valóban aggódnak értünk, vagy merő irigységből bizonygatják, hogy az az egy falat nem árthat, és hogy csak a nyulak esznek répát. A szakemberek szerint vagy úgy szereljük le őket, hogy szép szóval elmagyarázzuk miért is fontos nekünk ez a diéta, vagy udvariasan távozunk az üzleti vacsoráról a desszert előtt, esetleg másokat is ráveszünk arra, hogy csatlakozzanak.

Itt a tavasz, boldog-boldogtalan fogyókúrázik, de akármennyire is elszánt az ember, néha mégis kísértésbe esik. Egyes külföldi tanulmányok szerint nagy veszélyt jelentenek ilyenkor a munkatársak, akiket nem feltétlenül a rossz szándék vezérel, amikor megkínálnak minket az újabb süteménycsodájukkal, de azért könnyű kihúzni náluk a gyufát még egy udvarias nemmel is. A floridai Medi-Weightloss Clinics 325 fogyókúrázót kérdezett meg a tapasztalataikról, és 29 százalékuk arról számolt be, hogy a kollégáik bizony megpróbálták rávenni őket arra, hogy csábuljanak el – írja a Wall Street Journal. Chelsey Millstone, az MWC dietetikusa szerint mindez a versenyszellemről, a rivalizálásról szól, még ha csak tudat alatt is.

Hozzátette, a kollégák könnyen megsértődhetnek, ha valaki nem akar velük együtt nassolni, esetleg ellenségként tekintenek a soványabb munkatársra, és személyeskedő kérdéseket tesznek fel, gúnyolódnak, amikor szerencsétlen fogyókúrázó nemet mond. Van, aki azzal jön, hogy ugyan, az az egy falat biztosan nem árt majd meg, van, aki azzal, hogy jaj, mennyit dolgozott ezzel a finom süteménnyel, van, aki azzal, hogy biztosan nem egészséges mindennap salátát enni.

Az Obesity folyóiratban megjelent tanulmány szerint valóban nehéz ellenállni a kísértésnek a munkahelyen, hiszen a társas kapcsolatok különösen fontosak az olyan helyzetekben, amikor épp a megerősítést, a támogatást várjuk. Ezt egy csapatos fogyókúra-verseny eredményével támasztották alá, amelyben számos, munkatársakból álló csoport is részt vett: azok, akik pozitív megerősítést kaptak a többiektől, sikeresebben fogytak.

A témával kapcsolatban mi is végeztünk egy gyors felmérést a környezetünkben, és úgy tűnik van alapja az előbb leírtaknak. „A munkatársak a legszörnyűbb diétarombolók, mert behoznak finomságokat, amiket ők maguk készítettek, vagy rosszkedvük van, és ezért muszáj csokit enniük, és mindig hallanak valamit, hogy miért káros a diéta és hasonlók. Négyen vagyunk csajok egy irodában, így együtt is fogyózunk néha, ami meg inspirál...már ameddig tartani tudjuk” – írta Gabriella. Eszternek inkább az iskolában gyűlt meg a baja a többiekkel: „Amikor laktóz-intoleranciában szenvedtem, akkor buktam be sokszor a kötelező diétámat az ovis csoporttársaim és az általános iskolás osztálytársaim miatt. Azóta soha nem kellett diétáznom, és soha nem éreztem szükségét. Én inkább pont az ellenkezőjét tapasztalom. általában a munkatársaim hatására szoktam néha enni, de hó végén inkább cigire költök, mint kajára, szégyen vagy sem.”

stockfresh 506622 diet sizeM

Magdi gyermekként szintén tejcukor-érzékeny volt, és bizony neki is okoztak pár kellemetlen percet a diáktársak. Felnőttként szerencsére nem gúnyolódik vele senki, de könnyű kísértésbe esni. „Sajnos gyenge vagyok, nagyon nagy bennem a megfelelési-kényszer, arról nem is beszélve, hogy alapból a krónikus munkahelyi nassolókhoz tartozok. Így az esetek többségében bizony igent mondok, hogyha megkínálnak valamivel munka közben, és ha valaki élvezettel eszik valamit az asztalánál, mondjuk egy Túró Rudit, akkor gyakran nekem is vennem kell egyet. Állítólag én is rossz hatással vagyok a többiekre az ügyelet alatti rágcsálásommal, de máshogy még nem zavartam meg sem tudatosan, sem másként a többiek diétáját, legalábbis remélem, még nem szóltak rám.”

Az egészséges életmóddal foglalkozó SparkPeople dietetikusa, Becky Hand szerint fel kell készülni a kísértésre, és érdemes begyakorolni, hogyan is utasítsuk el udvariasan a munkatársakat, akik kísértésbe akarnak vinni. Mondjuk például azt, hogy korábban mindig nagyon ízlett az étel, amivel megkínált, de sajnos most az egészségünk miatt ez az extra kis valami nem fér bele. Ha ennek ellenére nem veszik az adást, akkor érdemes félrehívni őket, és alaposabban vázolni, hogy mi is a helyzet. A haladók pedig követhetik Sarah Onstott és három kolléganője példáját, akik úgy döntöttek, hogy közös reggelikre gyümölcsöket és egyéb egészséges dolgokat visznek be, és cégen belül elindítottak egy hírlevelet receptekkel és hasznos tippekkel. Az elején a munkatársak kicsit morgolódtak, de később azért beadták a derekukat.

Önt kik viszik kísértésbe, ha fogyókúrázik?

 • 105
  A partnerem
 • 130
  A családtagjaim
 • 30
  A barátaim
 • 46
  A munkatársaim
 • 11
  A főnökeim

Nyilván nehéz nemet mondani egy kedves munkatársnak, de még kínosabb lehet egy ügyfélt felvilágosítani arról, hogy nem, nem kérünk többet. A megkérdezettek közül minden ötödik ember azt állította, hogy az üzleti ebédeken, vacsorákon bizony rosszabb a helyzet, mint az irodában. Hogy mik a tanácsok erre az esetre? Vagy üssük el viccel a dolgot, vagy próbáljuk meg rövidre zárni a megbeszélést, mielőtt bárki is desszertet rendelne.

A szabotázs

Hogyan szabotálják mások a fogyókúráját?

Arra csábítanak, hogy olyan dolgokat egyek, amelyeket nem lenne szabad - 53%

Olyan ételeket főznek vagy kínálnak fel, amelyeket nem lehet fogyasztanom - 40 %

Viccelődnek a fogyókúrámmal - 35 %

Olyan ételt rendelnek nekem, amit nem ehetek - 31%

Miért érzi úgy, hogy meg kell szegnie a diétát?

Nem akarom megbántani a vendéglátót, a főnököt, az ügyfelet vagy a családtagom - 56%

Úgy akarok enni, mint a többiek, én is a csapat tagja akarok lenni - 51 %

Nem akarom, hogy a fogyókúrám vagy a súlyom miatt rám figyeljenek - 41%

A szabotőrök között egyébként előkelő helyen állnak a barátok, a rokonok és persze a munkatársak, őket követik a házastársak és a főnökök.

Forrás: A Medi-Weightloss Clinics felmérése

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.29 12:38:12Ann1294

  ---> Csabitas. Aha. Lehet nemet mondani. Aki nem tud nemet mondani az gyenge.
  ---> Ha vendegsegbe megyek es nem adjak fel a tukmalast elhintem, hogy cukorbeteg vagyok es liszterzekeny (nem vagyok az hivatalosan, de kb. azokat a dolgokat kerulom amiket ok nem fogyaszthatnak). Kivalogatom amit ehetek (csirke panir nelkul, rostonsult hal, zoldseg ...) es abbol csipegetek. Ha tudom, hogy remenytelen helyre megyek vendegsegbe akkor viszek magammal kajat, ha etterembe akkor meg valasztok magamnak valami levest meg salatat az etlaprol, vagy roston sultet zold korettel, nem gond.
  ---> Nem hasznalom azt a szot fogyokura. Nem fogyokurazom, dietazom, azaz bizonyos dolgokat kerulok, de ugyanugy eszek napi 5-szor csak kerulok dolgokat. Ez az eletmodvaltasom resze. Ezen senki nem fog viccelodni.
  ---> Helyettem ne rendeljen senki. Onallo vagyok. Majd en valasztok, koszom, leulhet...

  Nem akarom megbántani a vendéglátót, a főnököt, az ügyfelet vagy a családtagom - 56%
  ---> Lsd. cukorbeteg vagyok es liszterzekeny. Ugye nem akar megolni? Aki ezen megsertodik az meg is erdemli.

  Úgy akarok enni, mint a többiek, én is a csapat tagja akarok lenni - 51 %
  ---> Pont attol vagyok kulonleges, hogy nem vagyok egytucat. Nem akarok en is dagadt diszno lenni mint a tobbiek akik sutit zabalnak munka helyett. Munkahelyre nem viszunk be kajat, max. magunknak es nem az asztalnal esszuk meg. Arra van az ebedlo.

  Nem akarom, hogy a fogyókúrám vagy a súlyom miatt rám figyeljenek - 41%
  ---> Nem fogyokurazom. Dietazom. Figyeljenek ram es vegyenek peldat rolam. Ne zabaljanak sutemenyt a munkahelyen. Sutemeny vasarnap jar es unnepnapokon.

 • 2012.03.29 16:14:23pause

  mekkora ontudat vagy te,hallod

 • 2012.03.29 17:43:31qakar

  De Ann-nek igaza van.

  Nekem nem a munkahellyel, hanem a hétvégi családi látogatásokkal van bajom: de miért csak ennyit eszel? Vegyél még húst, egyél még sütit! És ha visszautasítod, ott van az arcukon a sértődöttség. De ha sikerül udvariasan elmagyarázni, hogy miért nem, akkor egy idő után hozzászoknak. Legfeljebb jól kibeszélnek a hátad mögött. Modnjuk ez szerintem is csak irigység. Mert tudom, hogy szeretnének fogyni, de enni meg még jobban szeretnek (mozogni meg nem).

 • 2012.03.29 20:06:18R2D2 & C3PO

  Ó, a leggyakoribbat meg sem említitek!

  Engem mindig az anorexiával szívattak - az nem igazán érdekelt senkit, hogy napi kb 1800-2000 kilokalóriát megettem, plusz szép nyugisan napi 1-2 órát edzettem mellé (ebben minden volt, séta, torna, bicikli, úszás - amihez épp kedvem és időm volt aznap; megerőltető mozgást, vagy olyat, ami nem esett jól sosem végeztem.) De folyton azt hallgattam, hogy ez már nem normális és el fogok fogyni, közben pedig 20 BMI alá sosem ment még le a súlyom. :-P

  A magyar konyhán élőknek arról sincs fogalmuk, hogy milyen az, mikor jól vagy lakva és az nem eltelít, hanem hihetetlenül felvillanyoz. :-D
  Kár.
  Szerintem.

 • 2012.03.30 13:00:11tea fan

  Ann1294

  "Pont attol vagyok kulonleges, hogy nem vagyok egytucat. Nem akarok en is dagadt diszno lenni mint a tobbiek akik sutit zabalnak munka helyett."

  Eddig a pontig nagyrészt bólogattam, de ez a nagy öntudat, már megbocsáss, kissé röhejes. Attól lennél "nem tucat", hogy nem vagy "dagadt"? Mert minden kollégád, rokonod etc. az, vagy mifene?
  Megjegyzem, a sütievés simán belefér bizonyos rendszerességgel, ha az ember eleget mozog.

  "Munkahelyre nem viszunk be kajat, max. magunknak es nem az asztalnal esszuk meg."

  Nálunk a szobában a többség a saját asztalán eszik. Nem disznózunk le semmit.
  És?

 • 2012.03.30 22:35:36Ann1294

  Egyeni szuveren velemeny. Lehet kicsit harsch, de a sok kifogas es picsogas a cikkben kiboritott.

  -------------
  "Úgy akarok enni, mint a többiek.." -- erre volt a valasz, hogy ezzel managelhetem magam, ezzel kerekedhetek felul: "Pont attol vagyok kulonleges, hogy nem vagyok egytucat. Nem akarok en is dagadt diszno lenni mint a tobbiek akik sutit zabalnak munka helyett." - ezzel adok erot magamnak. Tulmozdulok a dolgon es mar nem faj a dolog.

  Az "Úgy akarok enni, mint a többiek, én is a csapat tagja akarok lenni" nekem ez egy borzaszto mondat. Eves hozza ossze a csapatot? Milyen csapat az? Hozza ossze a kozos munka, hobby, sport, szorakozas... de eves???? Kivetel ha kulinaris etkezes, BBQ... de ne a kozos bunozes, a kozos hasfajas es szodabikarbona nyeles. Legyunk erosek. Merjunk nemet mondani, tudjunk merteket tartani! Nem kell mindenaron a tobbiekre hasonlitani. Nem kell nekem is mert neki is van!

  Olyan, mint amikor elozo munkahelyen a vezeto kozolte, jol van a dohanyzoban megbeszeljuk. En nem dohanyzok es nem teszem be a labam oda. Erre annyit mondott, neki maskor nincs ideje, vagy bemegyek vagy nem erdekli a dolog. Hat akkor nekem sem fontos. Nehogymar... sok papucs kollega raszokott a dohanyzasra, hogy a tuz korul legyen. Bah.

  Nalunk ceges policy van, hogy nem szabad az iroasztalnal/irodaban enni. Ebedido van, akkor a kijelolt helyre elvonul a bagazs. Nekem ez nagyon tetszik. Nincs vita belole. Otthon sem eszunk a dolgozoban meg a haloban, kiveve fekvobeteg.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta