#ÉLETEM

Gardenexpo: ez nektek kiállítás?

2012. március 26., hétfő 10:00

Pedig lehetett volna jó is, hogyha nem ennyire kevés a kiállító. Aki hobbikertészként ment oda, és nem jacuzzira, vagy luxus kerti garnitúrára fájta foga, az valószínűleg hozzám hasonlóan üres kézzel és lógó orral távozott.

A hétvégén kimentünk a Gardenexpóra. A rendezvényt több kertészeti magazinban is hirdették, és a honlapja is ízléses, sokat ígérő volt, pláne ha az ember elolvasta a nyitómondatot:

Ez a növényfal érdekes megoldás lehet egy csúnya falfelület eltűntetésére
Ez a növényfal érdekes megoldás lehet egy csúnya falfelület eltűntetésére

„2012-ben hatodik alkalommal rendezzük meg a legnagyobb és legsikeresebb hazai kerti életmód kiállítást, a Gardenexpót.” A továbbiakban pedig sajnos szinte csak kritika fog következni. Mert a kiállítás nagy csalódást okozott.

Kezdjük mindjárt a megérkezéssel. A kiállítás a Papp László Sportarénában volt. Biztosan Önök is tudják, hogy méretes épületről van szó, aki nem jár arra minden nap, az nem feltétlenül tudja mi merre van. Más kiállításokon ezen táblákkal szoktak segíteni, mondjuk hogy: „Gardenexpo bejárat: - nyíl – arra”. Itt nem volt ilyesmi, így aztán azok a szerencsétlenek, akik nem a megfelelő oldalon érkeztek, kénytelenek voltak nekiindulni és körbejárni az épületet, amíg egyszerre csak el nem érkeztek a bejárathoz. Akik véletlenül rossz irányba kezdtek bele a körbejárásba, azok akár egy kilométert is kutyagoltak.

Ez azonban csak aprócska bosszúság ahhoz képest, ami akkor érte a látogatót, amikor kifizette az 1900 forintos belépőt, majd döbbenten látta, hogy a kiállítás milyen kicsi.

Nem szeretném, ha bárki azt hinné, hogy csak a szokásos módon, ok nélkül kritizálok. De én hobbikertészként azt reméltem, hogy metszőollók sokasága, virágpalánták, tápoldatok, kerti tavak, öntözőrendszerek különleges növények sokasága közül válogathatok majd. Volt is ezekből egy-egy, - abból lehetett válogatni.

A különleges növények egyik képviselője egy szép nagy standot bérlő orchideás volt, akinek még bougenvilleái is voltak. Az orchideát vitték is, mint a cukrot, viszonylag kedvező volt az ára, szépek voltak és gondolom ha már valaki kifizette a belépőt, nem akart üres kézzel távozni.

Volt még egy citrusfa árus is, jópofa különleges fajtákat is lehetett venni nála, persze jó drágán. Még egy virághagymaárust is találtam, és körülbelül ez volt a felhozatal.

A kiállítást egyébként – gondolom a kerti életmód jegyében – egy kerti bútor árusító cég uralta, akik az egész teret berendezték a luxus lakberendezési magazinok hangulatát idéző kerti garnitúráikkal. Remek lehetőség volt, hogy egy kétszemélyes napozóágyat majd 100 000 forint kedvezményért, mindössze 399 000-ért meg lehetett venni.

A hülyének is megéri
A hülyének is megéri

Volt egy metszőollós cég is, nagyon kedves, szívélyes árussal, aki örült, amikor érdeklődő érkezett. (Egyébként alig volt néhány ember, ez volt az egyedüli jó a kiállításban. Nyilván nem a kiállítóknak.) De a Gardena, vagy a Fiskars standját hiába kereste valaki, illetve én például – mivel a fentiek termékei egyszerű barkácsáruházakban is kaphatóak – arra számítottam, hogy itt, az expón majd megismerek új cégeket.

Ugyanígy a tápoldat, műtrágya és virágföld forgalmazók sem igazán képviseltették magukat, volt egy virágföldes, és egy-két különleges táptalajokat árusító cég, de semmi olyan, ami a hétköznapi, nem luxuscikkeket akaró kertésznek csábító lett volna.

Volt még egy-két burkolólapokat és térköveket árusító cég is, valamint egy mézárus, és az elmaradhatatlan svájci ételaprítógép-bemutató stand, animátor-szakáccsal és szakácsnővel. Egy jópofa fürdő- és kerti dézsákat árusító cég. Meglepően sokan árultak kerti medencét, aki medencét akart venni, annak kifejezetten megérte eljönni a rendezvényre, a belépőért cserébe akár százezer forinttal olcsóbbért vehette meg a medencéjét, vagy jacuzziját.

Nemcsak kiállítóból, látogatóból is kevés volt
Nemcsak kiállítóból, látogatóból is kevés volt

A Hermes kertészeti szakbolt-hálózatot nagyon szeretem, tényleg minden kapható náluk, és általában kedvesen tanácsot is adnak, de az expón a standjuk annyira pici volt, hogy nézelődni, vagy vásárolgatni esély sem volt. Márpedig az a kevés látogató, aki ott volt, és hozzám hasonló élményei voltak, mind igyekezett volna bejutni a kis standra, hogy legalább egy madárlátta virágmagcsomaggal gazdagabban térhessen haza.

Végül mindössze egy olyan élmény ért, amiből ötvennek kellett volna. Felfedeztem egy csinos, igazi nőcis kertészruhákat-kesztyűket árusító céget. Pontosítok, nem a céget magát, mert a termékeket a Budai Kertcentrum forgalmazza, náluk lehet megvásárolni, felpróbálni őket. Ugyanitt a másik kuriózum, hogy lehet David Austin rózsatöveket kapni, de ez csak azoknak mond valamit, akik szeretik a rózsákat. David Austin a világ egyik leghíresebb rózsanemesítője, és szebbnél szebbek a virágai.

Sajnálom, mert nem tudom kin, vagy min múlik egy ilyen esemény sikere, nem értem miért nem akarnak jönni a kiállítók, és az emberek. Mindenesetre nekem jobban bejön a Kertészeti Egyetemen évente rendezett dísznövény kiállítás és vásár, ahol – hiába sugall a név csak növényeket, - merem állítani, hogy több metszőollót, ásót, kapát és ötletes virágcserepet látni, mint a szerencsétlenül sikerült Gardenexpón.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.26 10:14:14oksimoksi

  Ez jó, másnak is hasonló a véleménye:
  [link]

 • 2012.03.26 11:20:43Csúfy

  Tehát kezdjük talán azzal, hogy nem csak a bejárat nincs kiirva, hanem sokan kolbászoltak a Syma környékén. De ha már megtaláltad a helyet még visszamehetsz jegyért, amiért számomra érthetetlen módon mégy fizetni is kell. A parkolásért is. Elég ciki, mert közben a kiállitókat lehuzzák, ha jól tudom 12000 forintra négyzetméterenként, ami persze nem tudom mit tartalmaz a területen kivül. Az étterem a targoncás offroad gyorsulási versenyek nyomai miatt kimondottan gusztustalan.
  Pozitivum: Nem voltak mutatványos vendéglátosok, nem vezettek be helyi fizetőeszközt, amit csak nyitvatartási időn kivül lehetett vételezni ill. visszaváltani és a meglehetősen borsos árú belépő levásárolható az egyik kertészetben.

 • 2012.03.26 11:43:50karikaV43

  Válság van,se a kiállítóknak se a népnek nincs pénze,a tavalyi Construma is gyenge volt az idei még inkább annak ígérkezik.

 • 2012.03.26 12:14:16kizsgabi

  Nos igen a kiállítók nem a hobbikertészeket célozták meg, ez tény. Tavalyhoz képest tényleg kevesen voltak, de azért nem volt annyira gáz (legalább el lehetett férni). Nekünk egyébként bejött a kiállítás (kerttervező-kertépítő kiállítóként).

  Szerintem a best of lehúzés a 200.000 Ft-os műanyag világító szék volt :-))
  5 db a kertbe...és egy milla!

 • 2012.03.26 12:18:57kizsgabi

  Nos igen a kiállítók nem a hobbikertészeket célozták meg, ez tény. Tavalyhoz képest tényleg kevesen voltak, de azért nem volt annyira gáz (legalább el lehetett férni). Nekünk egyébként bejött a kiállítás (kerttervező-kertépítő kiállítóként).

  Szerintem a best of lehúzés a 200.000 Ft-os műanyag világító szék volt :-))
  5 db a kertbe...és egy milla!

 • 2012.03.26 13:58:39will

  Ott kezdődik a gond, hogy Papp László... Ha már a Hungexpot sem tudom megtölteni, akkor nem kérnék belépőt.

 • 2012.03.26 13:58:55Kalac

  Gyengébb volt, de ennyi nem volt vacak,pl. a 600e szaletlit? 300e -ért lehetett megvenni kiállítás után. Kevesebb ember,de több figyelmet kapott mindenki. :) igaz,sok tvshop jelleű cucc volt, kedvencem a vízjavító mágnes 120e ft...

 • 2012.03.26 14:34:43Isaura

  Én a férjemmel együtt ugyanezt mondtuk. Bár mi kuponvásárlással mentünk fele pénzért, még szerencse. De, volt mutatványos robotgépes és főzőtálas is, nem fedeztük fel a kapcsolódást a kerthez. A kupon vásárlásakor azt írták, hogy a teljes jegyár (1990,-Ft) levásárolható. Aztán ott kiderült, hogy 0,-Ft vásárolható le... Nem vagyok olcsójános, de ez engem kicsit elszomorított, a korrekt az legalább az érte kifizetett összeg lett volna, tehát hogy annyi levásárolható.

  Na de ez csak egy mellékes dolog, nagyon hervasztó volt számunkra is a kiállítás, azt hittük, jóval érdekesebb lesz. Megkockáztatom, hogy még a félárat sem érte meg. Sajnáljuk.

 • 2012.03.26 14:37:53joco777

  Én is nagy reményekkel mentem el a kiállításra, és a fent leírt módon csalódtam. Már csak azért is mert az elérhető árú kategóriában árusító két cég Kecskemétről jött (én is)!! Még jó, hogy nem csak ezért autókáztam fel a Nagy Budapestre.

 • 2012.03.26 15:09:08házisárkány

  De jó, hogy nem tudtunk kimenni! :-) A kertészeti egyetemi kiállítást én is nagyon várom, oda minden évben elmegyünk, és még sosem csalódtunk benne.

 • 2012.03.26 17:23:30ingridlark

  szerintem nagyon szép kiállítás volt, és a helyszínen is mindenkitől csak ezt hallottam. aki növényt, földet és kapát keres, az a piacra menjen, ne egy ilyen helyre. aki bútort, napernyőt, öntözést és valóban érdekes dolgokat keresett az mindent megtalált itt és nagyon jó ötleteket lehetett gyűjteni! mi biztosan ott leszünk jövőre is!

 • 2012.03.26 20:13:54Mrs. Jackman

  Én asszem három éve voltam, nagyon vártam, és akkor is egy kalap szar volt.

 • 2012.03.26 22:38:34Jó Mercutio halott

  ingridlark: ilyen olcsó és röhejes álkommentek helyett inkább arról írj, hogy a szervezők hogy élik meg az ilyen lesújtó közvéleményt és milyen tanulságokat vonnak le a nyilvánvaló kudarcból? :-)

 • 2012.03.27 06:52:48Jó Mercutio halott

  ingridlark: ilyen olcsó és röhejes álkommentek helyett inkább arról írj, hogy a szervezők hogy élik meg az ilyen lesújtó közvéleményt és milyen tanulságokat vonnak le a nyilvánvaló kudarcból? :-)

 • 2012.03.27 09:22:39telkoe

  Sovany kinalathoz kepest tularazott belepo, a medences bemutatok jok voltak (szegeny kislany nyomta az uszobemutatot 2x2 meteren), a kertibutor elment a svajci konyhacsodamnasina bemutatomeg jol jelzi hogy mennyire amator es igenytelen tarsasag szervezte.

 • 2012.03.27 14:00:09nanemondd

  Nem reg voltam a konyhakiallitason, ami baromi jo volt es nagyon magas szinvonalu. Ugyanez a csapat szervezte ha jol tudom. Szerintem nem csak a szervezokon mulik,hogy ki jelenik meg a kiallitason es hogy milyen "produkcioval" rukkol elo.
  Hiaba szeretnel valakit, hogy ott legyen, ha az a ceg nem akar jonni vagy nem tud jonni, akkor nem lesz ott es ez azert behatarolja a lehetosegeket is. Tegyuk hozza manapsag nem azert tolonganak a cegek, hogy kiallitasra menjenek es kolthessek a penzuket, vagyis nem hiszem, hogy a szervezoknek megadatott az a luxus, hogy valogassanak a kiallitok kozott.

 • 2012.03.27 21:43:09AvantGarden

  nekem 2 dolog jutott eszembe:
  az első, hogy a cikk írója nem képes különbséget tenni az "Expo" szó és a vásár szó közt! nagyon sajnálatos, hogy 2012-ben nem képesek az emberek kulturáltan kiállításon (SŐT, GardenEXPO Kerti Életmód Kiállításon -mert ez a neve) részt venni. még mindig csak a "zsibvásár" kell, az ingyen katalógus, az ingyen belépő... Na ez, nem az a kiállítás! itt a belépő pont azért annyi, hogy az ilyen emberek ne menjenek be (bár úgy tűnik, ezen van még mit javítani...)erre a célra ott lesz (van) a Kertészeti Egyetemen a vásár!!!!
  a második, hogy megtalálta mindenki a bejáratot (hiszen írjátok), tehát nem értem a problémát?... vagy még soha nem jártatok ott???...az nem a kiállítókat, szervezőket minősíti!!!...
  véleményem szerint: az egyetlen normális MINŐSÉGI kertkultúra (életmód) kiállítás, egy design kiállítás a jelenben (sok külföldi újdonsággal (ami előre viheti a hazai kertKULTURát) nem egy növény és kiegészítő vásár. és igen, itt van medence, burkolat, gépek, kerti bútorok, zöld fal, stb... inkább büszkének kellene lenni, hogy egy Európai szintű kert kiállítás van valahol hazánkban!

 • 2012.03.28 11:25:51Betkó

  Tisztelt divany.hu, nem jelenik meg az előzőleg írt kommentem, ezért röviden: ilyen szakmailag gyenge "kritikát" Én még nem olvastam. Sajnos a cikkíró ismeretanyaga, megrekedt a kertkultúrát a kertészettel összekeverő felületes, egyszerű emberek szintjén. Mi is kiállítottunk, de ha ide is kivittük volna a Surf napozóágyunkat (3 000 000.- forint) akkor arra mi lett volna a reakciója? Szerintem stroke... Egyet tudok érteni AvantGardennel, ez kiállítás, nem zsibvásár, és abból is a középrétegnek szóló(!), ellentétben mondjuk a Lakástrenddel (bár oda is becsúszik egy-egy gagyi cég). Itt tobzódtunk ugyanis a kínai kerti bútorok között, amit sikerült is lefotóznia a cikkírónak. Igen, a fotózott napágy az olcsó kerti bútor, nem luxusmagazinok terméke. Kedves "kritikus": lehet gründolni a telek végén egy falusi metszőolló vásárt, ha Ön szerint arra van szükség egy Kertkultúra Kiállításon... Erre a kiállításra Mi is a középrétegnek szóló bútorainkat vittük, úgy látszik jól tettük, de így is kb a látogatók fele "jé, nappali bútor, mit keres ez itt?" értő megjegyzéseket fűzött, a meggyőződésem szerint világszínvonalon prezentált standunk kerti bútor(!) kollekcióit meglátva. Sajnos a cikk egyben minősíti a site-ot is, elég lesújtó lett a véleményem az oldalról, hogy ez az írás megjelenhetett itt. Betlehem Csaba, Tectona Grandis Kertberendezés, sales

 • 2012.03.28 17:57:03CITROMFŰ

  Kedves Cikkíró!
  Mi is ott voltunk a gyerekeinkkel a kiállításon. Teljesen más a véleményem, színvonalas, és szép volt. A leírtak az Ön tájékozatlanságát erősítik meg. Gondolom, a Kertészeti Egyetem alkalmazásában áll, és ezért írogat valótlanságokat........

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta