Nagyvárosi kertész - Nyugdíjas teknősök és vakációzó citromfák

Itt a tavasz, amit az is jól mutat, hogy nem fértünk be a Dunakeszin lévő áruházkomplexum többezer férőhelyes parkolójába, legalábbis a barkácsáruház melletti területre. Úgyhogy új metszőollónk nincs, ugyan, de azért a hétvégén sok új tapasztalattal gazdagabbak lettünk.

stockfresh 728593 typical-window-balcony-with-flowers-in-lisbon

A hosszú hétvége remek időjárásának köszönhetően a teraszok és balkonok látványos változáson mentek keresztül. Van, ahol egyelőre még csak az üres(nek látszó) erkélyládák jelentek meg, de van, ahol már a szó szoros értelmében virágba borult a terasz. Ez utóbbi esetben persze mindenki tudja, hogy csalásról van szó, (hiszen jelentős helyzeti előnyt biztosít a magról nevelőkkel szemben) de annyira szép, hogy szemet hunyunk felette. A gyors eredmények kedvelői kész virágpalánták sokasága közül válogathatnak. Aki percek alatt szeretné virágba borítani az erkélyét, és erre nem akar túl sokat költeni, az – amennyire felmértem a terepet - anyagilag és választék terén a legjobban az Auchanban jár. Egy árvácskatő 99 forint, a 10 darabos tálca pedig 799. De nagyon sok más típusú virágpalántából lehet válogatni, csakúgy, mint kertészeti eszközök sokaságából és valóban dömpingáron. Az akciós újságot érdemes előre megnézni, a vásárláskor pedig - az olcsóság ára – jól nézzük meg amit veszünk, mert sok a sérült termék.

Hova járnak a citromfák telelni

1536601 2431a9c1fd0ef76884da512e34ca788f xl
DinaBaby /

A virágokon és erkélyládákon kívül előbújtak a leanderek, citrusfák és muskátlik is. Ez pedig egy újabb érdekes problémát juttat az eszembe. Mihez kezdjen télen az ember a mediterrán növényekkel? A szerencséseknek olyan a lépcsőházuk, hogy ki lehet tenni a növényeket, mert elég világos, van hely, és a hőmérséklet is megfelelő. (És nem lopják el az értékesebb citrusokat sem.) Csakhogy erre nem minden esetben van lehetőség. Ilyenkor legtöbb esetben jobb híján a lakásban telelnek át a növények, de ezt a leander és a citromfák is eléggé rosszul viselik. Nemrég viszont egy ismerősöm mesélte, hogy az Oázis Kertészetben vállalnak növény-teleltetést. Gyakorlatilag az elfoglalt négyzetméter után fizet az ember, és ebben a díjban az öntözés és a szakszerű ápolás is benne van.

Egyébként, nem akarok ingyenreklámot csinálni, de egy másik nagyon jópofa szolgáltatásuk is van, a teknősnyugdíjazás. Az ékszerteknős egy bizonyos kor és méret után elég agresszív, és el sem fér már rendesen a szobai terráriumban. A gazdi meg nem tudja mit csináljon vele. Nos, mint megtudtam elviheti a kertészetbe és leadhatja, pénzébe nem kerül, a kertészet tavaiban viszont jól mutat, jól is érzi magát, és haláláig eltartják.

A leanderekre visszatérve egy szó erejéig. Egy kisebb növény 1200-2000 forint körül kapható az üzletekben, pedig állítólag nagyon könnyű dugványról szaporítani. (Gyakorlatilag csak vízbe kell tenni, meggyökeresedik, aztán már lehet is elültetni az új növénykét.) Mindmostanáig azt hittem, hogy erre az ideális időszak a tavasz, de nem, hanem a nyár közepe, - mondom figyelmeztetésként a hozzám hasonló kocakertészeknek. A további, részletes tudnivalók a fent linkelt cikkben olvashatóak.

Szalagos saláta, tárcsás bazsalikom

Események

2012 március 23-25

Garden Expo

A Papp László Sportarénában

2012 április 12-15

Orchidea Kongresszus és Kiállítás

A Syma Csarnokban

2012 április 27-29

Corvinus Díszkert Kertészeti Kiállítás,

A Budapesti Kertészeti Egyetem Budai Arborétumában

Én sem tétlenkedtem, a hétvégén elültettem a salátát. Üvegházam nincs, ezért egy egyszerű erkélyládába, amit viszont még nem mertem kirakni a szabadba. A saláta nagyon hálás növény, mert szinte soha nem fordul elő, hogy nem nő ki. Oké, ne számítsunk amolyan szép, nagy bolti salátafejekre, de mégiscsak saját, jó esetben bio, és sokszor a fej is egész szép méretű lesz. Mégsem beszélnék senkit le a magvetésről, mert a saláta olyasmi, ami magról is könnyen és gyorsan megnő, míg ugyanez például a paradicsomról nem mondható el. Egy csomag salátamag elegendő egy egész szezonra, pláne akkor, ha többfélét is szeretne az ember.

Nemcsak a klasszikus saláta nevelhető sikeresen magról, hanem sok-sok változata is, például a ruccola, (tudták, hogy a ruccolának van magyar neve is, mégpedig, az, hogy borsmustár) a jégsaláta, a madársaláta, meg hasonlók.

Idén egy egészen ötletes újdonsággal találtam szemben magam, mégpedig kajavásárlás közben a Lidl-ben. Salátaszalaggal és bazsalikomkoronggal. Rögtön vettem is belőlük egyet-egyet, úgyhogy most szalagos salátám van. (A bazsalikomot még nem volt időm elültetni.)

A szalagot úgy kell elképzelni, hogy két, szerintem vízben egy idő után komposztálódó szalag közé megfelelő távolságra fel vannak ragasztva a magok. Így nem kell a későbbiekben egyelni, (utálok egyelni, nem tudom Önök hogy vannak vele, de szerintem nagyon rossz érzés kis növényeket kidobálni) szóval a szöveg azt ígéri, hogy csak letesszük a szalagot, letakarjuk egy kis földdel, megöntözzük, hátradőlünk és várjuk a salátákat.

A szalag az, ami a zacsiból kilóg
A szalag az, ami a zacsiból kilóg

A bazsalikomkorong ugyanez, csak a magok nem szalag formában, hanem két kör alakú papír közé vannak ragasztva.

Valószínűleg a legnagyobb fej salátákat (és a leghamarabb) azok szüretelhetik, akik palánta formában szerzik be a töveket. (Mint ahogyan tették ezt 13. kerületi teszterkélyünk tulajdonosai, a gerillakertészek.)

A gerillák kész salátapalántával, helyzeti előnnyel indulnak
A gerillák kész salátapalántával, helyzeti előnnyel indulnak

Palántázók figyelem! A MonJardin szakértői szerint a magról paprika-paradicsom vetés ideje most ér véget, (sőt igazából már késésben is vannak azok, akik hozzám hasonlóan nem kezdtek bele a magvak elültetésébe) aki tehát palántázni szeretne annak hajrá. Egy kis technikai segédlet a szakszerű palántázásról pedig itt olvasható.

A hétvégén azt tervezem, hogy kimegyek a Garden Expóra, ahol remélem látok egy-két további újdonságot. Beszámoló jön a jövő héten.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek