#ÉLETEM

101 recept 400 forintért: itt a GoodFood

2012. március 10., szombat 09:21

Akciós áron vezetik be a sokak által nagyon várt GoodFood magazint. A szokásos rovatok mellett celebszakácsok is ajánlanak recepteket, illetve megismerkedhetünk az edamame babos-brokkolis szendviccsel, az olcsó darált bárányhúsos tabuléval, a zsázsás tojáskrémmel és a macaronkészítéssel. Megvettük a lapot és jól átnéztük: a GoodFood egy újabb szeletet próbál kihasítani a gasztrolapok piacából, de csak a bevált receptet követi.

A BBC nevével fémjelzett, 106 oldalas színes-szagos lap bevezető ára 395 forint, és az első számot 40.000 példányban terjesztik. A címlapról kardamomos-almás kalács vigyorog ránk, ebből egyértelműnek tűnik, hogy nem a Frank Juli féle vonalat fogja az újság követni.

Élményfőzés változó mértékegységekkel

good food

A Címlapsztori, Napi menü, Hétvégére, Szezonja van és A GoodFood séfje rovatok mellett azért ismert embereket is bevetettek a készítők. Mostanában megszokhattuk, hogy Mautner Zsófia nem hiányozhat semmilyen gasztro- előtaggal kezdődő dologból, legyen az Makaron-nap, szakácsverseny vagy fogadás. Mellette a sokat káromkodó Gordon Ramsay is kapott helyet a lapban, Grecsó Krisztián pedig „élményfőz”, bármit is jelentsen ez.

Az már elsőre feltűnik, hogy a szerzők nem konzekvensen használják a mértékegységeket, hol 10 gramm só kerül az ételbe, hol 8 evőkanál majonéz, de a grammok és a dekák is váltják egymást. Látom magam, ahogy 227 grammos konzervparadicsomot vadászok a boltban, remélve, hogy nálunk is hasonló kiszerelések vannak, mint a ködös Angliában.

Napi menü: 1003 kalóriás szendvics vagy tarhonyás tabulé

Egyes recepteknél fel sincsenek sorolva a hozzávalók, a receptből kell kibogarászni őket. Mindegy, betudom a helyhiánynak. A napi menüben most a szendvicsek kerültek terítékre, de sajnos nem látom magam, amint edamame babos brokkolisalátát gyömöszölök a kenyerembe, főleg mert egy adag ilyen szendvicsben 1003 kalória van. De az abált szalonnás, grillezett ananászos szendvics friss aiolival (7 gerezd fokhagymával!) sem kivitelezhető a reggeli kapkodásban. Persze aki otthon, vacsorára enné ezeket, azoknak tökéletes választás, bár mindegyik szenvicsben van szalonna, ami meglepő választás a fogyókúraszezon kezdetén.

stockfresh 259340 grilled-panini sizeM

A pénztárcabarát tippekkel operáló Lélekmelegítő egytálételek rovat a különösen olcsó darált bárányhúst (3-5 ezer forint/kiló) javasolja, de a cukkíni és a koktélparadicsom sem épp a low budget zöldségek közé tartozik. A harisszás-csirkés kuszkusz izgalmasnak tűnik, de attól félek, nem sok vidéki boltos fogja tudni, mit keres a kedves vevő.

Szegény libanoniak biztos zokognak, ha azt látják, hogy egyik világszerte elterjedt ételüket, a tabulét tarhonyából készítette el a hónap séfje, Szatmári Ferenc, de erre biztos megvolt a megfelelő indoka. Talán a bulgur nehéz beszerezhetősége indokolta a választást, bár jó lett volna, ha kerül a cikkhez egy magyarázó félmondat az eredeti verzióról.

225 gramm Laurent Tellier Aglando rendel...

A fő az egészség rovarban Kovács Judit dietetikus próbál eligazítani minket a címkék és a táplálékallergiák erdejében. Szívesen olvastam volna többet a témában, bár a hangsúly nyilván az ételeken van. A gyerekrovatból megtudhatjuk, hogyan lehet nyuszialakú zsemlét készíteni, amiről el tudom képzelni, hogy falnák a kölkök, de a zsázsás tojáskrém szerethetőségi indexét nem látom túl magasan.

A több zöldség, kevesebb hús recepteknél azt hittem, maximum egy kis szárnyassal fognak operálni, de ehelyett jött a bacon, a bárány és a tonhal. Két oldal is foglalkozik a macaronnal, amiért teljesen megértem, ha rajongnak a szerkesztők, csak pont ez az az édesség, mely nagyobb rutin nélkül biztos nem állítható elő, és a gyakorlottak közül is csak keveseknek sikerül. Az olívaolajos-vaníliás macaron receptje második olvasásra is minimum meghökkentő, a recept 225 grammnyi Laurent Tellier olívaolajat javasol hozzá, sőt annak is az Aglando változatát, amire a Google is csak hümmögve talált utalást. Ezek után a Valrhona csokit már meg sem néztem. Az biztos, hogy irigyelni fogom, aki képes lesz Pierre Hermé receptje alapján elkészíteni ezeket az ínycsiklandó darabokat.

Mégiscsak olyan, mint a többi

Találunk természetesen program- és termékajánlót is a lapban, és a tuti tippek sem hiányoznak. A Borajánló üdvözlendő, főleg ha nem vagyunk nagy borszakértők. Mindent egybevetve nem hiszem, hogy a GoodFood bármivel többet adna mint a többi gasztromagazin, bár legalább nem akar úgy csinálni, mintha nem pontosan a bevált receptet követné.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta