Mióta járnak férfiak aerobicozni?!

Amikor megjelentek az első konditermek Magyarországon, még elképzelhetetlen volt, hogy a csoportos órákon (a választék nagyjából aerobic és step volt) férfiak is részt vegyenek. Ma más a helyzet: mind a nők, mind a férfiak számtalan óratípus közül válogathatnak, ha nincs kedvük magányosan edzeni a gépeken.

A cím persze túloz: senki ne gondolja, hogy macskanadrágos, pink tangabugyis férfiakról fog szólni, akik Jane Fonda buzdító szavaira ugrándoznak. Az viszont való igaz, hogy egyre nagyobb az igény az olyan csoportos órákra, amelyeken férfiak is részt vehetnek.

Ez egyelőre még szokatlan, de most olyan új, vagy kevésbé új fitnesz trendeket mutatunk be, amelyekre férfiak is eljárnak. Igen - bár nem ez a jellemző -, még Zumbaórán is láttam már fiúkat, többször is, Oké, itt egy kicsit csalok, mert mindössze kétszer, amiből az egyik alkalommal a tanár volt a fiú, a másik esetben pedig inkább  arról lehetett szó, hogy a lelkes ifjonc bele volt habarodva a csinos oktatólányba. De attól még fiú volt.

Easy Line – együtt erőgépeken

Ezt az óratípust viszonylag sok férfi látogatja, talán mert átmenetet képvisel a hagyományos kondigépes edzés és a csoportos órák között. Köredzésnek is szokták hívni, ami mindjárt jobban megvilágítja az egyik fő jellemzőjét, nevezetesen, hogy a kondigépeket - általában kilencet, - kör alakban helyezik el. A résztvevők (annyian, ahány gép van, illetve esetenként 2-3-al többen) elhelyezkednek valamelyik gépen és elvégzik az oktató által kijelölt feladatot. Ha lejárt az idő, mindenki átül az eggyel jobbra lévő gépre és így tovább. Az előnye, hogy az oktató segít a gépek helyes használatának elsajátításában, és persze, hogy - szerencsés esetben - jó a társaság. Azoknak a lányoknak is ajánlott, akik nem szeretnének a konditerem erőgépes részlegében, a kigyúrt (és esetenként a szemüket már bosszantóan meresztgető) férfiak közt edzeni.

fotó: technogym.com
fotó: technogym.com

Hol lehet kipróbálni?

Egyre több helyen, Budapesten például a Montevideo Wellnessben, vagy az Oxygen újpesti központjában.

Capoeira – táncnak álcázott harcművészetből harcművészetnek álcázott tánc

A sors fura fintora, hogy a capoeirát állítólag rabszolgák találták ki annak idején, hogy ha eljön az idő, szembeszállhassanak fogva tartóikkal és megszökhessenek. Hogy ne keltsenek gyanút, a harcos, akrobatikus harcmozdulatokat táncnak álcázták. Ma az az irányzat, ami az edzőtermekben leginkább népszerű, az úgynevezett capoeira aerobic, nélkülözi az akrobatikus elemeket, hogy mindenki részt vehessen az órákon, viszont annál több benne a táncos rész. Fontos hozzátenni, hogy emellett sok komoly klub és edzőterem van, ahol igazi capoeirát lehet tanulni, szerintem a legbővebb információt a capoeira lap.hu-n találhatja, akit érdekel.

Nekem erről a sportról már mindig Vincent Cassel fog eszembe jutni, aki az Oceans Eleven második részében a tolvajt alakítja és capoeirázik. Nem is akárhogyan.

Hol lehet kipróbálni?

Elég sok helyen, például a káposztásmegyeri Forma4 Fitnessben. A fenti lap.hu oldalon is rengeteg lehetőség fel van sorolva, de nekem eddig mind közül az tetszett a legjobban, amit akkor láttam, amikor lehetőségem volt Barcelonában tölteni egy hetet.

Nem szeretem a tömeget, ezért a belvárostól viszonylag távol eső, a volt olimpiai falu melletti tengerparton sétáltam több alkalommal is. Kávézók természetesen azért itt is vannak, és nemcsak kávézók, hanem szabadtéri kis fitnesz-terek is. Ezt a kifejezést most találtam ki, mert nem tudom, mi lehet a magyar megfelelője (pedig van már magyar megfelelője, mégpedig Óbudán), de úgy kell elképzelni, mint egy felnőtteknek szóló játszóteret, strapabíró, szabadtéri erősítőgépekkel. Szóval ott, Barcelonában ezeken a helyeken gyűltek össze a környékbeli capoeirázók edzeni. Nagyon komolyan csinálták, igazi akrobatikus elemekkel, klassz látvány volt.

Hot Iron – fekvenyomás mindkét nemnek

Egy Hot Iron óra olyan, mint amikor az ember erőgépeken edz, és közben jó zene megy. Ennél persze sokkal többet nyújt ez a mostanában igen népszerű óratípus. Az igaz, hogy hagyományos, súlyzó rudakra pakolt súlyokkal történik az edzés, de folyamatos oktatói kontroll mellett. Az edző mondja meg, kinek milyen nehéz súlyzó ajánlott, és ő felügyeli azt is, hogy mindenki a neki megfelelő szinten végezze az edzést. Ez pedig utolérhetetlen előnye ennek az órának, főleg akkor, ha jó az edző. Egy lelkes, izmosodni vágyó amatőr ugyanis, ha szabadjára engedik az erőgépek közt, könnyen megszakíthatja magát, vagy túlterhelheti az ízületeit egy-egy hibás pozíció miatt.

stockfresh 1523757 fitness-sport-gym-group-of-people-training si

Aki szeretné kipróbálni ezt az edzéstípust, annak azt javaslom, hogy olyan edzőtermet keressen, ahol a Hot Ironnak különböző fokozatai vannak (alap, egyes, kettes, stb.) Az eredeti program ugyanis egy hát-, vagy alapprogramnak hívott, 10-12 hetes alapozóval kezdődik, ami megerősíti az izomzatot annyira, hogy ne fordulhasson elő a hirtelen terhelés miatt izomsérülés, szakadás.

Hol lehet kipróbálni?

Sok helyen, és ami még jobb hír, hogy ezúttal egészen részletes információval tudok szolgálni ezekkel a helyekkel kapcsolatban. Találtam ugyanis egy honlapot, ahol fel vannak sorolva azok a fővárosi és vidéki edzőtermek, ahol tartanak Hot Iron órákat.

Kettlebell – fittness oroszul

A sporteszköz alább idézett rövid leírását, a Kettlebell Debrecen honlapján találtam.

„A Kettlebell, vagy más néven Girya egy tradicionális orosz vas súlyzó, ami leginkább egy füles ágyúgolyóra hasonlít. Tulajdonképpen egy ősrégi sporteszköz, már az ókori görögök is használták kőből készült elődjét az olimpiákra való felkészülésben. Elterjedt a türk népek körében is, majd a cári Oroszországban, ahol eredetileg a takarmány mérésére szolgált. Parasztok és mezőgazdasági munkások használták, és erejük oly mértékben és tempóban megnövekedett, ami a cári hadsereg figyelmét sem kerülte el.”

Azt, hogy ezekkel a füles súlyokkal mihez kezdjen az ember, már egy ismerősöm mondta el, aki maga is kettlebellezik. A kettlebell edzés – leegyszerűsítve – abból áll, hogy a súlyzókkal különböző formagyakorlatokat végeznek a résztvevők.

jó kettlebell

A résztvevők alkatától és erőnlététől függően a választott súlyzók egészen könnyűek, 1-2 kilósak is lehetnek, maximum súlyuk pedig 48 kiló. Bár a fent említett debreceni klub információi szerint ismert női sztárok, például Penelope Cruz és Jennifer Lopez is űzik ezt a sportot, az én bennfentes ismerősöm edzőpartnerei között egyelőre még nem bukkant fel női csapattárs. Szerintem egyébként nem véletlen. A sport köré épített mítosz hangsúlyozottan előtérbe helyezi a férfiasságot, a militarista jelleget. Nem kizárt, hogy a fiúk szeretnének már végre valamit csak maguknak, amibe a nők nem ütik bele az orrukat.

Hol lehet kipróbálni?

Nagyon sok helyen, például a szövegben jelzett két klubban is. Legjobban akkor jár az ember, ha a keresőbe beírja a kettlebell szót és biztosan talál majd egy közeli edzőtermet.

Spinning – triatlonozóknak télire

A spinninget, ami egyáltalán nem újdonság, azért vettem be a felsorolásba, mert ez az egyik első olyan csoportos konditermi edzés, ahová férfiak is elkezdtek eljárni. Ma már, legalábbis abban az edzőteremben, ahová én is járok, gyakori, hogy egy spinning órán több a férfivendég, mint a nők. Elsősorban triatlonosok, és sportszerűen biciklizők jönnek, hogy a téli időszakban is tartani tudják a kondijukat. Bár az eszköz, a spinning bicikli ugyanaz, az óra jellege nagyon sokban függ az edzőtől.

Az alapszituáció, hogy gyors, pörgős zenére kell biciklizni egy edző segítségével. A látvány elsőre elég mókás: egy csomó ember ül szobabiciklinek látszó tárgyakon, szemben pedig egy edző és mindenki teker. Persze aki valaha részt vett ilyen órán, az tudja, hogy egy spinning óra sokkal több, mint egyszerű szobabiciklizés és hogy spinning és spinning között óriási lehet a különbség - ami az edzőn múlik. A jó edző nélkülözhetetlen a jó órához.

Vannak gyors intenzitású, aerob órák, de van erősítő jellegű is, amikor lassúbb a zene, de sok a „hegymenet”, azaz az olyan időszak, amikor az ellenállást feljebb kell állítani. Az sem mindegy, hogy egy óra során mennyit kell állva, mennyit ülve, és mennyit különböző, egyéb pozíciókban tekerni. Az alábbi videón maga Johnny G. a sportág kitalálója tart edzést.

Hol lehet kipróbálni?

Szerintem könnyebb lenne összegyűjteni, hogy hol nem. Ma már minden nagyobb edzőteremben tartanak spinning órákat. Az viszont ritkább, amikor egy edzőterem kifejezetten csak a spinningre specializálódik, mint a pécsi Fittbike.

Zumba Fitness

A zumba sztorit valószínűleg mindenki hallotta már, aki valaha részt vett zumbaórán. A kolumbiai Beto Perez fitnesz oktató megérkezik a terembe, és amikor rájön, hogy otthon felejtette az aerobic zenéit, a kellemetlen helyzetet a nála lévő latinos cd-kkel és a hozzájuk improvizált mozdulatsorokkal oldja meg. Az óra nagy siker, és néhány év alatt az irányzat világszerte igen népszerű lesz.

Én azért szeretem, mert a hagyományos táncos-aerobic órákkal ellentétben a mozgássorok könnyűek, így azok is követni tudják őket, akik amúgy nem tánc fenoménok. A vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy testedzés szempontjából mennyire hatásos, én mindenesetre csuromvizesen szoktam távozni az órákról, szóval kardioedzésnek nekem nagyon beválik, persze ez is biztosan tanárfüggő. Ami miatt még jó, hogy átsegít az olyan alkalmakon, amikor az embernek éppen semmi kedve edzeni, inkább otthon kucorogna, és csak kötelességtudatból szánja rá magát a sportolásra. A hangulat egyszerűen nem lehet rossz egy zumbaórán, és akármilyen csapnivaló hangulatban érkezett is az ember, távozni jókedvűen fog, tele energiával.

De ami tényleg a legjobban tetszik, az Amerika, ahol a zumba egyre inkább kezd a Nordic Walkingra hasonlítani. Ez úgy lehetséges, hogy egyre több idős ember vesz részt az órákon, és – a lehetőséget észrevéve – egyre több fitneszteremben tartanak kifejezetten idősebbek számára zumbát. A neten olvastam egy cikkben – sajnos sehogyan sem tudtam megtalálni, pedig nagyon szerettem volna megmutatni Önöknek, szerintem nagyon megható – egy 80 éves úr beszámolóját. Egy hasonló korúakból álló társaság járt már évek óta egy konditerembe, ahol pilates órákon vettek részt. De a társaság tagjai elkezdtek elmaradozni, néhányan elhunytak, mások szervezete már nem bírta az edzéseket, ezért az órát megszüntették. A nyolcvan éves úr nem akarta feladni, jónéhány éve magányosan élt már, a konditerem társaságot és testi-lelki frissességet jelentett neki.

Szóval benézett egy zumbaórára, és nagyon megtetszett neki, állítólag azóta rendszeresen eljár. Persze a rosszindulatúak biztosan azt mondják, hogy nagy kujon lehet az öreg, biztosan csak azért megy, hogy nézze, ahogy a zumbás csajok riszálják a feneküket, de akárhogy is legyen, azért az nagyon jó lenne, ha itthon is inkább a konditermekben találnának társaságra az idősek, mint az SZTK várójában.

Hol lehet kipróbálni?

Annyira divatos, hogy szinte bármelyik konditeremben. De aki kiindulási alapot keres, vagy szeretne többet megtudni a zumbáról és történetéről, annak ajánlom a Zumba.hu weboldalt.

Parkour

Ezt magam sem gondoltam volna, de Magyarországon is lehet parkourt tanulni. Ez tulajdonképpen nem egy kifejezett edzőtermi edzés, sőt a lényege éppen az, hogy nem edzőtermi. A parkour ugyanis az egyik pontból a másikba való eljutás művészete, amit úgy kell elképzelni, hogy minél látványosabb és gyorsabb módon tegyük meg a két pont közti távolságot. A mozgásformában kevés kötöttség van, de nagyon látványos, és tegyük hozzá, elég életveszélyes. Amióta divatba jött, egész filozófia kerekedett köré (ld. a fent linkelt wikipediás leírást), amire még rátett egy lapáttal a Yamakasi című – részben Luc Besson által írt – kultuszfilm is.

Ezt aztán tényleg nem érdemes fotón nézni....

Hol lehet kipróbálni?

Szegeden, az Acrocap sportiskolában, sok egyéb akrobatikus sporttal együtt. Aki esetleg tud budapesti, vagy egyéb helyszínt, oktatótermet, az kérem, írja meg kommentben.

BOSU

bosu

A BOSU egy betűszó, azt jelenti Both Sides Utilized (mindkét oldal hasznosítva). A gyakorlatokat egy erős gumiból készült felfújható félgömbön kell végezni, álló, fekvő, térdelő, vagy hasaló pozícióban. Kíméli az ízületeket, erős izomformáló és zsírégető hatása van. Az egyik lényege a folyamatos egyensúlyozáson van, ezért a mozgás-koordinációt is fejleszti.

Hol lehet kipróbálni?

Bár annyira nem elterjedt edzésforma, ennek ellenére szerencsére nagyon sok helyen kipróbálható, mind Budapesten, mind a vidéki nagyvárosokban. Néhány példa: Győrben a Galaxy Fittness Clubban, Szentesen a Wellness Colosseumban, Budapesten az újpesti Oxygen Wellnessben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek