Póktartozék és masszázsolaj az irodaszekrényben

Napjaink legalább egyharmadát bent töltjük az irodában, és ha nem is lesz a második otthonunk a munkahely, az irodai szekrények majdnem ugyanolyan kincseket rejtenek, mint a női táskák. Felmérésünk szerint a zsebkendő, határidőnapló, teafilter és a dokumentumrengeteg az alapfelszereléshez tartozik, de néhol pukipárna, testápolóként hasznosított masszázsolaj és rózsaszín téli sapka is lapulhat a fiókban.

Sokan foglalkoztak már azzal, hogy mégis mit rejtenek a híres és a hétköznapi nők táskái, amelyekben persze mindenkinek benne van az élete, de mérettől és zsebek számától függetlenül egy komoly expedíció megtalálni azt a tárgyat, amire éppen szükség van. Mi a vállon vagy kézben hordott káosz helyett viszont inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mégis mit tárolnak az irodai kis szekrényekben, hiszen akár tetszik, akár nem, napjaink jelentős részét bent töltjük a munkahelyünkön, és jó esetben mindenkinek fix asztala van. A nem reprezentatív felméréshez egy reklámügynökség és a szerkesztőség női dolgozóit kérdeztük meg arról, hogy mégis mit pakolnak a fiókjaikba, illetve szekrényeikbe, és megpróbáltuk kategorizálni a tárgyakat.

1. Minden, ami a munkához kell

Töméntelen mennyiségű papírholmit tud felhalmozni egy irodában dolgozó nő - a felmérésben résztvevő újságírók fiókjai természetesen tele vannak sajtó- és reklámanyagokkal, névjegykártyákkal, jegyzetfüzetekkel, szakkönyvekkel és divatkatalógusokkal. A szerencsésebbeknek mindig van egy vagy két működő írószere is, amelyek még a XXI. században is igen hasznosnak lehetnek, főleg, ha valakire értekezleten rájön a rajzolhatnék. A reklámügynökségnél dolgozók már kicsit szervezettebbek: náluk naptár, határidőnapló, boríték, jelenléti ív is van a szekrényben, és egyéb, a munkához szükséges holmik – Kriszta, a 27 éves DTP-operátor egyetlen igazán csajos dolgot sem tart egyelőre a szekrényében, de van helyette Pantone skálája és pendrive-ja is, grafikuskolléganőjének, Szilvinek pedig vágólapja, celluxa, mérőszalagja, ollója, sniccere, valamint papírmintája is.

2. Túlélőkészlet

A munkaidőbe bele kell férnie annak is, hogy néha valamilyen táplálékot vegyünk magunkhoz, és ha szorít a határidő, akkor sajnos lehet, hogy a monitor előtt kell elfogyasztani a reggelit vagy az ebédet, egy jó kis kávé vagy tea pedig kifejezetten üdítő tud lenni. Persze az evés-ivás kellékeit tárolhatjuk a konyhában is, de nagyobb biztonságban vannak és könnyebben elérhetőek, ha ott lapulnak valamelyik fiókban. Íme itt egy felsorolás arról, hogy milyen étkezéssel kapcsolatos dolgok rejlenek a szekrényekben: az egyik legnépszerűbb a kávé kapszulás, kistasakos vagy egyéb kiszerelésben, a teafilter, a cukor és a bögre. Van, aki viszont kést, tasakos müzlit, mentolos Kit Kat csokoládét, sós rágcsálnivalót, magnéziumos pezsgőtablettát, bort vagy grapefruit cseppet tart elérhető közelségben. A haladóknál pedig étkezési jegy és ételfutár cégek szórólapja is megtalálható a személyes tárolóegységekben.

Persze egy igazi túlélőkészlet nem csak ilyen dogokból áll: a 25 éves Viki, aki könyvelőként dolgozik, antibakteriális kéztörlőt is tart a szekrényében biztos, ami biztos alapon, Anita, a 26 éves account manager tisztálkodó szerekkel, például fogkrémmel, fogkefével, minidezodorral is fel van szerelkezve, és ezeket egy kis kék műanyagkosárban tartja. Több megkérdezett pedig váltócipőt is tart bent az irodában. Ja, és persze senkinek a kelléktárából nem hiányozhat pár adag papír zsebkendő.

3. Pók és széna

Egyik kolléganőnk rajong az állatokért. Nem, nemcsak a nagy szemű, nagyon szőrös cukiságokért, hanem a sokak által nem kedvelt lényekért is. Az ő fiókjában például egy bonbonos dobozban a Totalcar madárpókjának levedlett „bőre” hever, ki tudja mire lesz még jó a jobb napokat látott ízeltlábú-tartozék. Nem titok, hogy a szerkesztőségben pár hörcsög is lakik. Persze ők sem fénnyel táplálkoznak, az egyéb szükségletekről nem is beszélve, így Nemoszinak fel kellett áldoznia egy fiókot, hogy a hörcsög eledelnek, a szénának és a forgácsnak is legyen helye.

4. Egyéb furcsaságok

Gyerekként sokan használták ki a soha vissza nem térő lehetőségeket, és kutattak könyékig elmerülve a szülők, nagyszülők fiókjaiban annak reményében, hogy valami érdekes dolgot találnak. Jó, akkor egy addig soha nem látott, vetkőzős töltőtoll is annak számított. Nos, ennél jóval furcsább vagy szokatlanabb dolgok hevernek egy-egy irodában dolgozó nő szekrényében. Anitának, a 28 éves könyvelőnek például egy kötött, rózsaszín műszőrmével bélelt téli sapka is rejtőzik a szekrényében. Kolléganője, Viki Leszarom tablettával szállt be a furcsa holmik versenyébe. Sonya, a 24 éves online project manager az egyik barátjától kapott kis dobozt jelölte ebben a kategóriában – a kis tárgy a leírás szerint tartalmaz egy fából készült gitáros figurát, egy kis, házilag csomagolt pálinkásüveget, tejkaramellát és csokoládét is.

Anita, a 26 éves account manager szintén egy ajándékot, pontosabban egy dobozból és filcből készített robotot jelölt meg szekrénye legfurcsább lakójaként: „Az unokatestvéremtől kaptam, mert „őrület”!” És itt nincs vége, Szilvi, a 27 éves grafikus partikellékekből halmozott fel egy kisebb készletet, tulajdonában van egy piros-fekete baseballsapka vörös műhajjal, illetve egy műanyag szemüveg orral, szemöldökkel és bajusszal.

A Velvet szerkesztőségében persze más a helyzet, itt vannak 18+-os tárgyak is: vegyük például azt az erotikus masszázsolajat, amelyet tesztelésre kapott a csapat, és mint kiderült, sima testápolóként is alkalmazható. Vannak olyan furcsaságok is, amelyekről tulajdonosa már rég megfeledkezett, pedig....”Most, hogy kinyitottam, kiderült, hogy a felső fiókomban még mindig ott van a spermaformájú üvegcsében rejlő vanília krémlikőr, amit annak idején azért vettem meg, hogy majd beábrázoljuk az újságba. Aztán persze bekerült a fiókba, és elfelejtettem. Van még indexes pukipárna és egy álbajusz egy sajtóeseményről” – vallott Syl szekrénye tartalmáról.

5. Elfekvő

Anett szerint a munkahely nem az otthonunk, így ő sosem vitt be személyes holmikat: „Nem akartam beköltözni semmilyen szinten sem a melóhelyre. Nem rendezkedtem be, nem vittem képkeretet, növényt, bögrét sem, és a fiókomban csak olyan dolgokat tartottam, ami már nem kell (lejárt határidőnapló, régi újságok, helyesírási szabályzat”. Van, aki nem ennyire tudatosan gyűjti a haszontalan holmikat, de mindenki fiókjában óhatatlanul foglalják a helyet olyan tárgyak, amelyeknek már nincs semmi haszna. „Most találtam egy nagylyukú Nokia-töltőt, ha kell valakinek, szóljon. Nem tudom, hogy mit keres nálam” – írta Nemoszi, akinek padtársa használhatatlan irodaszerekből halmozott fel tekintélyes mennyiséget, de van CD-tok is, amelyben valamikor Kozma Orsi egyik lemeze lakozott és pár beazanosíthatatlan USB-kábel is, no, meg egy 2006-os Star magazin. Valamikor majd biztos nagyon sokat ér ez a külhoni bulvárkiadvány, vagy nem.

+1 Nincs egy hely, nincs egy hely

És mi a helyzet akkor, ha nem tartozunk azon szerencsés alkalmazottak közé, akiknek saját tárolóegység jutott az irodában? Két megoldás van: ha a kollégák is elég jó fejek, akkor akár a mellettünk ülő szekrényében is el lehet helyezni ezt-azt, mondjuk a Muffin teszttermékeket vagy kiskanalat, ami így fogyóeszköz, ugyanis a fiókból kikerülve könnyű eljátszani valahova. Ha erre nincs lehetőség, akkor nincs mit tenni, mindent az asztalon tárolunk, amelynek persze óriási kupi a végeredménye, de van, aki szereti a kreatív káoszt, és két kilónyi papírkupac alatt is megtalálja azt a cetlit, amire azt a nagyon fontos  telefonszámot írta fel még hat héttel ezelőtt. Ezzel nincs így mindenki: „Amikor megunom, hogy minden az asztalomon van, a nagy részét behajigálom a szekrényembe, de persze selejtezve. Viszont minden papírt, cetlit megtartok, amin telefonszámok vannak, nem mintha így megtalálnám” – írta a Velvet egyik celebszerkesztője.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek