no

Évzárás okostelefonnal butáknak és másoknak

Karácsonyi, szilveszteri, és összegző programok a telefon nélkül élni sem tudóknak. Újabb ingyenes alkalmazásgyűjtemény.

Mobilalkalmazásokról szóló sorozatunk első része a fitnesz és sport, a második az egészség területéről mutatott be ingyenes és hasznos programokat. (Elárulom azt is, hogy a sorozat következő része a síelőknek szántakról fog szólni, valószínűleg már csak a jövő év elején. Hátha addigra lesz legalább egy magyar nyelvű is.)

Ez a mostani rész egy kicsit rendhagyó lesz. Eredetileg azt terveztem, hogy karácsonyi applikációkról fog szólni a cikk, de mégsem, mert azokból annyi van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni, és bár jópofák, azért simán elvan nélkülük az ember. (Igaz, azért keresgélés közben csak letöltöttem magamnak ezt a hóeséses képernyővédőt az Androidmarketről. Nem akartam igazságtalan lenni a havas képernyővédőre vágyó iPhone-osokkal sem, de nekik csak ezzel a 0,99 dolláros téli gömbös verzióval tudok szolgálni. Ezért darabokra fognak cincálni az iPhone-ok és iPadek szerelmesei, de szerintem vagy az iTunes keresője nem ér egy fabatkát sem, vagy én csinálok valamit nagyon rosszul. Ami elképzelhető, mert az iCuccokból nekem csak egy régi kis iPodom van, amit csak átalakítóval használok. Az átalakítót egyébként Copy Trans Managernek hívják, az alapverzió ingyenes, és szívből ajánlom azoknak az eretnek iMindenféle tulajdonosoknak, akik szintén macerásnak érzik az iTunes-szal való pepecselést. A program lényege, hogy a notebookról az iPodra lehet tenni a zenéket, meg vissza, csak úgy.)

Aki mégis szeretne karácsonyi okostelefon-programokat nézegetni, annak van itt egy iPhone-os lista a legnépszerűbb, ingyenes karácsonyi alkalmazásokról, és egy másik lista az Android Marketről.

Maradjunk még néhány pillanatra a karácsonynál, és nézzünk körbe a magyar nyelvű lehetőségek között.

Addoda

add100

Android (magyar)

Ezt az alkalmazást a Telenor fejlesztette, és azért teszem a felsorolás első helyére, mert nagyon jó, hogy gondoltak ilyesmire, és meg is csinálták. A program megmutatja, hogy hol található a legközelebbi adománygyűjtő vagy átvevő pont, valamint az oda vezető utat is megtervezi. Hírt ad továbbá az éppen aktuális alkalmi (pl. karácsonyi) adománygyűjtő akciókról.

add

Csengettyűk

cseng100

Android (magyar)

Nagyon népszerű a Telekom csengettyűs appja, amiben az a kuriózum, hogy a telefonkészüléket rázni kell a különböző dallamok lejátszásához. Csak az Androidos készülékeken elérhető.

cseng

Advent 2011

adv100

Android/iPhone (magyar)

Magyar nyelvű, felekezeti applikációval eddig még nem találkoztam, ez az adventi naptár olyan. (Azóta körülnéztem, és ezen kívül is van, nem is egy.) Vannak rajta dalok, napi üzenetek, gyertyagyújtási információk, szóval minden, ami szükséges lehet, ha az ünnepek áldottan meghitt napjait a telefonunk társaságában vagyunk kénytelenek eltölteni.

adv

Stílusosan az évet is zárjuk a telefonnal. Én magyar nyelven egyetlen óévbúcsúztató alkalmazást sem találtam, az angol nyelvűekből pedig ezeket választottam ki. (A népszerűségi listákon elöl voltak, és ez, meg persze az ingyenesség képezték a kiválasztás szempontjait.)

Maxim Champagne Popper

pezsgo100

iPhone (angol)

A virtuális és minden apró részletre kínosan odafigyelő gondnok az előre beprogramozott üzenetet pontosan a megadott pillanatban (mondjuk éjfélkor) küldi el a beállított címlistára. Így a felhasználó nyugodtan élvezheti a bulit, ahelyett, hogy jókívánságokat küldözgetne. Elsősorban férfiaknak fejlesztette az elsősorban nekik szóló Maxim magazin, így az alkalmazás letöltéséhez szépen megtervezett, a legszebb Maximos lányokat bemutató pezsgősüvegek is járnak.

A szilveszteri bulik mélypontjához vezető út kezdete, amikor valaki kitalálja, hogy ivós játékot kellene játszani. Ilyen applikációt találtam az iTunes és az Android kínálatában is, igaz nem ugyanazokat. Nem mutatom be őket egyenként, nagyjából ugyanazt tudják.

pezsgo

Shape: New Year New You

shape100

iPhone (angol)

Azoknak, akik megfogadták, hogy az új évben új életet kezdenek. Inspirációnak elolvashatjuk mások sikertörténeteit, akiknek sikerült a fogadalom, és lefogytak. Interaktív kvíz segítségével kideríthető, mekkora az ideális ételfejadag. Oktató videók főzésről, táplálkozástudományról, könnyen követhető 30 napos étrend, mellyel akár 15 kilótól is megszabadulhatunk. Fogyókúra, fitness, egészségesebb életmód, mindez persze a Shape magazin fejlesztésében.

shape

Times Square Official New Year's Eve Ball App – 2012

ts100

iTunes/Android (angol)

Azoknak, akik legalább lélekben szeretnék az évet a Times Square-en búcsúztatni. Amellett hogy mindent megtudhatunk az eseményről, és élőben (legalábbis a telefon képernyőjén) meg is nézhetjük, még fotókat is készíthetünk magunkról, amiket aztán megoszthatunk a Facebookon, sőt a legjobban sikerülteknek még arra is van esélyük, hogy élőben kivetítsék őket a nagy eseményen.

ts

Az év legjei

Az elemzéseket, listákat kedvelőknek mindenképp érdemes megnézniük, mik voltak a mögöttünk álló év legnépszerűbb alkalmazásai az Androidon, (az 50 legjobban kedvelt ingyenes) és az iTunes-on.

Érdemes felfigyelni rá, (elsősorban nem nekünk felhasználóknak, hanem az alkalmazásfejlesztésekből élőknek) hogy az Androidos lista 4. helyén a UK Jobs elnevezésű alkalmazás áll, ami egy helyre gyűjti Anglia fő állásközvetítő cégeinek ajánlatait. Az iTunes-os lista pedig azért érdekes, mert teljesen objektív, azaz az aktuális letöltésszám alapján készült, és ráadásul országonként mutatja meg a tíz legnépszerűbb programot. Sajnos Magyarország nincs rajta, de sok másik ország igen.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek