Hová tűntek a strapabíró mobilok?

Laikusként strapabíró telefont akartam vásárolni karácsonyi ajándékként. Ha a hazai szolgáltatókon múlik, minden bizonnyal nem járok sikerrel. Azért írom most ezt a cikket, hogy azok a szülők, barátok, barátnők, testvérek, akik esetleg ilyen ajándékot terveznek sportoló ismerőseiknek adni, ne adják fel az első sikertelen kísérlet után.

Az öcsém a harmadik telefonját töri ripityomra. Nem azért mert dührohamai vannak és a falhoz vagdossa őket, hanem azért, mert falat mászik, illetve falmászást oktat olyanoknak, akik még csak fognak majd falat mászni. A telefonja egyrészt gyakran leesik, jó magasról, vagy nem is kell leesnie: elég ha egy kicsit odadörzsölődik valami recésebb sziklafalhoz, és máris buborékos lesz a kijelző, meg ilyenek.

Szóval az ideális karácsonyi ajándék az öcsémnek egy strapatelefon. Meg is néztem az egyik szolgáltató honlapját, és legnagyobb meglepetésemre semmi ilyet nem találtam. Biztosan felületes voltam, gondoltam, akkor megnézem jobban. Hiszen jól emlékszem, hogy néhány éve még elég sok ilyen készülék volt a piacon, például a Nokiának is volt egy viszonylag jó kis strapatelefonja.

Végül hosszas kérdezősködés és keresgélés után kiderült, hogy azért nem teljesen reménytelen a helyzet. A Telenor a Samsung X Cover 271-et ajánlja, tényleg nagyon jól néz ki a telefon, víz, por és ütésálló. De okosnak nem okos. (Az mondjuk nagyon érdekes, hogy ez a találat mindenféle keresőszó beírása után jött ki, és a készülék a webáruházban meg is vásárolható, de ha a nevét beírom a készülékeknél a keresőbe, nem hozza ki.)

A Vodafone-nál is mindenféle keresőkifejezést próbáltam, végül a cseppálló hozott sikert, és a Motorola Defy-t amiben az az érdekes, hogy a cseppálló szó még a linkben is szerepel, viszont a készülék leírásában (legalábbis a főoldalon) nem dicsekszenek vele. Amikor bementem a közeli Voda szalonba érdeklődni, az eladó azt mondta, hogy nem tud arról, hogy bármilyen strapakészüléket forgalmaznának.

A T-Csoportnál vannak ismerőseim, ők elmondták, hogy nem nagyon keresik mostanában az ilyen telefonokat, de azért a T-Mobile kínálatában is vannak olyan telefonok, amelyek az átlagosnál jobban vízállóak, illetve jobban ellenállnak az ütődésnek. Ilyenek például a Sony Ericsson Active, a Motorola Defy+, a Samsung Xcover27 vagy a GT-E2370 jelű utódja. Aki érdeklődik, érdemes a linkelt ismertetőket végigolvasnia. Például a Samsung készülék, bár nem okos, sok tekintetben nagyon jól jöhet egy hegymászónak, mivel rendkívül hosszú az akku élettartama, 22 óra beszélgetést, és 67 napos készenléti időt garantál a gyártó. Ennek értékét az tudja csak igazán, aki tévedt már el hegyen úgy, hogy előre nem tervezetten ott kellett töltenie az éjszakát.

A Sony Ericsson Active szintén okostelefon, és ellentétben a Defy-al, már komolyabb igénybevételt is kibír. Részletesebb tesztet itt lehet olvasni róla. A készülék Android 2.3-assal a T-nél 58 000 ft, ami persze hűségidőkkel csökkenthető.

Nagyjából ennyi a hazai strapatelefon kínálat. A szolgáltatók viszont szégyellhetnék magukat:  ezeket a készülékeket úgy sikerült megtalálnom, hogy mindenre elszánt módon, órákig kerestem őket. A keresőkifejezésekre egyedül a Telenornál találtam egyetlen típust, illetve a Vodánál a Defyt. Azzal pedig, hogy ennyire utána kell túrni a készülékeiknek, maguk a szolgáltatók is rosszul járnak: azok a vásárlók, akik nálam könnyebben meggyőzhetőek arról, hogy nincs ilyen készülék a hazai kínálatban, elvesznek a számukra.

A Sonim Land Rover
A Sonim Land Rover

Mert mit fognak csinálni? Megnézik mi a helyzet, ha külföldről rendelnek készüléket. A választék jóval nagyobb, és bár a készülékek jó része nem okos a szokványos értelemben (de azért van ezalól is kivétel), mégis olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, ami értékes lehet azoknak, akik sportolnak, vagy egyszerűen csak mindig történik valami a telefonjukkal.

A JCB Pro Talk-ot állítólag a katonaság is használja
A JCB Pro Talk-ot állítólag a katonaság is használja

Az is igaz, hogy ezek a készülékek nem olcsók. A képen látható Land Rover például 245 font, ami átszámítva 88 700 forint. Ez elég borsos ár, még akkor is, ha tudjuk, hogy a Sonim az egyik legdrágább gyártó, amelyik kifejezetten ezekre a strapabíró telefonokra specializálta magát. Aki szeretne eligazodni ezeknek a készülékeknek az előnyeiben és hátrányaiban, az olvassa el a MobileFun.co.uk vásárlási tanácsadóját, ahol táblázattal és szöveges leírással hasonlítják össze a készülékeket olyanok, akiknek alkalma volt kipróbálni azokat. Találtam még egy oldalt, ahol olyan készülékek is vannak, amikről nem is nagyon hallottam még, pedig ismert márkák (Casio, Motorola, Sanyo, Samsung) készítik őket.

Akik nem szeretnének külföldről rendelni, azok Sonim készülékeket tudnak itthon is, íme az egyik ár-összehasonlító kalauz. A Sonimot egyébként a mobilarénások is tesztelték, a cikk címe már önmagában is sokat elárul: Halj meg máskor.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek