Izzadni végkimerülésig: négy óra fittaréna Schobertékkal és másokkal

Egy viszonylag edzett és egy viszonylag edzetlen munkatárs végigtornázta a vasárnap délutánt a FittArénában: tornáztunk celebbel, próbáltunk táncolni, homokzsákot emelgettünk és labdával egyensúlyoztunk az egészséges életmód jegyében. Izomlázunk nem nagyon van, de csúnyán kikészültünk mindketten a negyedik óra végére.

Idén novemberben is megrendezték a FittAréna nevű rendezvényt, ahol haladó fotelszökevények letesztelhetik, hogy mégis melyik edzésforma áll hozzájuk a legközelebb, edzők, trénerek és prezeneterek terjeszhetik a mozgás igéjét egymás és a közönség között, illetve ahol több száz lelkes sportrajongó izzadhat egy légtérben. A Dívány kétfős csapata is ellátogatott a budapesti helyszínre, hogy letesztelje, a rendszeresen testmozgást végző és a korábban már említett fotelszökvények táborát erősítő kolléga közül ki hogyan bírja, kinek melyik óra jön be a legjobban. Az év legfittebb napján persze csak ízelítőt lehet kapni a kínálatból, ugyanis az órák csupán negyvenpercesek, a nyújtás, levezetés ránk van bízva.

1. Rubint Réka és Schobert Norbert – Aerobic Mix

A fotelszökevény: A nagytermes edzésekben mindig van valami borzasztóan szürreális, de aki eljön a FittArénára, annak mindenképpen ki kell próbálni egy órát, amit egy ismert, sőt, celebnek számító tréner tart. Idén belehúztunk, és a Schobert házaspárra esett a választásunk. Kezdés előtt megtudhattuk, hogy Rubint Réka lett idén is az év prezentere, valamint azt is, hogy a feltűnően csillogó fejhallgatót viselő Bárány Attila szolgáltatja majd a zenét. Az előjáték után kezdődhetett is az érdemi munka, és igen, az első tíz perc után a lábamban lévő izmok egyenként kezdtek el tiltakozni, hogy nincsenek hozzászokva ehhez, hagyjam már őket békén. Igen, rossz voltam, többször is kiálltam, de többségében azért, mert nem mindegyik koreográfiai elemet tudtam elsajátítani, és az első szakaszban sokan voltak hasonló helyzetben. Bár a nagyterem óriási, a lépések miatt nagy mozgástérre volt szükség, és még így is voltak megtaposott táskák, lábak, az egyik szemünket kénytelenek voltunk a szomszédjainkon tartani, ami nem könnyítette meg a koncentrációt. Ennek ellenére kellemes csalódás volt az óra, jól éreztem magam, tényleg.

Az edzettebb fél: Nyolc éve mozgok rendszeresen, sokáig step aerobikra, fit-boxra jártam, pár éve rákaptam a spinningre. Heti egyszer-kétszer biztos megyek tekerni, plusz heti egyszer lovagolni, utóbbit 15 éve. Tehát az összes edzés a lábamat terheli, és egyik sem táncos, nőies mozgás. Így arra számítottam, hogy a Fittarénán ki fogok dőlni az első koreografált edzésen, de legalábbis kiadós karizomlázam lesz. Update Norbert azzal kezdte az órát, hogy bejelentette, kezdőknek is sima ügy lesz a sok különféle lépéskombináció, de eleinte komoly kétségeim voltak. Míg Rubint Réka erőgyakorlatokat mutatott, Schobert aerobikkal támadott: a kezdeti bizonytalanság ellenére a harmadik próbálkozásra hellyel-közzel megjegyeztem a koreográfiát (nem estem el a saját lábamban, nem mentem neki senkinek és ütemesen ugráltam a zenére, ez már siker) és az erőgyakorlatoktól nem fáradtam el a 40 perc végére, mivel a legtöbb a lábat és feneket terhelte. Kicsit kipirultam, bemelegedtek az izmaim, de nem merültem ki.

A hivatalos leírás

Tölts velünk egy vidám hangulatú órát, ahol ötvözzük a kardio és a karcsúsító Alakreform edzés elemeit! A zenét Magyarország legnagyobb lemezlovasa, Bárány Attila élőben biztosítja! Forrás:fittarena.hu

2.  ZumbaCentrum – Zumba

A fotelszökevény: Mivel korábban már jártam funky órákra, és minden kipróbált mozgásforma közül ez tetszett a legjobban, úgy gondoltam, hogy az éppen nagy népszerűségnek örvendő zumbának is adok esélyt.  Úgy tűnik tényleg komoly rajongótábora van ennek az „öszvér” műfajnak, szinte szégyelltük magunkat, hogy nem I Love Zumba pólóban érkeztünk. Sajnos az óriási tömeg miatt a koreográfiát nem lehetett rendesen végrehajtani, mert vagy a falba, vagy a mellettem és előttem állóval akadtam össze. A táncos műfajok előnye, hogy amikor valaki egy kicsit meg akar pihenni vagy nem tudja teljesen követni a koreográfiát, akkor sem kell bénán egy helyben toporognia, hanem vidáman ellötyöghet, szabadon használhatja a tánclépéseket. Míg az előző óra, az Aerobic Mix hatását bizonyos izomcsoportokban éreztem, itt erről szó sem volt, viszont sokkal jobban kifáradtam, a fejem egy vészjelző lámpát megszégyenítve vöröslött, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy ne dőljek el, mint egy krumpliszsák.

Az edzettebb fél: A Zumbától nagyon tartottam, annál is inkább, mert még Schobert követése is komoly kihívás volt. Plusz a latin zenéért sem rajongok, meg az aligruhában ugráló prezenterekért sem, de kábé a tízedik percre minden előítéletemet megcáfolta az óra. A mozgás könnyen követhető volt, az óra meg a zene és a táncosok miatt nagyon jó hangulatú. Persze kell egy adag önirónia ahhoz, hogy jót röhögjünk saját magunkon: nagyon örültem, hogy nem voltak tükrök, így legalább nem kellett néznem, milyen béna vagyok. Végigugráltam, táncoltam és röhögtem az órát, sokkal jobban leizzadtam, mint az Aerobicmix alatt és nagyon jól elfáradtam: alig bírtam kivonszolni magam a teremből, de még vagy 5 percig röhögtem.

A hivatalos leírás

A Zumba Fitness latin-amerikai ritmusokra épül, a tánc és az aerobik ötvözete. A Zumba egy csodálatos, szórakoztató, örömteli tánc, az élet tánca. Lüktető, magával ragadó. Ez a program neked lett kitalálva. A Zumba Fitness program a könnyen lekövethető és egyszerű mozdulatokat összekapcsolja a vérpezsdítő latin táncritmusokkal. Nem kell koreográfiákat előre betanulnod, izgulnod, hogy sikerült-e megjegyezned. Az oktató mozdulatait kell követned és az sem probléma, ha elvéted a lépést. A lényeg, élvezd a mozgást!
Mindegy, hogy jól vagy rosszul lépsz, magával ragad a zene ritmusa. Kikapcsolódsz, és úgy érzed minden órán egy buliban vagy! Az eddigi monoton, nehézkes, unalmas edzésformát most felváltja ez a vidám és fanatikusokat szülő Zumba Fitness. A Zumba óra után nem csak a boldogság hormonokat kapja a szervezeted megérdemelten, hanem megtanulod a bachata , a merengue, a cumbia, a cha-cha-cha, a flamenco, a hastánc,  a tango, a samba alaplépéseit. A tánc, a mozgás szerelmesévé válsz! Forrás: fittarena.hu

3. Kutasi Kelly – Body-Balls Move

A fotelszökevény: Mint minden évben, idén is ki kellett próbálni egy nyugodtabb mozgásformát, amitől kicsit jobban érezhetik magukat az ülőmunkára kárhoztatott nők, és jó a levezetés a sok ugrálás, hangos, gyors zene után. Katarzis helyett ismét csak szimpla zen-élmény volt, de a rohanó hétköznapok után ez is kész áldás. A megérkezéskor magunkhoz kellett ragadni egy jógamatracot és egy narancssárga labdát, bocsánat, Body Ballt. A gyakorlatok követhetőek voltak, az oktató néha oldalra fordult, hogy pontosabban is bemutassa, mit is kell művelni a testünkkel és labdákkal. Jó, hátul nem mindig láttuk, hogy mi a feladat, de egyszerűségük miatt el lehetett lesni a többiektől. Most ugyan nem akadtak egymásba a lábak, az egyensúlyozás közben billegő emberek sem zavarták egymást, csak néhány elszabadult Body Ball okozott territoriális problémákat.

A hivatalos leírás:

A Body-Balls MOVE a Cseresnyés Beáta nemzetközi Body-Balls Koncepció egyik fő programja. A program lényege a sajátos Body-Balls koncepciós háttértechnika, az óra szerkezete és a tanítástechnika, az, ahogy elérjük, hogy a vendégek alkalomról alkalomra stabilan fejlődjenek. Gyönyörű izomzat, gyönyörű testtartás, hajlékonyság és mozgékony ízületek, mindezt a saját testsúly elbírásával, folyamatos gyakorlatépítéssel. A lassabb habitus miatt van idő a feladatok korrekt végrehajtására, a gyönyörű zene pedig katarzis élményt nyújt.
A Body-Ballok a koncepció elengedhetetlen részei: maximális összhang teremtődik a résztvevő és az eszköz között. Mindezt Kutasi Kelly Body-Balls Official Master Trainer, Body-Balls MOVE Prominent Trainer képviseletében, profi előadásban és profi didaktikával. Forrás: fittarena.hu

4. Barta Péter: Sparrowbic

Az edzettebb fél: Mivel nem dőltem ki teljesen, nem labdás foglalkozásra, hanem Sparrowbicra mentem: ez talán a legújabb mozgásforma, ami a FittArénában volt, egyelőre 3 teremben tartanak Sparrowbag órákat, mi eddig csak VV Béci nyári táborában találkoztunk vele. Az edzés olyan, amilyennek ígéri magát. monoton, erős, az izomépítésre megy rá. Innentől szerintünk mindegy is, mi az eszköz, rúd, súlyzó vagy épp Sparrowbag névre keresztelt homokzsák, a lényeg, hogy valamit emelgetni kell, az edző kiabál, a technó dübörög. Ennek az órának végén nagyon-nagyon fájt mindenem, főleg a karom, nem csak azért, mert kemény volt az óra, hanem azért is, mert zsinórban 3 órája mozogtam és nem ebédeltem.

A hivatalos leírás:

A Sparrowbag egy új, funkcionális edzésmódszer és az ehhez társuló sporteszköz. A segédeszköz egy homokzsák, mely kialakításának elsődleges szempontja volt, hogy azokat az izmokat mozgassa meg, amelyekre egy átlagos edzőtermi tréning során nem kerül sor. A testhez ergonomikusan illeszkedő Sparrowbag-en nem került kialakításra fogást könnyítő elem, és a benne lévő homoktöltet folyamatos alakváltoztatása munkára készteti a körülményesen edzhető izmokat is. A Sparrowbic program a végtagok izomzatának izomerőállóképesség-növelésére, a dinamikus erő és koordináció fejlesztésére összpontosít úgy, hogy ezen izomcsoportok természetes működését támogató törzsizomzat funkcionalitását és mozgatóizmok maximális erejét is növeli, különös figyelmet fordítva a has, derék, hát izmainak és a koordináció fejlesztésére. Egy 20 perc alap gyakorlatsor (12 gyakorlattal) intenzitása megfelel egy 1 órás hagyományos köredzésnek.

Forrás: sparrowbag.hu, fittarena.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek