#ÉLETEM

Raszta vagyok, nem büdös

2011. november 3., csütörtök 17:26

Szagos, sörrel kell kezelni, hogy összeálljon, tilos mosni és festeni, és ha meguntuk, kopaszra kell nyíratkoznunk. Hitek és tévhitek a rasztafrizuráról.

Az átlagembernek a fentiek jutnak az eszébe, amikor szembesül egy raszta járókelővel, holott ez a frizura már egyre inkább elfogadottabbnak számít. Arra persze kevés az esély, hogy rasztafrizurás ügyfélszolgálatossal találkozzunk, mondjuk egy bankban, de noha néhányan még ma is megcsodálják a rasztát - vagyis a dreadlockot - viselőket, ez a frizura már messze nem számít annyira extrémnek, mint tíz tizenöt éve. A rasztafrizurát a köztudat a rasztafari-mozgalomhoz kötik, amely a múlt század harmincas éveiben, Jamaicában alakult ki, és többek közt a fekete felsőbbrendűséget hirdette, valamint I. Hailé Szelasszié császárt - polgári nevén Ras Tafari Makonnen - tartotta megváltójának. Maga a hajviselet azonban jóval korábbról eredeztethető: többek közt az afrikában élő maszáj törzs tagjai, a maorik, a pakisztáni fakírok, az indiai Siva-hívek és az azték papok is hordtak rasztafrizurát.

Tupírozás, horgolás, waxolás

A tradícionális rasztafrizura elkészítése türelmen kívül nem igényel semmilyen előkészületet: az ember egyszerűen kidobja az összes fésűjét, és megvárja, hogy a haja magától tincsekbe rendeződjön, és felvegye az áhított filces, nemezszerű textúrát. Ez a módszer leginkább a feketék sűrű, göndör, drótra emlékeztető hajával működik jól: az igazi rastafari-hívek semmilyen segédeszközt nem használnak a frizurájukhoz, mindössze tiszta vízzel mossák, illetve az aloe vera leveleinek sűrű, kocsonyás nedvével kezelik. Habár jóval lassabban, de ezzel a módszerrel az európai hajból is kialakulhatnak dreadlockok, a kilencvenes-kétezres években nálunk is divatba jött frizurát a világ ezen tájékán mégis általában mesterségesen hozzák létre. A metódus alapjai viszonylag egyszerűnek tűnhetnek: mindössze egy ráérő jóbarát, egy sűrű fogú fésű és egy horgolótű szükséges hozzá, valamint jó pár munkaóra. A hajat először a kívánt vastagságú tincsekre osztják, majd a fésű segítségével tupírozzák, a horgolőtűvel pedig a kiálló hajszálakat húzzák a tincsbe, az egységes hatás elérése érdekében. Az igazán igényesek ezek után még kezelhetik a hajukat kimondottan erre a célra készült rasztaápoló waxsszal, amely méhviaszból és különböző növényi olajokból áll: ez a készítmény a tincsek puhulását, illetve a haj természetes filcesedését segíti elő.

000 Par1659612

Mosni, vagy nem mosni?

Az egyik legnagyobb tévhit a rasztafrizurával kapcsolatban, hogy a mosása szigorúan tilos. Habár vannak olyanok, akik valóban egyáltalán nem, vagy csak tiszta vízzel tisztítják a tincseiket, mégsem ez számít általánosnak. A rasztákat pontosan ugyanúgy lehet mosni, mint bármely normális frizurát: legfeljebb csak samponból kell természetes alapanyagokból állót választanunk; az pedig, hogy ki milyen gyakran mossa a tincseit, az tökéletesen az egyéni preferenciáitól, valamint a saját hajának, illetve a fejbőrének érzékenységétől függ. A raszta egyetlen hátulütője, hogy viszonylag nehezen szárad, a hajszárító forró levegője pedig egészségtelenül szárazzá teheti a tincseket, ezért a rasztafrizurát egy hétnél gyakrabban nem érdemes mosni. Festeni viszont pontosan ugyanúgy lehet, mint bármilyen más hajat, bár a festés negativ hatásai a dreadlockoknál hatványozottabban jelentkeznek, ezért világosabb színek eléréséhez viszonylag enyhébb szőkítőt használnak, többszöri alkalommal. A henna nemcsak gyönyörű rézvörössé változtatja a tincseket, de ápolja és fertőtleníti is a hajat.

tk3s 20060926 mkh c40 380

I Am My Hair

A kuncsaftjaim kétharmad része férfi – mondja Bence, a filozófiából diplomázott fodrásztanuló, aki nyolc éve készít rasztákat. Ezt azzal magyarázta, hogy a hölgyek jobban szeretik variálni a külsejüket, fontos számukra a külvilág visszajelzése, ezt a pozitív visszacsatolás pedig csak a külső megjelenés folytonos frissítésével tartható fenn. A fiúkat ugyanakkor kielégíti, ha egy masszív, férfias énképet kreálnak önmaguknak, ennek pedig tartós alapja ez a törzsi természetességet sugárzó frizura – mondta, hozzátéve, hogy ezzel mintegy ellentétben a női vendégeinek eddig szinte kizárólag teljes rasztafrizurát készített. Mindössze két esetben fordult elő, hogy az illető hölgy frufruja szabadon maradt, amely sok variálásra ad lehetőséget, hiszen gyakorlatilag büntetlenül lehet össze-vissza festegetni és vasalgatni. Ugyanez a helyzet a szintetikus anyagokból készült, gyakran rikító, extrém színekben pompázó műrasztákkal, amelyek manapság már szinte észrevehetetlenül felhelyezhetőek – hacsak azt nem számítjuk, hogy ismerősünknek egyik napról a másikra derékig érő rasztái nőttek – és kiválóan feldobják a frizurát.  Az egymillió forintos kérdésre pedig, miszerint aki megunja a rasztáit, annak csak a teljes kopasztás a megoldás, egyértelmű nem a válasz, hiszen a tincseknek még egy többéves, már sűrűvé filcesedett hajnál is van néhány centiméternyi lenövése, teljesen kopaszra tehát egyáltalán nem muszáj borotválnunk a fejünket, ha megválunk a rasztáinktól.

tk3s x030904d109caro

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta