#ÉLETEM

Így lettem depressziós a Köki Terminálon

2011. október 29., szombat 10:02

A szökőkutat elzárták, a boltok negyedét ki sem nyitották. A vakok sávjába belóg egy vasbeton kocka, de legalább mozi sincs. A Westendnek nem kell aggódnia a Köki miatt.

Parádés képkupacot kaptunk egy kedves olvasónktól a nemrég megnyílt Köki Terminálról, úgyhogy magunk is elmentünk megnézni. Egy baromi nagy hodály lett mindenből, ami eddig a Kőbánya-Kispest metró-végállomás, vasútállomás, buszpályaudvar és bódésoros putri volt (ha kíváncsiak arra, hogy ezt a környékbeliek hogyan élték meg, olvassák a Köki blogot). A hajléktalanok eltűntek a környékről: körbesétáltuk a Köki Terminált, nyomukat sem leltük, viszont majnem elütött egy markológép.

Terek, terek, terek

A Köki Terminál (gondolom azért nem center, mert messze van a centrumtól, és azért nem pláza, mert itt végállomások vannak) óriási, és eléggé üres. Persze, vannak boltok, de első ránézésre minden negyedik helyiség egyelőre kiadatlan, sok üzletben pedig már láthatóan kipakolták az árut, de a rácsot még nem húzták fel. A honlap tanúsága szerint egyébként 59 ezer négyzetméteren lehet itt pénzt költeni (ezen felül van a mászkálós tér).

Amellett, hogy a hely alapterülete nagy, a belmagasság sem elhanyagolható, a gigaterek fehéren, krémszínűen, szürkén tartják ridegen a sopizókat. Padok itt-ott akadnak, de valami elképesztő tömegre tervezhették ezt az épületet, amely viszont még nem foglalta el. (És ha lesz is, mondjuk néhány hét múlva, a karácsonyi lázban, akkor sem egyszerű itt találkozni: a galériában is látható alaprajzú épület annyira tagolt, hogy nagyon kell tudni, mit vagy kit keres az ember. Még az étkezdéket is falak választják el egymástól, úgyhogy nehéz átlátni a teret.)

Egyelőre mindenhol üres terek, az üzletekben ásítozó eladók. Két labirintusszerű szint végigjárása után a vásárló elfárad a semmiben, és azon tűnődik, mikor kezdenek majd az alkalmazottak fejest ugrálni a második emeletről. Kérdés persze, hogy mivel lehetne feldobni a steril semmit: valószínűleg azért ennyire üres itt minden, mert néhány kitelepülős vendéglátó még nem települt ki eléggé, a takarítónőket szívató szökőkút mellett például kávézó, cukrászda, miegyéb fog nyílni. Egyszer majd.

A szökőkút egyébként éppen nem üzemel. Kérdésünkre az egyik takarítónő elárulta, csak néhány napig működött, aztán leállították. "Nem tudom, mikor, de nekünk azt mondták, hogy meg fogják javítani" - jegyezte meg hamiskás mosollyal, és tényleg, mennyivel szebb, ha így mondják.

Azért jó is van: a szelektív hulladékgyűjtők például nagyon szimpatikusak, és örömteli, hogy élő növényeket is látni Az árak átlagos plázaárak, a boltkínálat nagyjából szintén egyező, bár van például Müller drogéria, ami egy hatalmas területen nyújtózik el. Az átlagos köki-bolt viszont jóval kisebb, valószínűleg csökkentett árukészlettel dolgoznak a többi helyhez képest. Megkérdeztünk néhány vásárlót, véleményeik vegyesek voltak: tetszett nekik, ami van, de hiányolták egyik-másik divatáruboltot, és egy mozit.

12-kokiterminal-IMAG0376
Egy élő növény a beltérben

Ja, a vonat

Van, ami elmúlt, van, ami megmaradt: a metróperon például ugyanott áll, csak jobban néz ki, és tartozik hozzá egy működő lift, talán egyszer a másik is jó lesz. Az áttelepített buszmegállók elhelyezkedéséről lépten-nyomon táblák tájékoztatnak, igaz, így is sokat kell mászkálni, amíg eljutunk a vágyott megállókba. Remélhetőleg, ha egyszer végre teljesen elkészül a gyalogosok közlekedőrendszere, a vakoknak és gyengénlátóknak kialakított sávokról elviszik a rálógó vasbeton-és egyéb kerítéselemeket, mert ennél csúnyább szívatást nehezen tudunk elképzelni.

A metrókijárat mellől eltűntek a gagyiboltok, az üzlethelységek még épülnek. Vége annak a kajáldának is, ahol annak idején óriási pizzaszeleteket toltam be a pénteki fröccsözések előtt, de talán újult formában visszatér. A vasútállomás viszont minden retróimádót megnyugtathat: még mindig a rohadó vasfödémek alatt, koszos padokat és szemetet kerülgetve lehet várakozni a peronon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.29 11:10:50RREKA-1

  poszt tolok

 • 2011.10.29 12:39:17Holdvilágképű Patkány

  Biztos hogy ennek a két mosdatlan szájú bumburnyáknak kell kommentálni a felvételt?

 • 2011.10.29 12:48:52Pál a postoló

  ők voltak annyira szemfülesek, hogy elkészítették a videót...live with it :P

 • 2011.10.29 13:23:37klarky

  Én már csak azt nem értem, h miért kell minden alkalommal ilyen fikázva hozzáállni, ha van valami új. Mondjuk nekem "vidékiként" teljesen mindegy, h mi van a bp-i külvárosban, de azért annyi tiszteletet csak megérdemelne a beruházó, vagy az, aki ebbe az egészbe pénzt ölt, hogy legalább elismerjék, amit ott felszámoltak attól ez nagyságrendekkel jobb.

  Voltam a régi KÖKI-n párszor reptérről jövet-menet, hát a képemről égett a bőr. (hogy a turisták mit gondolhattak, abba bele se merek gondolni)

  Szóval jó ez, szerintem hagyjuk az állandó hibakeresést. Remélem fog menni és megtalálja a helyét a bp-i plázakínálatban!

 • 2011.10.29 15:25:54rennie

  "sopizó"?
  Ezt nagyon nem kellett volna...

 • 2011.10.29 15:28:50Plumper_

  MOBILTELEFONNAL készített fotók! Amatőr, lerí róla 100 méterről. Zajos az összes kép, 0 perspektíva.

  klarky: maximál igazad van. amit a külföldi először meglát Mo-ból, az lerobbant gyártelepek, mocsok, szemét, omló házak. borzalom. a Köki talán egy kis színfolt, valahol. kik mennek majd oda vásárolni?

 • 2011.10.29 15:45:31tojas99

  gagyiszar proliknak

 • 2011.10.29 16:19:18Orsóborsó

  Én azt is hiányoltam, hogy a kisgyerekesekre abszolút nem gondoltak. Az egész épületben nincs egy pelenkázó helyiség (ami pedig már szinte mindenhol szokott lenni).
  A másik, hogy van ugyan lift is, de babakocsival nehezen megközelíthető, mivel mindenféle nehezen nyitható ajtókon kell ahhoz átmenni. Akkor inkább már felküzdöm a babakocsit a mozgólépcsőn...

 • 2011.10.29 16:23:20lina.hb

  Imádom ezt az akkor is minden szar hozzá állást.
  ami gáz: gyakorlatilag nem lehet kitalálni a parkolóból

  A többi sztem. rendben van. Pláza. Mi a nyavaját vár a kedves cikkíró?! Igen sok üzlet van, elég nagy a választék. Valóban vannak olyanok is amik más hasonló üzletházban nincsenek. Az üzletházat nem a MÁV építette, rajta számon kérni a vasútállomás állapotát azért túlzás.

  Kik mennek majd oda vásárolni? Pl. én. nekem most ez van a legközelebb... HA kapok a gyereknek cipőt, akkor oda megyek.

 • 2011.10.29 16:49:03nada dan

  Megerősítem, hogy a parkolóból nem lehet kitalálni, ezenkívül érthetetlen módon tele van az egész hosszú funkciótlan átjárókkal, folyosókkal pl a Tesco környékén, amik ahhoz kicsik, hogy boltokat csináljanak rajtuk, magukban viszont pazarlóak.

 • 2011.10.29 17:12:46Dzsok

  "A többi sztem. rendben van. Pláza. Mi a nyavaját vár a kedves cikkíró?! Igen sok üzlet van, elég nagy a választék. Valóban vannak olyanok is amik más hasonló üzletházban nincsenek. Az üzletházat nem a MÁV építette, rajta számon kérni a vasútállomás állapotát azért túlzás."

  Okoska, ha egy ekkora hodályt odaépítettek az önkormányzat hozzájárulásával, akkor magyarázd már el, hogy a teljes csomópont felújítását miért nem lehetett megkövetelni a területért cserébe??
  -Miről hazudoztak az önkormányzatok az intermodális csomópont teljes felújításáról?
  -Minek mutattak olyan kamu látványterveket ahol a teljes csomópont fel volt újítva?

  Miért van az, hogy miközben az épület 95%-os készültségben van, addig a közlekedési csomópont ahol a legtöbb ember közlekedik, úgy néz ki mintha most robbantottak volna? (talán elő kellett volna írni a szerződéskötéskor, hogy csak a teljes átvétel után nyithat meg a pláza, akkor nem utolsónak, félkésznek hagyták volna ezeket a területeket)

  Az egész tipikus magyar szar. Félig felújított csomópont, ahol az építtető járt jól, nem pedig az önkormányzat vagy a közlekedők.

 • 2011.10.29 19:09:33boozoo

  Mi az obiban voltunk majdnem, csak épp okt23 vagy mi ünnep volt és zárva volt. Legalábbis, gondolom így utólag, hogy amiatt.... Az obi sorompói zárva, így tovább kellett hajtanom a megfordulásért... eljutottam szemből a buszvégállomásokig. Ott teljesen szabálytalanul sikerült végre megfordulnom, irány haza. Éjáéjáóóóó.

 • 2011.10.29 20:00:45al kotmány aláiro álamfö

  offtopic, de nincs hol megkérdezni: miért kellett kirúgni a régi szerkesztőket? Nem voltak elég fideszesek?

 • 2011.10.29 21:04:30M_a_x_x

  "Okt 23 vagy mi" no ez jobban fájt, mint a köki terminál... ami egyébként tényleg nem nagy szám. lehet csak én kerültem el vhogy de tényleg nincs mozgolepcso a metrobol kijovet???

 • 2011.10.29 22:34:20hallari

  "Az egész tipikus magyar szar. Félig felújított csomópont, ahol az építtető járt jól, nem pedig az önkormányzat vagy a közlekedők." Szerintem a régi, hányásszagú, hajléktalanaktól bűzlő csomópont sokkal rosszabb volt, így nem igaz amit írtál, hogy csak a befektető járt jól, mert mindannyiunknak jobb lett. A közterület felújítását meg az önkormányzaton tessék számonkérni. Azt sem ártana észben tartani, hogyha a magáncégek nem fejlesztenének, akkor még ez sem lenne, munkahelyek sem teremtődnének. Én örülök neki és jó lenne elfelejteni ezt a "semmi sem jó" magyar mentalitást.

 • 2011.10.30 07:57:12gzp

  @al kotmány aláiro álamfö: a valasz sokkal egyszerubb, es hihetobb, ha a divany tavozo foszerkesztoje mondja:[link]

  zappe gabor, az uj fsz

 • 2011.10.30 08:28:39regress

  a metróból tényleg hiányzik a mozgólépcső.repülővel járok,elég kényelmetlen fel-le a bőröndökkel.meg a lépcső tetején a torlódás,két ellenőr övtáskából árulja a jegyet.e legjobb helyet választották

 • 2011.10.31 10:50:33c-ke

  most majdnem kicsordult a könnyem, de eszembe jutott én hogy lettem depressziós a kökin.

  az még 8 évvel ezelőtt volt, mikor a munkahelyemről kénytelen voltam használni az aluljárót, hogy eljussak a metróig. A szemem is csípte a bűz. A metró felé már egyre kevésbé volt érezhető. Mivel egész nap alig ettem, vettem a fent is említett pizzaszeletesnél egy pizzát. Alig értem a metróhoz harapnék belőle még egyet, ott volt rajta egy hatalmas döglégy.

  soha többet sehol nem vettem azóta pizzaszeletet.

 • 2011.11.01 21:10:14szaddam58

  Utáltam, megnéztem , most is utálom.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta