Megszorítások? Így takarékoskodhatsz!

Ezt a nadrágszíjat nem sztárdizájnerek tervezték. Összeszedtük, mivel tudjuk még tovább egyszerűsíteni a saját életünket. A takarékos életvitel szépségeibe avatunk most be 10 szabállyal.

1. Add el a kocsid, add ki a garázst

Ha tényleg nem sűrün ülsz volán mögé, akkor célszerű túladni a verdán valahogy. Persze nem lesz egyszerű, de tartsa benned a lelket, hogy drága a Casco, az üzemanyag, a karbantartás, a biztosítás. De akkor mihez kezdhetsz a funkcióját vesztett garázzsal? Nem szükséges a régi bútorokkal teletömni, jobban jársz, ha kiadod – ezzel a lépéssel egy olyan fenntartható pénzforrásra teszel szert, ami ugyan nem hoz sokat, de legalább rendszeres jövedelmed lesz belőle.

2. Nyomtató és kütyü-stop

Tényleg szükséged van szkennerre és nyomtatóra? Ha igen, akkor sem kell a 70 ezer forintosat venni, az olcsóbb is ugyanazt tudja. Aztán vegyük a mobilokat: tényleg kell belőle kettő-három? Ráadásul mindig a legújabb modell? Egy telefonnak az az elsődleges funkciója, hogy beszélni lehessen rajta, elégedj meg azzal, ami van, és egyelőre hagyd a legújabb fejlesztéseket.

3. Vár a BÁV!

Menj fel a padlásra, szedd össze a kincseket: minden családnak vannak értékes ereklyéi, és ha nem kötnek hozzá érzelmi szálak, akkor lelkifurdalás nélkül csapd a zálogházba vagy add el. Már vagy száz éve ott porosodik a falon az a Mednyánszky, ráadásul nem is tetszik: dobd be a zaciba. Ha nem értesz a régiségekhez, fordulj szakértőhöz, aki megmondja, mennyit ér, nehogy átverjenek. Az ezüstkandelábert se kótyavetyéld el, és ne add oda az első piaci ószeresnek aprópénzért, inkább kérj több helyről ajánlatot.

4. Lakáscsere tours: a legolcsóbb és legkalandosabb utazás

A takarékos életmód és az intenzív nyaralás nem zárják ki egymást. Létezik egy költséghatékony nyaralási forma, amihez csak egy kis nyitottság és vállalkozó kedv szükséges. A lakáscsere egy olyan nyaralási mód, amellyel szállásköltség nélkül bármilyen messze eljuthatsz, kikerülve a drága szállodákat, és a csak prospektuson takaros panziókat. Ha bele akarsz vágni, csak fel kell keresned az otthoncserére szakosodott weboldalakat, ahol a regisztrált tagok részletes megbeszélés után a nyaralásuk idejére elcserélik egymás otthonát. Ennek az utazási formának az az előnye, hogy az idegen országok feltárják valós arcukat, hiszen nemcsak turisták, de helyi lakosok is leszünk. A fapados járatok világában pedig a repülőjegy ára sem lehet akadály.

5. Vadászd az ingyenes programokat

Hetente egyszer étterembe járni ma már luxus, hiszen az embernek még mozira, koncertre sem futja. Nem kell lemondani arról az élményről, amikor egyszer nem mi főzünk és mások rakják elénk az ételt. Csak legyen a heti rendszerességből havi egy alkalom. Egyébként nemcsak nekünk kell szorítani a nadrágszíjon, de a kulturális intézményeknek is, tehát sok programot ingyenesen biztosítanak, abban bízva, hogy majd a büfé forgalma pótolja a kiesett hasznot. Tehát, üss fel egy programmagazint, és meg fogsz lepődni, mennyi ingyenes esemény kínálja magát a városban.

6. Pénzügyi okosság: csak három hónapra kösd le a pénzed

A bank nem barát, hanem üzletfél, és nem nekünk akar jót, hanem magának. Nem kell a bankok által felkínált kötvény, aminek ugyan szuper a kamatozása, csak éppen azt elfelejtik közölni a szerződés aláírásakor, hogy később csak 5 ezer forint „átváltási levonással” juthatsz a pénzedhez. Ugye, hogy így már nem is olyan jó az a 9% kamat? Általában a minimum lekötési idő a bankoknál 3 hónap. Kössük le csak 3 hónapra a pénzünket egy olyan bankban, amely a legmagasabb alapkamatot kínálja. Semmi kötvény, semmi részvény, csak egy sima folyószámlás lekötés, ahol nincs apró betű. Ha a bank a lejárat után képes még mindig ugyanazt a kamatot adni, akkor kössük le megint a pénzünket ugyanott, ha nem, vigyük tovább.

7. Nyugodt karácsony: takarékosság ajándékba

Beszéljük meg a családdal, hogy idén legyen szerény a karácsony, jelképes ajándékokkal. Az ünnepek világszinten facsarják ki a családok pénztárcáit, pedig nem kell megőrülni, csak mert kitört a karácsony, és az üzletek milliárd termékkel bombáznak. Legyen egy bőséges vacsora, apró, hasznos, de olcsó ajándékokkal a fa alatt.

8. Majdnem vega étrend és tudatos vásárlás

A pénzügyi tervezés fontos része a napi költségvetés józan megnyirbálása, különösen a bevásárlás terén: nem minden olcsó kaja rossz, ugyanis számos hipermarket csinálja azt, hogy leáraz egy normál terméket csak azért, hogy becsalogassa vele a vásárlókat, és majd a többi terméken behozza a kiesést. Itt jön a képbe az okos vásárló: csak azt vedd meg, ami a listádon van! Az is megoldás, ha étrendet váltasz és felezed a heti húsadagot. Ha az egész családot sikerül megtéríteni, az lenne a teljes siker, hiszen nem kéne kétfelé főznöd. Már tudományos tény, hogy a túlzásba vitt húsfogyasztás nemcsak egészségtelen, de költséges is, hiszen a hús egyre drágább, nem beszélve az állatok hormonális kezeléséről, embertelen tartásáról. A hús előállítása környezetszennyezéssel is jár, hiszen az állatok feldolgozásához rengeteg energia kell.

9. Energiatakarékosság és olcsóbb fűtés

Ha egyelőre nem telik komplett nyílászáró-cserére az ablakok szigetelését megoldhatod néhány törölközővel is, amiket a két üveg közé vagy az ajtók alá raksz. Egyébként a barkácsboltokban lehet kapni ideiglenes öntapadós szigetelést, amit az ablakok széleire kell feltapasztani. Ez talán elegánsabb. Az ablakkereten lévő repedéseken nagyon sok meleg kisurran, és legalább ugyanennyi hideg jön be, ezért valamilyen erre alkalmas anyaggal tapasszuk be őket. Ősi szabály, hogyha egy helyiségben nem tartózkodunk, oltsuk le a villanyt – fogadjuk meg. Egy energiatakarékos villanyégő fényében pedig lapozzunk át néhány napkollektorról, szélgenerátorról és passzívházról szóló prospektust.

10. Márkabolt helyett kínai piac (és még itt is alkudj!)

Ha átmenetileg nem futja a megszokott ruhamárkádra, nem kell egyből költségekbe verned magad. De előbb tedd fel magadnak a kérdést őszintén: tényleg szükséged van rá? Nincs otthon elég cipőd, nadrágod, pólód? A kínai piacokon egyre jobb minőségű ruhákat kapni, igaz, névtelen divatházak és olcsó szövőszékek gyermekei. De legalább alkudni lehet rájuk. Nézzünk fel a netre is, rengeteg ingyen elvihető-cuccot kínálnak, a cserebere oldalakat böngészve pedig esetleg belefuthatunk egy-egy kiváló bizniszbe is.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek