#ÉLETEM

Akkor higgy egy férfinak, ha ló legel a sírján

2011. október 24., hétfő 08:48

A nagyszülőkről élő sztereotípiák nagy része levezethető abból az egyszerű tényből, hogy mivel a szüleink felnevelése pont elég volt nekik, az unokák tekintetében már inkább csak kibicelnének. Így aztán a személyükhöz nem a konfliktusok meg a folytonos papolás kötődnek, hanem régebbi korok bölcseletei és tapasztalatai, amelyek jó esetben egy-egy frappáns mondatba kristályosodtak ki az idők során. Összeszedtük a legjobbakat.

Fotó: Jan Tik/Flickr
Fotó: Jan Tik/Flickr

A gyermeki énünk egy halom értéktelennek tűnő információt őrizget, hogy aztán egy váratlan pillanatban felugorjon egy mondat, amire rácsodálkozhatunk, hogy honnan is jön. Általában a nagypapától vagy a nagymamától - attól függ, melyikük a nagyobb dumás, mert ebben az életkorban a férfiak gyakran felzárkóznak a nőkhöz. Néha ezeknek a mondatoknak se füle se farka, máskor viszont kiderül, hogy nem is beszélt butaságot az öreg, és a nagyszülők tudnak valami nagyon fontosat az életről, amit mi csak most kezdünk kapizsgálni.

Minden rendes úrilány

Nagyanyáinknál még presztízs kérdés volt a női büszkeség. Abban az időben elképzelhetetlen volt, hogy egy nő kezdeményezzen, vagy egy férfi udvarlás nélkül, csak úgy ajtóstul rontson a házba. Persze egy nőnek nemcsak kéretnie kellett tudni magát, de minden helyzetben úrilányhoz méltóan illett viselkednie.

Ingrid nagymamája így próbálta elültetni unokájában a női büszkeséget. “A nő ne nyomuljon a férfira, és ne menjen fel a férfi lakására akkor sem, ha már udvarol neki.” Juditot nagypapája negatív példán keresztül orientálta a helyes megjelenésre. “Ne úgy ülj le, mint egy tehén!” Judit pedig azóta is úgy ül le, ahogy illik.

Vikit nagymamája a dohányzással kapcsolatban látta el tanácsokkal: „A nagymamám azt mondta: egy úrilány sosem dohányzik, ha megy az utcán. Nem vagyok úrilány, de tudom, hogy igaza van ebben.” Julit is hasonlóan igazi lánynak nevelték. „Azt mondták, ha lány vagy, ne verekedj, ne kiabálj nyilvánosan soha. A verekedés sosem volt gond, a kiabálással még vannak gondjaim, de tudom, hogy igazuk volt.”

A család az első

Az egyedülálló nőknél csak azoknak adnak szívesebben tanácsolt a nagyszülők, akik már párra leltek. A nagyszülők tényleg sok mindent  tudnak a házasságról, hiszen sokan évtizedek óta élnek együtt. Persze akkoriban a házasság korántsem a romantikus szerelemről szólt, sokkal inkább egy erős szövetségről, így az elvárások sem olyanok voltak, mint manapság.

Linda nagymamájának alapvető problémái voltak az erősebbik nemmel és a bizalommal. „Az anyai nagymamám azt mondta, akkor higgy egy férfinak, ha ló legel a sírján! De csak akkor! - Eddig bejött, legalábbis a síron inneni része.” Péternek nagypapája ugyanezt a mondást kis módosítással idézte, a férfi és a nő szót kicserélve. Úgy látszik a szavahihetőség akkoriban sem nemtől függött.

Dóra nagymamájának igen sajátos mércéje volt egy párkapcsolat boldogságának mérésére. „A nagymamám azt mondogatta, hogy ha egy kapcsolatban többet sírok, mint eszem, akkor ideje lépnem. Azóta is mindig mérlegelem, hogy alakul a sírás és az evés mérlege.” A jó tanács spirituális síkra terelődött, pedig régebben nem volt triviális, hogy mindig kerül ebéd az asztalra.

“A család az első” hallotta Juli nagymamájától, és azt is megtanulta, ha segítségre van szüksége, vagy segíteni tud, először a családjához forduljon, “mert sosem fogsz annyit számítani senkinek, mint a családtagjaidnak.” Ha ezt szem előtt tartanánk, sok problémától kímélhetnénk meg magunkat, és mindenki számíthatna egy stabil háttérre.

Ne váltsd magad aprópénzre

“Legyen egy rendes szakmád is, ha minden kötél szakad” mondta Linda nagymamája, és azt kell, hogy mondjuk, ez a tanács abszolút megállja a helyét ma is. Tele van az ország diplomásokkal, de egy jó szakmunkást nagyítóval kell keresni. Ma is vannak olyan polgári családok, ahol követelmény, hogy főiskola-egyetem megkezdése előtt bele kell tanulni egy rendes kétkezi szakmába is.

“Ne váltsd magad aprópénzre” - tanácsolta Dóra nagypapája, miközben a garázsban bütykölt, és ő sokáig gondolkodott rajta, hogy ez mit is jelenthet. Pál nagymamájának mondása talán közelebb vitte volna a megoldáshoz: “Keveset nem lopunk. Ha már egyszer lopunk, akkor sokat.”

“Nem öntjük ki a koszos vizet a lavórból, amíg nincs tiszta” - mondta Erik nagypapája, ami talán furcsán hangzik a fogyasztói társadalomban szocializált unokáknak, de háborús helyzetben tényleg életet menthet.

“Ne mutasd magadat többnek, mint amennyi vagy.” Juli nagymamájának mondatából dalt is írtak, és tényleg megóv a túlzásokból származó kellemetlenségektől. “A szomszéddal mindig legyél jóban” tanács pedig többnyire akkor válik életbevágóvá, ha kitör a háború, vagy az éhínség, akkor viszont szó szerint.

“A gödör aljától csak felfelé visz az út” mondással szemben áll Juli nagypapájának véleménye, aki szerint “mindig van lejjebb” Erre a tapasztalatra akkor tett szert, amikor egy szibériai bánya a nyakába robbant. “Ne add fel a kétségbeesést!” hangzott Róbert nagypapájának tanácsa, és ez a mondás ha másra nem is volt jó, de legalább a legextrémebb helyzetekben is viccesnek bizonyult.

Kell egy jó hentes

Az igazi drága nagyszülők a nagy bölcsességeken túl az élet kisebb dolgaiban sem hagynak bennünket eltévedni. Minden rendes nagymama tudja, hogy a piaci kofákkal ápolni kell a kapcsolatot, mert az igazán jó áru a pult alól kerül ki, és nem árt, ha van egy jó hentese az embernek. Minden nagypapa ismeri a sakk csínját-bínját, és tudja, hogyan kell rendesen alkudozni.

Az üzletkötés terén a piacozós történetek vezetik a népszerűségi listát. Juli így emlékszik erre: “A nagymamám olyan szinten bírta balanszra hozni a keresztény könyörületességet és segítő szándékot az élelmességgel, hogy azt csoda volt figyelni. Kell, hogy legyen egy hentes pajtásod, aki megsértődik, ha néha nem állsz le vele veszekedni, mert akkor ugyanolyan lúzernek tart, mint a jó napot kívánok, két kolbászt kérek arcokat. Én nagyon égtem vele mindig gyerekkoromban, és vágytam a rendes boltokba, de ma már totál azt az attitűdöt hozom a piacon, amit tőle láttam, és igaza volt.”

Dóra viszont a mai napig nem tudta megtanulni nagyapja híres alkudozási technikáját. „Egyszer vett egy Trabantot nagyon olcsón az apámnak, és apám mesélte, hogy másfél órán át alkudozott a Karcsi papa, mindenki halálosan lefáradt körülötte. Már nagyon sokszor elmeséltettem apámmal a papa technikáját. Ki akartam már próbálni, de esélyem sincs, olyan komplex lélektani hadviselés, és annyira gátlástalan művelet.”

A nagypapák az alkudozáson kívül egy halom fontos dologra tanítanak meg. Évát például csúzlit csinálni, ásni és kapálni. Istvánt pedig a nagyapja olyan férfias világokba vezette be, mint a lövészet, a kártya és a sakk. „A légpuskát akkor sem fogjuk a másikra úgynevezett viccből, ha nincs megtöltve, a susztermatt klassz ugyan, de tényleg csak a legnagyobb lúzerek eszik meg, és van ezer jobb megnyitás, és ászt meg piros hetest sosem rakunk talonba, még akkor sem, ha az nagyon kilóg a betli sorból”.

A ti nagyszüleitek milyen jótanáccsal láttak el titeket?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.24 12:20:55Vályoglakó

  Az én Nagyapám, amikor azokat a szép régi 3 kg-os vekniket szelte, mindig azt mondta:

  "Aki szelni nem tudja a kenyeret, az megkeresni sem tudja."

  Még nem jöttem rá a bölcsesség valódi értelmére, már ha van neki. De remélem van!

 • 2011.10.24 12:45:44Gukker

  Nagyapám mondta:
  "Soha ne kezdj alsókenőkkel!"
  Magyarul ne menj bele olyan komoly kapcsolatba, ahol túl nagy a társadalmi szakadék. Nem lesz jó vége. És tényleg.

 • 2011.10.24 12:45:53DeBeers

  Ez ugyan a nagybátyám volt de mikor ment a családi nyűglődés hogy mi legyen belőlem (gyak. pályaválasztás) "Töki birka akarsz lenni vagy birkát akarsz nyírni?" csóri szupersztárnak azóta halott de eszembe jut sokszor

 • 2011.10.24 12:46:26stikasz_1

  Nekem azt mondták, hogy "senki nem megy hátizsákkal a túlvilágra". Meg azt, hogy "figyeld meg akár az utcaseprőt is, mert ha megél abból amit csinál, valamihez ért amit el lehet tanulni tőle".

 • 2011.10.24 12:47:44DeBeers

  Hemm az előzőm vagy előzetes moderálásra vár vagy eleve kidobta a motor :))
  Pályaválasztáskor merült fel: Birka akarsz lenni vagy birkát nyírni?

 • 2011.10.24 12:49:49DeBeers

  És igen a mami mondta mindig "Oda még a kispárnád se viheted magaddal"

 • 2011.10.24 12:51:05Praise

  Azt, hogy a hentessel-zöldségessel mindig jóban kell lenni, azt én is sokat hallottam, meg is fogadtam, bejött! :) Azt is a felmenőimtől tanultam, hogy gyertyának, lisztnek és tejfölnek mindig kell otthon lenni.
  Az viszont, hogy nehéz időkben csak a családodra számíthatsz... hááát... nem feltétlenül bizonyult igaznak, sőt.

 • 2011.10.24 13:00:25Urban Gorilla

  Nagyapám: "Művelt ember a szart is másképp lapátolja."

 • 2011.10.24 13:07:03Urban Gorilla

  Gyökössy Endre a legnagyobb lelkész pszichiáter mondott pár olyat a könyveiben, amik egy életre szólnak, és naponta eszembe jut:

  "A feleséged hatalmas temetési csokrát életében kell odaadni, szánaként"

  "A munkahelyen a jó szó hiánya sok selejt okozója"

  "A házastársadban soha ne azt mérlegelt, hogy ezért vagy azért szereted, mert abból az jön, hogy "addig amíg"... Mindíg azt nézd, hogy képes vagy e "annak ellenére" szeretni".

 • 2011.10.24 13:16:27voodoux

  @Urban Gorilla: mind 10 pontos. köszi.

 • 2011.10.24 13:19:19tamáskaresz

  Vályoglakó: Szerzett javaink iránti alázatra, megbecsülésére gondolt, szerintem. Ez valamelyest ellentmond a mai fogyasztói szemléletnek, de bár inkább az öregednek lenne igaza... Persze, azt sem szabad túlzásba vinni.

 • 2011.10.24 13:20:56isabell

  Anno a nagymami mondta:
  " Csak lányt szülj, mert a fiu felveszi a taskajat 6 eves koraban es cipeli egesz eleten at!"
  "Az h az ember kedves, illedelmes, figyelmes, mar a születeskor eldöl"
  "Nem attol kell felni aki mar meghalt, az elöktöl, na azoktol lehet!"
  " Kislanyom, figyelj jobban, ha a .....-d is szatyorban lenne azt is elhagynad?"
  :)

 • 2011.10.24 13:24:42isabell

  "Minek futsz olyan szekér után ami nem vesz fel?"

 • 2011.10.24 13:28:11czinimini

  Vályoglakó, szerintem azt jelenti, hogy jól kell gazdálkodni a kenyérrel is, meg a pénzzel is.
  Ja, egy mondás: "Aki tojta, kotyogjon neki." = Mindenki nevelje a saját gyerekét.

 • 2011.10.24 13:34:12g-dúrban zúgó kabóca

  Az én nagymamám folyton azzal jött, hogy "Csak soha ne öregedj meg, annál nincs rosszabb."
  Ez mondjuk nem egy konstruktív tanács.

 • 2011.10.24 14:06:39Julio10

  "A szardobáló versenyben a győztes is szaros lesz!"

 • 2011.10.24 14:27:17ifj.Dtomesz

  Nagymutter: "Aki hazudik, az lop is."

  Mind az exmunkahelyemen, mind a politikában igaz lett.

 • 2011.10.24 14:32:43Dzsiga

  Párom nagypapája:
  Hívelyesek közt leginkább a kóbászt szeretem.
  Hideg van Szibériába'...kiváltképp vékony gúnyába'.
  Aki reggel hatig nem aluggya ki magát, az nem ember.
  A fiatal is meghal, az öregnek meg muszaj.
  És még sorolhatnám a sok bölcsességet...

 • 2011.10.24 14:38:03Bambano

  Vályoglakó: a kenyér (főleg a mostani morzsálódósok) szeléséhez tapasztalat, türelem és jó kés kell. akkor fogod tudni rendesen leszelni a kenyeret,ha ezt megszerezted. és akkor fogod tudni megkeresni is, ha...

  szerintem igen jó tanács, bár én először hallottam.

 • 2011.10.24 14:53:08ATS

  Az én nagyfaterom ezt mondta:

  DE VAN, DE VAN! VAN NÁLATOK HANYAS!

  És tényleg...

 • 2011.10.24 15:03:31cewangpalmo

  Nagyanyám szokta mondani: "Adnak, fogadd el, ütnek, szaladj el". meg azt: "Nem kell minden szónak zacskót varrni", azaz elenfgedheti ember a füle mellett hozzátartozója ingerült szavait, ha különben minden rendben van.
  Szerettem azt is: "Sz...nak, kárnak nincs gazdája"
  És vagyonhoz való viszony tárgyában: "Halottas ingen nincsen zseb"
  És a legfőbb, sok válságon átsegítő bölcsessége: "Valahogy majdcsak lesz. Úgy még nem volt, hogy sehogysem lett volna."

 • 2011.10.24 15:09:45tamáskaresz

  ATS! És ez mindig bejön. Főleg, hogy ki van zárva, mert nem tudom. Viszont. Bambano. A régiek még nem ezeken a kenyérnek látszó tárgyakon szocializálódtak, 40 évvel ezelőtt elhangzottakat ne vetítsünk mai dolgokra. Egyébként, az általad szóba hozott kategória kezeléséhez főleg nem kell tudomány; akárhogy szeled- vágod- aprítod, csak- csak szart eszel eredményül. Energiát, lelkiismeretet, időt, odafigyelést arra érdemes fordítani, ami az, ami, nem pedig csak annak látszik. Ez az a titok, amit a régiek tudtak, mi meg el vagyunk foglalva az annak látszókkal.

 • 2011.10.24 15:11:43MIM

  Az én nagymamám azt mondta hogy nem azt kell választani akit én szeretek, hanem aki engem szeret, akkor leszek boldog.
  Persze legjobb ha mindkettő, de ha már választani kell....

 • 2011.10.24 15:16:16Frengi

  Nagyanyám azt mondta: hogy ápolónőnek kell tanluni, mert beteg az mindig van, és az áplónőket orovosok veszik feleségül.

  Nos a hugomnál mindkettő bejött, de én nem halggattam rá. Pedig itt Németországban nagyon jól jönne egy examinierte krankenschwester diploma, a férjem sem orvos, csak doktor.

  A mamának igaza volt.

 • 2011.10.24 15:17:42Frengi

  A másik mamának is volt egy jó kis mondása, naponta eszembe jut:
  Amilyen a faszunk olyannal baszunk.

  Már elnézést, de a tájszólást nem tudom mellétenni.

 • 2011.10.24 15:23:24Frengi

  Praise: ez a hentes annyira igaz, hogy még Csurka is megírta, több helyen is, de az Eredeti helyszin -ben kiváltképp.

 • 2011.10.24 15:25:06kismau

  Noverem aposa mondta mindig, hogy a napot csak reggel lehet meghosszabbitani.

 • 2011.10.24 15:34:39Bambano

  Frengi: másik oldalra kicsit udvariasabban megfogalmazva: ki milyet szakít, olyat szagol.

 • 2011.10.24 15:34:41kismau

  Nagymamam pedig mindig azt mondta: Urino nem siet, nem fizet, semmin nem csodalkozik, es nyaron is selyem harisnyat hord.

 • 2011.10.24 15:36:44Bambano

  tamáskaresz: azt te csak hiszed... egy régi két kilós vekniből párhuzamos, egyenes szelet levágása nem volt egyszerű. vagy katonakoromban 10 embernek adtak egy két kilós veknit, oszd szét jól.

 • 2011.10.24 15:38:34Bambano

  kismau: ismerős mondása: kurvák, kutyák balra. (hogy az urinő a pasi jobb oldalára áll).

  egyébként hentesnél az a trükk, hogy a legdrágább darabot kell elsőnek kikérni, abból a hentes látni fogja, hogy mi az ábra. nekem mindig bejött.

 • 2011.10.24 15:50:02tibsi

  Apósom szokta mondogatni egy jó ebéd után (kb. 3 ember adagját vágja be), hogy "Az b@ssza meg az anyját, aki nálam most jobban érzi magát!" - utána persze mindig óriási röhögés.

  Ha meg nem találtunk valamit, akkor így nyugtázta: "Nincs itt semmi, csak a sz@r füstöl..."

 • 2011.10.24 16:04:197vZdhz

  Nagyi, ha a pasimnak volt valami komolyabb hibája, azzal óvött, hogy kutyából nem lesz szalonna, csak kutyaszalonna.Ne ábrándozzak, hogy majd én megváltoztatom.Bejött

 • 2011.10.24 16:04:31g-dúrban zúgó kabóca

  nahát, érdekes, hogy a nagyanyai jótanácsokból olyan nő körvonalazódik (karót nyert ápolónő, selyemharisnyával vigyázzban ül arra várva, hogy a balján terem egy orvos), hogy kezdem érteni, hogy szegény nagyapáknak miért csak akkor lehet(ett) hinni, mikor mán legel a ló a sírján

 • 2011.10.24 16:08:14Neonknight

  Nem a nagyszülők, hanem a szomszéd bácsi mondta:
  "Ha nincs elég problémád, vegyél egy motort, vagy nősülj meg!" :)

 • 2011.10.24 16:32:16simonmondja.

  " Nem lesz ebből már énekeshalott..."

  Nagyanyám legyintve mondta.
  Annyit jelent, hogy nem lesz már sikeres.
  A sikertelen embereket csak elkaparják, semmi cécó.

 • 2011.10.24 16:36:14Neonknight

  "Mindegy mennyit eszel, egy töltött káposztának mindig van még hely" :)

 • 2011.10.24 16:38:10Orcsi

  Ha még nem volt ...

  Édesanyám mondása (aki az Annyától hallotta ):

  Mindegy hogy hol leszel éhes otthon egyél ....

  Ezt mint elvált szülő mondta nekem mint jó tanács a házasévekhez ...

  És igaza is van. Még szerencs hogy jó a házi koszt ;)

 • 2011.10.24 16:56:32macska69

  Az én nagyim mondott még olyat is szexuális felvilágosításomhoz hozzájárulván: aztán vigyázz, mert ahol bemegy, ott ki is jön. (értsd: nehogy teherbe essek)

 • 2011.10.24 17:07:42penelope garcia

  Nálunk liba az a ló.
  De a mondás igaz.

 • 2011.10.24 17:35:13isabell

  A nagymami nem tudta soha elviselni az unitesojat mert olyan lassu volt, mindig ezt mondta neki:
  Mas mar egy lovat megevett, te meg mindig csak a fa....an ragodsz.
  En igy ismerem:
  Fa.....t, csattot, kurvat balra... - Egykori udvarlo apukaja mondta mindig.
  Egy regi osztalytarsam nagymamaja mondta es ez visz mindent nalam:
  HOZD IDE AZT AZ IZET A HOGYHIJJAKBU:)- szegeny unoka akkor biztos bazira tudta h mit es honnan:)

  Ferjem apja, mikor a ferjem kicsi volt: Nagyon csendben vagy, betojtal?

  Nagymami mikor lustak voltunk es nem csinaltuk meg a feladatunkat: Sza.jal se..em, pihenj testem...

 • 2011.10.24 19:23:59magvető

  “Ne váltsd magad aprópénzre” - tanácsolta Dóra nagypapája, miközben a garázsban bütykölt, és ő sokáig gondolkodott rajta, hogy ez mit is jelenthet. Pál nagymamájának mondása talán közelebb vitte volna a megoldáshoz: “Keveset nem lopunk. Ha már egyszer lopunk, akkor sokat.”
  Amit Dóra nagyapja tanácsolt, az korántsem szinonimája annak, amit Pál nagymamája tanácsolt, ugyanis ennek a mai megfelelője a „Ne adagold túl magad!”- vagyis, ne menjek a szomszédaim, ismerőseim, munkatársaim stb. idegeire a folytonos telefonjaimmal, vagy személyes megkeresésükkel. Ezt a Biblia így fejezi ki a Példabeszédek 25.17-ben: „Ritkán tedd lábadat a te felebarátodnak házába; hogy be ne teljék veled, és meg ne gyűlöljön téged” – azaz ne menjek az agyára, ne váltsam magam aprópénzre, azzal, hogy értéktelenné teszem magam a mások folytonos zaklatásával, ergo: ne adagoljam túl magam. Visszatérve az ősökre: én a nagymamámtól a Biblia szeretetét tanultam meg, mert ha nincs kapcsolatom azzal, Aki teremtett és megtart, akkor a legkisebb baj is hatalmassá nőheti ki magát az életemben. És ez nekem nagyon is kamatozik.

 • 2011.10.24 19:54:58Jóparasztlány

  Apa után szabadon:

  "Aki a borba kólát önt, bármilyen galádságra képes!"

  A pasim minden bort kólával ivott. Tényleg galád volt..

  A kardos téma: "Kardnak, f.sznak, csatnak bal oldalon a helye"

 • 2011.10.24 19:55:17foreigner

  Vályoglakó!
  A mondás értelme az, hogy aki egy lusta disznó (értsd: mással szeletelteti magának a kenyeret, kiszolgáltatja magát) az egy értéktelen ember, aki pénzt sem tud keresni.

 • 2011.10.24 20:07:16foreigner

  Én így ismerem:
  Baloldalon kutyát, kurvát, kardot hordunk. :)

 • 2011.10.24 20:13:56Urban Gorilla

  A papunk mondta, mikor fröccsel kínáltam: " A Biblia azt mondja a házasságról:Amit Isten egybeszerkesztett, azt ember szét ne válassza. De ez igaz a borra és szódavízre is: Amit Isten szétválasztott, azt ember egybe ne szerkessze"

 • 2011.10.24 23:29:03bandika57

  kedvencem: soha ne higgy annak aki 5 napig vérzik és nem hal bele.

 • 2011.10.26 15:00:20Julio10

  Akinek nem jó semmi sem, arra szokták mondani h neki már a sz*r is ízetlen...

 • 2011.10.28 21:52:35zsanpier

  Ükanyám örökérvényű mondása:
  "szarbú nem löhet várat épitteni"

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta