#ÉLETEM

A light üdítő éhséget okoz, és függővé tesz

2011. október 10., hétfő 14:43

Ha nem tiszta vizet iszol, akkor minden más ital hozzájárul a napi folyadékfogyasztásodhoz, és gyakran ez a rejtett oka a makacs hízásnak is. Amióta a light (mesterséges édesítőszerrel ízesített, cukormentes) vagy csökkentett cukortartalmú (ám de édesítőszerrel fogyaszthatóvá varázsolt) üdítők megjelentek a boltok polcain, egészségesnek, kilóbarát italokként fogadtuk el őket.

Nézzük sorra, hogy az egészségesnek titulált, szénsavas, cukormentes, diétás (light) üdítők tényleg jót tesznek-e az egészségednek. Három szakértő (Meenakshi Attrey, Dr. Vaibhav Gupta és Arnav Sarkar) segítségével megoldódni látszik a cukormentes, vagyis light üdítők rejtélye - adta hírül a Healthy me up.

Arnav Sarkar, erőnléti és fitneszedző szerint az édesítőszereket ne válaszd

Ha bárki is komolyan törődik az egészségi állapotával, soha nem tervezhet egy normál étrendet az olyan üres kalóriák felhasználásával, mint a szénsavas, cukrozott üdítőitalok, a chips és hasonlók. Habár a light üdítők nem tartalmaznak túl sok energiát, de éppen ezért meg kell próbálnod az egészségesebb lehetőséget választani. Értéktelen dolgokat enned, innod, a szénsavas, cukrozott üdítőket vagy azok light változatait teljesen felesleges. Időnként belefér egy vagy éppen két pohárral, de a korlátlan fogyasztás nem követendő példa, ha egészséges akarsz lenni – mondja az edző.

A mesterséges édesítőszerek hatásairól időről-időre újabb kutatási eredményeket hallhatunk. Többnyire nem kedvező előjellel. Most sincs ez másképp. Az edző tanácsa úgy szól, hogy minden olyan élelmiszert, amely vegyi anyagokat és mesterségesen előállított összetevőket tartalmaz, jobb elkerülnöd vagy csak alkalmanként fogyasztanod. Ezeknek az élelmiszereknek sosem szabad az étrendünk rendszeresen fogyasztott elemének lennie, saját érdekünkben.

Néhány, a light üdítőkben talált összetevőkről leírt hátrányok közül (bár ezek többsége laboratóriumi kutatás eredménye, ami nem minden esetben vethető össze az emberi szervezetben kifejtett hatásokkal):

- aszpartám: agyi és idegrendszeri károsodással kapcsolható össze a fogyasztása.

- ciklamát: laboratóriumi körülmények között a patkányoknál daganatot okozott, emiatt több országban be is tiltották.

- szacharin: allergiát okozhat és valószínűleg daganatkeltő hatással is bír nagy mennyiségű fogyasztás esetén.

- szukralóz: a lehetséges mellékhatásai között szerepel a migrén, az egyes ételek utáni sóvárgás és az ebből eredő hízás.

- aceszulfám-K: viszonylag kevés a hátránya, ugyanakkor laboratóriumban tartott patkányok esetében bizonyos daganattípusok kialakulását okozta.

A light rosszabb a cukrosnál?

Néhány tanulmány eredményei szerint akár azt az eretneknek tűnő kijelentést is tehetjük, hogy a light üdítők rosszabbak, mint a normál (cukrozott) társaik. Az oka az, hogy úgy vélik, a light üdítők növelik az étvágyat, és ezáltal túlevéshez és hízáshoz vezetnek. Az edzés után ivott light üdítő az egyik legrosszabb lehetőség, amit csak választhatsz, ezért ne tedd. A kemény munka után szükséged van a jó minőségű táplálékra az energiaraktárak feltöltéséhez és a minél gyorsabb regenerálódáshoz. A junk food-nak („szemét kajának”) számító light üdítő semmilyen tápanyaggal nem szolgál az izomépítéshez, az energiaszinted újratöltéséhez vagy a zsírégetés gyorsabbá tételéhez. Vagyis egyszerűen semmilyen szerepe nincs abban, hogy segítsen az edzés végén, amikor valódi táplálékra van szükséged.

Meenakshi Attrey, a Rockland Kórház (New Delhi) dietetikusaa vércukorszint-emelő hatásról lebbenti le a fátylat

A light üdítő egy könnyű ital, de korlátlan fogyasztása függőséghez vezet. Figyelned kell a napi üdítőfogyasztásodra, mivel ezt a hagyományos, cukrozott üdítők vagy más nagy energiatartalmú italok helyettesítésére találták ki, és nem egy önmagában is komplett italnak. Minden mesterséges édesítőszer (az aszpartám, a ciklamát, a szacharin, a szukralóz és az aceszulfám-K) abban segít a fogyasztónak, hogy kordában tartsa az összenergia-felvételét, miközben az édes íz élvezetével járó örömérzet megmarad. Mivel a light vagy diétás üdítők mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, nem (elsősorban nem ezek) járulnak hozzá a testtömeg növekedéséhez.

A mesterséges édesítőszerek lehetnek energiamentesek vagy bírhatnak minimális energiatartalommal (mint például a cukoralkoholok), ezért nem számítanak energiát adó tápláléknak. A dietetikus hozzátette, gyakran okolják az édesítőszereket a vércukorszint hirtelen kiugrása miatt. A diétás üdítők mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, amelyek becsapják az ízlésünket, elhitetve, hogy az elfogyasztott étel vagy ital cukrot tartalmazott. A diétás üdítőben levő édesítőszer nem befolyásolja mégsem a vércukorszintet, mivel nincsen benne szénhidrát. Ez mondjuk jogos felvetés, bár azt is emlegetik a szakértők, hogy a szervezet rákészül az édes ízű, cukros étel, ital megemésztésére, de valójában az anyag (a cukor) nem érkezik meg, így az azt lebontó, elszállító enzimek, hormonok mégis megjelennek. Az eredmény inkább újabb éhségérzet, mint közvetlen hízás.

Dr. Vaibhav Gupta, a Rockland Kórház gasztroenterológus szakorvosa a mértékletességre bíztat

A light üdítőket is mértékkel szabad csak fogyasztani. A mesterséges édesítőszerek mondhatni nem okoznak különösen durva károkat, habár az a vélekedés, hogy hosszú időn át fogyasztva daganatos betegséghez vezethetnek, és számos tanulmányt végeztek, hogy hasonló eredményre jussanak. Amikor a hízás kerül szóba, a diétás üdítőkről elmondható, hogy önmagukban nem okoznak testtömeg-növekedést, de fokozzák a kiszáradást és a hibás teltségérzetet, amely később, mondjuk egy vagy két óra múlva, újra éhséget okoznak és evésre, ivásra ösztönzik az embert, többre, mint szükséges, ami később valóban hízáshoz vezethet.

Ne maradj le semmiről!

Kapcsolódó anyagok:

Az édesítőszerek kontra cukorpótlók 
Az édesítőszerek nem egyformák, némelyiket inkább cukorpótlónak hívjuk. Nem mindegyik energiamentes és nem mindenkinek ajánlott. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele segítségével körbejártuk a leggyakoribb fajtákat. Hosszú a lista.
Diéta kvíz: Mesterséges édesítőszerek 
Töltsd ki a kvízt, hogy megtudd, mennyire vagy képben a különböző édesítőszerekkel kapcsolatban!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta