Az ősz a legmenőbb évszak: szeretem, mert

Meguntuk a környezetünkben fájón sokat hallott nyafogást a nyár vége miatt, és körbekérdeztünk, mit gondoltok ti: miért klassz az ősz? És miért rosszabb a píárja, mint a tavasznak? Nyilván azért, mert a tél követi. Attól még isteni kis évszak, el is mondjuk, miért.

A legnépszerűbb ősszel társítható örömök között dobogós helyen végzett a szüret, a kötött pulcsik viselete, az újrakezdés, a hűvös reggelek és a birsalma, de velős, ám vitathatatlan érvek is előkerültek: ilyenkor ismét kívánja az ember a vörösbort és végre el lehet sunyítani a hétvégi bulikat.

Komfort zóna

Spookypeanut@Flickr
Spookypeanut@Flickr

Úgy tűnik, mindenkiben él egy romantikus tini, legalábbis a sorozatok új évadjait pokróc alól, a hőfokot a macska melegével fokozó, szilvás pitét falatozó asszociációitok erre utalnak. És hát ez tök igaz, korán sötétedik, kedvenc műsoraink legújabb részei pedig könyörögnek, hogy nézzük meg őket. Ráadásul tényleg jól esik a vörösbor (és a must!) vagy a forró tea. És végre újra értelmet nyer a nyáron csak a helyet foglaló nagyis pokróc. Lehet terveket szőni, és hát igen, akár kint vagyunk, akár bent, az ősz akkor is a legromantikusabb évszak, így ajánlott kávéházak, éttermek teraszán, takaróval a hátunkon élvezni az utolsó napsugarakat - ha minden jól megy, kettesben. Ráadásul egy kiadós eső vagy a korai sötétedés remek kifogás, ha nincs kedved elmenni egy buliba, de nem akarod, hogy a pajtásaid emiatt megsértődjenek.

Végre lehet csinoskodni

Hobbs
Hobbs

Nyilván isteni nyár elején először magunkra rántani csodálatos nyári ruhánkat, vagy atlétában, rövidgatyában, pacskerban leszaladni egy liter tejért, de azért az sem rossz érzés, amikor először kapunk fel egy kötött kardigánt vagy hogy nem kell naponta epilálni - úgysem látszik ki a lábunk. Ráadásul vastag, mintás harisnyákat is húzhatunk végre. A legeslegnagyobb királyság azért mégis az a pillanat, amikor a februári leárazáson vett őszi-téli gúnyáinkba bújhatunk, és megdicsérhetjük magunkat, hogy féláron vettük meg azt, amiért most egy vagyont fizetnénk.

A szezonváltás egyébként a fiúknak is kedvez, végre újra lehet legálisan hosszú ujjú inget hordani, és ilyenkorra elegük lesz abból is, hogy a szoknyák alól kivillanó combok és a kis trikókon feszülő keblek láttán a lehető legrosszabbkor támad erekciójuk. A kockásmintás barna harisnyát mi ugyanis imádjuk, de libidónövelő tényezőnek nem igazán tekinthető. Ráadásul sem lányok, sem fiúk elképesztően ronda tetoválásait sem kell tovább bámulnunk.

Odakint

Cycle Chic Sundays
Cycle Chic Sundays

Egy dolog egészen biztos: nincs még egy olyan évszak, amikor ilyen gyönyörűek a színek és ilyen jók a fények odakint. Gyakorlatilag bármilyen programra ideális - kivéve persze a strandolást, de abból talán kicsit elég is volt. Sosem olyan klassz kirándulni, kocogni, piknikezni vagy a városban kóborolni, mint ilyenkor. Belvárosi válaszolóink ugyanúgy lelkesedtek a lehullott falevelékért, mint budai vagy vidéki válaszadóink, csak ők kiemelték azt a jó tulajdonságát is, hogy jótékonyan elfedi a járdán a kutyapisit. (Az más kérdés, hogy még mit fed el, így mibe léphetünk bele gyanútlanul.)

A legjobb gasztro- és borfesztiválok szezonja is az ősz, csak ügyesen válaszd meg, melyikre látogatsz ki! A legjobban mégis akkor jársz, ha szerencsés vagy, és részt vehetsz egy igazi szüreten - és persze az ezzel járó mustozáson. És akkor itt van még két isteni dolog: olyan klasszak a fények, hogy ilyenkor készítheted életed legjobb fotóit, ráadásul biciklizéshez is ideális a hőmérséklet, így nem kell aggódnod, hogy izzadságban úszva érkezel a munkába.

Újra beindul az élet

Méghogy az ősz az elmúlás ideje? Hát nem, ha munkáról, tanulásról vagy társasági életről van szó! Nagyon lelkesen nyilatkoztatok arról, hogy inkább ilyenkor érzitek, hogy valami új veszi kezdetét, és inkább ilyenkor tesztek új fogadalmakat, mint újévkor, hiszen újult erővel vethetitek magatokat a nyáron csak nyűgnek érzett munkába (ráadásul végre rendesen el lehet intézni mindent, mert mindenki visszajön a szabadságról). Ősszel lehet visszamenni az egyetemre, be lehet iratkozni nyelvtanfolyamra vagy valamilyen edzésre. Ezek - legalábbis az elején mindenképpen - roppant mód fel tudják dobni az embert. A barátokkal is újra nagyobb rendszerességgel találkozhatunk, nem valamelyik romkocsmában várjuk, hogy kicsit lehűljön az idő, hanem akár már munka után összeülhetünk egy pohár borra vagy főzhetünk közösen valamelyikünknél.

A kaja!

Fotó: Fűszeres Eszter
Fotó: Fűszeres Eszter

Az őszi finomságok is előkelő helyen szerepelnek listánkon. Kérdésünkre, hogy mit szerettek az őszben, a válaszolók nagy része első helyen említette az ilyenkor beszerezhető finomságokat, a diót, a szilvát, a sütőtököt és - ezen kicsit meg is lepődtünk - a birsalmát. Úgy látszik, reneszánsza van ennek ennek a gyümölcsnek, amit mi őszinte örömmel nyugtáztunk.

Mi a legjobb dolog az őszben?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek