Ópiumtól a patika drive-ig: Mérföldkövek a patikatörténelemben

Egy növény, amelynek megszerzéséért komoly háborúk dúltak; egy nő, aki elsőként szerzett férfias szakmát, és egy ablak, ahol hamburger helyett gyógyszerért állhattunk sorba a kocsival. Mérföldkövek a patikatörténelemben.

Az első gyógyszer az ópium volt

A máknövényből származó ópium sokáig az egyetlen szer volt láz és fájdalomcsillapításra, de Európában egyre szívesebben használták euforizáló hatása miatt is. Főleg Perzsiából és Törökországból importálták, majd használata világszerte futótűzként terjedt. Kínában is termesztettek ópiumot, de inkább csak a mandarinok fogyasztották relaxációs célból, süteménybe sütve.

Aztán amikor a XVII.században a dohányszívás elterjedt, majd egyre nagyobb méreteket öltött, a kínai uralkodó egyetlen rendelettel megtiltotta a dohányfüst élvezetét. Ezt az elvett élvezetet pedig pótolni kellett, és mivel rájöttek, hogy az ópiumot belélegezve is lehet élvezni, hát rátértek az ópiumpipázásra. Innentől kezdve aztán kevés lett a kínai mákültetvény, és óriási ópiumimportba kezdtek. Ennek pedig katasztrofális egészségügyi következményei lettek, amely miatt 1839 márciusában Kína betiltotta az ópiumimportot, és az ország területére becsempészett nagy mennyiségű kábítószert megsemmisítette. Néhány hónappal később kirobbant az első ópiumháború Anglia és Kína között.

Első magyar gyógyszerésznő

Thinagl Szerafin Nagyszombaton született 1880-ban, diplomáját Kolozsváron (akkoriban gyógyszerészeti oklevélnek nevezték) 1903-ban kapta meg. Ő volt az első nő, aki egyetemi diplomát kapott (a nőknek erre 1895-től volt csak lehetőségük). A legenda szerint nem engedték a férfiak közé ülni az előadóteremben, az épületben női mosdó sem volt, és vizsgáznia is férfi társaitól külön kellett. Mindenesetre az 1903-as Gyógyszerészi Hetilap egyik cikke akkor így írt róla: "ismeretes szorgalmával s kitüntetéssel kiállott vizsgáival fényesen beigazolta azt, hogy a gyengébb nem éppúgy hivatott a magasabb studiumokra, mint az erősebb, s ha az akaraterőhöz a pálya szeretete is csatlakozik, az eredmény nem lehet kétséges."

A következő évben férjhez ment és férjével, a szintén gyógyszerész Pesthy Miklóssal gyógyszertárat nyitottak Déván, majd 1915-től Isaszegen. A patika 1950-ig, az államosításokig volt a tulajdonukban.

Szavazz a kedvenc patikádra, és nyerj!

Ha van kedvenc patikád a lakó vagy munkahelyed környékén, ahova szívesen térsz be, ha gyógyszerre, speciális kozmetikumra, vagy akár csak tanácsra van szükséged, akkor szavazz te is, és nyerj egy wellness hétvégét!

A szavazatodat több formában is leadhatod: megtalálod a szórólapot jó néhány újságban, kitöltheted a kérdőívet még ott helyben a patikában, de a legkényelmesebben talán a www.kedvencpatikam.hu weboldalon szavazhatsz.

  • A voksok leadásának határideje 2011. szeptember 30.

2007- Megnyílik az első magyar internetpatika

Ekkortól kezdve már online is beszerezhetők a vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek, vitaminok, tápszerek, gyógyhatású- és homeopátiás készítmények is. Ráadásul ezeknek nem csak fényképe és ára nézhető meg, de részletes betegtájékoztató lapja is. Így már vásárlás nélkül lehet tájékozódni például arról, hogy egy készítmény mely betegség esetén alkalmazható, milyen mellékhatásai lehetnek, vagy milyen hatóanyagokat tartalmaz.

2009- Megnyílik a patika drive

A szombathelyi autósok a gyorséttermekhez hasonló módon, autójukból válthatták ki vényeiket, vagy kérhettek vény nélkül kiváltható termékeket. Legalábbis egy hónapig 2009 végén. A kezdeményezésnek különösen azok örültek, akik az influenzás időszakban féltek bemenni egy gyógyszertárba, más beteg emberektől tartva. Itt az autójukból sem kellett kiszálniuk, és még parkolódíjat sem kellett fizetiük. Egy hónap múlva azonban tisztiorvosi szolgálat visszavonta a működési engedélyüket, mert a jogszabályok nem engedélyezik az ablakon keresztüli kiszolgálást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek