12 túlélő tipp a városi hőségben

Eleget fáztunk már a nyáron, augusztus végére belehúzott a kánikula, persze ennek nem mindenki örül. Ha legszívesebben az egész napot a vízben töltenéd, akkor figyelj oda arra is, mit eszel, iszol, hogy elkerüld a hőgutát. Összeállításunk következik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének a tippjei alapján.

1. Többet igyál, mint amiről azt hiszed, elég!

Nagy hőségben a víz a legjobb barát. Irodában vagy otthon tartsd az asztalon, hogy mindig kéznél legyen; ha pedig kimész a napra, az legyen az első dolgod, hogy magaddal viszed.Vizes palackot lóbálni az utcán nemcsak egy mém, de a túlélés záloga is.

Hőségriadó idején a napi ajánlott 1,5-2 liter folyadéknál még többre van szükségünk. Különösen igaz ez akkor, ha nem egy hűvös szobában, hanem a szabadban dolgozol. Extrém helyzetek - mint például a tűző napon végzett, egész napos megerőltető fizikai munka - esetén akár 8 liter folyadékveszteséggel is számolhatsz.

2. Teázz!

Tévedés, hogy a tea kizárólag téli ital. Nyáron is ihatod bátran, akár melegen, akár hidegen. A teában található antioxidáns hatású polifenolok még az immunrendszert is erősítik. Dobd fel citrom- vagy limekarikákkal a gyümölcs- vagy zöldteádat, ha már kihűlt.

Extra tipp: Marokkóban a nyári, 40-50 fokos kánikulában is forrón isszák a mentateát. Minél délebbre haladunk az országban, a sivatag felé, és minél nagyobb a hőség, annál erősebben és cukrosabban szeretik a teát. A speciális hűsítőjük alapja a zöld tea, amelyet forrás után ízesítenek cukorral, majd hozzádják a mentaágat, jó gazdagon. Ezt hívják marokkói whiskey-nek. Valamelyest tényleg hűsít, kipróbáltuk, bár ez lehet placebo hatás is, annyit hajtogatták a helyiek, hogy hűsít. Az izzadás terén megoszlanak a tapasztalatok: volt, aki szerint csökkenti az izzadást, és volt, akinek fürdött az arca teázás után.

3. Jöhetnek a tejtermékek is

A tejes italok, az ivójoghurtok (bár a joghurtot a fűtő ételek között is megtalálhattad), a kefirek nem csupán kalciumtartalmukkal gazdagítják a tested, de víztartalmuk is jelentős, így tökéletes folyadékalternatívának számítanak gyermekek és felnőttek számára egyaránt!

4. Gyümölcs és zöldség minden mennyiségben

Folyadékot nem csak italok, de ételek formájában is fogyaszthatunk. A gyümölcsök és zöldségek túlnyomó többsége nagy víztartalommal bír (például a dinnye 90%-a vízből áll), így kisétkezésekre a legjobb választás egy gyümölcs vagy egy frissítő gyümölcssaláta. Az ételekben kötött víz ráadásul jobban laktat, mint ha külön innád, így kevesebbel is beéred, ami hosszú távon a túlsúlytól is megvéd. Nyáron emiatt is megy könnyebben a fogyás. A tested hűtésére a görögdinnye mellett jó választás az uborka, cukkini, padlizsán, kókuszdió, nyári tök, édeskömény, fűszernek pedig mehet a menta és a koriander.

5. Egy jó forró leves, vagy meleg kávé

Egy meleg leves fogyasztása önhűtő reakciót vált ki szervezetből, ezáltal kellemesebb klímát teremthetsz magadnak. A kávé koffeintartalma még jobban élénkít, ami jól jön, ha eltompult az agyad a hőségben.

6. Válassz könnyű, zsírszegény ételeket!

A hőség nagy munkát jelent a szervezetnek, így legalább az emésztőrendszered tehermentesítésével segíts neki. Készíts otthon könnyű salátát, így a zöldségek víztartalma révén a folyadékbeviteledet is növeled. A salátákat gazdagíthatod zsírszegényen elkészített húsokkal, mint például párolt csirkemellel vagy omega-3 zsírsavakban gazdag olajokkal, mint amilyen a repce-, szója-, lenmag- vagy dióolaj. A saláták repertoárja végtelen, de lehetőleg kerüld a zsírban bővelkedő változatokat, mint például a tejfölös-majonézes öntettel felturbózott salátákat. Az ízesítésnél kerüld a túl erős, csípős fűszereket, mert ezektől csak még inkább lever a víz.

7. Mostanra biztos halálra untad a vizet: csinálj limonádét!

Tény, hogy a víz a folyadékbevitel legjobb forrása, de ösztönző, ha minél változatosabb italokkal biztosítod a szervezet számára szükséges folyadékmennyiséget. Készíthetsz házi limonádét, amibe idényjellegű gyümölcsöket szeletelsz (alma, szőlő, dinnye a megszokott citrom, lime mellé), de egy turmixgép segítségével valódi 100%-os gyümölcsturmixokat is egyszerűen készíthetsz.

8. Túlsúly esetén jobban vigyázz a fizikai terheléssel!

Ha túlsúlyos vagy, víz és könnyű ételek kerüljenek az asztalodra.  Ezen felül a különösen óvakodj a túlzott fizikai megterheléstől és a tartós, napon történő tartózkodástól, ugyanis a túlsúly tovább nehezíti a szervezet meleghez történő alkalmazkodását. Persze ez nem azt jelenti, hogy a sportot nyárra töröld ki a naptárból.

9. Ha sportolsz, izotóniás italt válassz!

Sportolóknak kifejezetten ajánlott az izotóniás italok fogyasztása. Az izotóniás készítmények jellemzője, hogy az emberi sejtekben és vérben lévő sótartalommal megegyező mennyiséggel rendelkezik (szép képlettel leírva: ozmolaritása 280-320 mosm/l közötti). Annak az italnak, melynek az izotóniás italénál alacsonyabb az ionkoncentrációja, hipotóniás oldatnak nevezzük (ozmolaritása 280 mosm/l alatti). Ez például a víz. Folyadékot nem csak edzés előtt és után, de edzés közben is rendszeres időközönként kell inni.  Már kis mértékű folyadékveszteség is rontja a fizikai teljesítményt, ezt ne várd meg, inkább kortyolj rendszeresen!

10. Idősebbek, várandósok és szoptató anyák csökkentett nátriumtartalmú vizet igyanak!

A folyadékpótlás már biztos a könyöködön jön ki, de még egy bekezdést bírj ki. A felsorolt,  speciális állapotok, és olyanok esetén, mint egyes vese- és szív-érrendszeri betegségek  fokozottan kell ügyelni a hőség révén elvesztett folyadék pótlására (a dialízisre járó vesebetegek kivételével, mivel nekik szigorúan tartaniuk kell az orvos által engedélyezett maximális folyadékmennyiséget). Ha ásványvizet iszol, válaszd a csökkentett nátriumtartalmút, így a nagyobb mennyiség fogyasztása sem terheli meg a szívedet és ezáltal az ereidet.

11. Öltözz fel jobban!

Szintén egy marokkói tipp, ami meglepő lehet. Amikor meleg van, mi levetkőzünk, így legalább az utcaképet sikerül izgalmasabbá tennünk. Marokkóban azonban azt állítják, hogy kánikulában a teljes testet befedő, könnyű anyagból készült ruha a legpraktikusabb viselet, mert klimatizálja a testet. A hagyományos, dzsellaba nevű kapucnis köpenyük kapucniját is felveszik, és így védik a fejüket a napszúrástól.

12. Lehetőleg bio fényvédőt használj!

Ha teheted, bio. vagy gyógyszertári naptejet válassz, legalábbis azokról még semmiféle rémisztő felmérés nem jelent meg. A bolti fényvédők  fényérzékenységet, bőrproblémákat is okozhatnak. A legtöbb ilyen anyagot tartalmazó termék hat éves kor alatt nem is javasolt. Amikor fényvédőt választasz, az alábbi összetevőkre figyelj, mert ezeket jobb elkerülni: Oxybenzone, Benzophenone-3, Octyl-methoyl-cinnamates (OMC), Octyl-dimethyl-para-amin-benzoic Acid (OD-PABA), Homosalate (HMS), 4-methy-benzyldencamphor (4-MBC).

Oszd meg másokkal is!
Mustra