Mínusz 50 fokban élnek: a világ 6 leghidegebb lakóhelye

Mínusz 50 fokos átlaghőmérséklet, hó és fagy az év tetemes részében: elég egy pillantást vetnünk ezeknek a településeknek a klímájára, hogy belássuk, semmi okunk naphosszat a hol hűvös, hol meleg nyarunk miatt panaszkodni.

Habár néha őszt játszunk júliusban és vannak özönvizes napjaink, nem kéne túl sokat panaszkodnunk. Létezik ezen a bolygón olyan hely, ahol mindenki tapsikolna örömében, ha ilyen klímában élhetne. Íme néhány olyan terület, ahol az embereknek egész más fogalmaik vannak a hidegről. A Mother Nature Network válogatásából szemezgettünk.

Verhojanszk, Oroszország (Szibéria)

2002-es népszámlálási adatok szerint a településnek 1434 lakosa van, akik minden kétséget kizáróan hősök, ha azt nézzük, hogy alig több mint 200 km-re az Északi-sarktól az iszonyatos hidegeket kénytelenek elviselni. A többek közt marhatenyésztésből és aranybányászatból élő lakosság gyakorlatilag a világ végén tengeti napjait: nem véletlen, hogy az 1860-as évektől előszeretettel száműzték ide, illetve más szibériai bányákba a hadi- és politikai foglyokat.

Verhojanszkban előfordult például, hogy mínusz 51 °C volt a januári középhőmérséklet, és az év többi részében sem rózsásabb a helyzet. Nem csoda, hogy az itteni lakosok körében a vastag prémsapkák és kabátok menők, és ha tehetik, inkább négy fal között töltik az idejüket. Egy másik szibériai településen, Ojmjakonban van a Föld úgynevezett északi hidegpólusa, ahol már -71,2 celsius fokot is mértek.

International Falls, Minnesota

Bár az Egyesült Államok és Kanada határán fekvő International Falls mínuszok terén nem veheti fel a versenyt Szibériával, azért az itteniek életét is jócskán megkeseríti a hideg. A telek itt kivétel nélkül hosszúak és hidegek, januárban -20 Celsius fok körül mozog az átlaghőmérséklet. A hőmérő higanyszála itt évente több mint 60 éjszakán keresztül mozog a fagypont körül, amihez hihetetlen mennyiségű hó társul. A város a soron következő jelölttel, a coloradói Fraserrel verseng az "Icebox of the Nation" (A nemzet jégszekrénye) címért az USA-ban.

Fraser, Colorado

A Sziklás-hegységben, közel 2600 méter magasan fekvő településnek 2000-ben kevesebb mint ezer (pontosan 910) lakosa volt. A kedvelt síparadicsom, Winter Park közelében található Fraser az Egyesült Államok leghidegebb teleinek örülhet, az évi átlaghőmérséklet fagypont körül alakul, míg júniusban mínusz 1-2 fokot mérnek átlagosan. A már előbb is említett „Icebox of the Nation” cím egyébként nem vicc, a két település halálosan komolyan veszi: 1986-ban megállapodást kötöttek egymással, hogy Fraser 2000 dollár ellenében lemond arról, hogy a címet magának követelje. 10 évvel később International Fallsnak végül nem sikerült időben megújítania a címhez való jogát, ami újabb pereskedést indított el a két helység között, amelyből végül International Falls került ki győztesen.

Jakutszk, Oroszország (Szibéria)

Igen, megint egy szibériai település, de hát mit csináljunk, ha nekik jutottak a Föld közel leghidegebb pontjai. A Moszkvától 8 és félezer kilométerre fekvő Jakutszk Jakutföld fővárosa és a Föld leghidegebb városaként is emlegetik. Az Antarktiszon kívüli leghidegebb hőmérsékletet ugyanis nem messze innen, a Jana folyó medencéjében mérték. Szeptembertől májusig folyamatosan fagy, januárban a legmagasabb átlaghőmérséklet -36 Celsius fok, a legalacsonyabb itt mért hőmérséklet a mínusz 64 fokhoz közelít (!). Bár mindez elrettentően hangzik, 200 ezren lakják, ráadásul több színházzal, múzeummal, sőt egy állatkerttel is büszkélkedhet.

Hell, Norvégia

Hellt meglehetősen beszédes neve (jelentése: pokol) és szubarktikus hőmérséklete tette híressé: rengeteg turista utazik ide, hogy a város vasútállomásának felirata előtt fotózkodjon. Az év harmadában – decembertől márciusig – itt folyamatosan embert próbáló hideg uralkodik.

Barrow, Alaszka

Barrow az Egyesült Államok legészakabbra fekvő városa, amely csupán 2000 km-re fekszik az Északi-sarktól és 500 km-re az északi sarkkörtől. Az alig 4,5 ezer lakosú kisváros állandóan fagyott talajra épült, és van egy nem éppen vidám időszaka az évben: a nap november végén lemegy és egészen január végéig fel sem bukkan. A várost csak repülővel vagy a tenger felől lehet megközelíteni. Van valakinek kedve még panaszkodni?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek