Nem a főtt kukorica hízlal - strandkaják, amelyek nem törnek a diétádra

Ha csak nem öntöd le olajos, tejfölös szósszal, a főtt kukorica zsírmentes és rostdús fogás. A jégkása sem lesz a diétád megrontója, és vannak olyan pizzák is, amelyeknek a rosttartalma méltó az említésre. Tippek ahhoz, ha kímélő ebédet szeretnél a strand büféjében.

A hazai strandok a nap, a víz, a szénhidrát és a zsír erődei. Néhány napos tóparti, medencés kiruccanás a barnaság mellett plusz kilókkal is gazdagíthat, ha beleveted magad a büfék kínálatába. Dietetikusunk összegyűjtötte, mit válassz jó szívvel a standmenüből, ha nem szeretnéd elölről kezdeni a bikinidiétád.

Hamburger

Ha már nem bírod tovább és semmi mást nem találsz, egy jó adag hamburger életmentő lehet a parton. Ha nem vagy húsimádó, a hamburgerpogácsát ajándékozd a fiúdnak, mert ezt bizony marhából vagy sertésből készítik (jó esetben). A maradék salátával és a puffanccsal még jóllakhatsz, egy időre. Mivel finomlisztből készül, először felviszi a vércukorszinted, amit a saláta kicsit lassít, de egy-két óra múlva éhes lehetsz (különösen, ha a húst elpasszoltad). Ha lehet, kérd extra adag salátával.

Jégkrém, fagylalt

Fagylalt vagy jégkrém nélkül nincs nyaralás, strand végképp. A kínálat óriási, már a speciális étrended sem lehet akadálya az élvezetnek. Cukorbetegként keresd a cukor hozzáadása nélkül készült fajtákat vagy azokat, amiknél feltüntetik egy gombóc szénhidráttartalmát, ha nem éppen csomagolt jégkrémmel lenne dolgod. A diabetikus nem feltétlenül ehető korlátlanul, a light nem nullkalóriás. Ha a tejtermékek problémásak, a vizes alapú jégkrémek neked valók és még a mérleggel sem gyűlik meg a bajod.

Jégkása

Ha vágysz valami jegesre, de tejfehérje-allergiás vagy tejcukorérzékeny vagy, akkor a jégkása neked való. Míg a főzött fagylaltban tej, tejtermék vagy tejszármazék is lehet, a pálcikásnak pedig végig kellene böngészned a csomagolását, a jégkása nem más, mint víz (jég), cukor és gyümölcspüré, esetleg valamilyen színező, ízesítő szirup keveréke. Állítólag ez a szicíliai eredetű nyalánkság a fagylalt őse. Energiatartalma nem túl nagy, így ha az alakodra kényes vagy, akkor is belefér, közben pedig nosztalgiázhatsz az iskolai balatoni nyári táborok emlékeivel.

Lángos

Abban az esetben, ha legalább fél-egy órát át róttad a köröket a medencében vagy edzettél a Balaton-átúszásra, esetleg egy izzasztó strandröplabda meccsen vagy túl, akkor elégettél annyi kalóriát (pontosabban kilókalóriát), amennyi egy lángosban van. Nehéz étel, utána jólesik a pihenés. Ha spórolni szeretnél az energián, sajt és tejföl nélkül kérd, ha pedig éppen hízni szeretnél, mehet mindkettő, bár ezzel inkább a narancsbőrödet táplálod.

Hotdog

Jobb nem tudni, mit rejt a virsli, ezért ne tömd vele magad túl sűrűn és kérd sok savanyúsággal. A finomlisztből készült kifli, a cukrozott ketchup és mustár sem teszi a legegészségesebbé. Ha tartod a mértéket a hotdog-evészetben, akkor egy kisebb és komplett étkezést bonyolíthatsz le vele. Legalább a cukros üdítő helyett ásványvizet válassz mellé!

Sült hekk

A balatoni strandbüfék alapdarabja. Bár a magyar tenger partjának alaptartozéka és nélkülözhetetlen hangulateleme, kissé kiábrándító lehet, hogy nem ott fogták órákkal a vacsorád előtt. A hekk (latinul Merluccius merluccius) ugyanis tengeri hal, egy tőkehalfajta. A Földközi-tengerben és az Atlanti-oceánban él. Húsa emiatt igen bíztató összetételű, csak kár, hogy bő olajban sütve kapható, a napi ajánlott mennyiség sokszorosát kitevő adagban. Jobb persze, mintha csak chips-szel próbálnál jóllakni, de ennél kíméletesebb elkészítési módok is léteznek (lásd párolás, sütőben sütés).

Palacsinta

Valamiért sosem vonzott a strandon árult palacsinta, úgy éreztem, hacsak ránézek, már törölgetnem kellene a kezemet a sok olajtól, a tölteléke pedig színtiszta cukor. Inkább a sós változatokat szeretem, de azt a büfékben kevésbé kapni. Ha úsztál egy nagyot vagy jól ment a strandröplabda meccs, jól jöhet egy kis szénhidrát-utánpótlás, de ha még szeretnél örülni a hónapok óta tartó edzéseid eredményének a következő hétvégén is, akkor maradj meg egy, legfeljebb kettő palacsintánál. Itt már ne nézd, hogy melyik ízesítésűben van kevesebb energia, mert ekkor már mindegy.

Főtt kukorica

Ne hidd el a városi legendát, miszerint a kukorica biztosan nagyon hízlaló fogás, ha már egyszer a disznókat is ezzel etetik. Az hízlal, ha sokat eszel, többet, mint amennyit lemozogsz. A kukorica, hacsak nem öntenéd nyakon valamilyen olajos, tejfölös szósszal, zsírmentes, rostdús csemege. A strandon szervírozva két hátulütője lehet. 1. Ha előre besózzák. A nátrium vizet tart vissza, így – ha hajlamos vagy rá – bedagadhatnak a végtagjaid és a szívednek sem tesz jót. 2. A rostjai a fogad közé szorulnak. Utóbbira megoldás, csak éppen a dolog lényege veszik el, ha késsel levágod a szemeket és úgy falatozol belőle. Mindenesetre a zsíros lángos, hamburger és egyebek helyett ez az egyik legjobb választás a strandon.

Pizza

Ha már nagyon kopog a szemed, akkor a pizza gyorsan csillapítja éhségedet, egy időre. A zöldséges (vegetáriánus vagy gombás) feltéttel készülővel jobban jársz (így némi élelmi rosthoz is hozzájutsz, ami ellensúlyozza a finomliszt vércukorszintet emelő hatását), bár sosem lehetsz biztos benne, hogy ez nem rejt-e éppen egy-két szalonna- vagy sonkadarabkát, így nem baj, ha nem vagy vele nagyon finnyás. A bűntudatodat (ha lenne) némileg enyhítheti a tudat, hogy a ketchupben vagy a paradicsomszószban levő likopint jobban hasznosítja a szervezeted, mintha a friss zöldségből ennéd.

Gyümölcsöt bármikor...

Mielőtt végleg elkeserednél, hogy a magyar strandokon csak is fenéknövelő, narancsbőr-barát ételeket kaphatsz, gondolj arra, hogy akár otthonról is vihetnéd az elemózsiádat. A szezonális gyümölcsfajták (sárgadinnye, görögdinnye, sárgabarack, szilva, cseresznye, meggy...) egész tárháza kínálja magát, bár a szállításuk kissé macerás tud lenni, és estére inkább lekvárra emlékeztetnek, a hőségben pedig ízük kevésbé üdítő, de ha hűtőtáskában viszed és óvod az ütődésektől, akkor még a szomjadat is oltják.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek